Bruxelles, 15/07/2025 - 12:13
EU-landene holder igen med at gribe ind over for Israel
Der forventes ikke flertal blandt EU-landene til kommissionens forslag om at suspendere handel med Israel.
Yves Herman/Reuters
Af: /ritzau/
EU holder igen med et nyt indgreb mod Israel som følge af, at EU-medlemslandene ikke er blevet enige om nye tiltag.
Lige nu handler det ifølge EU's udenrigschef, Kaja Kallas, om at Israel følger op på den aftale, EU og Israel indgik om nødhjælp i sidste uge.
Ifølge udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har landene givet Kaja Kallas "det stærkest mulige mandat til at flytte nogle ting, og det har hun gjort".
Det sagde han tirsdag forud for et EU-udenrigsministermøde i Bruxelles.
I de seneste uger har nogle EU-medlemslande øget presset for, at den europæiske union skrider til handling for at gøre noget ved den humanitære krise, der udspiller sig i Gaza.
Medlemslandene har opfordret til, at man undersøger associeringsaftalen mellem de to parter.
Associeringsaftalen er en aftale om handel.
Aftalens artikel 2 binder parterne til at overholde menneskerettigheder. I EU's undersøgelse kom det frem, at Israel ikke overholder dele af aftalen i forbindelse med krigen i Gaza.
- Artikel 2 er klemt for at sige det diplomatisk. Med den analyse, der er lavet, kan Kaja Kallas lægge pres på Israel for at åbne for humanitær hjælp. Det er hun kommet et stykke med, men djævlen ligger i detaljen, siger Lars Løkke Rasmussen.
Kallas forventes til mødet at præsentere en liste med forslag til, hvordan EU kan øge presset på Israel.
Listen spænder fra en suspendering af handel til at sætte et samarbejde om udvekslingsstuderende på pause, skriver mediet Politico.
En gruppe af lande ønsker, at EU-Kommissionen gør brug af mindst et af tiltagende, men det forventes ikke, at der er nok opbakning blandt de resterende medlemslande.
I sidste uge indgik EU og Israel en aftale om at tillade, at flere lastbiler med humanitær bistand kan komme ind i Gaza.
Derudover er Israel gået med til at åbne flere grænseovergange, forbedre fordelingen af madvarer, genoptage leveringen af brændstof og tillade reparationer af el- og vandforsyningsanlæg.
Kallas og EU-landene venter nu på, at Israel overholder sin del af aftalen.
- Det handler ikke om papiret, men om implementeringen af papiret, sagde Kallas om aftalen.
- Så længe det ikke reelt har forbedret sig, har vi ikke gjort nok, tilføjede hun.
Forholdet til Israel splitter medlemslandene.
Hvor Irland og Spanien har presset på for at gribe hårdere ind over for Israel, har blandt andet Tyskland kæmpet imod en revurdering af associeringsaftalen.
/ritzau/