London, 19/05/2025 - 14:29
EU og Storbritannien er enige: Nu åbner vi et nyt kapitel
Både Ursula von der Leyen og Keir Starmer taler om en historisk dag efter topmøde om forholdet efter brexit.
Carl Court/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
EU og Storbritannien er enige om, at man nu starter et nyt kapital i forholdet efter brexit.
Sådan lyder det fra både EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og Storbritanniens premierminister, Keir Starmer.
- Det er en stor dag, fordi vi nu vender bladet og åbner et nyt kapitel.
- Det er så vigtigt i disse tider, fordi vi ser en stigning i de geopolitiske spændinger. Men vi er ligesindede. Vi deler værdier, siger Ursula von der Leyen på et fælles pressemøde med Keir Starmer.
Mandag blev EU og Storbritannien enige om i alt tre dokumenter, som blandt andet indeholder et partnerskab om forsvar- og sikkerhed.
Samtidig er det lykkedes parterne at forlænge den omtålelige aftale om adgang til fiskeri i britisk farvand med 12 år.
Til gengæld får Storbritannien bedre adgang til at eksportere fødevarer til EU.
- Mine damer og herrer. Storbritannien er tilbage på verdensscenen, siger Keir Starmer.
Han mener, at aftalerne "markerer en ny æra" i forholdet mellem Storbritannien og EU.
- Det er et win-win. Storbritannien får uhørt adgang til EU's indre marked. Vi får en bedre adgang end andre ikke-EU-lande, siger Keir Starmer.
Han afviser, at Storbritanniens regering har vendt ryggen til de britiske fiskere ved at give 12 års adgang for EU-fiskere til de britiske farvande i forsøget på at få aftalen i hus.
For tilhængerne var formålet med brexit at tage suveræniteten tilbage - og i den forbindelse gerne forsøge at holde europæiske fiskere væk fra britisk hav.
Starmer mener dog, at aftalen er god for de britiske fiskere, fordi den giver bedre adgang til at eksportere fødevarer til EU.
Det sker gennem en såkaldt SPS-aftale, der betyder, at Storbritannien fortsat skal leve op til EU-standarder, men slipper for en række kontroller.
- SPS-aftalen betyder, at vores fiskere slipper for en enorm mængde bureaukrati.
- Over 70 procent af vores fiskerieksport går til EU-marked. Nu bliver det lettere for vores fiskere at sælge til EU-markedet, siger Keir Starmer.
Ursula von der Leyen mener, at aftalerne viser, at EU og Storbritannien er "gode naboer".
- Nu har vi lavet køreplanen, og så er vores opgave at implementere den. Jeg er sikker på, at folk vil se de positive effekter om nogle få år i form af mindre bureaukrati og lavere regninger, siger von der Leyen.
/ritzau/