Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

20/06/2025 - 10:00

Stil sulten i en madbod med styr på hygiejnen

Det vrimler med madboder på sommerens markeder og festivaler. Og i langt de fleste er der godt styr på fødevaresikkerheden.

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Der dufter af indiske krydderier fra den ene madbod og saftige burgere fra den anden. Så er spørgsmålet bare, hvad humøret er til. Og mindst lige så vigtigt: Hvilke af boderne der har helt styr på fødevaresikkerheden, så den velsmagende portion ikke ender med mavesmerter.

Den første del må du selv afgøre, men spørger man Fødevarestyrelsen, kan du med ro i maven besøge madboderne herhjemme.

Den seneste kontrol viser, at 9 ud af 10 af de midlertidige spisesteder ved blandt andet byfester, musikfestivaler og markeder overholder reglerne. Og det er ifølge sektionsleder Charlotte Kølln fra Foder- og Fødevaresikkerhed i Fødevarestyrelsen et rigtig flot niveau.

- At kun 10 procent får en sanktion, er et godt sted at ligge - og de fleste af sanktionerne er indskærpelser, som kan sammenlignes med en løftet pegefinger. Ser man på sanktionsprocenten over en bred kam for detailvirksomheder, herunder caféer og restauranter, ligger den på omkring 20 procent.

- Så vi siger til danskerne: I kan trygt spise fra madboderne ude i det danske sommerland. Den danske standard er virkelig høj. Men man skal selvfølgelig bruge sin sunde fornuft, fortæller Charlotte Kølln.

Selv kigger hun typisk efter en kontrolrapport og en smiley, de steder hvor det er muligt, for at få en indikation af, at standarden er i orden.

Derudover har hun et par tommelfingerregler, hun har i baghovedet.

Det kan eksempelvis give udfordringer, hvis madboden er meget, meget lille, så der er meget lidt plads til at arbejde derinde.

- Har man et meget bredt menukort, kan det være svært at håndtere alle procedurerne til det, man står og laver. Det kan være en udfordring at få adskilt sine fødevarer, hvis man ikke har meget plads, forklarer sektionslederen.

Og så gælder det selvfølgelig om at have øjnene med sig. Er der noget, der virker lidt suspekt, er det nok en god idé at stille sulten et andet sted.

- Jeg kigger da selv på den generelle hygiejne. Hvis de ansatte er beskidte i tøjet, eller der er en, der tager imod penge med den ene hånd og skærer kød med den anden, så er der nogle alarmklokker, der ringer, siger Charlotte Kølln.

De typiske problemer, Fødevarestyrelsen stødte på i den seneste kontrol af madboderne, var manglende egenkontrol og håndtering af fødevarer - for eksempel at kylling blev serveret til gæsterne med den samme tang, som blev brugt til tilberedning af maden.

Derefter kom manglende rengøring samt manglende mærkning eller information til forbrugerne.

Oplever man selv, at der er problemer med hygiejnen på et madsted, kan det anmeldes på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

/ritzau fokus/

London, 20/06/2025 - 12:55

Chris Brown afviser at have overfaldet producer med tequilaflaske

Chris J Ratcliffe/Reuters

Amerikansk sanger blev anholdt i maj i Manchester og senere løsladt mod kaution. Han nægter sig skyldig.

Den amerikanske r'n'b-sanger Chris Brown nægter sig skyldig i en sag, hvor han er sigtet for at have overfaldet en musikproducer med en tequilaflaske på en natklub i London for to år siden.

Det er kommet frem under et retsmøde ved Southwark Crown Court i den britiske hovedstad fredag, skriver Reuters.

Han er sigtet for at have forsøgt at påføre offeret svære fysiske skader, da han - ifølge anklagemyndigheden - "uprovokeret" overfaldt produceren Abraham Diaw på natklubben Tate Mayfair i 2023.

Under retsmødet bekræftede Brown sit navn og sin fødselsdato, hvorefter han nægtede sig skyldig.

- Nej, frue, svarede sangeren på dommerens spørgsmål om, om han erkender at have overfaldt produceren.

Brown er sigtet sammen med rapperen Omolulu Akinlolu, som også nægter sig skyldig.

Chris Brown blev anholdt i Manchester, da han i maj var ankommet til Storbritannien for første gang siden 2023. En uge senere blev han løsladt mod en kaution på fem millioner pund. Det svarer til cirka 43 millioner kroner.

Med løsladelsen kunne Chris Brown - som planlagt - begynde sin turné "Breezy Bowl XX" få uger senere i Storbritannien.

Retssagen mod Chris Brown og Omolulu Akinlolu er planlagt til at begynde 26. oktober 2026.

Chris Brown har siden midten af 00'erne været kendt for numre som "Run It", "With You", "Kiss Kiss" og "Forever".

Det er ikke første gang, at han er i søgelyset for vold.

I 2009 blev Brown idømt en betinget straf og samfundstjeneste for at have begået vold mod sin daværende partner, sangeren Rihanna.

Tidligere er han også blevet beskyldt for at have voldtaget en kvinde på et luksushotel i Paris. Brown afviste anklagen og blev aldrig sigtet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 20/06/2025 - 12:49

Novo Nordisk gør klar til sin største firmaskovtur nogensinde

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Omkring 20.000 mennesker ventes at deltage i Novo Nordiske årlige fest for de danske ansatte i Roskilde.

Novo Nordisk er blandt de største arbejdsgivere i Danmark, og derfor kræver det et stort setup, når man inviterer alle ansatte til sommerfest.

Medicinalgiganten har derfor igen booket Dyrskuepladsen i Roskilde til sin årlige medarbejderfest, der afholdes 22. august og endnu en gang ser ud til at blive den største nogensinde.

Novo Nordisk, der oplever stor efterspørgsel på vægttabsmidlet Wegovy, udvidede sidste år sin danske medarbejderstab med mere end 5000 personer.

Derfor forventer Mille Borchorst, der er HR-direktør i Danmark, at der potentielt dukker mere end 20.000 op til festen i Roskilde.

- Med omkring 34.000 medarbejdere vil der være mulighed for at samle rigtig mange i år.

- Vi har en intern ambition om, at 70 procent af vores medarbejdere deltager i festen. Det er højt ambitionsniveau, men vi lykkedes med det sidste år, fortæller hun.

Fordi Novo er ekspert i medicin og ikke i planlægning af store fester, har man hyret Roskilde Festivals konsulentfirma, RFX, til at stå for det praktiske omkring den årlige sammenkomst.

- Vi har valgt dem igen i år, fordi de både er bæredygtige, når det gælder mad og leverandører, men også fordi de bruger frivillige fra lokale foreninger til at servicere gæsterne.

- De scorer højt på parametre som kvalitet, bæredygtighed og social ansvarlighed, som vi egentlig synes er i overensstemmelse med det, vi også gerne vil stå for i det danske samfund, siger Mille Borchorst.

Kigger man på listen over de optrædende, som er sendt ud til de ansatte fredag morgen sammen med invitation til festen, finder man næsten udelukkende danske topnavne.

Andreas Odbjerg, Aqua og dj'en Morten Breum kommer alle og optræder, og så er der til lejligheden sammensat et band kaldet Novo Family Orchestra, hvor medlemmerne blandt andet tæller Christopher, Tessa, Mads Langer og Lis Sørensen.

- Det er fuldstændigt bevidst. Vi har vores kerne i Danmark, og halvdelen af de ansatte arbejder her. Derfor vil vi gerne støtte de danske kunstnere og dansk kulturliv, siger Mille Borchorst.

Foruden det musikalske program og en festmiddag får deltagerne blandt andet også mulighed for at opleve gadeteater, linedance, styltekunst og for at synge karaoke.

Alle ansatte bliver tilbudt fællestransport til festen, som for de flestes vedkommende vil foregå med bus.

Novo Nordisk er ikke den eneste danske virksomhed, der fejrer gode resultater med sine mange medarbejdere.

Salling Group holdt 8. juni personalefest for omkring 25.000 medarbejdere i blandt andet Bilka, Føtex og Netto ved hovedkvarteret i Årslev ved Aarhus.

Og dagen forinden fejrede Bestseller-koncernen sit 50-års jubilæum med en fest for omkring 10.000 ansatte ved Egeskov Slot på Fyn.

Her optrådte store, internationale kunstnere som Elton John, Bruno Mars og Swedish House Mafia sammen med danske Mø.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 20/06/2025 - 10:00

FAKTA: Fødevarestyrelsens kontrol

* I den seneste kontrol af madboder fik 10 procent af virksomheden en sanktion fra Fødevarestyrelsens tilsynsførende.

* Omkring halvdelen af sanktionerne var en indskærpelse af reglerne, hvilket kan sammenlignes med en løftet pegefinger.

* Den andel halvdel var mere alvorlige overtrædelser, som endte med enten en bøde eller et forbud mod at holde åbent.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 20/06/2025 - 10:00

Stil sulten i en madbod med styr på hygiejnen

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Det vrimler med madboder på sommerens markeder og festivaler. Og i langt de fleste er der godt styr på fødevaresikkerheden.

Der dufter af indiske krydderier fra den ene madbod og saftige burgere fra den anden. Så er spørgsmålet bare, hvad humøret er til. Og mindst lige så vigtigt: Hvilke af boderne der har helt styr på fødevaresikkerheden, så den velsmagende portion ikke ender med mavesmerter.

Den første del må du selv afgøre, men spørger man Fødevarestyrelsen, kan du med ro i maven besøge madboderne herhjemme.

Den seneste kontrol viser, at 9 ud af 10 af de midlertidige spisesteder ved blandt andet byfester, musikfestivaler og markeder overholder reglerne. Og det er ifølge sektionsleder Charlotte Kølln fra Foder- og Fødevaresikkerhed i Fødevarestyrelsen et rigtig flot niveau.

- At kun 10 procent får en sanktion, er et godt sted at ligge - og de fleste af sanktionerne er indskærpelser, som kan sammenlignes med en løftet pegefinger. Ser man på sanktionsprocenten over en bred kam for detailvirksomheder, herunder caféer og restauranter, ligger den på omkring 20 procent.

- Så vi siger til danskerne: I kan trygt spise fra madboderne ude i det danske sommerland. Den danske standard er virkelig høj. Men man skal selvfølgelig bruge sin sunde fornuft, fortæller Charlotte Kølln.

Selv kigger hun typisk efter en kontrolrapport og en smiley, de steder hvor det er muligt, for at få en indikation af, at standarden er i orden.

Derudover har hun et par tommelfingerregler, hun har i baghovedet.

Det kan eksempelvis give udfordringer, hvis madboden er meget, meget lille, så der er meget lidt plads til at arbejde derinde.

- Har man et meget bredt menukort, kan det være svært at håndtere alle procedurerne til det, man står og laver. Det kan være en udfordring at få adskilt sine fødevarer, hvis man ikke har meget plads, forklarer sektionslederen.

Og så gælder det selvfølgelig om at have øjnene med sig. Er der noget, der virker lidt suspekt, er det nok en god idé at stille sulten et andet sted.

- Jeg kigger da selv på den generelle hygiejne. Hvis de ansatte er beskidte i tøjet, eller der er en, der tager imod penge med den ene hånd og skærer kød med den anden, så er der nogle alarmklokker, der ringer, siger Charlotte Kølln.

De typiske problemer, Fødevarestyrelsen stødte på i den seneste kontrol af madboderne, var manglende egenkontrol og håndtering af fødevarer - for eksempel at kylling blev serveret til gæsterne med den samme tang, som blev brugt til tilberedning af maden.

Derefter kom manglende rengøring samt manglende mærkning eller information til forbrugerne.

Oplever man selv, at der er problemer med hygiejnen på et madsted, kan det anmeldes på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek