Bruxelles, 21/11/2024 - 10:48
Danmark håber på handelsaftale mens Tyskland og Frankrig strides
Danmark håber, at der snart kan indgås en handelsaftale med sydamerikanske lande, siger Lars Løkke Rasmussen.
Af: /ritzau/
I Frankrig er der udbredt skepsis mod, at EU vil indgå en handelsaftale med en gruppe sydamerikanske lande, der er samlet i handelsblokken Mercosur.
Frankrigs landbrug frygter, at aftalen vil åbne det europæiske marked endnu mere for blandt andet sydamerikanske landbrugsprodukter og dermed udsætte Frankrigs landmænd for hårdere konkurrence.
Danmark håber dog ligesom EU's største land, Tyskland, at der snart kan indgås en aftale.
Det siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).
Udmeldingen kommer på vej ind til møde for EU-landenes handelsministre i Bruxelles torsdag.
- Vi er varme tilhængere af en aftale. Generelt synes vi, at man skal få indgået de handelsaftaler, der forhandles rundt omkring.
- Vi er et af verdens rigeste samfund. Det er vi blevet på nogle få generationer i kraft af, at vi har samhandlet med resten af verden, siger han.
Han mener, at en aftale med de fire sydamerikanske lande - Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay - vil diversificere de markeder, som europæiske virksomheder har direkte adgang til at sælge til.
- Der har været for ensrettede handelsveje. Og vi har haft for stor Kina-afhængighed. Så det vil være klogt at få nogle flere handelspartnere, siger Lars Løkke Rasmussen.
Dansk landbrug er dog også bekymret for konsekvenserne, hvis der for alvor åbnes for sydamerikanske landbrugsvarer.
- Det er klart, at man altid kan blive bange for konkurrence. Men det går begge veje.
- Al historisk erfaring viser, at vi har en industri, en befolkning og et landbrug, som er så skarpe, at vi godt kan begå os i en ligeværdig international konkurrence, siger Løkke.
Målet med aftalen er netop at skabe lige vilkår for, at producenter på de to kontinenter kan sælge deres varer.
I denne uge blokerede landmænd i Frankrig dog en central motorvej til Spanien i protest mod aftalen.
De franske landmænd har ifølge franske medier svoret at skabe "kaos" og forsøge at begrænse adgangen til fødevarer, hvis Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, bøjer sig og siger "ja" til aftalen.
Tyskland presser omvendt på for at få åbnet nye eksportmarkeder op for sin trængte bilindustri. Samtidig vil Europa gerne have adgang til de råstoffer, som blandt andre Argentina og Chile råder over.
Det vil i givet fald kunne mindske Europas afhængighed af Kina.
Aftalen skal vedtages med kvalificeret flertal. Dermed har Frankrig ikke veto-ret, men det har hidtil været svært at samle den tilstrækkelige opbakning blandt EU-landene til aftalen. Det ærgrer den danske udenrigsminister.
- Det her projekt har foreløbigt taget 25 år, og det bør snart konkluderes, siger Løkke.
/ritzau/