Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

19/09/2024 - 10:00

Skab skummende lykke med din helt egen hjemmelavede sæbe

Det tager hverken lang tid eller kræver særligt udstyr at kreere hjemmelavet sæbe i dit køkken.

Amanda Schwengel/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Med ganske få remedier fra køkkenskuffen kan du relativt hurtigt og nemt lave din helt egen sæbe. Et projekt, som både giver dig glæden ved at skabe noget, og samtidig gør gavn for miljøet.

Sådan lyder det samstemmende fra to sæbeentusiaster.

- Du ved rent faktisk, hvad det er for nogle stoffer, du putter på dig selv og i dit afløb, siger Eva Skov Andreasen, som laver sine egne sæber og deler opskrifter under navnet Mikrosæberiet Aaparken.

Niels Hvenegaard, der de seneste otte år har afholdt aftenskolekurser i såkaldt koldrørt sæbe, supplerer:

- Du skal ikke gøre det for at spare penge. For eksempel er olier vanvittigt dyre lige nu. Du skal gøre det, fordi du vil være ansvarlig for det produkt, du bruger på dig selv, og hvordan det påvirker dine omgivelser, siger han.

Og hvis du først bliver bidt af din nye hobby, kan du producere stort set alle slags sæber.

- Du kan lave sæbe til hånd-, hår-, krops-, gulv- og tøjvask. Du kan lave sæbe til alt - bortset fra opvaskemaskinen, lyder det begejstret fra Niels Hvenegaard.

Første skridt i din sæberejse er at finde en opskrift med helt nøjagtige mål for ingredienserne. Da du har at gøre med en kemisk proces, er det nemlig vigtigt, at du er præcis med de mængder, du blander sammen.

Eva Skov Andreasen foreslår, at du lægger ud med den nemmeste opskrift overhovedet.

Hendes version består af 135 gram vand, 66 gram natriumhydroxid, som kan være kaustisk soda, og 450 gram fast kokosolie. Hver ingrediens bør måles af på en vægt, så du er helt sikker på målene.

Med opskriften på plads er det tid til at iføre dig en sikker sæbeuniform. Når den kaustiske soda kommer i vand, bliver den nemlig ætsende. Derfor er det vigtigt, at du har sikkerhedsbriller, gummihandsker, lange bukser, lukkede sko og en langærmet bluse på.

- Jeg anbefaler, at man for en sikkerheds skyld hverken har små børn eller kæledyr i køkkenet, når man laver sæbe, siger Eva Skov Andreasen.

Tænd også for emhætten, da massen vil dampe op, når natriumhydroxiden tilsættes. Massen bliver meget varm, og derfor skal du være forsigtig med at røre rundt i den, til den er faldet i temperatur. Sørg for at bruge en skål, der kan tåle varme, men som ikke er af metal.

Kokosolien smeltes, mens den kaustiske soda drysses i vandet. Når begge dele er mellem 37 og 47 grader, blandes de. Hav gerne et termometer ved hånden, så du kan holde øje med temperaturen.

Når kokosolien og vandet med sodaen er rørt sammen, finder du stavblenderen frem. Blend nu massen, indtil den bliver tyk som kagecreme. Hæld den herefter i forme. En form kan være bunden af en rengjort mælkekarton eller en silikoneform til bagning.

- Man kan overveje at se en youtubevideo om, hvordan man laver sæbe for at få en idé om, hvordan sæbemassen ser ud, når den er blendet nok, lyder rådet fra Eva Skov Andreasen.

Processen fra sammenblanding til at hælde på formene bør ikke tage mere en halv times tid. Herefter sætter du formene til side, så sæben eller sæberne kan størkne. Det afhænger af den enkelte opskrift, hvor lang tid det tager.

- Med den nemmeste opskrift tager det mellem 18 og 24 timer. Med andre kan det godt tage flere døgn. De fleste sæber har dog godt af at modne i fire til seks uger, efter de er kommet ud af formene, siger Eva Skov Andreasen, som altid bliver fyldt af stolthed, når hun ser det endelige resultat.

- Det er ret fascinerende. Og så kan man jo med tiden eksperimentere med alle mulige forskellige farver. Man kan putte kaffegrums i eller te. Der er uanede muligheder, så længe det er noget hudvenligt, siger hun.

/ritzau fokus/

København, 28/11/2025 - 16:45

Kongen bryder tradition ved at holde jul i København

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Marselisborg Slot har med enkelte undtagelser dannet ramme om kongens jul. I år fejrer han den i København.

Kong Frederik, dronning Mary og deres fire børn vil sammen med dronning Margrethe holde jul i deres hjemlige gemakker på Amalienborg i København i år.

Det oplyser kongehuset i en pressemeddelelse fredag.

Fejringen finder dermed ikke sted på Marselisborg Slot i Aarhus, som normalt har dannet ramme om kongens juleaften.

Med til den aarhusianske tradition hører et besøg i Aarhus Domkirke under julegudstjenesten.

I år vil kongefamilien i stedet overvære juleaftensgudstjeneste i Vor Frue Kirke i København den 24. december. Den finder sted klokken 16.30.

Dagen efter er familien også være til stede under højmessen i samme kirke klokken 10.

Dronning Margrethe besøger imidlertid Fredensborg Slotskirke til juleaftensgudstjeneste klokken 14.

Det bliver alt sammen uden prins Joachim og prinsesse Marie, der vil bruge juledagene i den amerikanske hovedstad, Washington D.C, sammen med deres børn.

Her fungerer prinsen som forsvarsindustriattaché og stedfortrædende forsvarsattaché. Det skal han være indtil slutningen af 2027.

Prins Joachim tiltrådte i rollen 1. september 2023. Det skete "for at forstærke samarbejdet med USA", lød det i udnævnelsen i foråret 2023.

Oprindeligt lød aftalen på tre år - altså frem til 2026 - dog med mulighed for forlængelse. Det gjorde man brug af tidligere på året.

Kong Frederik holder sin tale i Frederik VIII's Palæ på Amalienborg klokken 18 på nytårsaftensdag.

Det bliver kongens anden nytårstale, siden han overtog tronen fra sin mor i januar sidste år.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 28/11/2025 - 09:00

Kaotisk kagekonkurrence på DR får ny vært

Komikeren Lasse Madsen skal flankere bagedystvinderen Liv Martine, når små og store kendisser skal bage i blinde.

DR har skiftet en af ingredienserne ud i den kommende sæson af "Det sorte kageshow".

Komikeren Lasse Madsen bliver ny vært på programmet, hvor deltagerne skal bage i bælgravende mørke, og overtager dermed efter komikerkollegaen Victor Lander.

Han flankerer kagekonkurrencens anden vært, Liv Martine, som vandt fjerde sæson af "Den store bagedyst" i 2015.

Komikeren glæder sig til at kaste sig ud i det, som DR kalder en kaotisk kagekonkurrence.

- Jeg elsker idéen om, at børn og voksne skal klare sig sammen i mørket. Det bliver både sjovt, kaotisk og rørende, og det viser, hvor godt det fungerer, når børn får lov til at tage styringen, siger Lasse Madsen i en pressemeddelelse.

I programmet skal seks kendte makkerpar bage i blinde.

Skuespilleren og Vild med dans-vinderen Jakob Fauerby går i køkkenet med det unge talent Ida Skelbæk-Knudsen, som han har spillet over for i filmatiseringerne af de første bøger om "Børnene fra Sølvgade".

Kost- og træningsformidler Michelle Kristensen teamer op med årets vinder af "Den store juniorbagedyst", Ea Marie Schou Vigild.

Blandt de seks makkerpar finder man blandt andre også Carpark North-frontmanden Lau Højen, der skal bage med sidste års X Factor-finalist Cristian Oprea, som er sprunget ud som skuespiller i DR Ultra-serien "1000 ord for sne".

- "Det sorte kageshow" skal inspirere familier til at opdage, hvor sjovt og givende det er at lave mad sammen, også når det hele går lidt galt, for det er her grinene, læringen og samværet for alvor får plads, siger producent på programmet Camilla Olsen i pressemeddelelsen.

Samme dag som premieren på DR1 og DRTV 20. december udkommer public service-stationen i samarbejde med Center for Undervisningsmidler (CFU) med undervisningsmateriale til mellemtrinet og en inspirationsside til familier.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 28/11/2025 - 08:00

FAKTA: Fjern vand fra dine fødevarer

* Når du bager appelsiner ved lav temperatur i lang tid, fjerner du vandet i dem. Den proces kaldes dehydrering.

* Dehydreret mad har en længere holdbarhed end ferske fødevarer. Når du fjerner vandindholdet, reduceres risikoen for vækst af bakterier og mug, som ellers ville fordærve maden. 

* Det meste frugt og grønt kan dehydreres, og langt de fleste vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer forbliver i maden. 

* Du kan spise dehydreret frugt og grønt som snack eller tilføje dem i for eksempel mysli og bagværk.

* Ud over at dehydrere din mad i ovnen kan du bruge en såkaldt dehydrator, der kan købes i de fleste elektronikbutikker. 

Kilde: madihjemmet.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 28/11/2025 - 08:00

Julepynt der dufter af hygge: Lav tørrede appelsiner

Hvert år bliver kassen med støvet julepynt udfordret af nye pyntetendenser. Tørrede appelsinskiver kan bidrage til den helt rette julestemning i dit hjem.

Appelsiner får en sødlig duft, når du bager dem. Og så pynter de på alt fra julebordet til adventskransen.

Det fortæller Diana Noe Klitgaard, der deler kreative tip på blandt andet Instagram under profilnavnet Kramogkrea.

- Når jeg laver dem, så dufter hele huset, og det minder mig om min egen barndom, siger hun.

Ifølge Diana Noe Klitgaard adskiller duften fra de hjemmelavede tørrede frugtskiver sig fra dem, man kan købe.

Og så er de supernemme og ikke mindst billige at lave selv hjemme i køkkenet.

Skær dine vaskede appelsiner ud i skiver på cirka fem millimeter, og placer dem på en bageplade med et stykke bagepapir.

Sæt skiverne i ovnen på 100 grader varmluft, og bag dem i cirka tre timer. Husk at vende dem et par gange undervejs.

Appelsinerne skal tørre helt ud, men de skal ikke tage farve, forklarer Diana Noe Klitgaard.

- Med tiden får de en lidt mørkere farve, så man behøver ikke at bage dem mørke i ovnen, siger hun.

Det er også oplagt at tørre appelsinerne, hvis de er blevet lidt bløde efter at have ligget for længe i frugtskålen.

Det siger Britta Surland, der er uddannet kok og leder af Arlas inspirationskøkken.

- Jeg bruger dem til alt muligt. Jeg synes, det ser rigtig fint ud at sætte et lille stykke gran og en tørret appelsinskive på, når man pakker gaver ind, siger Britta Surland.

Vil du lave en krans af de tørrede appelsiner, kan du med fordel lime skiverne fast på et stykke pap eller bruge ståltråd, som du former til en cirkel.

Hvis du blot limer appelsinskiverne sammen uden noget, de kan hæfte på, skal de have lov til at ligge i en uges tid inden.

- Det er simpelthen, fordi de krymper en lille smule. Og har man limet dem sammen, og de begynder at krympe, så kan limen godt løsne sig, siger Diana Noe Klitgaard.

Kanterne på appelsinerne kan også begynde at folde, efter de er kommet ud af ovnen.

Hvis du gerne vil have, at skiverne er helt flade, kan du lægge en bageplade oven på dem, lige så snart du har taget dem ud af ovnen, hvor de stadig er bløde, forklarer Diana Noe Klitgaard.

Det er ikke kun appelsiner, der kan pynte efter en tur i ovnen.

Grape, lime, citroner og blodappelsin giver et skønt samspil af farver både i dit hjem og i din favoritdrik.

- Hvis nu man synes, at det er dejligt at få en juledrink af en slags, så er de også rigtig flotte dernede, siger Britta Surland.

Bruger du citrusskiverne i en drink, skal de være usprøjtede eller økologiske.

De tørrede frugtskiver kan holde sig helt til næste år i en lufttæt glas- eller plastikbeholder.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek