Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

30/06/2024 - 10:00

Undgå at haven går død i juli

I juli kan haven godt blive tør og kedelig at se på. Hvis du har brug for et blomsterboost, er det vigtigt at plante sorter, der kan tåle varme og tørke.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Silja Petri, Ritzau Fokus

Om sommeren har haven brug for endnu mere omsorg, så den kan klare sig gennem de varme og tørre måneder.

Derfor anbefaler Berit Rørbøl, der er haveekspert hos Videnscenteret Bolius, at du er særlig opmærksom på at vande sine planter.

- Man skal nusse lidt om haven i juli. Planterne kan godt tørste, hvis der ikke kommer regn, så det er vigtigt at sørge for, at de bliver vandet - især hvis man er så heldig, at man skal på ferie, siger hun.

Køkkenhaven, planter i krukker og nyplantede træer og buske har mindre rodnet, og derfor skal man hjælpe dem igennem sommeren, så de ikke visner, mens man er på ferie.

- Krukkerne kan samles i skyggen, og så er det en god idé at alliere sig med en nabo, der kan komme og vande planterne, siger Berit Rørbøl.

Du kan også investere i selvvandingskolber, sivslanger eller vandingsposer, der kan sikre, at planterne får vand i en uge eller to.

Hvis du ikke skal på ferie, er der ifølge Jeanette Thysen, der er have- og landskabsarkitekt ved Det Gode Haveliv, stadig en masse at tage sig til i haven.

Hun anbefaler, at du starter med at tage et kig på kulørerne og blomsterlivet.

- I min verden er det vigtigste, at man slapper af og nyder sin have, men haven kan godt gå lidt død i juli. Hvis man trænger til et blomsterboost, kan det være en god idé at plante nogle arter, der kan tåle tørke - og gerne i store krukker, siger hun.

Hun peger blandt andet på blåhat, røllike, mandstro, sankthansurt og purpursolhat.

- Forskning viser, at det giver glæde at bo omgivet af blomster. Og så er de også gode for insekterne, fordi de giver nektar. Så hvis du både vil glæde dine øjne og insekterne, så er det nogle gode stauder at plante nu, siger hun.

Har du mod på et mere omfattende projekt, kan du bygge et nyt rum i haven - gerne et cirkulært rum.

- Det er rart for vores øjne at kigge på et cirkelformet haverum. Det er noget, jeg selv drømmer om at lave, siger Jeanette Thysen.

Rummet kan bygges med brænde eller natursten og kan bruges som bålplads eller et roligt spot til en hængekøje. Samtidig kan det fremme dyrelivet i haven, fordi det også fungerer som et godt leve- eller skjulested.

- Det er et godt haveprojekt til ferien, og hvis man har børn, kan det også være sjovt at bygge sammen med dem, siger hun.

Der er også masser af haveinspiration at hente hjemme i Danmark, hvis du ikke har planlagt en sommerferie i udlandet.

- Der findes en masse åbne haver - både private haver og parker - rundt om i vores eget dejlige, lille land, hvor man kan se skøn natur og hente inspiration, siger Jeanette Thysen.

Hun nævner blandt andet Egeskov Slot på Fyn, Geografisk Have i Kolding og Botanisk Have i Aarhus.

/ritzau fokus/

København, 11/11/2024 - 11:44

Hitmageren Robbie Williams optræder i Parken til sommer

Ricardo Rubio/Ritzau Scanpix

Robbie Williams vil på sin turné næste år blandt andet spille musik fra sin film, der udkommer til jul.

Den britiske popsanger og hitmager Robbie Williams skal spille i Parken i København 19. juni næste år.

Det sker i forbindelse med sangerens europæiske turné, der begynder i 2025.

Det skriver koncertarrangøren Live Nation i en pressemeddelelse.

- Denne turné bliver min mest ambitiøse nogensinde - jeg kan ikke vente med at se jer næste år, lyder det fra Williams i meddelelsen.

Turnéen bliver skudt i gang i maj 2025 blot få måneder efter premieren på Williams' musikbiografiske film "Better Man", der bliver vist i biograferne til jul.

Robbie Williams garanterer også sine fans, at han vil spille sange fra filmen til koncerterne. Og så løfter han sløret for noget helt nyt.

- Der vil være sange fra filmen "Better Man" og noget ny musik. Men mere om det senere, lyder det fra sangeren.

"Better Man" handler om Williams' liv og karriere, men adskiller sig fra mange andre biografier, da hovedrollen, Robbie Williams, portrætteres som en chimpanse.

Det er Williams selv, der fremfører sangene i filmen og fungerer som filmens fortællerstemme.

Robbie Williams var i mange år en af Storbritanniens største entertainere. Allerede som 16-årig blev han en popsensation med boybandet Take That.

Han forlod bandet i 1995. Der blev landesorg og rødglødende nationale krisetelefoner. Herefter startede han en solokarriere, der med succes fik de unge fans ud af sorgen.

Med solodebuten ''Life Thru a Lens'' og megahittet ''Angels'' fra 1997 nød han efterfølgende stor succes med en jublende fanbase, der rummede alt fra småpiger til bedstemødre.

Robbie Williams er den bedst sælgende solokunstner i Storbritannien.

Live Nation pointerer også i pressemeddelelsen, at Williams fortsat har Guinness' verdensrekord for sin verdensturné i 2006, hvor han solgte 1,6 millioner billetter på én dag.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 11/11/2024 - 11:31

Hitmageren Robbie Williams optræder i Parken til sommer

Ricardo Rubio/Ritzau Scanpix

Robbie Williams vil på sin turné næste år blandt andet spille musik fra sin film, der udkommer til jul.

Den britiske popsanger og hitmager Robbie Williams skal spille i Parken i København 19. juni næste år.

Det sker i forbindelse med sangerens europæiske turné, der begynder i 2025.

Det skriver Live Nation i en pressemeddelelse.

- Denne turné bliver min mest ambitiøse nogensinde - jeg kan ikke vente med at se jer næste år, lyder det fra Williams i meddelelsen.

Turnéen bliver skudt i gang i maj 2025 blot få måneder efter premieren på Williams' musikbiografiske film "Better Man", der bliver vist i biograferne til jul.

Robbie Williams garanterer også sine fans, at han vil spille sange fra filmen til koncerterne. Og så løfter han sløret for noget helt nyt.

- Der vil være sange fra filmen "Better Man" og noget ny musik. Men mere om det senere, lyder det fra sangeren.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 11/11/2024 - 10:00

FAKTA: Der er asbest mange steder

* Asbest har været forbudt at anvende siden 1990, men kan fortsat findes i bygninger, der blev opført fra 1900-1990.

* Hvert år er der danskere, som bliver alvorligt syge og dør, fordi de tidligere har været udsat for asbeststøv. Sygdomstilfælde opstår typisk først 30-40 år efter udsættelsen for asbeststøv.

* Ifølge myndighederne dør over 300 danskere hvert år af asbestrelaterede sygdomme. Men et europæisk journalistsamarbejde med blandt andre TV2 Nord kom i 2022 frem til, at antallet er fire gange højere.

* Det er ikke farligt at bo i et hus med asbest, så længe asbesten er sikkert indkapslet i byggematerialet. Men hvis du skal reparere eller renovere din bolig, kan der være risiko for, at asbesten frigøres som støv.

Kilder: Arbejdstilsynet, Kræftens Bekæmpelse og TV2 Nord.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 11/11/2024 - 10:00

Bekymret for asbest? Det skal du vide

Johnny Madsen/Ritzau Scanpix

Der er asbesttag på rigtig mange danske boliger. Hvis din bolig er bygget eller renoveret før 1990, bør du være opmærksom.

Der er endnu en gang øget fokus på asbest, efter at det er kommet frem, at kravene om sikkert arbejde med asbest ikke er blevet overholdt i flere tilfælde.

Mest opsigtsvækkende har nok været sagen om de to børn på 14 og 15 år, som har været med til at rive asbest ned i Sønderjylland. En sag, som politiet er gået ind i.

Hvis det har fået dig til at tænke over, om dit hus også har et asbesttag, og om det i så fald skal fjernes, er du nok ikke den eneste.

Tagpladerne vil typisk være præget med tal, som du kan aflæse og slå op for at finde ud af, om dit tag indeholder asbest. Du skal være opmærksom på asbest, hvis boligen er bygget eller renoveret i perioden 1900-1990.

Og vil du være helt sikker på, hvilket materiale dit tag består af, og hvordan tilstanden er, kan du få en rådgiver til at kigge på det.

Det fortæller centerchef på Teknologisk Institut Peter Aufeldt. Prisen for den opgave er typisk mellem 5000 og 10.000 kroner, vurderer han.

- Viser det sig, at man har et asbesttag, og det er i god stand, er der mindre risiko for, at der kommer noget drys fra det, end hvis det er porøst eller revnet, siger Peter Aufeldt og fortsætter:

- Vi skal huske på, at der er over en million eternittage i Danmark, og vi har levet med risikoen i mange år.

Det anslås, at en stor del af de ældre eternittage indeholder asbest, men det præcise antal kendes ikke.

Peter Aufeldt råder til, at du mærker efter, hvordan du selv har det med et asbesttag.

- Er man en bekymret familie med små børn, kan det være, at man føler sig mere tryg, hvis man får dets tilstand undersøgt eller får et nyt tag, siger han.

- Et eternittag kan holde i hvert fald i 50 år. Men hvis ikke det er blevet vedligeholdt løbende, kan tagets maksimale levetid være udtjent nogle steder.

Hvis du beslutter dig for, at dit asbesttag skal fjernes, kan du i princippet godt selv fjerne det, forklarer Peter Aufeldt. Men han anbefaler det absolut ikke:

- For der er en eksponeringsrisiko, når man fjerner asbesttag. Man skal bruge de nødvendige værnemidler, og arbejdet skal anmeldes til kommunen i god tid.

Vælger du at hyre håndværkere til at fjerne et asbesttag, anbefaler han, at du sikrer dig, at virksomheden kan dokumentere, at medarbejderne er instrueret korrekt og har de nødvendige værnemidler.

- Desuden kan du også spørge ind til, hvordan håndværkerne vil minimere spredningen af asbeststøv, siger Peter Aufeldt.

Folketingets partier har besluttet, at virksomheder fra årsskiftet skal være autoriserede for at nedrive asbest. Ifølge Beskæftigelsesministeriet skal de nye krav være med til at sikre, at færre bliver udsat for farligt asbeststøv.

Det kommende krav om autorisation betyder også, at du som boligejer selv kun kan nedrive asbest lovligt resten af året.

Arbejdstilsynet oplyser dog, at kortvarigt nedrivningsarbejde fortsat vil være lovligt for privatpersoner, såsom nedtagning af enkelte asbestholdige tagplader.

Der har mest været fokus på asbesttage i den seneste tid. Men der kan også være asbest andre steder i huset, såsom badeværelset, køkkenet, kælderen og loftet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek