Herning, 14/05/2025 - 12:00
Iskæmpe vendte skivebordet ryggen og nyder suset i boksen
Morten Madsen spillede som aktiv 15 VM-turneringer. Nu er han tilbage på landsholdet som assisterende træner.
Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Da Morten Madsen i 2022 afsluttede sin lange ishockeykarriere, troede han, at han skulle have sine weekender tilbage.
Han gik direkte fra banen til et skrivebordsjob som assisterende sportschef i den svenske klub Timrå. Nu skulle det være slut med at fare rundt i ishockeyhaller, når andre mennesker havde fri.
Men han fandt hurtigt ud af, at ishockeybacillen ikke var så let at få ud af blodet. Så 38-årige Madsen er tilbage ved VM, som han selv deltog i 15 gange som spiller. Nu som assistent for landstræner Mikael Gath.
- Det organisatoriske i jobbet som sportschef tiltalte mig ikke rigtigt. Den glød, man kan få i øjnene under en kamp, savnede jeg helt vildt.
- Jeg manglede noget for at være glad som menneske og blev sat i nogle sammenhænge, som ikke tilfredsstillede mig og mit behov for socialt nærvær, forklarer Morten Madsen.
Som aktiv spillede han hele 231 landskampe, og da Danmarks Ishockey Union efter karrierestoppet spurgte, om han ville tilknyttes U18-landsholdet, slog han til med det samme.
Siden er det gået slag i slag. U18-, U20- og nu A-landsholdet.
- Allerede i den første sæson gav det mig masser af blod på tanden. Jeg fandt ud af, at jeg gerne ville videreudvikle en trænerkarriere.
- Inden landsholdets OL-kvalifikation i august blev jeg spurgt, om jeg ville være en del af det. Folk omkring holdet syntes, at det gik fint, og derfor er jeg med igen nu.
- Ishockeylandsholdet har været som en anden familie for mig, så selvfølgelig vil jeg gerne være med her, siger Morten Madsen.
I sin karriere som spiller nåede han at spille sammen med langt hovedparten af spillerne i VM-truppen.
Men springet fra holdkammerat til træner er gået forholdsvis gnidningsfrit.
- Jeg ser det faktisk som en fordel, fordi jeg kender menneskene bag spillerne rigtig godt. Jeg ved forhåbentlig, hvilke knapper jeg kan trykke på, og hvilke knapper jeg måske skal lade være i ti sekunder.
- Jeg tror meget på, at jo mere, du ved om mennesket, jo større chance har du for at lykkes, siger Morten Madsen.
Ved VM er hans primære fokus på angrebsspillet. Han har ansvaret for at skrue et slagskraftigt powerplay sammen. I øvrigt i samarbejde med sin tidligere landsholdskollega Peter Regin.
For Madsen er så langtfra den eneste tidligere landsholdskæmpe, der nu er tilknyttet de forskellige landshold i Danmarks Ishockey Union.
I december dannede han med Mikkel Bødker og Frans Nielsen en prominent trio af assistenter for cheftræner Martin Struzinski, da U20-landsholdet sikrede sig oprykning til øverste VM-niveau.
Senest er også Morten Green kommet ind omkring landsholdene som general manager.
- Dansk landsholdshockey har jo betydet meget for mange af os. Hvis jeg på en eller anden måde kan hjælpe til eller give tilbage for alle de gode oplevelser, jeg har fået, så har det været en selvfølge at sige ja tak, siger Morten Madsen.
Når VM er overstået, rejser han hjem til Timrå, hvor han også er assistenttræner, og forbereder sig på næste sæson.
For nylig er han også blevet en slags rådgiver for barndomsklubben Rødovre, der forsøger at komme ud af det sportslige og økonomiske dødvande, klubben har befundet sig i de senere år.
- Jeg er født og opvokset i Rødovre og tog væk i en tidlig alder. Jeg har vel altid haft en lille drøm om at komme tilbage til den klub som spiller. Sådan blev det ikke af mange forskellige årsager.
- Det er ikke noget, jeg bliver aflønnet for. De ringer og spørger om min mening om nogle ting, og alt andet lige, så har jeg vel også et navn i Rødovre og i de kredse, og hvis det kan hjælpe, så vil jeg gerne involvere mig.
- Det er en traditionsklub i dansk ishockey, og den hårde sæson, de har været igennem, har selvfølgelig også gjort ondt på mig, siger Morten Madsen.
/ritzau/