Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

26/11/2024 - 08:00

Prøv noget nyt til julemiddagen: Spring ud i at sprænge gåsen

Læs her, hvordan du vælger den bedste gås, sprænger den for ekstra smag og tilbereder den med de bedste råd fra to slagtere.

Karl-Josef Hildenbrand/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Hvis du vil prøve noget nyt til julemiddagen, kan du i år overveje at bytte den traditionelle juleand ud med gåsen, der tidligere har været den fornemste spise på bordet juleaften.

Og du kan få fuld kraft på smagen, hvis du også springer ud i at sprænge gåsen.

Som det første bør du gå efter en stor gås, fordi den har mere brystkød.

Sådan lyder rådet fra slagtermester Peter L. Nielsen fra Slagter Friis på Frederiksberg.

- Gæs vejer mellem fem og syv kilo. Og jeg vil råde til, at man køber en gås, der er tættere på de syv kilo, siger han.

En gås af den størrelse har typisk kød nok til mellem seks og otte voksne.

- Man går sjældent galt i byen, hvis man vælger en dansk og gerne økologisk gås, siger Peter L. Nielsen.

- Gåsen vil ofte være frossen, fordi den bliver slagtet omkring mortensaften, når gåsen har den helt rigtige størrelse.

Ligesom anden skal også gåsen optøs helt, før du tilbereder den.

- Tilberedning af en gås minder faktisk også meget om en and, siger han.

Men du kan vælge at sprænge den optøede gås først for at give den en lidt dybere saltsmag.

Det fortæller Oliver Kostovski, som ejer og driver Slagteren ved Kultorvet på Østerbro i København.

Det vil sige, at gåsen skal marinere i en saltlage. Det kræver, at du har en fødevaregodkendt beholder, der er stor nok til gåsen og saltlagen.

- Saltlagen skal bestå af ti procent salt. Der skal 100 gram salt i hver for liter vand, siger Oliver Kostovski.

- Det er ofte også muligt at få slagteren til at sprænge gåsen, tilføjer han.

Hvis du selv står for det, skal gåsen på køl i lagen i et døgns tid. Men er tiden knap, kan du nøjes med at sprænge gåsen i tre timer på køkkenbordet.

Uanset om du vælger at sprænge gåsen eller ej, skal du inden tilberedning fylde den med æbler og svesker. Gnid den også godt ind på undersiden med salt og peber. Men på brystsiden skal gåsen kun have salt.

Begge slagtere foreslår, at gåsen bliver langtidsstegt.

- Vores anbefaling er, at gåsen steges med brystsiden nedad ved 120 til 130 grader i fire timer i en bradepande med lidt vand i bunden, siger Peter L. Nielsen og fortsætter:

- Vend derefter gåsen med brystsiden opad, og steg den i yderligere et par timer ved samme temperatur, indtil gåsen er gennemstegt.

Og til sidst kan du skrue ovnen op på 220 grader i et kvarter for at gøre skindet helt sprødt, siger Oliver Kostovski.

Skulle du have noget kød tilovers, kan du sagtens køle rester ned og opbevare dem i køleskabet.

- Du kan blandt andet bruge resterne til at lave en lækker rødkålssalat med appelsin, valnødder og plukket gåsekød, siger slagter Peter L. Nielsen.

Alternativt kan kødet sagtens varmes op igen til julebordet dagen derpå.

/ritzau fokus/

København, 26/11/2024 - 10:02

FAKTA: De har fået Æresprisen ved Danish Music Awards

Torsdag modtager Mø Æresprisen ved Danish Music Awards, som uddeles af musikselskabernes brancheorganisation, Ifpi.

Prisen blev første gang uddelt i år 2000, og dermed skriver sangeren sig ind i rækken af følgende modtagere:

2024: Mø.

2023: Alberte Winding.

2022: Sivas.

2021: Rasmus Seebach.

2020: The Savage Rose.

2019: Lis Sørensen.

2018: Der var ingen uddeling, da showet blev aflyst.

2017: Sort Sol.

2016: Medina.

2015: Tim Christensen.

2014: D-A-D.

2013: Shu-bi-dua.

2012: Thomas Helmig.

2011: Nik & Jay.

2010: Cæcilie Norby.

2009: Love Shop.

2008: Anne Linnet.

2007: Røde Mor.

2006: tv-2.

2005: Sanne Salomonsen.

2004: Sebastian.

2003: Peter Belli.

2002: C.V. Jørgensen.

2001: Gasolin'.

2000: Gnags.

Kilde: musikselskabernes brancheorganisation, Ifpi.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/11/2024 - 10:02

Fynsk verdensstjerne modtager Danish Music Awards' Ærespris

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Mø skriver sig ind i rækken af musikere, der hædres med musikbranchens helt store ære.

Mø indlemmes nu i et fornemt selskab, som Gasolin, C.V. Jørgensen og Love Shop også er en del af.

Den 36-årige musiker modtager æresprisen til årets Danish Music Awards, som uddeles 28. november i den tidligere fabriksbygning The Plant på Refshaleøen i København.

Det oplyser musikselskabernes brancheorganisation, Ifpi, som står bag Danish Music Awards.

- Hvis jeg igennem min relativt korte tid har været med til at inspirere nogle, så er min lykke gjort, for det er det, min praksis handler om: at prøve på at gøre mig selv fri fra indre og ydre grænser, så det kan åbne nye veje for andre, og tillade dem at være sig selv, siger Mø blandt andet i en pressemeddelelse.

Mø, der bærer det borgerlige navn Karen Marie Aagaard Ørsted Andersen, fik sit store gennembrud i 2013 med nummeret "Pilgrim", som blev fulgt op af hendes debutalbum, "No Mythologies To Follow", året efter.

I 2015 fik den fynskfødte stjerne sit internationale gennembrud, da hun var med til at skabe Major Lazers megahit "Lean On", som hun også lagde vokal til.

De fortsatte samarbejdet på nummeret "Cold Water", som også havde verdensstjernen Justin Bieber på.

Bag beslutningen om at tildele Mø årets ærespris står bestyrelsen i Ifpi, som fremhæver Møs stærke kunstneriske udtryk og musikalske integritet.

- Når vi tildeler dig DMA's Ærespris 2024, gør vi det selvfølgelig, fordi dit bidrag til dansk musik er uvurderligt. Men vi gør det også, fordi du på en enestående måde illustrerer en sandhed, som er yderst simpel, men ganske svær at efterleve: Nemlig at man kan tage ejerskab på den verden, som ligger derude, hvis man samtidig tør eje sig selv, lyder det i begrundelsen.

Mø har siden "No Mythologies To Follow" fra 2014 udgivet albummerne "Forever Neverland" fra 2018 og "Motordrome" i 2022. For sit seneste album modtog Mø en Danish Music Awards-statuette som Årets Danske Sangskriver.

Tidligere på efteråret udgav Mø singlen "Who Said", der er en forløber for et nyt album i 2025.

Foruden æresprisen skal der uddeles 12 statuetter til årets Danish Music Awards, hvoraf 10 af dem fokuserer på dansk musik.

Prisuddelingen er en eksklusiv branchebegivenhed for særligt inviterede gæster, oplyser Ifpi. Men alle andre kan løbende følge med på blandt andet de sociale medier.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 26/11/2024 - 08:00

FAKTA: Sådan gik vi fra gås til and

* De fleste forbinder nok i dag and og flæskesteg med en traditionel julemiddag. Men sådan har det ikke altid været.

* Tilbage i slutningen af 1800-tallet kom der bedre køkkener i de danske hjem. Og komfuret begyndte at gøre sit indtog.

* I samme periode blev gåsestegen sat på menuen juleaften. Det var især i de finere hjem, for gåsen var dyr at anskaffe.

* Men i mange andre hjem begyndte de at få den såkaldte "fattigmandsgås", der er en andesteg. Og anden har altså hængt ved.

Kilder: lex.dk og Coop.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 26/11/2024 - 08:00

Prøv noget nyt til julemiddagen: Spring ud i at sprænge gåsen

Karl-Josef Hildenbrand/Ritzau Scanpix

Læs her, hvordan du vælger den bedste gås, sprænger den for ekstra smag og tilbereder den med de bedste råd fra to slagtere.

Hvis du vil prøve noget nyt til julemiddagen, kan du i år overveje at bytte den traditionelle juleand ud med gåsen, der tidligere har været den fornemste spise på bordet juleaften.

Og du kan få fuld kraft på smagen, hvis du også springer ud i at sprænge gåsen.

Som det første bør du gå efter en stor gås, fordi den har mere brystkød.

Sådan lyder rådet fra slagtermester Peter L. Nielsen fra Slagter Friis på Frederiksberg.

- Gæs vejer mellem fem og syv kilo. Og jeg vil råde til, at man køber en gås, der er tættere på de syv kilo, siger han.

En gås af den størrelse har typisk kød nok til mellem seks og otte voksne.

- Man går sjældent galt i byen, hvis man vælger en dansk og gerne økologisk gås, siger Peter L. Nielsen.

- Gåsen vil ofte være frossen, fordi den bliver slagtet omkring mortensaften, når gåsen har den helt rigtige størrelse.

Ligesom anden skal også gåsen optøs helt, før du tilbereder den.

- Tilberedning af en gås minder faktisk også meget om en and, siger han.

Men du kan vælge at sprænge den optøede gås først for at give den en lidt dybere saltsmag.

Det fortæller Oliver Kostovski, som ejer og driver Slagteren ved Kultorvet på Østerbro i København.

Det vil sige, at gåsen skal marinere i en saltlage. Det kræver, at du har en fødevaregodkendt beholder, der er stor nok til gåsen og saltlagen.

- Saltlagen skal bestå af ti procent salt. Der skal 100 gram salt i hver for liter vand, siger Oliver Kostovski.

- Det er ofte også muligt at få slagteren til at sprænge gåsen, tilføjer han.

Hvis du selv står for det, skal gåsen på køl i lagen i et døgns tid. Men er tiden knap, kan du nøjes med at sprænge gåsen i tre timer på køkkenbordet.

Uanset om du vælger at sprænge gåsen eller ej, skal du inden tilberedning fylde den med æbler og svesker. Gnid den også godt ind på undersiden med salt og peber. Men på brystsiden skal gåsen kun have salt.

Begge slagtere foreslår, at gåsen bliver langtidsstegt.

- Vores anbefaling er, at gåsen steges med brystsiden nedad ved 120 til 130 grader i fire timer i en bradepande med lidt vand i bunden, siger Peter L. Nielsen og fortsætter:

- Vend derefter gåsen med brystsiden opad, og steg den i yderligere et par timer ved samme temperatur, indtil gåsen er gennemstegt.

Og til sidst kan du skrue ovnen op på 220 grader i et kvarter for at gøre skindet helt sprødt, siger Oliver Kostovski.

Skulle du have noget kød tilovers, kan du sagtens køle rester ned og opbevare dem i køleskabet.

- Du kan blandt andet bruge resterne til at lave en lækker rødkålssalat med appelsin, valnødder og plukket gåsekød, siger slagter Peter L. Nielsen.

Alternativt kan kødet sagtens varmes op igen til julebordet dagen derpå.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek