Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

28/04/2023 - 08:00

Vil du bo året rundt i din campingvogn? Husk at tjekke din forsikring

Du bør sikre dig, at dine forsikringer stadig dækker i tilstrækkelig grad, hvis du ændrer din bopæl, anbefaler forsikringsekspert.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Har du overvejet at bo året rundt på en campingplads?

Så kan din mulighed være blevet en smule bedre, efter at et flertal i Folketinget har besluttet at vedtage en forsøgsordning, der gør vintercamping lovligt i en prøveperiode på to år.

Men før du flytter ind i dit mobile hjem, er det en god idé, at du får overblik over, hvordan dine forsikringer dækker.

Sådan lyder rådet fra forsikringsekspert i Forsikringsoplysningen Anne Garde Slothuus.

- Man er nødt til at kontakte sit forsikringsselskab og finde ud af, hvordan man er dækket, hvis man vælger at bo fast og have folkeregisteradresse på en campingplads, siger hun og tilføjer:

- Der kan nemlig være begrænsninger på både dækning og forsikringssum, som man bør være opmærksom på, så man undgår overraskelser, hvis uheldet skulle være ude.

Det kan være, at dit forsikringsselskab stiller krav til, hvordan du aflåser din beboelsesvogn, hvis eventuelle indbrud skal være dækket.

Men reglerne er ikke ens for alle selskaber, forklarer Anne Garde Slothuus. Derfor skal du spørge dit forsikringsselskab om, hvad der gælder for dig.

Du bør også fortælle, hvor længe du har tænkt dig at bo på en campingplads.

- Det kan for eksempel have betydning, om man bor tre måneder om året i en campingvogn og tager ting med hjemmefra. Eller om man bor der året rundt og har sine ting hele tiden i campingvognen, siger hun.

Den samme anbefaling kommer fra seniorjurist hos Forbrugerrådet Tænk Jakob Steenstrup.

Han råder til, at du kontakter dit forsikringsselskab, før du begiver dig ud i at bo fast på en campingplads.

- Der er forskel på, om man bor i en campingvogn, et telt eller shelter. Og forsikringsselskabet kan have nogle konkrete forholdsregler, som man skal tage for at være dækket, siger han.

Som eksempel peger han på, at en hængelås på teltet næppe holder tyven ude, men alligevel gør, at en tyv skal tiltvinge sig adgang.

Og så bør du overveje, hvad du tager med dig på camping, og hvor synligt det er. Efterlad for eksempel det værdifulde arvesmykke derhjemme eller hos familie.

- Det vil nemlig ofte være sådan, at de såkaldt tyvetækkelige ting - altså som er attraktive for tyve - vil være undtaget dækning, siger Jakob Steenstrup.

Han nævner, at penge, guld og smykker typisk vil være undtaget og altså ikke omfattet af dækning fra forsikringen.

I den nye forsøgsordning, som Folketinget har vedtaget, er det kun en begrænset del af campingpladsen, der må bruges til fast camping året rundt.

Det er kun fem procent af de tilladte vinterpladser, der kan bruges til helårscamping i forsøgsperioden på to år.

/ritzau fokus/

København, 26/05/2024 - 09:21

Kongehuset markerer kong Frederiks fødselsdag med nyt billede

Kong Frederik fylder 56 år søndag den 26. maj. Det er hans første fødselsdag, efter at han er blevet regent.

Kongehuset har søndag offentliggjort et nyt billede af kong Frederik, i forbindelse med at han fylder 56 år.

Det sker på kongehusets hjemmeside.

Her er der i dagens anledning også oprettet en såkaldt digital gratulationsliste, hvor det er muligt at skrive en fødselsdagshilsen til kongen.

Fejringen søndag ser lidt anderledes ud, end den tidligere har gjort for kong Frederik. Det er nemlig hans første fødselsdag som regent, siden han overtog rollen efter dronning Margrete i januar.

Fødselsdagen markeres klokken 12 på Amalienborg, hvor kong Frederik og kongefamilien vil vise sig på balkonen på Frederik VIII's Palæ.

Traditionen med at vinke fra balkonen er en, som han fører videre fra sin mor, dronning Margrete.

På Amalienborg Slotsplads kan de fremmødte fejre kongen med fællessang, når Den Kongelige Livgarden spiller "I dag er det kongens fødselsdag".

Den Kongelige Livgarde vil, som traditionen byder på regentens fødselsdag, have røde gallauniformer på, som bruges ved særlige lejligheder.

På vejen gennem byen spiller Livgarden en række af de kongelige marcher.

Koncerten sluttes af med "Kronprins Frederiks Honnørmarch", da der endnu ikke er lavet en ny march i anledningen af hans nye titel som konge.

Resten af dagen fejres under private former, oplyser kongehuset.

Kong Frederik tog mandag hul på fejringen af sin fødselsdag med det årlige motionsløb Royal Run.

Løbet havde sin debut i 2018, i forbindelse med at kongen fyldte 50 år.

Det er blevet afholdt hvert år siden debuten med undtagelse af 2020, som blev aflyst på grund af coronapandemien.

I 2018 var der 70.938 tilmeldte, og i år blev rekorden sat med mere end 95.000 tilmeldte.

Kongen deltog selv i tre af løbene i tre forskellige værtsbyer på dagen.

Ligesom fødselsdagen er kong Frederiks første som regent, var deltagelsen i motionsløbet det samme. Her føltes det dog ikke så anderledes for kongen som de tidligere år.

- Det er ligesom at løbe som kronprins. Jeg har fået et nyt karosseri, men motoren er den samme, lød det med et glimt i øjet fra kongen, da han kom i mål på sin sidste rute.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 08:59

Kongehuset markerer kong Frederiks fødselsdag med nyt billede

Kong Frederik fylder 56 år søndag den 26. maj. Det er hans første fødselsdag, efter at han er blevet regent.

Kongehuset har søndag offentliggjort et nyt billede af kong Frederik, i forbindelse med at han fylder 56 år.

Det sker på kongehusets hjemmeside.

Det er kongens første fødselsdag, efter at han blev udnævnt som regent den 14. januar.

På kongehusets hjemmeside er der i dagens anledning også oprettet en såkaldt digital gratulationsliste. Her er det muligt for alle at skrive en fødselsdagshilsen til kongen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 10:00

FAKTA: Hvad er bladlus?

* Bladlus er insekter, som typisk er en-tre centimeter lange. De suger saften fra planter. De kan overføre forskellige virussygdomme mellem planterne og via deres afføring give svampevækst til planterne.

* Lusene føder i et stort antal. En enkelt hun kan føde 40-100 unger i løbet af sin livstid på op til tre uger. Derfor dannes der hurtigt store kolonier på planterne.

* Der findes flere arter af bladlus, som kan angribe planter. Typisk er det nogle få arter, som dominerer. Agurkbladlus, ferskenbladlus, stribet kartoffelbladlus og kartoffelbladlus. Alt efter arten kan bladlus være lige fra gullige til grønlige, brune og sorte.

Kilde: Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 10:00

Bladlusene kommer: Sådan forsvarer du planterne mod dem

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Juni måned byder på en hovedpine for haveejerne. Bladlusene gør nemlig deres indtog, men du skal ikke gå i panik, lyder det fra ekspert.

På denne tid af året stifter mange bekendtskab med bladlus, som sætter sig i store kolonier på havens planter.

Nogle haveejere går i panik, men det er der slet ingen grund til, lyder det fra Louise Møller, der er faglig redaktør hos Haveselskabet.

- Det kan se voldsomt ud, når alle bladlusene sidder i toppen af planten. Men slå koldt vand i blodet, og spul dem med vand, fortæller hun.

- Så mister de deres evne til at formere sig så hurtigt, da mange af dem vil falde til jorden og have svært ved at finde tilbage igen.

Ifølge Louise Møller vil bladlusene kunne være et problem for haveejere det meste af juni måned.

Her har bladlusenes naturlige fjender som mariehøns og guldøjelarver nemlig ikke formeret sig tilstrækkeligt til at kunne holde bestanden nede. Det har de først sidst på måneden.

Derfor anbefaler hun, at du selv bekæmper planteplagen indtil da.

- Spul med vand hver dag i tre til fire dage. Så får du taget mange af dem. Og dem, der er tilbage, skal naturen nok selv sørge for at bekæmpe, siger hun.

Bladlusene dræber ikke de planter, som de sætter sig på, men det kan stadig være hårdt for planten, lyder det fra Hans Christian Kristensen, der er gartner hos Lundhede Planteskole i Herning.

- Bladlus suger plantesaft fra planterne. Hver gang lusene suger, laver de et lille hul i bladet eller stænglen, som får skud og blade til at krølle sammen som en reaktion på at ville hele. Saften, som suges ud, skulle jo have været brugt af planten på at vokse videre. Alt dette sætter planten meget tilbage, siger han og tilføjer:

- Samtidig er lusenes afføring meget sukkerholdig. Den bliver udskilt på bladene. Den sukkerholdige afføring giver grobund for svampesygdomme, som trives i dette miljø. Så set fra plantens synspunkt, så er bladlus ikke et sjovt skadedyr.

Ifølge Hans Christian Kristensen kan der komme lus i de fleste planter, alt efter hvordan planten har det, hvordan miljøet og vejret er, og hvordan man holder haven.

- Holder man planterne i den bedste kondition med vand og lidt gødning, så er det ikke et problem at have lidt bladlus, men det kan gå meget hurtigt med, at de formerer sig, hvis vejret er lunt, og der ikke er naturlige rovdyr til stede, siger han.

- Lus i roser er meget normalt, og det er tit der, at de fleste haveejere har problemer. Vi ser flere lus i ligusterhække, efterhånden som vi får en varmere og varmere sommer. Lus i bøg er også meget normalt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek