København, 22/04/2025 - 09:00
Salget af økologiske fødevarer stiger efter år med tilbagegang
Sidste år udgjorde salget af økologiske fødevarer 11,6 procent af det samlede salg af fødevarer.
Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Danske forbrugere er begyndt at fylde indkøbskurven med økologiske fødevarer igen efter flere år med fald.
Det viser en opgørelse for detailsalget i 2024 fra Danmarks Statistik tirsdag.
Samlet steg salget af økologiske fødevarer med tre procent.
Det er første gang i fire år, at salget af økologiske varer går frem, skriver Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, i en skriftlig kommentar.
- Danskerne køber igen mere økologi. Dermed slutter en fireårig tilbagegang for økologiske fødevarer.
- Inflationen er da også faldet mærkbart til ro, og når vi samtidig ser, at mange danskere får pæne lønstigninger, så er der igen mere økonomisk råderum til at fylde lidt flere økologiske fødevarer i kurven, når indkøbene skal klares i supermarkedet, lyder det fra Brian Friis Helmer.
Fremgangen skyldes især en stigning i salget af frugt og grønt, der udgør den største andel - 38 procent - af salget af økologiske fødevarer.
Her var salget af gulerødder og kartofler medvirkende til stigningen.
Ifølge Danmarks Statistik hænger det dog overvejende sammen med, at priserne på gulerødder og kartofler steg sidste år.
Den mest solgte varer inden for frugt og grønt var bananer, der alene udgjorde tre procent af salget af økologiske varer.
Salget af økologisk kød faldt en smule sidste år sammenlignet med 2023.
Der blev solgt mest okse- og kalvekød efterfulgt af svinekød og kyllingekød.
Sidste år udgjorde økologiske fødevarer 11,6 procent af det samlede salg af fødevarer. Det er en lille tilbagegang i forhold til året forinden.
Tilbagegangen kan blandt andet hænge sammen med, at der i 2024 samlet set blev solgt flere fødevarer end i 2023.
/ritzau/