København, 10/07/2025 - 10:00
Kend reglerne: Undgå at oplevelsesgavekortet går til spilde
Det er nemt at give et oplevelsesgavekort, men ikke lige så let at indløse. Forbrugerjurist Susanne Aamann peger på fire ting at være opmærksom på.
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Af: Af Oliver Meyer Fovsholm, Ritzau Fokus
Et gavekort til en oplevelse er en oplagt gave til personen, der har alt, og der er som regel intet andet end gode intentioner bag.
Men ofte ender gavekortet med at samle støv i skuffen og når måske ikke at blive vekslet til en middag, et hotelophold eller noget helt tredje.
Kontorchef i Forbrugerpolitisk Center i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Susanne Aamann minder her om fire situationer, hvor du skal være ekstra opmærksom, når du vil benytte dit oplevelsesgavekort.
- Oplevelsesgavekort er lidt mere komplekse end et gavekort til en tøjbutik eller en anden butik, fordi der ofte følger nogle bestemte betingelser med, siger Susanne Aamann, som også er jurist med speciale i forbrugerjura.
Nogle af reglerne for oplevelsesgavekort kan være op til fortolkning og henviser til, at udstederen af gavekortet ikke må give modtageren "urimelige betingelser".
1) Kombination af oplevelsesgavekort.
Har du to gavekort til en overnatning samt middag for to på et hotel, er det ikke sikkert, at de bare kan veksles til en overnatning for fire personer.
- Du skal være opmærksom på, at dit gavekort ofte kun kan benyttes til en specifik oplevelse - for eksempel en overnatning for to med middag eller en times spa med to glas vin, siger Susanne Aamann.
Så selv om der står på gavekortet, at oplevelsen har en værdi af 2000 kroner, betyder det ikke nødvendigvis, at du frit kan bruge det beløb til en oplevelse på det pågældende hotel, forklarer hun.
Det kunne også være en situation, hvor du ønsker en oplevelse, der er dyrere end den, dit gavekort giver dig adgang til.
Det vil som regel betyde, at du skal bruge gavekortet til at betale en del af din oplevelse, og så er det vigtigt, at du får den nye aftale på skrift.
På den måde undgår du, at der kan opstå tvivl om, hvad der nu indgår i din aftale, og hvor meget du skal betale ekstra.
- Et gavekort til én specifik oplevelse kan være svær at bruge som delbetaling. Hvis du har købt gavekortet gennem en tredjemand, er det dem, der er din aftalepart, og som du skal rette eventuelle krav over for, siger hun.
2) Tidsfrist.
De fleste kigger nok efter, hvornår deres gavekort udløber. Men når man har med oplevelser at gøre, kan der være forskel på, hvornår man senest skal bestille oplevelsen, og hvornår oplevelsen skal finde sted.
- Udstederen af gavekortet må gerne bestemme, at oplevelsen skal bestilles inden en bestemt dato eller skal udnyttes i en bestemt periode. Det skal bare være tydeligt angivet og være en rimelig tidsramme, siger hun.
En god pris på en oplevelse kan for eksempel skyldes, at det er uden for højsæsonen.
3) Udbetaling af gavekort.
Du har ret til at få udbetalt dit gavekort, hvis det er et elektronisk gavekort. Faktisk kan du få pengene udbetalt, op til et år efter at gavekortet er udløbet.
- Mange ved ikke, at man bare kan få pengene udbetalt, siger Susanne Aamann.
Udbetalingen skal være fra dem, der har udstedt gavekortet - den direkte aftalepart - også selv om man har købt det hos en elektronikbutik eller i et supermarked.
På et elektronisk gavekort vil der for eksempel være en QR-kode eller en magnetstribe, så det vil gælde mange oplevelsesgavekort.
4) Gebyr ved udbetaling.
Virksomheder kan kræve et gebyr, hvis man ønsker at få et gavekort udbetalt.
- Der er ikke noget fast beløb for, hvor stort gebyret må være. Det må bare ikke være urimelig højt, siger hun.
/ritzau fokus/