København, 26/12/2023 - 10:00
Miks det perfekte ostebord til dine gæster
Med et hav af oste at vælge imellem, kan det være svært at sammensætte det helt rigtige ostebord. To eksperter guider dig gennem disciplinen.
Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus
Nogle kan lide stærke oste, nogle kan lide bløde oste, og andre skal helst bare have den almindelige skæreost fra køledisken.
Men hvis du gerne vil byde dine gæster på et overdådigt ostebord, skal du ikke bare vælge det første og det bedste, du får øje på.
Sådan lyder det fra kok Denny Vangsted, der er indehaver af landhandlen Omegn & Venner i Torvehallerne i København og stedets osteekspert.
- Man kan godt gøre sig lidt umage og bygge det op. Det er helt klart det sjoveste, så det ikke bare bliver en almindelig Danbo-ost, lidt havarti og en Vesterhavsost, siger han.
Ifølge kokken starter ethvert godt ostefad med variation og stigende intensitet, så du bygger spændingen op og præsenterer dine gæster for forskellige smagsoplevelser.
- Jeg ville starte med en god fast ost af komælk. Ikke så mild, at den bliver kedelig, så tag endelig noget med noget alder.
- Derefter kunne du gå videre med endnu en fast ost på fåremælk. Det kan være en manchego fra Spanien. Der er også et mejeri på Møn, der laver det, fortæller kokken.
Som en tredje ost anbefaler Denny Vangsted en blødere ost. Det kunne eksempelvis være en camembert, der er en blød hvidskimmelost fra Frankrig.
Derefter er det på tide at trappe lidt op i intensitet.
- Her vil jeg kigge efter rødkitoste. De har lidt mere tju-bang og er efter min overbevisning en overset genre og kan godt nappe lidt fra sig.
- Og så skal du slutte festen af med en dansk blåskimmelost. Vi laver fortrinlig blåskimmel i Danmark. Det er nærmest obligatorisk på et ostebord, synes jeg.
Her peger kokken på en lagret Danablu-ost.
- Den har en vidunderlig sødme, og så napper den også lidt i smagen, siger han.
- Det er en ost, som jeg ville ønske, at flere havde mod til at spise. Rigtig mange er voldsomt bange for blåskimmel, men det er helt ubegrundet, siger Denny Vangsted.
Hvis du serverer en blåskimmelost, er det en god idé at have noget til at afbalancere smagen med, fortæller kok Carlos Rivas.
- En god, sød marmelade kan virkelig balancere smagen og gøre folk mindre bange. Det kunne eksempelvis være en marmelade med lidt chili og figner, siger han.
Ifølge Carlos Rivas handler det om ikke at servere alt for sjældne og stærke oste, hvis dine gæster er forholdsvis nybegyndere.
- Du kan vælge oste som en blød brie eller en camembert. En Rød Løber er en god mellemting uden den lidt funky lugt af camemberten, siger Carlos Rivas.
- Du kan også undersøge om en ost som en fransk morbier, som er meget cremet og nøddet, er noget for dine gæster.
/ritzau fokus/