Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

19/09/2024 - 10:00

Skab skummende lykke med din helt egen hjemmelavede sæbe

Det tager hverken lang tid eller kræver særligt udstyr at kreere hjemmelavet sæbe i dit køkken.

Amanda Schwengel/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Med ganske få remedier fra køkkenskuffen kan du relativt hurtigt og nemt lave din helt egen sæbe. Et projekt, som både giver dig glæden ved at skabe noget, og samtidig gør gavn for miljøet.

Sådan lyder det samstemmende fra to sæbeentusiaster.

- Du ved rent faktisk, hvad det er for nogle stoffer, du putter på dig selv og i dit afløb, siger Eva Skov Andreasen, som laver sine egne sæber og deler opskrifter under navnet Mikrosæberiet Aaparken.

Niels Hvenegaard, der de seneste otte år har afholdt aftenskolekurser i såkaldt koldrørt sæbe, supplerer:

- Du skal ikke gøre det for at spare penge. For eksempel er olier vanvittigt dyre lige nu. Du skal gøre det, fordi du vil være ansvarlig for det produkt, du bruger på dig selv, og hvordan det påvirker dine omgivelser, siger han.

Og hvis du først bliver bidt af din nye hobby, kan du producere stort set alle slags sæber.

- Du kan lave sæbe til hånd-, hår-, krops-, gulv- og tøjvask. Du kan lave sæbe til alt - bortset fra opvaskemaskinen, lyder det begejstret fra Niels Hvenegaard.

Første skridt i din sæberejse er at finde en opskrift med helt nøjagtige mål for ingredienserne. Da du har at gøre med en kemisk proces, er det nemlig vigtigt, at du er præcis med de mængder, du blander sammen.

Eva Skov Andreasen foreslår, at du lægger ud med den nemmeste opskrift overhovedet.

Hendes version består af 135 gram vand, 66 gram natriumhydroxid, som kan være kaustisk soda, og 450 gram fast kokosolie. Hver ingrediens bør måles af på en vægt, så du er helt sikker på målene.

Med opskriften på plads er det tid til at iføre dig en sikker sæbeuniform. Når den kaustiske soda kommer i vand, bliver den nemlig ætsende. Derfor er det vigtigt, at du har sikkerhedsbriller, gummihandsker, lange bukser, lukkede sko og en langærmet bluse på.

- Jeg anbefaler, at man for en sikkerheds skyld hverken har små børn eller kæledyr i køkkenet, når man laver sæbe, siger Eva Skov Andreasen.

Tænd også for emhætten, da massen vil dampe op, når natriumhydroxiden tilsættes. Massen bliver meget varm, og derfor skal du være forsigtig med at røre rundt i den, til den er faldet i temperatur. Sørg for at bruge en skål, der kan tåle varme, men som ikke er af metal.

Kokosolien smeltes, mens den kaustiske soda drysses i vandet. Når begge dele er mellem 37 og 47 grader, blandes de. Hav gerne et termometer ved hånden, så du kan holde øje med temperaturen.

Når kokosolien og vandet med sodaen er rørt sammen, finder du stavblenderen frem. Blend nu massen, indtil den bliver tyk som kagecreme. Hæld den herefter i forme. En form kan være bunden af en rengjort mælkekarton eller en silikoneform til bagning.

- Man kan overveje at se en youtubevideo om, hvordan man laver sæbe for at få en idé om, hvordan sæbemassen ser ud, når den er blendet nok, lyder rådet fra Eva Skov Andreasen.

Processen fra sammenblanding til at hælde på formene bør ikke tage mere en halv times tid. Herefter sætter du formene til side, så sæben eller sæberne kan størkne. Det afhænger af den enkelte opskrift, hvor lang tid det tager.

- Med den nemmeste opskrift tager det mellem 18 og 24 timer. Med andre kan det godt tage flere døgn. De fleste sæber har dog godt af at modne i fire til seks uger, efter de er kommet ud af formene, siger Eva Skov Andreasen, som altid bliver fyldt af stolthed, når hun ser det endelige resultat.

- Det er ret fascinerende. Og så kan man jo med tiden eksperimentere med alle mulige forskellige farver. Man kan putte kaffegrums i eller te. Der er uanede muligheder, så længe det er noget hudvenligt, siger hun.

/ritzau fokus/

København, 25/11/2025 - 22:30

TV 2-duo hædret med diversitetspris

Vennerne Rand Jamal og Mohammed Osman har modtaget Diversitet Prisen ved Ekko Shortlist Awards for at have gjort en særlig indsats for inklusion.

Kortfilm blev hædret ved årets Ekko Shortlist Awards, som løb af stablen på Bremen Teater i København tirsdag aften.

Ekko Shortlist Awards hylder de bedste kortfilm og de største talenter, som det lyder fra Filmmagasinet Ekko, der står bag prisuddelingen.

Der blev uddelt 13 priser til Ekko Shortlist Awards, som blev afholdt for 12. år i træk.

For fire år siden blev Diversitet Prisen indstiftet og uddelt for første gang. I år gik den til barndomsvennerne Rand Jamal og Mohammed Osman, der var blandt deltagerne i årets udgave af TV 2-programmet "Først til verdens ende", hvor fem makkerpar dyster om at nå hurtigst fra a til b i USA.

Diversitet Prisen uddeles af Film&Tvgruppen i Journalistforbundet til en person, gruppe eller organisation, som har gjort noget særligt for mangfoldigheden i dansk film og tv det seneste år.

- På rejsen gennem USA bliver de to danskere med henholdsvis kurdiske og palæstinensisk-libanesiske rødder udsat for en sjældent tydelig racisme og forskelsbehandling, som de klogt og følsomt sætter ord på, lyder det blandt andet fra juryen.

Ud over Diversitet Prisen blev der også uddelt priser til en stribe kortfilm og præstationerne i dem.

Der blev uddelt to hovedpriser. Selve Shortlist Prisen tilfaldt instruktør Astrid Söderberg for kortfilmen "Solo Female", mens Publikumsprisen gik til instruktør Tala Salas for "20.10.20 Flugten fra Herstedvester".

De 20 film, der sammenlagt har haft de bedste placeringer på Filmmagasinet Ekkos ugentlige seerbestemte top-10 over bedste kortfilm, var automatisk nomineret til de to priser.

En jury har valgt vinderen af Shortlist Prisen, mens publikum har stemt om, hvilken film der skulle modtage Publikum Prisen. Vinderen af Shortlist Prisen har ud over statuetten også fået en check på 25.000 kroner.

I de øvrige 11 kategorier har en jury nomineret fem film eller præstationer. Årets nomineringer er fundet iblandt de 153 film, der er kommet ind på Ekko Shortlist det forgangne år.

Efter juryens nomineringer stemmer publikum på deres favoritter. Vinderen findes i en kombination af publikums stemmer og juryens rangering.

Det blev 12-årige talent Reet Garg blev kåret som Bedste Kvindelige Skuespiller for sin præstation i kortfilmen "Etniske smerter".

Juryen består af rutinerede navne fra filmbranchen, i år blandt andre stjerneskuespillerne Lars Ranthe og Neel Rønholt og instruktør Christoffer Boe.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 15:28

Fyring fra Ekstra Bladet skyldes lydoptagelse forklarer journalist

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

René Fredensborg beklager, at han ikke oplyste kollega om, at han optog lyd til sit program efter julefrokost.

Kulturkommentator René Fredensborg forklarer, at hans fyring fra Ekstra Bladet skyldes, at han har optaget en radiooptagelse i en arbejdsmæssig sammenhæng uden den anden parts vidende.

Optagelsen skulle bruges til Fredensborgs radioserie "En Gonzo skifter spor" på radiostationen r8dio.

Det skriver han tirsdag på radioseriens Instagram, som han også har delt på sin Facebook-profil.

Han forklarer, at mikrofonen ikke var skjult for den anden person, men at han som satiriker og journalist har et ansvar for at oplyse, hvornår lydoptagelsen er i gang, hvilket han ikke oplyste.

- Det var en fejl og en alvorlig fejlvurdering fra min side, skriver han i opslaget.

René Fredensborg fortæller til Ekstra Bladet, at hændelsen skete i en elevator med en kollega efter en julefrokost hos mediet.

Han fortæller til mediet, at snakken i elevatoren var harmløs og en del af en længere optagelse, hvor han talte med flere personer.

Til julefrokosten indrømmer han at have drukket øl, men mener ikke, at han var beruset til arrangementet.

René Fredensborg fortæller i opslaget, at han forstår, at den pågældende person kunne føle sig "utryg og utilpas", hvilket han er ked af.

Han accepterer Ekstra Bladets beslutning, men han vil ikke afvise, at han over for en chefredaktør reagerede i "affekt med en skarp og direkte tone", hvilket han beklager i opslaget.

Til Ekstra Bladet vil han dog ikke uddybe, hvad han sagde til mediets chefredaktør Knud Brix.

René Fredensborg har været ansat som kulturkommentator på Ekstra Bladet siden 2021.

Han understreger, at fyringen ikke omhandler en MeToo-sag eller anden grænseoverskridende adfærd, men skal betegnes som en "faglig og etisk fejl".

I opslaget beskriver han også, at han ikke har smuglet eller været påvirket af stoffer, hvilket var årsagen til, at han blev fyret på Radio24syv tilbage i 2018.

Til Folkemødet på Bornholm havde han smuglet stoffer med via en autocamper, som to kolleger havde kørt gennem Sverige til Bornholm - uden at kende til stofferne.

Kulturkommentatoren fortæller i opslaget, at de seneste dage har været hårde, og at den kommende tid skal bruges på refleksion over situationen, og de konsekvenser handlingen har haft for andre.

Han ønsker ikke at uddybe sagen yderligere på nuværende tidspunkt, skriver han.

I årene på Ekstra Bladet har han anmeldt en lang række film, tv-serier, skrevet en række ledere og ageret som kommentator.

Ved siden af ansættelsen på Ekstra Bladet er han vært på den selvbiografiske radioserie "En Gonzo skifter spor" på radiostationen r8Dio.

Hans medvært i radioserien er skuespilleren Rasmus Bruun, som til Radio IIII udtaler, at der er blevet reageret på lydoptagelsen.

- Der er allerede fjernet elementer fra podcasten i onsdags, som har med den krænkede part at gøre, siger Rasmus Bruun til radiostationen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 10:00

FAKTA: Gløgg er æbleskivens bedste ven

* Gløggens let sprittede og varme duft af krydderier passer perfekt til de søde æbleskiver.

* Skal du lave gløgg fra bunden, begynder du med at lave en såkaldt gløggekstrakt. En grundregel er at bruge halvanden gang sukker til mængden af vand. Julekrydderier som kanel og stjerneanis samt skallen og saften fra citrusfrugter skal også i. 

* Uanset om du selv laver ekstrakten fra bunden eller køber dig til en færdiglavet, er det bedst at bruge en vin fra en middel prisklasse.

* Nogle foretrækker gløggen mere mild, mens andre topper med spiritus i form af for eksempel akvavit, cognac eller rom.

* Drop endelig færdigblandingen med mandelsplitter og rosiner. Top hellere gløggen med frisksmuttede mandler og en økologisk appelsinskive.

Kilder: forfatter, bartender og udviklingschef hos Copenhagen Distillery Sune Urth og Malene Smidt Hertz, der er diplomuddannet i vin og spiritus fra det engelske vinakademi WSET.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 10:00

Bag julens lækreste æbleskiver eller giv de frosne en makeover

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Du kan let opgradere julens nok mest populære bagværk. Konditor guider til, hvordan du imponerer med forskellige æbleskiver til højtidens arrangementer.

Serveret med flormelis og syltetøj er æbleskiven blevet en velsmagende juletradition.

Selv om de velkendte æbleskiver fra frost er fast inventar hos mange, kan det lille runde stykke bagværk godt trænge til en opgradering.

Det mener Jonas Dahl Grue, der er konditor og blandt andet står bag bogen "Kager lille mormor".

Han opfordrer til, at du går i en bue uden om frysedisken og i stedet kaster dig ud i den hjemmelavede kunst.

- Man kan pifte æbleskiver op på mange måder, men bare ved at lave dem selv synes jeg, at de bliver markant bedre, siger Jonas Dahl Grue.

Første skridt er at anskaffe dig den karakteristiske æbleskivepande.

Dernæst skal du finde en opskrift, og her anbefaler Jonas Dahl Grue, at den indeholder piskede æggehvider, så æbleskiverne bliver dejligt luftige.

Middelvarme, masser af smør i panden og en strikke- eller spisepind til at vende med, så er du klar til at fylde hullerne i støbejernspanden med dej.

Du kan give dine hjemmelavede æbleskiver et klassisk løft ved at tilføje små stykker af æbler i dejen.

Og ved at rive lidt citron- eller appelsinskal i dejen sammen med nogle varme krydderier, får æbleskiven en smag, der minder mere om en brun- eller honningkage, fortæller Jonas Dahl Grue.

Tricket til at lave helt runde æbleskiver er at fylde formen godt op fra begyndelsen.

Og så er det ifølge Jonas Dahl Grue ikke nok at vende dejkuglerne en enkelt gang. De skal vendes lidt efter lidt, så de ikke bliver flade.

- Vil man virkelig gå i detaljer, så kan man have noget af sin dej i en sprøjtepose ved siden af. Så kan man fylde lidt ekstra i midten undervejs, siger han.

Er du ikke fristet af at kaste dig ud i projektet med hjemmelavede æbleskiver, er det ifølge konditoren let at gøre lidt ekstra ud af de frosne af slagsen.

Inspireret af den franske dessertklassiker profiteroles, kan du servere dem med is og chokoladesovs.

Flødeskum og lemon curd eller cremefraiche og hindbærmarmelade kan også gøre de småkedelige æbleskiver til en ny oplevelse.

Er du omvendt helt fortrolig med æbleskivepanden, kan du eksperimentere med at lave forskellige former for salte æbleskiver.

- Man kan gøre selve dejen lidt mere salt, og så kan man servere dem med for eksempel citronmayo, dild, cremefraiche, laks eller kaviar, siger Jonas Dahl Grue.

På den måde fungerer æbleskiverne lidt som blinis, forklarer konditoren, der selv ville servere dem som en forret til en af julens middage.

Du kan også fylde dem med ost og bacon eller æbler og flæsk, og så minder æbleskiverne om en form for kroketter - små friterede boller af kartoffelmos.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek