Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 12/04/2023 - 08:00

Sæt en kæp i hamsterhjulet med disse tips

Du får mere mening ind i hverdagen, hvis du tager aktivt stilling til, hvad du bruger din tid på, mener forfatter Maj My Humaidan.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Halser du gennem hverdagen med en dirrende længsel et sted i baghovedet mod et andet liv?

Det gjorde forfatter og journalist Maj My Humaidan, da børnene var små, og tiden syntes at sive som sand mellem fingrene på hende.

Følelsen førte til en markant forandring. Hun og manden solgte huset i Svendborg og rykkede til Ærø, hvor de i tre år hjemmepassede og hjemmeskolede deres fire børn.

- Hvis du hver aften lægger hovedet på puden og føler dig forvirret, fordi du ikke bruger tiden på det, du allerhelst vil, så er det altid en god idé at stoppe op og tage en pause, siger Maj My Humaidan.

Det er det budskab, hun ønsker at formidle i bogen "Ærø-manifestet", hvor hun har samlet sine erfaringer fra et årti med børn både uden for og inden for normerne og de op- og nedture, der har været en del af rejsen.

Maj My Humaidan understreger, at bogen ikke slår et slag for, at alle skal eller kan lave så drastisk om på deres liv.

- Det er sjældent de store, radikale skift, der gør den største forskel. For mig er det langt mere det vedvarende arbejde med at være opmærksom på, hvem jeg er, og hvad der fungerer for mig, som skaber forandring, siger hun og fortsætter:

- Jeg har ingen indsigelser mod et ressourcestærkt menneske, der arbejder 50 timer om ugen, hvis det menneske har gjort op med sig selv, at det er meningsfuldt for vedkommende.

For hende findes glæden dog et andet sted.

- Jeg er 40 år og har for nogle år siden forstået, at for mig er oplevelser det, der gør livet værdifuldt. Og de oplevelser får jeg ikke ved at løbe så hurtigt, at jeg ikke har tid til at trække vejret.

Med oplevelser mener hun de mindste ting, som man nemt misser i dagligdagens ræs. Som at lægge mærke til, hvordan lyset falder ind ad vinduet om morgenen eller at holde sit barn i hånden på vej til og fra skole.

- Der ligger et vedvarende arbejde i at øve sig i at tage pauser. Vi har alle sammen lært, at vores værdi som mennesker ligger i det, vi udretter og producerer, så vi kan øge væksten i samfundet, siger Maj My Humaidan og fortsætter:

- Jeg har et relativt travlt liv, men jeg er meget bevidst om at tage pauser hver eneste dag og øver mig i at have travle dage i mit eget tempo.

En måde, hvorpå du kan tvinge dig selv ned i gear, er ved at bruge fødderne, siger hun.

- Prøv at gå i stedet for at cykle eller tage bilen. Når du går, er du mere til stede i verden, og du opfanger i højere grad de nuancer, der er omkring dig, og som jeg tror på, automatisk oplader vores batteri.

Samtidig kan det være godt at øve sig at i at sige nej både til private og professionelle tilbud.

- For de fleste af os er det vildt svært. Mit råd vil være, at du i stedet for at svare med det samme i stedet siger: "Jeg vender lige tilbage." Du kan også sige: "Jeg øver mig i at prioritere pauser, så det kan jeg desværre ikke".

Hjemmeskolelivet fik en ende, da Maj My Humaidans børn begyndte at efterspørge klassekammerater. Samtidig var det hårdt arbejde for hende og hendes mand at gøre noget andet end alle andre.

- Det kræver enormt mange ressourcer at stå uden for flertallet. Hvis der havde været et større hjemmeskolenetværk herhjemme, kunne vi nok godt have fortsat, men det blev en for stor opgave for os, fortæller hun.

Familiens hverdag bærer dog stadig præg af årene, hvor der ikke var noget fast skema eller beskeder på Aula.

- Vi har et liv, hvor vores børn går i skole, men stadig har de pauser og fridage, som de giver udtryk for, at de har behov for. Vi er helt klart mere nonchalante med at give vores børn fri end andre forældre, men vi er ikke arrogante omkring det.

/ritzau fokus/

USA, 17/06/2024 - 14:39

Gordon Ramsay i alvorlig ulykke: Heldig at være i live

Chris Pizzello/Ritzau Scanpix

En forslået Gordon Ramsay står frem efter en alvorlig cykelulykke med budskabet om at bruge cykelhjelm. Ifølge den kendte tv-kok reddede den hans liv.

Det var ved at ende fatalt galt for den verdensberømte tv-kok Gordon Ramsay, der er kommet alvorligt til skade efter en ulykke på cykel i den amerikanske delstat Connecticut.

Derfor står han frem i et opslag delt på Instagram med en livsafgørende opfordring.

- Jeg er taknemmelig for alle læger, sygeplejersker og personale på Lawerence + Memorial Hospital i New London, der passede på mig og undersøgte mig. Men mest taknemmelig er jeg for min hjelm, der reddede mit liv, skriver han blandt andet på det sociale medie.

- Jeg har det o.k. og brækkede ikke nogen knogler eller fik nogen større kvæstelser, men jeg er lidt forslået og ligner en lilla kartoffel.

I en video trækker Gordon Ramsay sin hvide kokkejakke op, og med meget rystende hånd fremviser han et enormt blålilla, nærmest sort, mærke.

Han har derudover tilføjet billeder af sit iturevne cykeltøj og smadrede hjelm.

- Jeg er ligeglad med, hvor kort turen er. Jeg er ligeglad med det faktum, at hjelmene koster penge, men de er nødvendige. Selv på børns korte cykelture er de nødt til at bruge hjelm, siger den 57-årige britiske kendiskok, der privat er gift og far til seks børn.

- Jeg er heldig at være her. Jeg har ondt. Det har været en brutal uge. Men jeg er sådan set ved at komme igennem det. Men jeg kan ikke understrege vigtigheden af at bruge hjelm.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er der cirka halvt så mange hovedskader blandt alvorligt tilskadekomne cyklister, der bruger hjelm, end blandt dem, der ikke bruger hjelm.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 17/06/2024 - 11:23

Dronning Margrethes nørklerier: Man får ryddet op i hovedet

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Dronning Margrethe blev med egne ord "hooked", da hun så sin mor, dronning Ingrid, brodere. Det fortæller den tidligere monark i et interview med Hendes Verden.

Akvarelmaling, illustrationer, decoupager og kostumer.

Dronning Margrethe elsker at nørkle, og i et stort interview med Hendes Verden deler hun nu sin begejstring for at brodere.

For den disciplin kommer der langt mere end broderier ud af, fortæller hun.

- Ja, man får ryddet op i hovedet sommetider – det er vist en udmærket ting, siger den abdicerede dronning til magasinet.

Som ung kunne dronning Margrethe faktisk ikke fordrage at sy - hun ligefrem hadede det, som Hendes Verden beskriver det.

Men da hun så sin mor, dronning Ingrid, brodere sammen med nogle af sine veninder, blev dronning Margrethe fortryllet af farverne og fik selv lyst til at nørkle med nål og tråd.

- Bum, sagde det, og så var jeg hooked, husker dronning Margrethe det.

Det er 64 år siden, og siden er det blevet til et væld af broderier. Senest til fire puder, som hun netop har færdiggjort, afslører dronningen over for Hendes Verden.

- Når man er glad for det, man sidder og laver, ja, så kan man jo ikke lade være at vise det frem, siger hun til magasinet.

Dronning Margrethe er kendt for kunst og kreativitet.

Senest har dronning Margrethe blandt andet designet Pantomimeteaterets nye fortæppe i Tivoli i København. Og så kan hendes kostumer og scenografi til en balletforestilling baseret på H.C. Andersens eventyr om "Klods-Hans" ses selvsamme sted fra 22. juni.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 17/06/2024 - 13:00

FAKTA: Følg Danmarks EM-kampe

* Danmark har indtil videre spillet en kamp i gruppespillet ved årets EM-slutrunde i Tyskland. Modstanderen var Slovenien, og kampen endte 1-1.

* Torsdag 20. juni møder Danmark England. Kampen fløjtes i gang klokken 18 og vises på TV 2.

* Tirsdag 25. juni møder Danmark Serbien. Kampen begynder kl. 21 og vises på DR.

Kilde: dbu.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 17/06/2024 - 13:00

Sådan vasker du fodboldtrøjen korrekt

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Undgå dumme fodfejl, når du vasker din elskede landsholdstrøje, og hold den frisk og pletfri gennem hele EM-slutrunden.

EM-feberen ruller gennem sommerlandet, og det betyder, at de rød-hvide fodboldtrøjer hives frem fra skabet og over hovedet på store såvel som små.

Midt i fodboldfeberen er det næsten uundgåeligt, at der havner pletter fra solcreme, øl eller is på de elskede trøjer. Men du begår nemt et ærgerligt selvmål, hvis du griber ud efter pletfjerningsmidlet på hylden i forsøget på at vaske snavset af.

Det siger Jeanette Lynge Nielsen, der deler rengøringstip på Instagram og hjemmesiden husmortip.dk.

- Det er dumt at bruge, fordi det ødelægger fibrene i stoffet, og det gør tit, at trykkene på trøjerne bliver opløst, fortæller hun.

Fodboldtrøjer er lavet af polyester, nylon eller lycra, og de materialer tåler ikke pletfjerner, vaskemiddel med optisk hvidt eller blegemiddel. Skyllemiddel går heller ikke.

- Fibrene i stoffet går ud af facon, og der kan komme pletter, der ikke kan vaskes af, lyder det fra Jeanette Lynge Nielsen.

Hun råder dig til at vaske fodboldtrøjen på maksimum 40 grader, men helst ikke mere end 30 grader. En for høj temperatur kan påvirke trøjens pasform og gøre, at farverne pludselig smitter af – også selv om trøjen har været vasket før.

- Kom ikke polyesterbluser i tørretumbleren. De kan faktisk komme til at lugte surt af det. Hæng dem ud i det gode danske vejr, tilføjer Jeanette Lynge Nielsen.

Her kommer hendes bedste fif til at få bugt med klassiske fodboldfan-pletter.

1) Øl og solcreme.

For begge dele virker det bedst at lægge blusen i blød med lidt opvaskemiddel natten over.

2) Stadionpølse med det hele.

Fedtet fra pølsen og remouladen behandles med lidt opvaskemiddel. Kom det på pletterne, og gnid meget forsigtigt, til det skummer op.

Kom herefter blusen i en plasticpose natten over, og vask som normalt dagen efter.

3) Sved.

Læg blusen i blød i lunkent vand med lidt vaskemiddel - gerne et sportsvaskemiddel, som indeholder bakterien probiotika.

- Det levende probiotika æder den føde, som de dårlige bakterier lever af, og så dør de. Det virker meget længe efter vask, så man ikke behøver bekymre sig, om blusen bliver klar til næste kamp, fortæller Jeanette Lynge Nielsen.

Skulle du komme ud for et uheld og få blod på fodboldtrøjen, kan det også fikses.

Skyl blot trøjen i koldt vand. Husk at skylle den med vrangsiden udad. Er der tale om indtørret blod, så læg trøjen i blød i koldt vand natten over.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek