København, 11/05/2025 - 15:30
Moderaterne har forståelse for Venstres ønske om aflyst gasudfasning
Det kan give god mening at sløjfe målet for udfasede gasfyr i 2035, siger Moderaterne om Venstres forslag.
Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Et forslag fra Venstre om at sløjfe målet for udfasning af gasfyr i de danske hjem har vakt omfattende grøn kritik.
Klimaeksperter og -ordførere har langet ud efter partiet for et forslag, der ifølge dem vil forlænge europæisk gasafhængighed.
Men hos regeringsfællerne i Moderaterne, der betragter sig selv som det grønne element i regeringen, er der forståelse for idéen.
- Det er en fuldstændig relevant problemstilling, der peges på. Jeg har tidligere været ude og sige, at vi ikke ser en fremtid for os, hvor det er nødvendigt, at vi skal have den sidste husstand koblet af gasnettet, siger klimaordfører Henrik Frandsen.
Lørdag foreslog Venstre at droppe målet om, at alle gasfyr i danske boliger skal være udfasede i 2035. Argumentationen er, at grøn biogas til den tid har fortrængt den fossile naturgas, og at det vil være uforholdsmæssigt dyrt for boligejere i udkantsområder at afskaffe fyret.
Det vil dog være en ringe udnyttelse af biogas, hvis det skal bruges til at skabe "lunkent vand" til radiatorer, siger professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen.
I stedet bør biogassen bruges til de store og energitunge processer, der ikke kan elektrificeres i hele Europa.
- For hver kilowatt biogas, vi kan eksportere til Europa, sparer vi i importeret naturgas. Det har en helt konkret fysisk klimaeffekt, siger professoren.
Den klimaeffekt vil blive mindre, hvis biogassen bruges i gasfyr i de danske boliger, lyder det.
Den udfordring anerkender Henrik Frandsen. Det er således stadig Moderaternes idé, at langt de fleste gasfyr skal udfases til fordel for fjernvarme og elektrificering.
- Men der er nogle områder i Danmark, hvor det er meget vanskeligt at få rullet fjernvarme ud, siger han.
Henrik Frandsen kan derfor godt leve med, at der ikke er en 100 procents ren målsætning om, at der absolut skal være 0,0 procents boliger med gasopvarmning i 2035.
- I det store billede er det vigtigt, at man fortrinsvist reserverer gassen til de steder, hvor man ikke kan bruge andet eller elektrificere. Det er så bare mit synspunkt, at skulle der være nogle få huse, der ligger på en måde, hvor det er vanskeligt, så har jeg intet problem med, at de forholdsvist få huse stadig bruger gas, siger han.
I Socialdemokratiet vil energiordfører, Jesper Petersen ikke forholde sig direkte til ambitionen om, at danske boliger ikke skal opvarmes med gas fra 2035.
Men man har en overordnet ambition om at bruge mindre gas og udrulle fjernvarme til endnu flere husstande, lyder det.
- Vi kommer ikke til at lukke for gassen fra den ene dag til den anden. Men Europa har brug for, at vi bruger gassen til det rigtige, især i industrien, og at vi ikke kun ser det som et dansk spørgsmål, men også et europæisk, siger Jesper Petersen.
/ritzau/