København, 11/05/2025 - 10:00
I kampen mod solcremepletter er tid og varme dine værste fjender
Det er svært at undgå at få solcreme på tøjet, når man smører sig ind om sommeren, og endnu mere bøvlet at fjerne. Tekstilekspert giver sine dos and dont's.
Vibeke Toft/Ritzau Scanpix
Af: Af Oliver Meyer Fovsholm, Ritzau Fokus
For mange er sommer lig med solcreme. Men i forsøget på at beskytte sig mod solens farlige stråler hænder det, at solcremen smitter af på ens hvide sommertøj eller sengetøj.
Og den hvide creme giver gule pletter, som kan være vanskelige at få bugt med. Er uheldet ude, er det vigtigt at reagere så hurtigt som muligt.
Sådan lyder det fra Johnny Rodam, der er sektionsleder ved Teknologisk Institut og arbejder med kemisk karakterisering og rådgivning.
- Især fedtstofferne i solcremen har en god evne til at trænge ind i tekstilfibrene, siger Johnny Rodam.
Og de skal opløses for at komme af med pletten.
Opdager man en plet med solcreme på sin hvide T-shirt, er det mest effektive værktøj til at fjerne pletten opvaskemiddel. Det har nemlig et højt indhold af tensider, der er effektive til at fjerne fedt.
- Opvaskemidlet påføres direkte på pletten og gnides ind i pletten med børste eller med fingrene, hvis man har handsker på, siger han.
Man kan også godt bruge almindeligt vaskemiddel beregnet til kulørt tøj, men det har ikke et lige så højt indhold af tensider.
- Du må dog ikke bruge vaskemiddel beregnet til hvidt tøj. Det indeholder nemlig oxidationsmiddel, som kan få pletten til at sidde endnu bedre fast, advarer tekstileksperten.
Herefter skal man lade det virke i 15 til 30 minutter.
- Bagefter kan man skylle efter med varmt vand uden at gnide på pletten imens, indskyder sektionslederen.
Til sidst smider man T-shirten i vaskemaskinen og vasker, som man normalt ville gøre.
Når man tager T-shirten ud af vaskemaskinen, skal man tjekke, at pletten er væk, før man tørrer den. For hvis pletten stadig er der, og T-shirten bliver tør, så bliver det tæt på umuligt at få pletten af.
I stedet skal man gentage punkt et til fire en gang til.
Johnny Rodam fortæller, at jo længere tid pletten får lov til at sidde, uden at man griber ind, desto større risiko er der for, at den sidder fast. Og så bliver den vanskeligere at få af.
Når man er udenfor, er solens stråler også med til at tørre pletten.
- Så ens største fjender er tid og varme, siger Johnny Rodam.
Derudover anbefaler han at vaske solcremen af huden, inden man går i seng. På den måde undgår man at få pletter på sengetøjet.
Han forklarer, at de fleste typer af solcreme er opbygget på nogenlunde samme måde, så man kan ikke sige, at den ene type er mere besværlig at få af tøjet end den anden, siger han.
/ritzau fokus/