Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

10/01/2025 - 09:00

FAKTA: Hvis dit CPR-nummer er blevet kompromitteret

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

* Hvis uvedkommende har fået fat i dine oplysninger, skal du først overveje, hvordan du kan standse ulykken.

* Er dit CPR-nummer blevet kompromitteret, kan du oprette en kreditvarsel, der er et signal til virksomhederne om at være ekstra opmærksomme med deres identitetskontrol, før de yder et lån.

* Du kan selv oprette en kreditvarsel ved at gå ind på hjemmesiden borger.dk og søge efter kreditvarsel i menuen. Følg derefter vejledningen på skærmen.

Kilde: sikkerdigital.dk.

/ritzau fokus/

København, 10/01/2025 - 12:49

Jes Dorphs retsopgør mod advokat kører alligevel i næste uge

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Jes Dorph-Petersen vil ikke have retssag udskudt i to år, så derfor begynder den alligevel i næste uge.

Østre Landsret tager alligevel fat på Jes Dorph-Petersens erstatningssag i næste uge.

Torsdag forlød det ellers, at sagen, hvor han kræver 1,6 millioner kroner af advokat Yvonne Frederiksen, var blevet udskudt.

- Det bliver alligevel allerede i næste uge, at min erstatningssag mod advokat Yvonne Frederiksen gennemføres ved Østre Landsret, skriver Jes Dorph-Petersen i et opslag på Facebook.

Oplysningen bekræftes også af hans advokat, Julie Stage.

Torsdag blev det oplyst, at retssagen i landsretten ville blive udskudt grundet en strid om vidner, hvor man ville afvente, at Højesteret skulle tage stilling til, hvilke vidner der kunne føres.

Men hvis man skal vente på Højesteret, og landsretten skal finde nye dage til sagen, vil det først kunne blive om to år. Og så længe vil den tidligere TV 2-vært ikke vente.

- Denne afgørelse ville jeg som sagsøger umiddelbart gerne vente på, så vi alligevel kunne føre de ønskede vidner.

- Men desværre er berammelsestiden i landsretten meget lang. Og efter en meddelelse fra landsretten i går om, at sagen først ville kunne hovedforhandles om to år, er parterne sammen med landsretten blevet enige om at gennemføre hovedforhandlingen i næste uge som planlagt, skriver Jes Dorph-Petersen.

Ifølge Dorph-Petersen har sagsøgte protesteret mod de fleste af hans vidner, og landsretten har afvist vidnerne. Han har kæret beslutningen til Højesteret, som altså ikke har afgjort striden endnu.

Når sagen så alligevel begynder i næste uge, bliver det uden alle de ønskede vidner.

- Det kan dog blive aktuelt senere i en eventuel ankesag, fordi kæremålet vedrørende vidneførelse fortsat behandles ved Højesteret, skriver den tidligere TV 2-vært.

Erstatningssagen er anlagt, efter at advokat Yvonne Petersen i efteråret 2020 stod bag en advokatundersøgelse omhandlende sexisme på TV 2.

I januar 2021 fortalte Jes Dorph-Petersen i et interview med Politiken om undersøgelsens konsekvenser for ham. Blandt andet at han var blevet fyret fra sit job hos Nordisk Film og dermed som vært på TV 2-programmet "Go' Aften Live".

Den tidligere nyhedsoplæser fortalte også, at han følte sig dårligt behandlet under advokatundersøgelsen.

Dorph-Petersen oplevede, at samtalen med Yvonne Frederiksen under advokatundersøgelsen bar præg af en afhøring.

Advokatnævnet gav i november 2020 Yvonne Frederiksen en bøde på 20.000 kroner for ikke at have udvist god advokatskik. Dommen er senere blevet stadfæstet i landsretten.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 10/01/2025 - 12:48

Danske stjerner på flugt fra flammerne i Los Angeles

Sara Gangsted/Ritzau Scanpix

Sonny Fredie Pedersen, Ole Henriksen og Jørgen Klubien er blandt nogle af de danske kendisser, som har haft de voldsomme naturbrande helt tæt på.

Flere danske stjerner, som har bosat sig på tværs af Atlanten, er berørte af de voldsomme naturbrande, der raserer i den amerikanske storby Los Angeles og omegn.

En af dem er skønhedsguruen Ole Henriksen, der sammen med sin mand, Laurence Roberts, har kunnet se brandene sprede sig fra parrets bolig på 27. etage. Det fortæller han til Ekstra Bladet.

- Jeg har i den grad været vidne til brandene, men har ikke selv været i fare. Det var så skræmmende. Også at se, hvordan folk flygtede i panik, siger han til mediet.

Mindst 10.000 bygninger og køretøjer er blevet ramt af brandene, og mere end 180.000 mennesker er blevet beordret til at forlade deres hjem.

Brandfolk kæmper fredag omkring middag dansk tid fortsat med at inddæmme og slukke flammerne, der indtil videre har kostet mindst ti mennesker livet.

- Jeg har med kikkert kunnet se, hvordan hele områder er væk. Det er ganske uhyggeligt. Vi har et nært vennepar, hvis hus er brændt ned til grunden. Vi har selvfølgelig tilbudt dem, at de kan bo hos os, men de har fundet en anden løsning, siger Ole Henriksen videre til Ekstra Bladet.

Flere af dødsfaldene er sket i naturbranden i området Pacific Palisades. Branden her var den første til at bryde ud tirsdag og var fredag morgen dansk tid også den største.

Den har brændt en stor del af området ned og dækker mere end 70 kvadratkilometer. Det svarer størrelsesmæssigt til den danske ø Tåsinge.

En anden dansk kendis, der ligesom Ole Henriksen har været vidne til de voldsomme naturbrande, er Vild med dans-dommeren Sonny Fredie Pedersen.

Han bor til daglig i Los Angeles og fortæller til Ekstra Bladet, at der var to brande på hver side af hans bolig.

- Da brandene brød ud forleden, måtte jeg finde en alternativ vej tilbage til min forlovede (den slovenske danser Nika Kljun, red.) via en bjergpassage med nedfaldne træer og sten fra stormen, der var i gang. Brandene havde allerede lukket motorvejen ned, siger han til mediet.

Sonny Fredie Pedersen fortæller, at han altid har levet med frygten for brande og har tidligere været tæt på at miste en ejendom.

- Mit hjerte er knust for alle de mennesker, som mister så meget - mister alt! Det er meget surrealistisk lige i øjeblikket, selve størrelsen af ødelæggelsen og sorgen er voldsom, siger han til Ekstra Bladet.

Sonny Fredie Pedersen er ikke blevet bedt om at lade sig evakuere.

Det gælder også 66-årige Jørgen Klubien, kendt som forsanger i bandet Danseorkestret, som har boet i Californien i mere end 40 år.

- Vi har været på standby for at skulle evakuere. Vi ligger lige i kanten af den store brand, men indtil videre er vi ikke blevet bedt om at køre, siger han til B.T.

Jørgen Klubien fortæller desuden, at han og hustruen Trine Dahl Klubien har været uden internet og strøm i 24 timer.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 10/01/2025 - 09:00

FAKTA: Hvis dit CPR-nummer er blevet kompromitteret

* Hvis uvedkommende har fået fat i dine oplysninger, skal du først overveje, hvordan du kan standse ulykken.

* Er dit CPR-nummer blevet kompromitteret, kan du oprette en kreditvarsel, der er et signal til virksomhederne om at være ekstra opmærksomme med deres identitetskontrol, før de yder et lån.

* Du kan selv oprette en kreditvarsel ved at gå ind på hjemmesiden borger.dk og søge efter kreditvarsel i menuen. Følg derefter vejledningen på skærmen.

Kilde: sikkerdigital.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 10/01/2025 - 09:00

Læk af persondata: Pas især på disse mails

Annette Riedl/Ritzau Scanpix

Bliv klogere på dine rettigheder og få praktiske råd til at beskytte dig selv, hvis dine personlige oplysninger er blevet eksponeret ved et datalæk.

De seneste år har der været flere eksempler på datalæk og datatyveri af personlige oplysninger.

Senest blev Alles Lægehus i starten af december udsat for et cyberangreb, hvor flere patienters sundhedsoplysninger blev stjålet.

Hvis du har oplevet, at dine personlige oplysninger bliver eksponeret for uvedkommende, kan det være en fordel for dig at kende dine rettigheder og muligheder.

Som det første har den dataansvarlige pligt til at underrette dig uden unødig forsinkelse, hvis uvedkommende får adgang til din persondata. Det vil give dig mulighed for at træffe de nødvendige forholdsregler.

Det fortæller jurist i Forbrugerrådet Tænk Ida Nynne Daarbak Reislev.

- Du har også krav på at få oplyst, hvilke oplysninger der er blevet lækket, og hvem de er blevet lækket til, siger hun.

Hvordan du skal reagere, hvis uvedkommende har fået adgang til din persondata, afhænger af, hvilken type data der er blevet lækket.

Det siger it-sikkerhedsspecialist og jurist i Datatilsynet Allan Frank.

- Hvis dine kreditkortkortoplysninger er kommet i de forkerte hænder, skal du selvfølgelig få kortet spærret med det samme, siger han.

- Men er der tale om kontaktoplysninger og ikke-følsomme data, såsom navn og adresse, bør du blandt andet være opmærksom på, om du begynder at modtage flere phishing-mails.

Denne type mails er kendetegnet ved, at kriminelle udgiver sig for at være en troværdig afsender som din bank med det formål at lokke flere oplysninger ud af dig.

Det kan være kreditkortnumre for at stjæle dine penge eller yderligere personlige oplysninger for at kunne benytte din identitet.

De kriminelle kan bruge de oplysninger, de allerede har fået om dig fra et datalæk, for at fremstå mere troværdige.

- Stammer den lækkede persondata fra et lægehus, kan det være, at phishing-mailen opfordrer til at forny udløbet medicin ved at godkende med MitID. Og så klapper fælden, siger Allan Frank.

Hvis du har oplevet, at din persondata er blevet eksponeret for uvedkommende, kan du ifølge gældende lovgivning have mulighed for at kræve godtgørelse.

- Men det er ret svært at få erstatning i Danmark, hvis man ikke har lidt et økonomisk tab, siger Allan Frank.

Så sent som i november sidste år afgjorde Østre Landsret, at en række borgere ikke havde ret til godtgørelse, efter at blandt andet deres navne, adresser og CPR-numre var blevet lækket i et dokument på en ukrypteret harddisk i en stjålet computer fra Gladsaxe Kommune.

Dokumentet indeholdt personlige oplysninger på over 20.000 borgere. Man kunne også se, hvilke ydelser de havde fået. Landsretten fandt, at de seks borgere ikke havde lidt immateriel skade som følge af databruddet.

Immateriel skade kan være tab af kontrollen med personoplysninger eller frygt for misbrug af personoplysninger.

Også jurist Ida Nynne Daarbak Reislev vurderer, at det kan være svært at opnå godtgørelse, hvis man ikke har haft et økonomisk tab. Hun peger dog også på, at der mangler retspraksis på området i Danmark.

- Hvis man har oplevet at få sin persondata eksponeret, anbefaler jeg derfor, at man prøver gå rettens vej, hvis man har mulighed for det, siger hun.

Det kan føles ubehageligt at finde ud af, at uvedkommende har fået fat i ens persondata.

Men det er vigtigt at få et overblik over, hvilke oplysninger der er kommet ud, og hvad man skal holde øje med for at begrænse skaden, siger Allan Frank.

Han anbefaler desuden, at du går ind på hjemmesiden sikkerdigital.dk, der indeholder flere råd til, hvad du kan gøre, hvis der har været et datalæk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek