Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 20/06/2025 - 00:19

Kilder: Moderaterne tilbød Stephensen penge for at opgive mandat

Jon Stephensen blev tilbudt én million for at opgive sit mandat i Moderaterne, hævder flere anonyme kilder.

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Det tidligere medlem af partiet Moderaterne Jon Stephensen blev tilbudt én million kroner for at forlade partiet og opgive sit mandat til Moderaterne.

Det hævder anonyme kilder over for Berlingske og i bogen "Nu skal det handle om nogen" om Stephensens exit fra partiet i 2023.

Medstifter af Moderaterne og nu løsgænger i Folketinget Jeppe Søe, hvis ekskone og tidligere assistent har skrevet bogen, hævder, at pengetilbuddet til Jon Stephensen har fundet sted.

- Jeg er sikker på og har fået bekræftet af helt håndfaste kilder, at dette er foregået.

- Jeg vil ikke oplyse, hvem mine kilder er, men jeg kan fortælle, at de er meget troværdige, siger Jeppe Søe til Berlingske.

I september 2024 meldte Jeppe Søe sig ud af Moderaterne efter uro på de indre partilinjer - blandt andet uenighed med partiformand Lars Løkke Rasmussen.

Jon Stephensen ønsker over for Berlingske ikke at bekræfte, at tilbuddet blev fremsat, eller under hvilke omstændigheder det i givet fald blev fremsat.

Sagen kommer, kort efter at et andet tidligere medlem af Moderaterne, Mike Fonseca, har fortalt, at han på et møde i 2023 blev tilbudt cirka 370.000 kroner af Lars Løkke Rasmussen for at opgive sit mandat og give det til Moderaterne.

Mødet fandt sted, fordi Moderaterne var blevet bekendt med, at Mike Fonseca var i et forhold med en dengang 15-årig pige og dermed havde brudt partiets interne adfærdskodeks.

Moderaternes partisekretær, Britt Bager, vil ikke at kommentere, om partiet i 2023 tilbød Jon Stephensen penge for at forlade partiet og opgive sit mandat til Moderaterne.

Britt Bager bemærker, at der i bogen er brugt anonyme kilder, og at forfatterne til bogen er Jeppe Søes ekskone og en tidligere assistent til Jeppe Søe. Hun mener ikke, at mange "medier ville acceptere de arbejdsmetoder".

Forskningslektor og centerleder på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch mener, at det udgør et "potentielt stort demokratisk problem", hvis partier betaler medlemmer for at opgive deres mandat.

Det sagde Roger Buch til Ritzau tidligere på ugen, da sagen med Mike Fonseca kom frem.

- Der er bare nogle kæmpestore alarmklokker, der ringer, og det er man nødt til at få undersøgt.

- Det er Folketinget, der har et problem, hvis det er sådan, at der er nogle, der bliver købt til at forlade politik af deres partiledere. Så har vi altså et meget, meget alvorligt demokratisk problem, sagde Roger Buch.

Folketingets formand, Søren Gade, har oplyst til Ritzau, at sagen om Mike Fonseca vil blive behandlet af Folketingets Præsidium og Udvalget for Forretningsorden på et af de førstkommende møder.

/ritzau/

Cambridge, 28/07/2025 - 01:18

Satiriker og matematiker Tom Lehrer er død - blev 97 år

Paul Sakuma/Ritzau Scanpix

Tom Lehrer tog i 1950'erne og 1960'erne fat i kulturen på amerikanske universiteter med satiriske sange.

Den amerikanske matematiker, satiriker og sangskriver Tom Lehrer er død i en alder af 97 år.

Det skriver flere amerikanske medier.

Lehrer døde lørdag i sit hjem i Cambridge, der ligger i den amerikanske delstat Massachusetts. Det fortæller en af hans venner til New York Times.

Lehrer sprang flere trin i grundskolen over og kom allerede som 15-årig ind på Harvard University - en uddannelse, som han færdiggjorde som 19-årig.

Samtidig med at Lehrer underviste i matematik på blandt andet det prestigefyldte Harvard University, tog han fat i kulturen på de amerikanske universiteter og skrev i 1950'erne og 1960'erne flere bidske, satiriske sange.

I 1953 indspillede han lp'en "Songs by Tom Lehrer" og begyndte herefter at turnere med sine sange.

I de intellektuelle kredse var Lehrers lette musik og finurligt sammensatte ord populære. På sin egen måde faldt han ind i tidsånden med kritik af den amerikanske miljø- og udenrigspolitik.

Han anses for en frontløber for det ungdomsoprør, som i 1960'erne tog sit udspring på universiteterne.

Lehrer var forud for sin tid, når det gjaldt politiske emner som forurening og spredning af atomvåben - og så havde han en stærk aversion mod duer, skriver AFP.

"Poisoning Pigeons in the Park" (forgiftning af duer i parken, red.) er en af satirikerens mest kendte sange. Sangen handler om et par, der morer sig med at slå duer ihjel med giftstoffet stryknin.

I starten af 1970'erne besluttede Lehrer sig for at lægge musikkarrieren i graven. Indtil da havde han udgivet 37 sange. Derefter dedikerede han sin tid til at undervise i matematik og musikhistorie.

Hvorfor Tom Lehrer pludselig droppede at stå på en scene og fokuserede på at undervise, er af flere blevet beskrevet som et mysterie.

Han har selv forklaret, at han simpelthen mistede gejsten, og at han ikke længere kunne finde på sjovt materiale, mens den kolde krig og atomtruslen buldrede afsted.

- Noget, som jeg tidligere syntes, var sjovt, er skræmmende nu. Jeg føler mig ofte som en indbygger i Pompeji, der er blevet bedt om at sige noget sjovt om lava, sagde Lehrer i et interview i magasinet People i 1982 - ti år efter sin sidste optræden.

/ritzau/

Læs Mere >>

Cambridge, 28/07/2025 - 00:46

Satiriker og matematiker Tom Lehrer er død - blev 97 år

Tom Lehrer tog i 1950'erne og 1960'erne fat i kulturen på amerikanske universiteter med satiriske sange.

Den amerikanske matematiker, satiriker og sangskriver Tom Lehrer er død i en alder af 97 år.

Det skriver flere amerikanske medier.

Lehrer døde lørdag i sit hjem i Cambridge, der ligger i den amerikanske delstat Massachusetts. Det fortæller en af hans venner til New York Times.

Samtidigt med at Lehrer underviste i matematik på Harvard University, tog han fat i kulturen på de amerikanske universiteter og skrev i 1950'erne og 1960'erne flere bidske, satiriske sange.

I 1953 indspillede han lp'en "Songs by Tom Lehrer" og begyndte herefter at turnere med sine sange.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 27/07/2025 - 10:00

FAKTA: Forkæl jorden i køkkenhaven

* Du gavner jorden i køkkenhaven ved at så efterafgrøder.

* Efterafgrøder tilfører organisk materiale til jorden og virker dermed som en slags levende kompost.

* Det organiske materiale gøder jorden og gør den mere let og luftig.

* Efterafgrøder kan for eksempel være boghvede, honningurt eller blodkløver.

Kilde: Anne Stine Bruun, der er landskabsarkitekt og havefaglig rådgiver hos Haveselskabet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 27/07/2025 - 10:00

Plant jordbærplanter, høst frø, og gød kål i august

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

I august kan du lade planternes forfald danne grobund for, at nyt liv kan spire frem.

Sommerens sidste måned byder på masser af muligheder for at motionere dine grønne fingre. For eksempel er det et oplagt tidspunkt at plante nye jordbærplanter.

Det siger Anne Stine Bruun, der er landskabsarkitekt og havefaglig rådgiver hos Haveselskabet, som er en landsdækkende forening for haveejere.

- Efter tre-fire år begynder jordbærplanterne at få små og dårlige bær, og så skal de skiftes ud med nogle nye. Det kan man gøre ved at købe nye planter eller ved at tage udløberne fra de gamle planter og plante dem i ny jord, fortæller hun.

Fra jordbærbedet kan du løfte blikket og gå en tur blandt havens afblomstrede stauder for at høste deres frø. Det kan for eksempel være stjerneskærm, blåhat eller sporebaldrian. Tøm eventuelt de tørrede frøstande ned i små papirsposer, og skriv på, hvilken plante frøene kommer fra, før du lægger dem til opbevaring et mørkt og tørt sted.

- Det er en hurtig måde at få mange planter på, lyder det fra Anne Stine Bruun.

I køkkenhaven byder augustkalenderen på gødning af knoldselleri, kål og porrer. Det fortæller havebogsforfatter Yen Frydensberg Egebak, der sammen med sin familie dyrker grøntsager året rundt på en nedlagt æblegård på Fyn.

- I august og september regner det typisk mere, samtidig med at vi stadig har varme i jorden. Det betyder, at det er tid til gødning af de kål, vi regner med at høste i løbet af efteråret og vinteren, siger hun.

Har du løg eller hvidløg, som du endnu ikke har hevet op, så er august i øvrigt sidste chance for at gøre det. Når det er gjort, kan du eventuelt så salat, dild, koriander, spinat, vårsalat og rucola. Du kan også lige nøjagtig nå at så sæsonens sidste portion buskbønner.

Inde i drivhuset opfordrer Yen Frydensberg Egebak dig til at gennemgå tomatplanterne for svampesygdommen skimmel.

- Luft godt ud i drivhuset, og fjern alle blade, der ligner, at de er ramt af skimmel eller i det hele taget ser syge ud. Sørg også for at plukke alle de ramte tomater, så de ikke hænger og rådner og smitter de andre planter, råder hun.

Tomatplanter på friland kan i samme ombæring med fordel beskæres, så der kommer mere luft i planterne, hvilket gør det sværere for skimlen at få fat.

Planlægger du vinterdyrkning af grøntsager, kan du allerede tage hul på forspiringen i august. På dette tidspunkt af året forspirer Yen Frydensberg Egebak blandt andet spinat, rucola, vårsalat, radiser, mizuna, pak choi og senneper.

- Alle asiatiske bladgrøntsager kan man forspire i august, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek

Privatliv