Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 09/12/2022 - 10:00

Pep højtiden op med disse nemme opskrifter på drinks

Årets bedste danske bartender, Mia Hjorth Hansen, giver gode råd til, hvordan du kan drikke snaps og akvavit på en ny måde med dine gæster i højtiden.

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Vi er gået ind i december, og jul og nytår nærmer sig med hastige skridt. Det er snart tid til at tilbringe hyggelige stunder og dele lækre måltider med familie og venner.

Det er også blevet tid til at finde snapse- og champagneglas frem og pudse dem.

Hvis du vil peppe din snaps og drinks lidt mere op i år, får du gode råd fra en af landets bedste bartendere, Mia Hjorth Hansen.

- Mange har et anstrengt forhold til snaps og akvavit, fordi deres eneste minde er, at de har fået det proppet ned i halsen til en julefrokost. Men de har større potentiale end det, siger hun.

I sommer blev hun – som den første danske kvinde nogensinde – kåret som den bedste danske bartender ved den årlige prisuddeling Bartender's Choice Awards i Stockholm.

Til daglig er hun barchef i den aarhusianske cocktailbar Gedulgt og producerer en eddikebaseret læskedrik kaldet shrub i sit eget bryggeri, Aim Thirst.

Mia Hjorth Hansen anbefaler, at man overrasker og udfordrer smagsløgene mest muligt ved at bruge akvavit.

- Akvavit er nordisk, og det er noget, som vi har tradition for at drikke i Danmark. Jeg synes, at det er fedt, hvis vi kan holde fast i det, siger hun.

Julemaden er typisk fed og tung, og der er behov for at skylle og rense ganen mellem måltiderne.

- Det er nemt at lave et tvist på den klassiske gin og tonic. Tag noget akvavit og bland den med noget læskende som tonic eller lemon- og grapefrugtsodavand for at få de friske smage frem, siger hun.

- Der findes mange gode og mildere akvavitter på markedet i dag. Det kan for eksempel være Krone Akvavit, Lysholm No 52 eller en akvavit fra Copenhagen Distillery.

Hun anbefaler, at man kommer 4 centiliter akvavit i et glas, topper med tonic og til sidst fylder op med isterninger. Har man et decilitermål, svarer en deciliter til 10 centiliter.

- Hvis jeg skulle lave den derhjemme, ville jeg tage en frisk appelsin og skrælle en tynd skræl af med en urtekniv. Den ville jeg presse ned i glasset for at frigive æteriske olier, så næsen også bliver vækket, siger Mia Hjorth Hansen og tilføjer:

- Skrællen kan man derefter bruge som pynt i glasset. Som bartender skal man aktivere tre sanser. Det skal se indbydende ud og både dufte og smage godt.

Efter maden anbefaler hun at servere en klassisk italiensk cocktail kaldet negroni. Den består af lige dele Campari, sød vermouth, gin og isterninger. Pres igen appelsinskræl ned i glasset.

- Man kan tilføje et lille skvæt kirsebærlikør for at gøre den en my sødere og mere julet, siger hun.

Hvor julen typisk er en familiesammenkomst, er nytår mere fejring. Det er tid til champagne.

- En klassiker er kir royal, der består af champagne og solbærlikør. Kom en smule solbærlikør i et champagneglas, og fyld op med champagne. Champagnen kan erstattes med en hvidvin af sauvignon blanc-druen, siger hun.

Vil man servere en nem drink nytårsaften, som vil gøre de fleste ganer tilfredse, anbefaler Mia Hjorth Hansen, at man hælder 4 centiliter Grand Marnier-likør og 1,5 centiliter æblecidereddike i et glas og fylder op med ginger ale og isterninger.

/ritzau fokus/

Oslo, 10/09/2024 - 13:36

Norsk politi advarede Mette-Marits søn længe inden anholdelse

Lise Aserud/Ritzau Scanpix

Marius Borg Høiby, der er sigtet for trusler og vold mod sin ekskæreste, blev opsøgt af politiet sidste år.

Norsk politi havde sidste år en "forebyggende samtale" med Marius Borg Høiby, der er kronprinsesse Mette-Marits søn.

Det bekræfter Frode Larsen, der er enhedsleder i Oslo politidistrikt, over for den norske avis Aftenposten.

- Politiet foretager jævnligt forebyggende samtaler med enkeltpersoner, som befinder sig i et kriminelt miljø. Samtalerne er et tidligt forebyggende tiltag, siger Frode Larsen.

Den 27-årige Marius Borg Høiby blev i begyndelsen af august i år anholdt og sigtet for trusler og vold mod sin daværende kæreste.

Politiet i Norge efterforsker yderligere to mulige voldssager mod Marius Borg Høiby. Her er det to andre ekskærester, Nora Haukland og Julianne Snekkestad, der er de forurettede.

Der er endnu ikke rejst sigtelse mod Marius Borg Høiby i de to sager.

Det er uvist, hvad samtalen konkret handlede om, da politiet sidste år opsøgte Marius Borg Høiby. Politiet mødte op på godset Skaugum, hvor Marius Borg Høiby dengang boede.

Samme sted bor kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon.

Frode Larsen fortæller, at samtalen blandt andet blev vurderet nødvendig, "fordi politiet har et udvidet ansvar for kongehusets og kongefamiliens medlemmers sikkerhed".

Der er løbende kommet nye oplysninger frem om Marius Borg Høiby, siden han i begyndelsen af august blev anholdt.

I sidste uge blev det kendt, at kronprinsesse Mette-Marits søn har fået et polititilhold mod en ekskæreste. Der er tilsyneladende tale om den kvinde, der anmeldte Marius Borg Høiby for vold i august.

Selv om den 27-årige nordmand er søn af kronprinsesse Mette-Marit, er han ikke en del af det officielle kongehus i Norge.

Mette-Marit fik ham således, før hun mødte kronprins Haakon og giftede sig ind i den norske kongefamilie.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 10/09/2024 - 12:51

Frontmand forlader dansk rocksucces efter 30 år

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Næste år giver Mew to store koncerter i anledning af bandets perlejubilæum efter tre årtier sammen. Det bliver samtidig forsanger Jonas Bjerres svanesang.

2025 markerer 30-året for dannelsen af det danske rockband Mew.

Det bliver markeret med to koncerter i henholdsvis Royal Arena i København og i Aarhus Congress Center i smilets by næste år.

Det bliver samtidig sidste mulighed for at høre Mew med forsanger Jonas Bjerre.

Han stopper i bandet, når sidste strofe i jubilæumskoncerterne er sunget.

Det oplyser han i en pressemeddelelse fra underholdningsagenturet Live Nation Denmark.

- Jeg er nået til den erkendelse, at det er tid for mig personligt at begive mig ud på en anden rejse og fokusere på andre kreative projekter, uddyber Jonas Bjerre.

Sideløbende med Mew er Jonas Bjerre også en del af supergruppen Apparatjik. Udtrykket "supergruppe" betegner en gruppe, der består af medlemmer fra andre succesfulde bands.

Sådan en er Apparatjik, som ud over Jonas Bjerre udgøres af Guy Berryman fra Coldplay og Magne Furuholmen fra a-ha.

Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, om Apparatjik omfatter de kreative projekter, som Jonas Bjerre omtaler, at han nu vil fokusere på.

Mew-medstifterne Johan Wohlert og Silas Jørgensen støtter fuldt ud op om Jonas Bjerres beslutning, lyder det i pressemeddelelsen.

Det fremgår ikke, om Jonas Bjerres exit er en endegyldig afsked med Mew, der som bekendt næste år fejrer 30 år sammen.

- Ingen ved deres fulde fem ville have forestillet sig tilbage i 1995, at vi stadig ville være her, da vi startede med at lave larm i Jonas' teenageværelse. Men det gjorde vi! Måske var vi ikke ved vores fulde fem - på en mission. Vi turde drømme og drømme stort - sammen, siger Jonas Bjerre, Johan Wohlert og Silas Jørgensen samstemmigt i pressemeddelelsen.

I 1997 udkom Mews debutplade, "A Triumph for Man".

Mews helt store gennembrud kom i 2000 i forbindelse med udgivelsen af bandets andet album, "Half the World Is Watching Me", der indeholdt hits som "Am I Wry? No", "153" og "Comforting Sounds".

Tre år efter udkom albummet "Frengers", som også er det, bandet kalder sin fanskare. "Frengers" er en sammenskrivning af ordene "friend" og "stranger" - på dansk "ven" og "fremmed".

Mew har især også udmærket sig med sin plade fra 2005, "And the Glass Handed Kites", der rummede sange som "Special" og "The Zookeeper's Boy".

Bandets seneste plade, "Visuals", udkom i 2017.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 10/09/2024 - 10:00

FAKTA: Tip til at plukke havtorn

* Når havtornens bær er modne, splatter de let ud. Derfor foretrækker de fleste at klippe grenen med bærrene af frem for at plukke dem af.

* Klip dog kun den yderste spids af. Både af hensyn til andre og til planten.

* Når du kommer hjem, kan grenen med fordel smides direkte i fryseren. Herefter kan man let nulre de frosne bær af, uden at de smatter sammen.

Kilde: naturvejleder Marie Roland fra Naturstyrelsen Storstrøm.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 10/09/2024 - 10:00

Nordens citron kan bruges til at forny de velkendte retter

Vaclav Salek/Ritzau Scanpix

Er de gamle klassikere fra kogebogen blevet lidt støvede, kan du prøve at på opdatere dem med det lille delikate bær havtorn.

Nordens citron, appelsin eller passionsfrugt.

Kært barn har mange navne, og spørger man kok og medindehaver af virksomheden Sanketure Thomas Askov, så er der ingen over eller ved siden af i de danske landskaber: Havtorn er nummer et.

- Det er helt vildt, at vi herhjemme har sådan et bær, der er så lækkert. Jeg elsker smagen og strukturen, siger han om de orange bær, der undertiden også kaldes sandtorn, klittorn, klittjørn og havtidsel.

Han er så stor fan, at han kan finde på at smide havtorn i det meste.

- Hvis der er nogle lidt oldschool retter, kan man bruge havtorn til at opdatere dem til noget rigtig lækkert, siger Thomas Askov.

For eksempel kan en klassisk rødgrød blive til en gulgrød, og salte citroner kan erstattes med ditto havtorn, foreslår kokken.

En af hans helt simple favoritter er en saft, der består af havtorn, vand, citron og sukker.

- Den kan man nærmest drikke som appelsinjuice, siger han begejstret.

Opskriften er i runde tal et kilo havtorn, en liter vand, to deciliter citronsaft og sukker efter smag.

- Jeg bruger også saften i min lyse, alkoholfri gløgg, fordi den tilføjer en fantastisk note, fortæller Thomas Askov.

Derudover falder valget i køkkenet ofte på havtorn, når kokken skal servere dessert for sine gæster.

Havtorn gør sig nemlig særdeles godt som et syrligt modspark i det søde køkken. Det kan være til en panna cotta eller en hvid chokolademousse, foreslår kokken.

- Er du løbet tør for rosiner, kan du også putte havtorn i dine teboller i stedet, tilføjer han.

Vil du selv ud at plukke de smagfulde bær, skal du bevæge dig i retning af bølgernes brusen, fortæller Marie Roland, som er naturvejleder ved Naturstyrelsen Storstrøm.

- Udbredelsen af havtorn kan nærmest tegne danmarkskortet, for den kan findes langs det meste af kystlinjen. Den vokser på kystskrænter, og der hvor der er noget krat, før man kommer ud på selve stranden.

- Den er særligt glad for blottet mineraljord og kan også findes i gamle grusgrave og baneterræner. Steder, hvor vi mennesker graver lidt op og blotter mineraljorden, forklarer naturvejlederen.

Havtorn tilhører sølvbladsfamilien, og de aflange blade har et sølvskinnende skær på undersiden. Bærrene sidder helt inde langs stammen.

Når Marie Roland støder på buskene, er det dog sjældent, at hun bare spiser de friske bær. De er nemlig meget sure og sammensnerpende i sig selv, fortæller hun.

Derfor gør de sig bedst i en sødet version eller i kombination med andre frugter.

- Smagen er aromatisk og passionsfrugtagtig og er god i kombination med andre sødere sager. Det kan for eksempel være i marmelader, hvor man kan blande den med æble eller pære, siger Marie Roland.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek