Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 01/02/2023 - 08:00

Hella Joof: Jeg har smidt forventningskappen

Forbindelser mellem mennesker fylder for Hella Joof, og de fylder også i instruktørens nye film, "Meter i sekundet", der rammer biograferne 2. februar.

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Jo ældre Hella Joof bliver, jo oftere hører hun sig selv sige: "Ja, ja, skal vi ikke bare være søde ved hinanden?"

Den higen skinner igennem i de film, hvor hun sidder i instruktørstolen.

- Det er mit lille bidrag til verdensfreden. Det er at sige: "Vi er alle blade på det samme træ".

Drømmen om fællesskab driver også fortællingen fremad i Hella Joofs nyeste skud på komediestammen "Meter i sekundet", der er baseret på Stine Pilgaards roman af samme navn.

Filmen følger Marie, som flytter med sin kæreste til den vestjyske landsby Velling og har mere end svært ved at finde fodfæste på den forblæste sandjord.

Hun overvælder den lokale købmand med ord, gør alle egnens kørelærere nervøse og får gang på gang en flok unge højskoleelever til at rulle med øjnene, når hun prøver at være sjov.

- Der er ingen skurke i den her film. Der er bare nogle, der går galt af hinanden, og nogle, der overvurderer situationen en gang imellem. Og så er der et meget stort ønske om, at alle bare danser til sidst, siger Hella Joof og griner.

- Det er jo Stine (Pilgaard, red.) og mig, der har det sådan. Det der ønske om det store "vi".

Med "Meter i sekundet" er det første gang, hun selv har rakt ud til en forfatter for at få lov til at skabe billeder til ordene.

Og der er ikke tale om et hvilket som helst skønlitterært værk. Da romanen kom ud i corona-året 2020, strøg den straks op på bestsellerlisten herhjemme og er siden blev læst vidt og bredt.

- Jeg har snakket med mange mænd på 50, som virkelig har følt sig forstået og set. Og så har unge mennesker selvfølgelig læst den og damerne i bogklubberne, siger Hella Joof.

Hun er derfor godt klar over, at en stor portion af dem, der går i biografen for at se filmen, allerede har et forhold til historien og karaktererne.

- Jeg har ligesom skullet smide den der forventningskappe. For der sidder mennesker rundt omkring i hele Danmark, som har læst bogen, og de har alle noget forskelligt inde i hovedet, siger den 60-årige instruktør og slår ud med armene:

- Og jeg kan ikke honorere det. Jeg laver det sådan, som jeg har set det, og som jeg har oplevet det, og fokuserer på det, som jeg synes, er vigtigt.

Selv fik hun meget klare billeder på nethinden, da hun første gang bladrede sig gennem "Meter i sekundet".

- Det var en voldsom oplevelse for mig at læse den. Jeg kunne tydeligt mærke en film om det her par, der flytter fra storbyen og alle de mennesker, de møder det nye sted, fortæller Hella Joof.

Samtidig var der flere af hendes venner, der ringede og skrev og spurgte, om hun mon havde læst den. De kom nemlig sådan til at tænke på hende.

- Der var mange, der syntes, at der var en genkendelse. Jeg tror, det er en måde at tænke på, som forfatteren og jeg har tilfælles. Vi har begge et meget stort behov for at høre til og lave klub og lave forbindelser med andre mennesker, siger Hella Joof.

For man kan ikke bare være et sted uden at række ud til andre, mener hun.

- Ellers er man bare en lille ø. Stjernerne hænger også oppe på himlen helt alene, men de samler sig i stjernebilleder, så de er tættere på hinanden.

- Vi hører jo allesammen sammen, og vi er alle lavet af det samme stjernestøv fra big bang. Bang! Så var der dét, der var, og noget af det blev til mennesker.

Det er den samhørighed, som Hella Joof ser i Stine Pilgaards roman.

- Med den her bog kan vi alle få lov til at være her. Der er ikke noget, der er forkert. Og det skal nok gå. Vi løber lidt rundt i blæsten, og så på et tidspunkt finder vi jo hjem.

"Meter i sekundet" kan ses i biograferne fra den 2. februar.

/ritzau/

København, 17/04/2025 - 12:31

Forfatter hædres med Karen Blixen-pris på 50.000 kroner

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

- En historiefortæller af højeste karat, lyder det om forfatteren Ida Jessen, der modtager Rungstedlundprisen.

Forfatteren Ida Jessen modtager Rungstedlundprisen 2025.

Det oplyser Karen Blixen Museet i Rungsted i en pressemeddelelse.

Prisen på 50.000 kroner er en anerkendelse af et "markant forfatterskab i den store nordiske fortælletradition", fremgår det af meddelelsen.

Ida Jessen debuterede i 1989 og har siden udgivet en lang række børnebøger, noveller og romaner.

Gennem årene har hun modtaget adskillige priser for sine bøger.

Formand for Rungstedlundfonden Michael Bjørn Nellemann ser en vis lighed mellem Ida Jessen og Karen Blixen, når det gælder valget af emner:

- Karen Blixens fortællinger kredser om skæbnesvangre begivenheder og afgørende livsvalg.

- Ida Jessen er på samme måde optaget af menneskers måde at møde livets store udfordringer på.

- Hendes omfattende forfatterskab har som Blixens både dybde og bredde og vidner om en historiefortæller af højeste karat, der gør hende til en fortjent modtager af Rungstedlundprisen, lyder det i motiveringen for prisen.

Karen Blixen stiftede Rungstedlundfonden i 1958 under en radiotale til sine mange lyttere på Danmarks Radio.

Med opbakning fra sine søskende donerede hun sit barndomshjem, Rungstedlund i Nordsjælland, og forfatterrettigheder til fonden.

Rungstedlundprisen uddeles til en kulturpersonlighed, der "har ydet en speciel indsats inden for et af de felter, der interesserede Karen Blixen, eller som på anden måde har markeret sig på Blixensk vis", fremgår det af meddelelsen.

Prisen er tidligere gået til blandt andre skuespilleren Meryl Streep, der spillede rollen som Karen Blixen i dramaet "Mit Afrika" fra 1985.

Også danske forfattere som Suzanne Brøgger, Thorkild Bjørnvig og Tom Buk-Swienty er blandt modtagerne af prisen.

Selve prisuddelingen finder sted 12. september 2025.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 17/04/2025 - 11:57

Dronning Margrethe pustede 85 lys ud i fødselsdagslagkage

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kongehuset deler billeder af den private fejring af dronning Margrethes 85-års fødselsdag på Fredensborg Slot.

Kongehuset har torsdag delt flere billeder fra fejringen af dronning Margrethes 85-års fødselsdag.

Her kan man blandt andet se, at dronningen puster 85 lys ud i en stor fødselsdagslagkage.

Det skete på dronningens fødselsdag, onsdag 16. april, under en middag i Kuppelsalen på Fredensborg Slot.

Kongeparret var værter for fødselsdagsmiddagen, der var et privat arrangement.

Billederne er blevet delt af kongehusets profil på det sociale medie Instagram.

Det fremgår af opslaget, at dronningen under middagen blev overrasket af Sankt Annæ Pigekor.

Desuden opførte Pantomimeteatret uddrag fra balletten "Klods Hans", hvor dronningen selv har været kostumedesigner.

Bordet var dækket med nyudsprungne grene og pyntet med påskeæg, som dronningen selv har dekoreret gennem årene.

Dronningens fødselsdag blev lidt af et tilløbsstykke foran Fredensborg Slot, hvor en større folkemængde var mødt op for at markere dagen.

Klokken 12 trådte hun ud på trappen foran slottets hovedindgang sammen med kongeparret, deres børn og flere andre medlemmer af den kongelige familie.

Modtagelsen skete til lyden af klapsalver og en fødselsdagskoncert, som blev fremført af Den Kongelige Livgardes Musikkorps i den indre slotsgård.

Dronningens fødselsdag er den anden, siden hun under sin nytårstale i 2023 til stor overraskelse fortalte, at hun ville overlade tronen til sin søn.

Tidligere var der tradition for store fejringer på dronningens runde og halvrunde fødselsdage.

Men onsdag var der tale om en nedtonet fejring, fortalte Thomas Larsen, der er forfatter til flere bøger om dronning Margrethe og kongehuskommentator på DR.

- Hun har overladt den store scene til kong Frederik og dronning Mary. Det er dem og deres børn, der skal have opmærksomheden, mens hendes egen rolle er som pensionist.

Dagen forinden var prinsesse Isabella blevet fejret med en festforestilling på Det Kongelige Teater med indslag fra blandt andre sangeren Medina og bandet Scarlet Pleasure.

1000 unge fra hele rigsfællesskabet deltog i fejringen, efter at de var blevet udtrukket blandt 17.685 tilmeldte.

Prinsesse Isabella, der er nummer to i arvefølgen til den danske trone, fylder 18 år mandag 21. april.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 17/04/2025 - 10:00

FAKTA: Kort om kulhydrater

* Kulhydrater bliver omdannet til energi af kroppen. Ifølge De Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR) er anbefalingen, at 45-60 procent af energien i din mad kommer fra kulhydrater.

* Men det er værd at vide, at der er forskel på typerne af kulhydrater og den effekt, de har i og på kroppen. De kan deles op i: stivelse, sukkerarter og fibre.

* Man får kulhydrater fra blandt andet kornprodukter, mejeriprodukter, grøntsager, frugter, bær og kartofler.

* Dit valg af kulhydrater får et sundhedsboost, hvis du går efter fuldkorn.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 17/04/2025 - 10:00

Mel virker på samme måde i kroppen som sukker

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Der er ofte debatter om sukker. Men ifølge professor bliver der talt for lidt om, at kulhydrater - som i mel - lynhurtigt bliver nedbrudt til sukker.

De fleste er klar over, at man skal begrænse mængden af slik og søde sager, der ryger i munden. Et stort indtag af sukker forbindes nemlig med øget vægt, øget risikoen for hjerte-kar-sygdomme og naturligvis risiko for huller i tænder.

Men hvad der ikke fylder nok i snakken om sukker, er ifølge professor i ernæring og sundhed på Københavns Universitet Lars Ove Dragsted, at stivelse - som er et kulhydrat - også nedbrydes til sukker i kroppen.

- Det er ikke kun sukker, der er problemet i vores kost. Det kan i lige så høj grad være stivelse eksempelvis fra hvidt brød og kager og den slags, for stivelsen bliver lavet om til sukker med det samme, det går lynhurtigt. Så når vi spiser en skive brød, er det sådan set omdannet til sukker på kort tid.

- Der bliver tit kun fokuseret på sukker i ernæringsdebatter, men det er, fordi folk ikke har fysiologien og biokemien i hovedet, så derfor så ser de sukker som noget andet. Men dybest set er der ikke den store forskel, siger han.

Kroppen har brug for kulhydrater, som er den vigtigste kilde til energi, men de kan ifølge Fødevarestyrelsens hjemmeside deles op i tre grupper: stivelse, sukkerarter og kostfibre. Stivelse og sukkerarter er fordøjelige kulhydrater, mens kostfibre er ufordøjelige kulhydrater.

De fordøjelige kulhydrater - altså stivelse og sukker - optages i maven og tyndtarmen og transporteres så rundt i blodet som blodsukker.

Derfor er der i professorens øjne ikke den store forskel på sukker og mel.

- Den eneste forskel er, at en lille smule af melet formentlig overlever gennem tarmen og ikke bliver brudt helt ned til sukker. Det vil sige, at der vil være en svag fibereffekt, siger Lars Ove Dragsted.

Med "fibereffekt" mener han, at den tredje type af kulhydrater, de ufordøjelige fibre, hjælper med at holde maven og fordøjelsen i top. Og den gavnlige effekt kan du få en knivspids af, når du indtager mel eksempelvis i form af brød eller pasta.

Vil du have mere smæk for sundhedsskillingen, skal du gå efter fuldkorn.

Ud over at fuldkorn mætter godt, er indtaget også knyttet til en lavere risiko for flere livsstilssygdomme som hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og nogle typer af kræft. Indtag af for mange kulhydrater i form af tilsat sukker forbindes derimod med en negativ effekt på helbredet.

- Jo mere grov maden er, jo mindre er kroppen i stand til lynhurtigt at fordøje den og smide sukkeret fra den ud i blodet - og det er det, der giver de enorme udsving i blodsukkeret, som ikke er så sunde, forklarer Lars Ove Dragsted.

De gavnlige effekter kommer ifølge professoren primært fra fibre i frugt og grønt samt fuldkorn.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek