Nykøbing Sjælland, 16/06/2025 - 18:09
FAKTA: Dækproducent havde bagtanke med guide til gastronomi
Oprindeligt blev Michelinguiden skabt med det formål at få bilister ud på vejene, så de kunne slide deres dæk.
Giuseppe Cacace/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Michelinguiden kommer er i Danmark mandag aften, hvor de prestigefyldte stjerner uddeles.
Mange vil sikkert forbinde navnet Michelin med Bibendum, den buttede michelinmand, som er maskot for dækproducenten Michelin.
Det er der en god grund til.
Det er nemlig den franske dækfabrikant, der stod bag den første udgave og også siden har lagt navn til guiden.
Læs mere om Michelinguiden her:
* Michelinguiden blev startet af dækfabrikanten André Michelin. Den har eksisteret siden august 1900.
* De første guider rummede oplysninger om, hvor man som bilist kunne få benzin på bilen, og hvor man kunne spise og overnatte.
* Bagtanken var efter sigende at få bilisterne ud på vejen og slide deres dæk for at sætte gang i dækfabrikantens forretning.
* Senere - i 1920'erne - kom de berømte stjerner til.
* Restauranterne bedømmes af et stort hold anmeldere, kaldet inspektører, der anonymt besøger restauranterne flere gange, før de tildeles stjerner.
* Inspektørerne er uafhængige, og Michelin betaler selv deres måltider. De skal være fagfolk med mangeårig erfaring fra restaurationsbranchen for at komme igennem nåleøjet.
* I dag omfatter Michelinguiden tusindvis af spisesteder i mere end 30 lande på tre kontinenter.
* Den udkommer fortsat som bog, men bruges især i en digital version.
* Ud over de fineste og dyreste restauranter anbefaler Michelinguiden også gode restauranter, som er lidt mere prisvenlige - de såkaldte Bib Gourmand.
Kilde: guide.michelin.com.
/ritzau/