København, 09/05/2025 - 10:41
Fiskeri med bundtrawl skal stoppes i 37 beskyttede havområder
Muslingeskrab og fiskeri med bundslæbende redskaber skal forbydes i en række Natura 2000-områder.
Af: /ritzau/
Fiskeriministeriet vil sikre beskyttelsen af sandbanker, stenrev og boblerev i en række Natura 2000-områder.
Regeringen er tidligere blevet kritiseret for ikke at sikre beskyttelsen af havnaturområder mod fiskeri, men nu skal fiskeri i 37 beskyttede områder stoppes.
Selv om det er en større nyhed og sker under igangværende forhandlinger, fremgår det af en bekendtgørelse og ikke en pressemeddelelse.
- Der tilføjes 37 Natura 2000-områder, som omfattes af forbud mod fiskeri med bundslæbende redskaber, står der i høringsbrevet.
Ritzau forsøger at få en kommentar fra fiskeriminister Jacob Jensen (V).
Bekendtgørelsen lægger op til at forbyde muslingeskrab og fiskeri med bundslæbende redskaber i Natura 2000-områder inden for tre sømil fra kysten.
Det skal give plads til, at naturen kan få den ro, der er nødvendig for at kunne retablere sig.
Det betyder, at flere af Danmarks beskyttede havområder bliver friholdt fra et af de allerstørste skadelige indgreb på havnaturen. Det vil gavne fiskebestandene og livet på havbunden.
Danmarks Naturfredningsforening kalder det en "markant og ubetinget god nyhed", som foreningen har kæmpet for.
- Der kommer nu en ret markant beskyttelse i Limfjorden, der har det elendigt, blandt andet på grund af forurening fra landbruget på land, men også grundet meget skadelige muslingeskrab, siger foreningens præsident, Maria Reumert Gjerding.
Hun undrer sig over, at man ikke omfatter Vadehavet, som har en unik natur internationalt og er udpeget som verdensarv.
Dermed bliver fiskeri med bundslæbende redskaber stoppet i Flensborg Fjord, Vejle Fjord og Kalø Vig, som blev besluttet i havplanen i 2023.
- Det er faktisk vigtigt, at vi nu siger helt slut for bundtrawl og muslingeskrab i de områder, vi karakteriserer som habitatbeskyttede. Vi mangler stadigvæk nogle naturbeskyttede områder, så vi arbejder videre, men det er ubetinget et fremskridt, siger hun.
Bekendtgørelsen er nu sendt i høring, hvor organisationer får mulighed for at komme med input eller indvendinger.
Det skal gælde fra 1. juli 2025.
/ritzau/