Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 09/12/2022 - 10:00

Pep højtiden op med disse nemme opskrifter på drinks

Årets bedste danske bartender, Mia Hjorth Hansen, giver gode råd til, hvordan du kan drikke snaps og akvavit på en ny måde med dine gæster i højtiden.

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Vi er gået ind i december, og jul og nytår nærmer sig med hastige skridt. Det er snart tid til at tilbringe hyggelige stunder og dele lækre måltider med familie og venner.

Det er også blevet tid til at finde snapse- og champagneglas frem og pudse dem.

Hvis du vil peppe din snaps og drinks lidt mere op i år, får du gode råd fra en af landets bedste bartendere, Mia Hjorth Hansen.

- Mange har et anstrengt forhold til snaps og akvavit, fordi deres eneste minde er, at de har fået det proppet ned i halsen til en julefrokost. Men de har større potentiale end det, siger hun.

I sommer blev hun – som den første danske kvinde nogensinde – kåret som den bedste danske bartender ved den årlige prisuddeling Bartender's Choice Awards i Stockholm.

Til daglig er hun barchef i den aarhusianske cocktailbar Gedulgt og producerer en eddikebaseret læskedrik kaldet shrub i sit eget bryggeri, Aim Thirst.

Mia Hjorth Hansen anbefaler, at man overrasker og udfordrer smagsløgene mest muligt ved at bruge akvavit.

- Akvavit er nordisk, og det er noget, som vi har tradition for at drikke i Danmark. Jeg synes, at det er fedt, hvis vi kan holde fast i det, siger hun.

Julemaden er typisk fed og tung, og der er behov for at skylle og rense ganen mellem måltiderne.

- Det er nemt at lave et tvist på den klassiske gin og tonic. Tag noget akvavit og bland den med noget læskende som tonic eller lemon- og grapefrugtsodavand for at få de friske smage frem, siger hun.

- Der findes mange gode og mildere akvavitter på markedet i dag. Det kan for eksempel være Krone Akvavit, Lysholm No 52 eller en akvavit fra Copenhagen Distillery.

Hun anbefaler, at man kommer 4 centiliter akvavit i et glas, topper med tonic og til sidst fylder op med isterninger. Har man et decilitermål, svarer en deciliter til 10 centiliter.

- Hvis jeg skulle lave den derhjemme, ville jeg tage en frisk appelsin og skrælle en tynd skræl af med en urtekniv. Den ville jeg presse ned i glasset for at frigive æteriske olier, så næsen også bliver vækket, siger Mia Hjorth Hansen og tilføjer:

- Skrællen kan man derefter bruge som pynt i glasset. Som bartender skal man aktivere tre sanser. Det skal se indbydende ud og både dufte og smage godt.

Efter maden anbefaler hun at servere en klassisk italiensk cocktail kaldet negroni. Den består af lige dele Campari, sød vermouth, gin og isterninger. Pres igen appelsinskræl ned i glasset.

- Man kan tilføje et lille skvæt kirsebærlikør for at gøre den en my sødere og mere julet, siger hun.

Hvor julen typisk er en familiesammenkomst, er nytår mere fejring. Det er tid til champagne.

- En klassiker er kir royal, der består af champagne og solbærlikør. Kom en smule solbærlikør i et champagneglas, og fyld op med champagne. Champagnen kan erstattes med en hvidvin af sauvignon blanc-druen, siger hun.

Vil man servere en nem drink nytårsaften, som vil gøre de fleste ganer tilfredse, anbefaler Mia Hjorth Hansen, at man hælder 4 centiliter Grand Marnier-likør og 1,5 centiliter æblecidereddike i et glas og fylder op med ginger ale og isterninger.

/ritzau fokus/

København, 10/12/2024 - 11:50

Advokat til medie: Robert Hansen nægter sig skyldig

Skuespiller var ikke selv til stedet ved retsmøde - nu oplyser hans advokat, at Hansen nægter sig skyldig.

Skuespiller Robert Hansen nægter sig skyldig i tre sigtelser for vold mod en kvinde, oplyser hans advokat tirsdag morgen ifølge Ekstra Bladet.

I sidste uge besluttede en dommer, at Robert Hansen skal varetægtsfængsles i sagen. Skuespilleren var imidlertid ikke selv til stede ved retsmødet, og det blev derfor ikke oplyst, hvordan han stillede sig til sigtelserne.

Robert Hansen blev landskendt omkring årtusindskiftet for rollen som Viktor i filmen "Kærlighed ved første hik". Siden vandt han "Vild med dans". Men sideløbende blev han fulgt af historier om stofmisbrug og vold.

Den 45-årige skuespiller er nu sigtet for tre tilfælde af vold, som skulle være sket henholdsvis 26. november, 2. december og 4. december.

I det første tilfælde er Hansen sigtet for at have slået med knytnæve mod kvindens hoved og ene balde. Han skulle også have slået hendes hoved ned mod gulvet og snittet hende i ballen med en kniv.

I det andet forhold drejer sigtelsen sig om en episode, hvor Hansen angiveligt tog fat i offerets hår og kastede hende mod gulvet, hvor han sparkede hende på hoften.

Den tredje sigtelse drejer sig om, at Hansen skal have rusket kvindes hoved og spyttet på hende.

Robert Hansen er tidligere dømt for vold, og Retten på Frederiksberg valgte blandt andet på den baggrund at varetægtsfængsle ham.

Blandt de grunde en domstol kan varetægtsfængsle ud fra er nemlig den såkaldte gentagelsesrisiko. Og når en domstol vurderer, at der dels er begrundet mistanke om den sigtedes skyld og risiko for, at den sigtede på fri fod vil begå ny kriminalitet, så kan der varetægtsfængsles.

Normalt fastsætter retten en frist for, hvor længe varetægtsfængslingen kan løbe, inden retten igen skal se på sagen. I Robert Hansens tilfælde løber fængslingen foreløbig frem til 13. december.

Er skuespilleren i stand til at møde i retten inden da, skal han det. Og retten vil så på ny tage stilling - blandt andet på baggrund af Hansens egen forklaring - til, om der er grundlag for fængsling samt fastsætte en ny frist.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 10/12/2024 - 11:24

Taylor Swift og Martin Brygmann var de mest googlede personer i år

ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Foruden enkeltpersoner har især demokrati og amerikansk valg fyldt i danskernes Google-søgefelt.

Taylor Swift og Martin Brygmann har indgået i Googles søgefelt et hav af gange i år.

Det er de to enkeltpersoner, som danskerne i 2024 har googlet mest, viser Googles årlige opgørelse over årets søgninger. Taylor Swift indtager førstepladsen, som hun også gjorde sidste år, og Brygmann andenpladsen.

Dernæst kommer Søren Pape Poulsen, Katherine Diez, Donald Trump, Kamala Harris, dronning Margrethe, Johnny Madsen, Mikkel Hansen og Liam Payne.

På den måde har årets store hovedpersoner fundet vej til søgemaskinen.

- Der går en lige linje mellem årets søgninger på Google og de begivenheder, der har betydning for befolkningen, lyder det fra kommunikationschef i Google Jesper Vangkilde i en pressemeddelelse.

Han lægger særligt vægt på, at danskerne i udpræget grad har brugt Google til at søge information om valg, politik og demokrati.

- Derfor er det også positivt at se, at danskernes politiske og demokratiske interesse lever i bedste velgående, lige fra den helt store, globale scene omkring præsidentvalget og ned til helt lokale valg til et dansk menighedsråd, siger han.

Blandt andet er spørgsmålet "Hvordan stemmer man til menighedsrådsvalg?" og "Hvordan går valget i USA?" blandt top ti i såkaldte højdespringere i "Hvordan"-spørgsmål.

Højdespringere er de søgeord, som er steget mest i 2024, set i forhold til 2023.

De mest googlede ord overordnet set er år efter år såkaldte navigationssøgninger som "Facebook", "YouTube", "BT" og "EB".

"EM" har generelt været den største højdespringer i Danmark i år, hvilket stemmer godt overens med, at der både har været afholdt Europamesterskab i fodbold og håndbold i 2024.

Dernæst indkasserer Martin Brygmann også en andenplads over højdespringere.

Han var særligt i søgelyset i kølvandet på en DR-dokumentar om grænseoverskridende adfærd i musikbranchen.

I første afsnit står fem kvinder fra branchen frem og fortæller om grænseoverskridende adfærd fra en fremtrædende anonym musiker. DR har efterfølgende afsløret, at der er tale om Martin Brygmann.

Efterfølgende skrev han på Facebook, at han havde været "blind for, at min ofte platte og flirtende humor, som er en del af mig både fagligt og privat, kunne opfattes anderledes og grænseoverskridende".

/ritzau/

Læs Mere >>

, 10/12/2024 - 11:00

BLÅ BOG: Jane Ibsen Piper

* 43-årige Jane Ibsen Piper er uddannet jurist.

* Hun arbejder nu som forfatter, foredragsholder, podcastvært på "Minimalisme & ..." og har over 50.000 følgere på sin instagramprofil.

* Hun er på 25. år kæreste med Michael på 45 år. De bor i Måløv sammen med deres to drenge og katten Frida.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 10/12/2024 - 11:00

Minimalist Jane Ibsen Piper: Det er de dummeste penge jeg har brugt

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Jane Ibsen Piper laver podcasts og holder foredrag om minimalisme og købestop. Men hun sparer hverken på madbudgettet eller de lange rejser.

Måske har du hørt om tendensen købestop? Det handler om at hakke den privatøkonomiske bremse i og udelukkende bruge penge på det allermest nødvendige som mad, bolig og transport. Den præcise version definerer man selv.

For Jane Ibsen Piper, som er forfatter, foredragsholder og laver podcast om minimalisme og købestop, er det for eksempel tilladt at købe brugte varer, når behovet opstår.

De få ting, hun ikke kan få på anden vis, må købes nye. Men det har ikke været aktuelt, siden hun for et år siden købte nye sports-bh'er på beløbet i en butik.

Her giver minimalisten et indblik i sin privatøkonomi:

Hvad har du senest brugt penge på?

- Jeg er ved at udskifte vores køkkenredskaber fra plastik til træ. Og jeg fandt i forrige måned en grydeske i genbrugen til syv kroner. Jeg holder købestop, men gaver er ikke med i det, så jeg har købt fødselsdagsgaver til familien.

- Og mad selvfølgelig - i store mængder. Der bliver ikke sparet på madbudgettet. Vi bruger omkring 4500 kroner, så i forhold til, at vi er to voksne og to store drenge, ligger det faktisk i den lavere ende. Men det er ikke, fordi vi spiser dårlig mad. Jeg er bare hysterisk med ikke at smide mad ud, og vi spiser ikke særligt meget kød. Det er ikke nogen spareøvelse, men jeg går meget op i, at det hele bliver spist, og at maden bliver lavet fra bunden. Og så er det faktisk ret billigt.

Hvad er dit allerbedste spareråd til hverdagen?

- Generelt er det et købestop, men det er også så voldsomt. Så i hverdagen er det madplaner. Hver søndag sætter jeg mig og laver madplan, og hemmeligheden er, at det ikke skal være så forkromet. Folk har tit en idé om, at man skal starte med en opskriftbog, og så vælger man fem forskellige opskrifter, man måske ikke engang har lavet før.

- I stedet siger jeg: okay, mandag laver jeg lasagne, og der er til to dage. Onsdag skal vi måske have burger, hvor en af drengene har maddag. Torsdag spiser vi rugbrød med æg og rejer, og fredag laver vi pizza, hvor der ofte er til dagen efter. Altså tager udgangspunkt i de retter, vi godt kan lide og kan finde ud af at lave - og ofte til to dage ad gangen.

Hvad vil du aldrig spare på?

- Vi sparer virkelig ikke på oplevelser. Det, vi bruger penge på, er at rejse. Og vi flyver ikke, selv om folk altid tror det om en jurist og en ingeniør. Vi tager på ferie i Europa og i længere tid ad gangen - altså slow travel. Det går der rigtig mange penge på, og det har jeg intet problem med overhovedet. Det er ligesom det, der er pointen.

- Vi sparer for at have ro, så når alting stiger, påvirker det os ikke. Og vi sparer for at have råd til oplevelser med vores store drenge, som lige om lidt ikke gider med mere. Vi har 14 dages skiferie hvert år, hvor vi er to forskellige steder i Østrig. I sommer var vi på autocampertur rundt omkring Alperne i en måned.

Hvad er de dummeste penge, du har brugt?

- Det var den første bil, vi havde. Vi fik den af mine forældre, og den var gammel, men den kørte fint. Så gik der en drivrem, og vi fik den repareret for 17.000 kroner. Da vi så kort tid efter skulle sælge den, var bilen kun 7000 værd. Der lærte vi, at hvis der er noget, vi ikke ved noget om, så finder vi nogle, der gør.

Hvad er de klogeste penge, du har brugt?

- Det er det hus, vi har købt, som ligger i et rigtig dejligt område tæt på skole og S-tog, så vi ikke behøver at have bilen kørende. Der er dejlige naboer, og det er let at holde. Vi bor småt, og det har gjort os ret robuste, når el og varme stiger. Det har givet en enormt stor tryghed, at vi bor forholdsvis billigt, men det er stadigvæk ikke penge ud ad vinduet som at bo til leje.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek