Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Kinshasa, 01/05/2025 - 16:31

Miltbrand koster en person livet i konfliktramt afrikansk provins

Der er konstateret 16 mulige smittetilfælde og ét bekræftet tilfælde af miltbrand i det østlige DR Congo.

Af: /ritzau/

Et udbrud af miltbrand har ramt det østlige DR Congo, hvor der foreløbigt er ét bekræftet dødsfald som følge af sygdommen.

Det oplyser Verdenssundhedsorganisationen (WHO) ifølge Reuters.

Der er indtil videre registreret 16 mulige smittetilfælde foruden ét bekræftet tilfælde i provinsen Nord-Kivu.

Miltbrand kan både ramme huden, lungerne og mave-tarm-kanalen.

Mens miltbrand i huden sjældent er livstruende, er der langt større risiko for at dø af en miltbrandinfektion i lungerne og i mave-tarm-kanalen.

Sygdommen skyldes infektion med bakterien anthracis.

Provinsen Nord-Kivu, hvor det aktuelle miltbrandudbrud er registreret, har i år været præget af en opblusset voldelig konflikt mellem DR Congos regeringsstyrker og oprørsgruppen M23.

Parterne blev 24. april enige om en våbenhvileaftale, mens der forhandles videre om en egentlig fredsaftale.

Det østlige DR Congo har været præget af væbnede konflikter gennem tre årtier.

/ritzau/

København, 18/05/2025 - 01:09

Østrigske JJ vinder Eurovision 2025

Det er tredje gang, at Østrig vinder Eurovision. Danmark kom ind på 23.-pladsen.

Østrigske JJ vinder årets Eurovision i schweiziske Basel med sangen "Wasted Love". Danmarks repræsentant, Sissal, bliver nummer 23.

Det er tredje gang, at Østrig vinder Eurovision.

Første gang var i 1966, da Udo Jürgens sang sejren til alpelandet med nummeret "Merci Chérie". Anden sejr blev hentet af den skæggede drag-artist Conchita Wurst i 2014 med "Rise Like a Phoenix".

/ritzau/

Læs Mere >>

Basel, 18/05/2025 - 01:06

FAKTA: Østrig vinder Eurovision for tredje gang

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Det er tredje gang, at Østrig vinder Eurovision. Danmark kom ind på 23.-pladsen.

Når Eurovision har 70-års jubilæum næste år, skal grandprixet afholdes i Østrig.

JJ har vundet det internationale melodigrandprix lørdag aften i den schweiziske storby Basel med nummeret "Wasted Love".

Det er tredje gang, at Østrig vinder Eurovision.

Her er de seneste års vindere af Eurovision:

2025: Østrig - JJ: "Wasted Love".

2024: Schweiz - Nemo: "The Code".

2023: Sverige - Loreen: "Tattoo".

2022: Ukraine - Kalush Orchestra: "Stefania".

2021: Italien - Måneskin: "Zitti E Buoni".

2020: Eurovision aflyst grundet coronapandemien.

2019: Holland - Duncan Laurence: "Arcade".

2018: Israel - Netta: "Toy".

2017: Portugal - Salvador Sobral: "Amar Pelos Dois".

2016: Ukraine - Jamala: "1944".

Kilde: eurovision.tv.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 17/05/2025 - 10:00

FAKTA: Spis mad med mindre salt

* Der er nok mange, som ikke bekymrer sig meget om salt, men der er god grund til at skære ned på saltforbruget.

* For meget salt kan være medvirkende årsag til helbredsproblemer, såsom forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme og mavekræft.

* Undersøgelser viser, at 38 procent af den voksne befolkning har forhøjet blodtryk.

* Hvis vi hver især i gennemsnit skærer tre gram salt af det daglige forbrug, kan vi i Danmark forvente, at 400.000 færre mennesker har
forhøjet blodtryk samt spare op mod to milliarder kroner hvert år på udgifter relateret til hjerte-kar-sygdomme.

* De største kilder til salt i vores mad er blandt andet forarbejdede produkter, brød, kødpålæg og ost.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 17/05/2025 - 10:00

Salt maden rigtigt hver gang

Perschfoto/Ritzau Scanpix

I maden er salt essentielt for smagen, men kan også bruges til at konservere og binde ingredienser sammen. Et vigtigt lille trin kan hjælpe med at salte nok.

Det hænder, at en ellers indbydende ret ender med at smage fladt - ikke fordi den er lavet forkert, men fordi den mangler salt.

At salte maden tilstrækkeligt er ikke bare et spørgsmål om smag. Det er nøglen til, at din ret lykkes, fortæller kok og faglærer på Hotel- og Restaurantskolen Thomas Rønsch Toftdahl, der giver et par råd til, hvordan du kan ramme den rette mængde salt hver gang.

- Salt er et mineral, der både giver og forstærker smag, siger han.

Hvis du ofte synes, at maden mangler en smule salt ved servering, kan det ifølge Toftdahl skyldes, at et vigtigt trin er blevet sprunget over i madlavningen.

- Den nok nemmeste måde at lykkes med sin saltning er at tilsætte en smule salt under tilberedningen og derefter tilsmage retten, når den er færdig, siger han.

- Det er helt afgørende at huske tilsmagningen inden servering. For det er her, man som kok vurderer, om smagene sidder, som de skal - og justerer, hvis ikke det er tilfældet.

Ud over at give smag bruges salt som konserveringsmiddel, da det trækker vand ud af ingredienserne gennem en proces kaldet osmose. Det reducerer vandindholdet og hæmmer væksten af bakterier.

- Salt kan også forbedre teksturen i eksempelvis frikadeller ved at binde ingredienserne sammen. Når saltet tilsættes frikadellefarsen, opløses proteinerne i kødet, og det hjælper med at holde farsen sammen, siger han.

Det er sværere at justere salt i frikadeller, når de først er tilberedt. For at sikre den rette saltmængde bør du derfor smage på farsen, inden du begynder at stege, eller stege en lille prøvefrikadelle og smage den, før du fortsætter.

- Mange ingredienser, såsom kødkraft, tomatpuré og soja, indeholder en del salt. Hvis du bruger dem i en ret, bør du være ekstra varsom med salt og stadig tilsmage til sidst, siger han.

Selv om salt er vigtigt for smagen, anbefaler myndighederne at være opmærksom på sit saltforbrug, da for meget salt kan være medvirkende årsag til helbredsproblemer, såsom forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme og mavekræft.

Ifølge Fødevarestyrelsen spiser ni ud af ti danskere mere salt end de officielle anbefalinger, som lyder på maksimum fem-seks gram salt dagligt.

Især mænd har et højt saltindtag og spiser i gennemsnit mere salt end kvinder.

- Ved at salte lidt mindre under tilberedningen og tilsmage til sidst, vil det typisk også være nemmere at ramme den rette saltbalance, der hverken er for meget eller for lidt, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Salt findes i mange forskellige varianter, men ifølge Thomas Rønsch Toftdahl kan du faktisk nøjes med at have to typer salt i hjemmet:

- De er det klassiske fine husholdningssalt og havsalt i flager, hvis man vil have lidt mere tekstur.

Thomas Rønsch Toftdahl anbefaler, at man vælger et salt, der udvindes fra naturen. Det kan være salt fra havvand eller underjordiske kilder.

Han kalder salt for et af de vigtigste redskaber i køkkenet. Og tilsmagning er altså en af de mere enkle veje til at ramme den rette saltbalance hver gang.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek

Privatliv