København, 05/05/2025 - 06:00
Tonstung klokke fører an i kirkernes markering af befrielsen
Landets mere end 2000 kirker vil mandag ringe med klokkerne for at markere 80-året for befrielsen.
Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Kirkeklokker over hele landet vil kime i kor mandag klokken 12 for at markere 80-året for befrielsen efter Anden Verdenskrig.
Det gælder også en helt særlig klokke - stormklokken i Vor Frue Kirke i København.
Med en vægt på mere end fire ton er det en af Danmarks tungeste kirkeklokker.
Den har hjemme i kirketårnet i Vor Frue Kirke i København og tages kun i brug ved særlige lejligheder.
Kirkeminister Morten Dahlin (V) vil være til stede, når en gruppe klokkere mandag skal få gang i den flere ton tunge klokke.
I begyndelsen af april sendte han et brev med en anmodning til landets biskopper, hvori han opfordrede til national klokkeringning for at markere befrielsen.
- For 80 år siden i 1945 spillede alle landets kirkeklokker også, så jeg syntes, at det var på sin plads, at vi gentog det for at minde os alle sammen om, at efter mørke kommer der lys, sagde kirkeministeren søndag ved en mindehøjtidelighed til ære for befrielsen.
For ti år siden inviterede den daværende kirkeminister, Marianne Jelved, ligeledes biskopperne til at lade kirkeklokkerne ringe i anledning af 70-året for befrielsen.
Men som noget helt særligt vil den nationale klokkeringning i år finde sted ved middagstid frem for om morgenen. Klokkerne vil kunne høres i et kvarter.
- Jeg håber, at alle vil bruge det ene kvarter til at reflektere over, at der altså er håb. Der er lys for enden af tunnelen. Hvis vi gerne vil, vinder de gode til sidst, siger kirkeministeren.
Ud over kirkeklokkernes kimen er 80-året for befrielsen blevet markeret på forskellig vis rundtom i landet.
Søndag var kongeparret, dronning Margrethe og statsminister Mette Frederiksen blandt flere mødt op til en fredsgudstjeneste i København.
Samme aften fløj et Hercules-fly fra Forsvaret over Nordjylland med modstandsbevægelsens frihedskæmperarmbind malet på halen.
Besættelsen, der havde varet siden 9. april 1940, ophørte, da de tyske tropper overgav sig om aftenen 4. maj 1945.
Kapitulationen fra tysk side trådte endegyldigt i kraft den efterfølgende morgen klokken 08.
/ritzau/