Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 17/05/2025 - 17:26

FAKTA: Dogme 25's ti nye regler

Fem filmskabere har sammen lavet et nyt kyskhedsløfte med ti regler, som er inspireret af Dogme 95.

Af: /ritzau/

Den nye bevægelse Dogme 25 har lavet et manifest, som er en hyldest til Dogme 95, der blev skabt af de danske filminstruktører Thomas Vinterberg og Lars von Trier.

Her fremsætter fem filmskabere Isabella Eklöf, Annika Berg, Milad Alami, Jesper Just og May el-Toukhy ti nye regler for, hvordan de skal lave film:

1. Manuskriptet skal være originalt og skrives af instruktøren i hånden.

2. Minimum halvdelen af filmen skal være uden replikker.

3. Brug af internettet er forbudt i alle kreative processer.

4. Vi må kun tage imod penge, hvor der ikke stilles et modkrav, der påvirker filmens indhold.

5. Maksimalt 10 personer bag kameraet.

6. Filmen skal optages, hvor handlingen udspiller sig.

7. Vi må ikke sminke eller manipulere ansigter og kroppe, medmindre det indgår som en del af fortællingen.

8. Alt, der knytter sig til filmens produktion, skal være lejet, lånt, fundet eller brugt.

9. Filmen skal laves på maksimalt et år.

10. Lav din film, som var det den sidste.

Kilde: Dogme 25's manifest.

/ritzau/

Basel, 18/05/2025 - 00:03

Demonstranter smider maling under Israels optræden

Jens Büttner/Ritzau Scanpix

To demonstranter forsøgte at komme over barrieren og fik kastet maling på medlem fra Yuval Raphaels hold.

To propalæstinensiske demonstranter forsøgte at forstyrre Israels optræden ved lørdagens Eurovision i schweiziske Basel.

Et af medlemmerne fra sangerinden Yuval Raphaels hold blev ramt med maling.

Det skriver medierne The Guardian og The Standard.

En talsperson fra den schweiziske tv-station SRG SSR bekræfter episoden, der ikke fremgik af den officielle tv-transmission.

- En mand og en kvinde forsøgte at komme forbi barrieren til scenen i slutningen af det israelske nummer. De blev stoppet.

- En af de to demonstranter kastede med maling og ramte et medlem af crewet, siger talspersonen.

Det oplyses videre, at ingen er kommet til skade.

- Manden og kvinden er blevet ført ud af arenaen og er udleveret til politiet, siger talspersonen.

/ritzau/

Læs Mere >>

Basel, 17/05/2025 - 23:22

Sissal takker Europa efter finalesang i Eurovision

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Danmark har haft sin første sang med i finalen i det internationale melodigrandprix i seks år.

Så er der ikke mere, Sissal kan gøre i årets internationale melodigrandprix.

Den 30-årige færøskfødte sangerinde har netop sunget "Hallucination" i et fyldt St. Jakobshalle i den schweiziske storby Basel til den grande finale lørdag aften.

Det fik journalister i tre forskellige klynger til at stimle sammen i pressecentret, hvor grandprixet dækkes fra nær og fjern, og hoppe og synge med på Sissals bombastiske grandprixhit.

Da sidste strofe var sunget, takkede Sissal på engelsk Europa.

Undervejs i finalen har journalister også forladt deres computere, da Finland, Portugal, Tyskland, Malta, Frankrig, San Marino og Spanien var på scenen.

Det er første gang siden 2019, at Danmark har kvalificeret sig til Eurovision-finalen. Men Sissal trodsede bookmakerne og overbeviste seerne i torsdagens semifinale.

Hvor det suverænt er seerne, som har afgjort semifinalen, kommer fagjuryen på banen i finalen.

Fredag afgav landenes respektive fagjuryer deres point ved en stor gennemspilning af finaleshowet. Deres vurdering tæller halvdelen af afgørelsen og bliver afsløret til selve finalen lørdag aften.

Danmark har vundet Eurovision tre gange: i 1963 med Grethe & Jørgen Ingmanns "Dansevise", i 2000 med Brødrene Olsens "Smuk som et stjerneskud" og i 2013 med Emmelie de Forests "Only Teardrops".

/ritzau/

Læs Mere >>

, 17/05/2025 - 10:00

FAKTA: Spis mad med mindre salt

* Der er nok mange, som ikke bekymrer sig meget om salt, men der er god grund til at skære ned på saltforbruget.

* For meget salt kan være medvirkende årsag til helbredsproblemer, såsom forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme og mavekræft.

* Undersøgelser viser, at 38 procent af den voksne befolkning har forhøjet blodtryk.

* Hvis vi hver især i gennemsnit skærer tre gram salt af det daglige forbrug, kan vi i Danmark forvente, at 400.000 færre mennesker har
forhøjet blodtryk samt spare op mod to milliarder kroner hvert år på udgifter relateret til hjerte-kar-sygdomme.

* De største kilder til salt i vores mad er blandt andet forarbejdede produkter, brød, kødpålæg og ost.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 17/05/2025 - 10:00

Salt maden rigtigt hver gang

Perschfoto/Ritzau Scanpix

I maden er salt essentielt for smagen, men kan også bruges til at konservere og binde ingredienser sammen. Et vigtigt lille trin kan hjælpe med at salte nok.

Det hænder, at en ellers indbydende ret ender med at smage fladt - ikke fordi den er lavet forkert, men fordi den mangler salt.

At salte maden tilstrækkeligt er ikke bare et spørgsmål om smag. Det er nøglen til, at din ret lykkes, fortæller kok og faglærer på Hotel- og Restaurantskolen Thomas Rønsch Toftdahl, der giver et par råd til, hvordan du kan ramme den rette mængde salt hver gang.

- Salt er et mineral, der både giver og forstærker smag, siger han.

Hvis du ofte synes, at maden mangler en smule salt ved servering, kan det ifølge Toftdahl skyldes, at et vigtigt trin er blevet sprunget over i madlavningen.

- Den nok nemmeste måde at lykkes med sin saltning er at tilsætte en smule salt under tilberedningen og derefter tilsmage retten, når den er færdig, siger han.

- Det er helt afgørende at huske tilsmagningen inden servering. For det er her, man som kok vurderer, om smagene sidder, som de skal - og justerer, hvis ikke det er tilfældet.

Ud over at give smag bruges salt som konserveringsmiddel, da det trækker vand ud af ingredienserne gennem en proces kaldet osmose. Det reducerer vandindholdet og hæmmer væksten af bakterier.

- Salt kan også forbedre teksturen i eksempelvis frikadeller ved at binde ingredienserne sammen. Når saltet tilsættes frikadellefarsen, opløses proteinerne i kødet, og det hjælper med at holde farsen sammen, siger han.

Det er sværere at justere salt i frikadeller, når de først er tilberedt. For at sikre den rette saltmængde bør du derfor smage på farsen, inden du begynder at stege, eller stege en lille prøvefrikadelle og smage den, før du fortsætter.

- Mange ingredienser, såsom kødkraft, tomatpuré og soja, indeholder en del salt. Hvis du bruger dem i en ret, bør du være ekstra varsom med salt og stadig tilsmage til sidst, siger han.

Selv om salt er vigtigt for smagen, anbefaler myndighederne at være opmærksom på sit saltforbrug, da for meget salt kan være medvirkende årsag til helbredsproblemer, såsom forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme og mavekræft.

Ifølge Fødevarestyrelsen spiser ni ud af ti danskere mere salt end de officielle anbefalinger, som lyder på maksimum fem-seks gram salt dagligt.

Især mænd har et højt saltindtag og spiser i gennemsnit mere salt end kvinder.

- Ved at salte lidt mindre under tilberedningen og tilsmage til sidst, vil det typisk også være nemmere at ramme den rette saltbalance, der hverken er for meget eller for lidt, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Salt findes i mange forskellige varianter, men ifølge Thomas Rønsch Toftdahl kan du faktisk nøjes med at have to typer salt i hjemmet:

- De er det klassiske fine husholdningssalt og havsalt i flager, hvis man vil have lidt mere tekstur.

Thomas Rønsch Toftdahl anbefaler, at man vælger et salt, der udvindes fra naturen. Det kan være salt fra havvand eller underjordiske kilder.

Han kalder salt for et af de vigtigste redskaber i køkkenet. Og tilsmagning er altså en af de mere enkle veje til at ramme den rette saltbalance hver gang.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek