Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 12/04/2023 - 08:00

Sæt en kæp i hamsterhjulet med disse tips

Du får mere mening ind i hverdagen, hvis du tager aktivt stilling til, hvad du bruger din tid på, mener forfatter Maj My Humaidan.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Halser du gennem hverdagen med en dirrende længsel et sted i baghovedet mod et andet liv?

Det gjorde forfatter og journalist Maj My Humaidan, da børnene var små, og tiden syntes at sive som sand mellem fingrene på hende.

Følelsen førte til en markant forandring. Hun og manden solgte huset i Svendborg og rykkede til Ærø, hvor de i tre år hjemmepassede og hjemmeskolede deres fire børn.

- Hvis du hver aften lægger hovedet på puden og føler dig forvirret, fordi du ikke bruger tiden på det, du allerhelst vil, så er det altid en god idé at stoppe op og tage en pause, siger Maj My Humaidan.

Det er det budskab, hun ønsker at formidle i bogen "Ærø-manifestet", hvor hun har samlet sine erfaringer fra et årti med børn både uden for og inden for normerne og de op- og nedture, der har været en del af rejsen.

Maj My Humaidan understreger, at bogen ikke slår et slag for, at alle skal eller kan lave så drastisk om på deres liv.

- Det er sjældent de store, radikale skift, der gør den største forskel. For mig er det langt mere det vedvarende arbejde med at være opmærksom på, hvem jeg er, og hvad der fungerer for mig, som skaber forandring, siger hun og fortsætter:

- Jeg har ingen indsigelser mod et ressourcestærkt menneske, der arbejder 50 timer om ugen, hvis det menneske har gjort op med sig selv, at det er meningsfuldt for vedkommende.

For hende findes glæden dog et andet sted.

- Jeg er 40 år og har for nogle år siden forstået, at for mig er oplevelser det, der gør livet værdifuldt. Og de oplevelser får jeg ikke ved at løbe så hurtigt, at jeg ikke har tid til at trække vejret.

Med oplevelser mener hun de mindste ting, som man nemt misser i dagligdagens ræs. Som at lægge mærke til, hvordan lyset falder ind ad vinduet om morgenen eller at holde sit barn i hånden på vej til og fra skole.

- Der ligger et vedvarende arbejde i at øve sig i at tage pauser. Vi har alle sammen lært, at vores værdi som mennesker ligger i det, vi udretter og producerer, så vi kan øge væksten i samfundet, siger Maj My Humaidan og fortsætter:

- Jeg har et relativt travlt liv, men jeg er meget bevidst om at tage pauser hver eneste dag og øver mig i at have travle dage i mit eget tempo.

En måde, hvorpå du kan tvinge dig selv ned i gear, er ved at bruge fødderne, siger hun.

- Prøv at gå i stedet for at cykle eller tage bilen. Når du går, er du mere til stede i verden, og du opfanger i højere grad de nuancer, der er omkring dig, og som jeg tror på, automatisk oplader vores batteri.

Samtidig kan det være godt at øve sig at i at sige nej både til private og professionelle tilbud.

- For de fleste af os er det vildt svært. Mit råd vil være, at du i stedet for at svare med det samme i stedet siger: "Jeg vender lige tilbage." Du kan også sige: "Jeg øver mig i at prioritere pauser, så det kan jeg desværre ikke".

Hjemmeskolelivet fik en ende, da Maj My Humaidans børn begyndte at efterspørge klassekammerater. Samtidig var det hårdt arbejde for hende og hendes mand at gøre noget andet end alle andre.

- Det kræver enormt mange ressourcer at stå uden for flertallet. Hvis der havde været et større hjemmeskolenetværk herhjemme, kunne vi nok godt have fortsat, men det blev en for stor opgave for os, fortæller hun.

Familiens hverdag bærer dog stadig præg af årene, hvor der ikke var noget fast skema eller beskeder på Aula.

- Vi har et liv, hvor vores børn går i skole, men stadig har de pauser og fridage, som de giver udtryk for, at de har behov for. Vi er helt klart mere nonchalante med at give vores børn fri end andre forældre, men vi er ikke arrogante omkring det.

/ritzau fokus/

København, 08/06/2023 - 04:50

Uenige anmeldere både roser og diskvalificerer dansk thriller

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Anmelderkorpset er dybt uenigt om Julie R. Ølgaards nye thriller om kvindedrab, der har premiere torsdag.

"Englemageren" er alt andet end en vellykket krimi.

Sådan lyder den hårde dom over ny film af Julie R. Ølgaard og Esben Tønnesen i en anmeldelse i Politiken torsdag. Her får filmen to hjerter.

- Det krymper sig i mig af ubehag, når jeg ser endnu en udpenslet krimi om mænd, der hader kvinder, skriver avisens anmelder Kim Skotte.

Julie R. Ølgaard spiller selv med i den psykologiske thriller, der har premiere torsdag. Her har hun rollen som kriminalbetjenten Laura, der har specialiseret sig i cyberkriminalitet og vender tilbage fra sygeorlov for at tage del i en efterforskning.

Også i Jyllands-Posten får filmen to stjerner.

- Ølgaard og Tønnesen forsøger forsigtigt at sige noget relevant, men sovser deres pointer ind i en usædvanligt dårlig kriminalintrige, som man skal være ufattelig tyndhudet for at lade sig rive med af, lyder det i Jyllands-Posten, hvor Katrine Sommer Boysen har anmeldt filmen.

Heller ikke Berlingskes anmelder er begejstret.

- Troværdigheden skrider i dansk film om sadistisk kvindemorder, lyder det fra Thomas Brunstrøm.

Han spørger i anmeldelsen sig selv om, hvorvidt verden "virkelig" har brug for endnu en film om en stjernepsykopatisk seriemorder, der dræber kvinder, og tildeler filmen tre stjerner.

Lidt mere positivt stemt er Bo Tao Michaëlis, der har anmeldt "Englemageren" for filmmagasinet Ekko.

I modsætning til avisernes anmeldere kalder han filmens handling "gammel vin på nye flasker".

- Den er både spændende og effektiv, skriver Michaëlis og giver filmen fire stjerner.

- Dansk krimithriller formår fermt at skildre jagten på en sadistisk seriemorder, der slår unge kvinder ihjel, lyder det.

I Alt for damerne fremhæves især kameraarbejdet, som anmelder Stephanie Caruana roser.

- Kameraarbejdet af Sophie Caroline Gohr er stærkt, smukt og dragende, og giver nye facetter på en type fortællinger, som publikum kender, skriver Caruana.

Hun giver filmen fire hjerter.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/06/2023 - 11:00

Gravid Jada ramt af komplikationer og aflyser Fredagsrock

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

På lægernes anbefaling aflyser Jada alle sine koncerter i juni. Til Fredagsrock i Tivoli afløser Hugorm den gravide sangerinde.

Den danske popstjerne Jada er i lykkelige omstændigheder og venter sit første barn.

Men for en uge siden blev Jada indlagt grundet komplikationer i graviditeten. Læger og jordemødre har gjort det klart for hende, at hun som følge af komplikationerne ikke skal ud og synge foreløbig.

Derfor må sangerinden aflyse alle koncerter i juni, herunder Fredagsrock i Tivoli, og alle kommende internationale shows.

- Jeg har været rigtig bange og ked af det og er det stadigvæk, men er også enormt lettet over, at tingene er stabile og så utrolig taknemmelig for den fantastiske omsorg og behandling, vi har fået, skriver Jada i en besked.

Takket være det har hun og den lille efterårsbaby, som hun venter, det stadig okay, skriver hun videre.

- Jeg troede, jeg skulle dele nyheden nu for bagefter at stå på scenen hele sommeren og gøre det, jeg elsker, sammen med jer. Jeg kan ikke beskrive, hvor meget jeg havde glædet mig til at skulle rundt til jer alle sammen og synge med mit barn i maven, skriver Jada.

- Lige nu skal jeg passe på mig selv og min familie. Men jeg glæder mig usigeligt til at komme ud og spille for jer igen, lyder det fra hende.

Jada, der står bag hits som "Nudes", "Dangerous" og "Don't Say My Name and Forget It Again", skulle have optrådt på Plænen i Tivoli den 16. juni.

- Det vigtigste er at passe på sig selv og sit barn! Gode tanker herfra til Jada, og så håber vi at få Jada tilbage på Plænen en anden gang, siger Tivolis underholdningsprogramchef, Thor Feilberg, i pressemeddelelsen.

Det er lykkedes forlystelsesparken at finde en afløser for Jada, og som på grund af de pludselige omstændigheder kan optræde med kort varsel.

Trioen Hugorm, der har Simon Kvamm i front, træder ind på scenen på Plænen næste fredag i stedet for.

- Det er altid beklageligt, når nogen må aflyse - og særligt Jada, som i min bog virkelig har et seværdigt liveshow kørende. Men når det nu skal være, træder Hugorm med glæde til for at tjene og servicere de ærværdige Tivoli-gæster, der fortjener kun det bedste, siger Simon Kvamm i pressemeddelelsen.

- Vi glæder os og kommer sprængfyldte med energi og lyst til at lade vores musik flyde ud i alle hjørner af den gamle have.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 07/06/2023 - 13:33

PFS-artikel trukket tilbage

PFS-artikel " Hold øje med boligkøbets røde flag" er trukket tilbage, da den er sendt ud ved en fejl.

Artiklen " Hold øje med boligkøbets røde flag" fra Ritzau Fokus er trukket tilbage, da den først skal udsendes til PFS-kunder mandag, hvor den vil blive udsendt på ny.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 07/06/2023 - 13:17

FAKTA: Bank- og advokatforbehold kan gavne

* Når du underskriver en betinget købsaftale, giver du dig selv en frist til blandt andet at få undersøgt boligens forhold, købsaftalens indhold og din endelige finansiering.

* Gør du købsaftalen betinget af både banken og din advokats godkendelse - et såkaldt bank- og advokatforbehold - har du mulighed for at fortryde en underskrevet købsaftale inden for en tidsfrist.

* Finder advokaten forhold i aftalen, som betyder, at du ikke vil købe alligevel, kan du fortryde handlen inden seks hverdage. Her kan sælger ikke kræve, at du betaler én procent af købesummen, som sælger ellers ville kunne.

Kilde: Nordea.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv