Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

28/05/2024 - 12:30

Hver anden solcreme får forbrugernes vagthund til at knurre

Over halvdelen af solcremerne i Forbrugerrådet Tænks nye test indeholder enten allergifremkaldende eller mistænkt hormonforstyrrende stoffer.

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Sommeren er over os, og dermed er det også sæson for solbeskyttelse.

Men solcreme er også kemi, og derfor kan der være god grund til at holde et vågent øje med, hvad du smører dig selv og ungerne ind i. Sådan lyder budskabet fra Forbrugerrådet Tænk Kemi, der igen i år har undersøgt et bredt udvalg af markedet.

Ud af de 52 undersøgte produkter indeholder over halvdelen af dem allergifremkaldende eller mistænkt hormonforstyrrende stoffer.

- Det er et område, hvor det er fornuftigt at være opmærksom. En del af produkterne indeholder problematiske stoffer. Og selv om de alle er lovlige, opfordrer vi forbrugerne til at være opmærksomme og undgå de problematiske stoffer, hvor de kan, siger Stine Müller, som er testansvarlig hos Forbrugerrådet Tænk Kemi.

- Og man kan sagtens finde solcreme uden, bemærker hun og påpeger, at blandt produkterne, der har fået den bedste bedømmelse, A-kolbe, er en del almindeligt udbredte, lette at finde og adskiller sig ikke prismæssigt.

22 produkter bedømmes med A-kolbe, 10 produkter får B-kolbe, mens 20 produkter får testens dårligste bedømmelse, C-kolbe.

B-kolbe gives til produkter, der indeholder parfume, som kan være allergifremkaldende eller belaste miljøet.

C-kolbe gives til produkter, der indeholder et eller flere mistænkt hormonforstyrrende stoffer.

Som noget nyt er der i år også medtaget nogle sololier i undersøgelsen. Det gælder otte produkter, og halvdelen af dem får den dårligste bedømmelse, C-kolbe.

- Der er tale om et mindre antal produkter, så det er svært at sige, at flere klarer sig dårligt, selv om der ser ud til at være en lille tendens til det, siger Stine Müller.

Hvis du står i butikken og selv vil tjekke, om dit udsete produkt indeholder nogle af de potentielt problematiske stoffer, er der flere måder at gribe det an.

Den ene måde er at gå efter det nordiske Svanemærke.

- Svanemærket er udbredt på solcremer. Det er et godt pejlemærke, for det tillader ikke mistænkt hormonforstyrrende stoffer i produktet, forklarer Stine Müller.

Du kan også bruge en app som Forbrugerrådet Tænks Kemiluppen, hvor du skanner produktet.

Vil man selv have luppen frem, er det disse UV-filtre, der har udløst den dårligste bedømmelse i forbrugerrådets test: octocrylene, homosalate, ethylhexyl methoxycinnamate, ethylhexyl salicylate, benzophenone-3 og isoamyl p-methoxycinnamate.

Et stof, der ikke blev fundet i testen, men også er værd at være opmærksom på, er UV-filteret 4-methylbenzylidene camphor (4-MBC), som i 2022 blev indført på kosmetikforordningens liste over stoffer, der er forbudte at tilsætte til kosmetiske produkter. Det skriver Miljøstyrelsen.

Et stof forsvinder dog ikke samme dag, som det får det røde stempel. For at producenterne kan følge med, er der en forsinkelse indlagt i processen.

For dette UV-filter betyder det, at nye kosmetiske produkter med indhold af 4-MBC ikke må sættes på EU-markedet fra 1. maj næste år. Fra 1. maj 2026 må ingen kosmetiske produkter på EU-markedet indeholde 4-MBC.

- Hvis du er gravid eller ammer, anbefaler Miljøstyrelsen, at du undgår solprodukter med UV-filteret 4-MBC, skriver styrelsen på sin hjemmeside.

Vælger du et produkt med Svanemærket, må filteret ikke indgå i produktet, oplyser Miljøstyrelsen yderligere.

/ritzau fokus/

Los Angeles, 15/07/2025 - 19:11

Psykologisk thriller dominerer årets Emmy-nomineringer

Robyn Beck/Ritzau Scanpix

Emmy-uddelingen finder sted i september. "The White Lotus" og "The Last of Us" er blandt de nominerede.

Den psykologiske thrillerserie "Severance" topper listen over nomineringerne til uddelingen af årets Emmy-priser.

Serien er således nomineret i 27 kategorier, herunder Bedste Dramaserie.

Det fremgår af den samlede nomineringsliste, der er blevet offentliggjort tirsdag.

I "Severance" følger man et hold af kontoransatte, hvis hukommelse ved et indgreb er blevet opdelt mellem deres arbejds- og privatliv.

I hælene på "Severance" følger krimidramaserien "The Penguin", der handler om Batman-superskurken af samme navn, med 24 nomineringer.

Den kommende prisuddeling løber af stablen natten til den 15. september i Los Angeles. Den amerikanske tv-pris anses for at være tv-verdenens svar på Oscar-showet, der hædrer filmbranchen.

Også titler som "The White Lotus" og "The Last of Us" er blandt de serier, der er blevet nomineret til adskillige Emmy-priser.

De har hver især fået henholdsvis 23 og 16 nomineringer - begge er ligeledes i spil til at vinde prisen for Bedste Dramaserie.

Begge serier har gået deres sejrsgang verden over. "The White Lotus" havde premiere i 2021 og har indtil videre kørt i tre sæsoner.

I serien følger man gæster og ansatte på et luksusresort kaldet "The White Lotus". Hver sæson foregår på en forskellig destination med hver deres gæster og personale. Enkelte karakterer er med i flere sæsoner.

Imens er "The Last of Us" baseret på et populært Playstation-spil og foregår i en post-apokalyptisk verden, hvor en svampeepidemi har ødelagt civilisationen.

Ved årets uddeling er også serier som "The Bear" og "Hacks" blandt de nominerede.

Prismodtagerne ved årets Emmy-uddeling bliver udpeget af cirka 26.000 kunstnere, instruktører, producere og andre medlemmer af Television Academy, som står bag prisuddelingen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er den amerikanske komiker Nate Bargatze, der er vært for uddelingen i september.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 15/07/2025 - 19:04

Psykologisk thriller dominerer årets Emmy-nomineringer

Emmy-uddelingen finder sted i september. "The White Lotus" og "The Last of Us" er blandt de nominerede.

Den psykologiske thrillerserie "Severance" topper listen over nomineringerne til den kommende uddeling af Emmy-priser.

Serien er således nomineret i 27 kategorier, herunder bedste dramaserie.

Det fremgår af den samlede nomineringsliste, der er blevet offentliggjort tirsdag.

I "Severance" følger man et hold af kontoransatte, hvis hukommelse ved et indgreb er blevet opdelt mellem deres arbejds- og privatliv.

Også populære titler som "The White Lotus" og "The Last of Us" er blandt de serier, der er blevet nomineret til adskillige Emmy-priser.

De har hver især fået henholdsvis 23 og 16 nomineringer - begge er ligeledes i spil til at vinde prisen for bedste dramaserie.

Den kommende prisuddeling løber af stablen 15. september. Den amerikanske tv-pris anses for at være tv-verdenens svar på Oscar-showet, der hædrer filmverdenen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/07/2025 - 08:00

FAKTA: Lystfiskertegn og fritidsfiskertegn

* Du skal have lystfiskertegn, hvis du vil fiske med almindelig fiskestang.

* Du er dog fritaget for at betale for lystfiskertegn, hvis du er under 18 år eller har ret til folkepension.

* Lystfiskertegn kan købes for en dag, en uge eller et år ad gangen. For et år koster det 214 kroner (2025).

* Hvis du vil fiske med andre redskaber end almindelig fiskestang, såsom garn eller net, skal du i stedet have et fritidsfiskertegn.

Kilder: fisketegn.dk og lfst.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 16/07/2025 - 08:00

Lyst til fiskeri i fritiden? Disse regler skal du kende

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Der er mange regler at forholde sig til, hvis du selv vil fange dine fisk. Vicefiskeriinspektør hjælper dig med at overholde reglerne.

Hvis du tilbringer nogle fridage i nærheden af vandet, kan det virke tillokkende at finde fiskegrejet frem og prøve lykken.

Men før du smider snøren i, er det vigtigt at kende reglerne ved den sø, kyst eller å, hvor du tilbringer sommerferien.

Ifølge Steen Majland, der er vicefiskeriinspektør hos Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, er en typisk overtrædelse i sommerperioden, at der bliver fisket uden fisketegn.

- Du skal have fisketegn, hvis du vil fiske med en almindelig fiskestang eller andet udstyr såsom ruser. Men vi ser især, at lystfiskerne glemmer at betale. Og den forglemmelse koster et gebyr på fire gange beløbet for et fisketegn, siger han.

Fisketegn kan købes på fisketegn.dk for en dag, en uge eller et år ad gangen.

Han fremhæver desuden tre vigtige ting, man bør have for øje: fiskens mindstemål, fredningstid for fisken, og om det overhovedet er tilladt at fiske det specifikke sted.

- Du skal sætte dig ind i reglerne. Mange ynder at gå ned til den lokale havn eller mole. Men den lokale havnemyndighed kan bestemme, at der ikke må fiskes der. Det ses typisk ved skiltning.

- Ved mange udløb af åer på kysten eller fjorden må du ikke fiske inden for 500 meter af åens udløb. Det kan gøre stor skade på bestanden, fordi der til tider kan opholde sig en stor mængde af for eksempel laks eller havørred, der trækker op i vores vandløb for at yngle, siger han.

Det er den generelle bestemmelse, men der kan være undtagelser, lyder det fra Steen Majland.

Derfor anbefaler han, at du undersøger det på Landbrugs- og Fiskeristyrelsens hjemmeside eller kontakter styrelsen, hvis du er i tvivl.

På Landbrugs- og Fiskeristyrelsens hjemmeside finder du også en oversigt over mindstemålene, fangstbegrænsninger og fredningstiderne på de fisk, der ifølge styrelsen er de mest almindelige arter i danske farvande at få på krogen som lyst- eller fritidsfisker.

Reglen for mindstemål er udtryk for, hvor stor en bestemt fiskeart skal være for at du må tage den med hjem. Fredningstiderne dækker over det tidsinterval, hvor man ikke må fange en bestemt fiskeart.

Det lyder måske simpelt, men ifølge Henrik Carl, der er forskningsmedarbejder på Statens Naturhistoriske Museum, kan det være svært at finde rundt i.

- Problemet er, at nogle af reglerne bliver opdateret hele tiden, og de er ikke samlet et sted. Derfor kan man ikke regne med det, man undersøgte sidste år, siger Henrik Carl.

Nogle af arterne fremgår af Landbrugs- og Fiskeristyrelsens oversigt, men langtfra alle.

Ideelt set så forskningsmedarbejder Henrik Carl, at du kunne slå det op på din telefon, mens du var ude at fiske.

Henrik Carl ved, at det er nogle høje krav at stille til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, men han synes også, at det er et problem, hvis lystfiskere bryder loven i god tro.

- De fisk, der er fredet, er det, fordi de er ved at være udryddet fra naturen, og så kommer de aldrig igen. Hver art har en værdi i sig selv og er en del af et økosystem, siger Henrik Carl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek