Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 05/07/2025 - 08:00

Andreas Mogensen: Rumvæsner bliver menneskets største opdagelse

Astronauten Andreas Mogensen er gået ind i underholdningsbranchen. Han vil med animationsfilmen "Elio" vække børns interesse for rummet.

Gregg Newton/Ritzau Scanpix

Af: Af Simone Gisselmann Elfving, Ritzau Fokus

Rumvæsner er et af de største emner, der arbejdes med inden for rumforskningen.

Nu tages spørgsmålet om liv andre steder end på Jorden op i Pixars nyeste satsning, animationsfilmen "Elio", hvor den danske astronaut Andreas Mogensen lægger dansk stemme til den afdøde amerikanske astronom Carl Sagan.

Jorden er blot én ud af flere milliarder planeter i galaksen Mælkevejen.

Derfor ville det også overraske Andreas Mogensen, hvis der ikke findes liv på bare en af de mange andre planeter.

- Hvis man kigger på sandsynligheden, så må der være liv andre steder i universet. Alt andet ville være besynderligt, siger han og tilføjer:

- Hvis vi en dag finder liv andre steder, så vil jeg mene, at det bliver den største opdagelse, vi mennesker nogensinde har gjort.

"Elio" kan netop nu opleves i biografer landet over. Her får rumentusiasten af samme navn sin største drøm opfyldt - nemlig at blive bortført af rumvæsner.

I filmen lytter Elio til en optagelse af Carl Sagan, som Andreas Mogensen har lagt dansk stemme til.

Og Pixar-stjerne er ikke det eneste, som den danske astronaut inden for kort tid er sprunget ud som.

Han kan også tilføje teaterstjerne til cv'et, når han 5. september er aktuel i Sigurd Barretts teaterkoncert "Sigurds rumrejse", hvor Andreas Mogensen optræder som et hologram, der er optaget direkte fra Den Internationale Rumstation (ISS).

Andreas Mogensen er sædvanligvis en del af det europæiske astronautkorps, hvor han for nylig har overtaget posten som chef for selve korpset og leder af Human Exploration Group ved Det Europæiske Rumagentur (ESA).

Andreas Mogensen blev i 2009 udvalgt til ESA's astronautkorps og gennemførte det grundlæggende astronautuddannelsesprogram på European Astronaut Centre i Køln i Tyskland i 2010.

Han har efterfølgende - som den første dansker nogensinde - været udsendt til rummet ikke bare en, men to gange.

Første gang i 2015, hvor han tilbragte ti dage på ISS, og siden i 2023, hvor han var udsendt til rumstationen i seks måneder.

Håbet er, at hans debut i underholdningsbranchen kan få flere børn og unges øjne op for det magiske ved naturvidenskaben.

- Det er på mange måder en eventyrlig opdagelsesrejse, man er på, når man arbejder med naturvidenskab, siger Andreas Mogensen og fortsætter:

- Der har traditionelt været en idé om, at naturvidenskab er noget, der er kompliceret og svært og måske lidt kedeligt, og det synes jeg er fuldstændig forkert. I mine øjne er der ikke noget mere spændende end naturvidenskab, fordi det handler om at opdage og forstå den verden, vi lever i.

Andreas Mogensen understreger, at han godt er klar over, at alle selvfølgelig ikke kan interessere sig for det samme.

Selv er astronautens 11-årige datter ved at vokse fra interessen, mens hans sønner på seks og otte år stadig er meget fascineret af alt det eventyrlige.

Han håber, at det fortsætter. Men det skal være børnenes eget valg, hvad de senere bruger deres liv på, understreger den danske astronaut.

- Jeg prøver ikke at skubbe mine børn i en bestemt retning. Vi gør ligesom alle andre forældre: Vi tager dem på ture, på museer og ud i naturen, siger Andreas Mogensen og fortsætter:

- Jeg har ikke en skjult bagtanke om, at de selv skal blive forskere eller ingeniører. Men jeg vil da gerne introducere dem til alt, hvad der findes i verden, så de får en bred opdragelse og opvækst. Så kan de selv træffe deres valg senere i livet.

Andreas Mogensen bor i øjeblikket i Køln sammen med sin hustru, Cecilie, og deres tre børn, Emily, Frederik og Jakob. Tidligere har familien boet otte år i Houston i den amerikanske delstat Texas.

Og astronauten ser det kun som noget positivt, at børnene allerede nu er internationale.

- Jeg håber, at det betyder, at de ser hele verden som deres hjem, og at det giver dem flere muligheder, når de en dag skal vælge uddannelse og senere et job. Jeg håber, at deres opvækst har gjort, at de tør at tage ud i verden, hvis deres drøm kræver det, siger han og tilføjer:

- Jeg rejste selv meget i min barndom, faktisk mere end vi har gjort med vores børn. For mig var det altid en utrolig positiv oplevelse. Det håber jeg også, at det er for mine børn.

Da Andreas Mogensen var lille, arbejdede hans far for den danske rederigigant Mærsk. Derfor boede familien ofte kun det samme sted få år ad gangen.

Og på grund af sin egen udenlandske tilværelse er der da også en enkelt bekymring forbundet med at opdrage tre verdensborgere.

- Min eneste bekymring er selvfølgelig som forælder, at mine børn ender med at være spredt ud over hele verden, og at det derfor bliver svært at vedligeholde den daglige kontakt, siger Andreas Mogensen og fortsætter:

- Det kan jeg jo også selv mærke i de otte år, hvor vi har boet i USA, og vi kun har været hjemme om sommeren. Det er sværere at vedligeholde kontakten til søskende og familie.

Alligevel er der ikke umiddelbart anledning til, at familien i den kommende tid drager permanent hjem til Danmark.

Men det er dog noget, som astronauten drømmer om i fremtiden.

- Så længe jeg arbejder for ESA, kommer vi ikke tilbage til Danmark. Men jeg kan sagtens forestille mig, at vi på et tidspunkt vender hjem. Det kunne jeg godt tænke mig, men jeg ved ikke, hvornår det bliver, siger han og indskyder:

- Vi har sommerhus i Danmark og er hjemme hver sommer for også at give børnene et tilhørsforhold til Danmark. Danmark føles stadig som hjem.

Når familien vender tilbage til Danmark hen over sommeren, så er der allerede planer i kalenderen.

Ingen af dem har nemlig set "Elio" endnu.

/ritzau/

København, 07/07/2025 - 06:00

FAKTA: Svend Prisen afholdes for 21. gang

* Svend Prisen er en prisuddeling, der er blevet uddelt siden 2005. Den afholdes hvert år i Svendborg på Fyn - heraf navnet.

* Der uddeles i alt ni priser i kategorierne: Årets Danske Film, Årets Danske Børne- og Ungdomsfilm, Årets Udenlandske Film, Årets Udenlandske Børne- og Ungdomsfilm, Årets Kvindelige Skuespiller, Årets Mandlige Skuespiller, Årets Håb, Årets Danske Tv-dramaserie og Årets Danske Skuespiller i en Tv-dramaserie.

* Desuden uddeles Juryens Særpris til en debuterende instruktør. Den kommer dog ikke til afstemning, men udpeges af juryen, der består af fagfolk.

* De ti nominerede i kategorien Årets Danske Film fastslås ud fra antal solgte biografbilletter, og herefter vælger en jury de nominerede skuespilpræstationer ud fra disse film.

* Vinderen af de forskellige kategorier vælges af publikum, der kan stemme fra 7. juli til 24. august.

* Derudover udvælges en person til at modtage Årets Hæderspris. Hædersprisen er tidligere blevet modtaget af instruktør Susanne Bier og skuespillerne Ghita Nørby og Lars Mikkelsen.

Kilder: Svend Prisen og Ritzau.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/07/2025 - 06:00

Tessa er nomineret til stor pris for sin skuespildebut

Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Årets nominerede til Svend Prisen spænder bredt fra store biografoplevelser til populære tv-serier. Det er publikum, der afgør, hvem der skal vinde.

Hun har høstet anmelderoser for skiftet fra hårdtslående rap til skuespil.

Og nu er den populære rapper Tessa med det borgerlige navn Theresa Ann Fallesen nomineret til Svend Prisen 2025.

Det skriver Svend Prisen i en pressemeddelelse.

Tessa er nomineret som Årets Danske Skuespiller i en Tv-dramaserie for sin debut i TV 2-serien "Løgnen".

Om hun vinder prisen, bliver afsløret den 28. august, hvor den danske filmbranche samles i Svendborg, når Svend Prisen løber af stablen for 21. gang.

I kategorien Årets Danske Film finder man et alsidigt felt fra biograflærredet.

Blandt andet er Tommy Seebach-filmen "Under stjernerne på himlen", fængselsdramaet "Vogter" og den politiske thriller "Mørkeland" nomineret.

Det samme er dramaet "Pigen med nålen", der også var nomineret til en Oscar tidligere på året. Filmen har også sikret sig nomineringer i andre kategorier, da både Trine Dyrholm og Vic Carmen Sonne er nomineret til Årets Kvindelige Skuespiller.

De er oppe imod Jette Søndergaard for filmen "Hjem kære hjem" og Özlem Saglanmak for "Det andet offer".

I år har Svend Prisens jury valgt at uddele Svends Hæderspris til Trine Dyrholm for blandt andet at kunne "bevæge sig fra dyb tragedie til absurd komik med lethed".

I kategorien Årets Mandlige Skuespiller nomineres Anders Matthesen for sin portrættering af Tommy Seebach i "Under stjernerne på himlen".

Albert Rudbeck Lindhardt og Nikolaj Lie Kaas nomineres begge for deres præstationer i "Vejen hjem", mens Jesper Christensen nomineres for sin rolle i ungdomsfilmen "Honey".

I kategorien Årets Danske Tv-dramaserie er der fuld plade til TV 2, der løber med alle nomineringer i kategorien - heriblandt "Løgnen", hvor Tessa medvirker.

Det gør hun blandt andet sammen med Iben Hjejle, der er nomineret i samme kategori som Tessa og desuden skal styre slagtes gang ved uddelingen som vært sammen med Signe Lindkvist.

Prisen er den eneste danske filmpris, hvor publikum bestemmer, hvem der løber med de eftertragtede statuetter - bortset fra Juryens Særpris.

Det er muligt at stemme fra mandag 7. juli og frem til 24. august på hjemmesiden svendfilmfest.dk, hvor alle nominerede kan ses.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/07/2025 - 07:00

FAKTA: I disse lande kan du bruge det blå sygesikringsk

Med det blå EU-sygesikringskort kan du have adgang til offentlig behandling, mens du opholder dig i følgende lande:

* EU-lande (Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Irland, Italien, Kroatien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig).

* EØS-lande (Island, Liechtenstein og Norge).

* Schweiz.

* Storbritannien og Nordirland.

Kilder: Styrelsen for Patientsikkerhed og Udbetaling Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 07/07/2025 - 07:00

Sådan dækker det blå sygesikringskort på rejsen

Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix

Det blå sygesikringskort erstatter ikke en privat rejseforsikring, da kortet har flere begrænsninger. Men det kan give dig adgang til behandling i flere lande.

Hvis du skal på ferie i Europa, bør du huske det blå sygesikringskort, som giver adgang til nødvendig offentlig behandling, hvis du skulle blive syg eller komme til skade.

Kortet er gratis og gyldigt i op til fem år ad gangen. Men vær opmærksom på, at det har visse begrænsninger.

Helt grundlæggende giver det blå sygesikringskort adgang til offentlig behandling på samme vilkår, der gælder for offentligt sikrede borgere i det europæiske land, du opholder dig i.

Det fortæller Kristine Steenhuus, der er koncerndirektør i Udbetaling Danmark, som administrerer udstedelsen af kortet.

- Det betyder, at kortet ikke dækker blandt andet hjemtransport og behandling på private hospitaler, siger hun.

Du kan bruge kortet i alle EU-lande, Island, Liechtenstein, Norge, Schweiz samt Storbritannien og Nordirland.

Men den offentlige sygesikring kan variere fra land til land, og derfor kan du opleve, at kortet dækker forskelligt i de enkelte lande.

Hvis du ikke kan finde dit kort før afrejse, eller det er udløbet, kan du bestille et nyt på borger.dk. Leveringstiden er to til tre uger, men du får tilsendt et midlertidigt bevis med digital post, som du kan bruge.

- Skulle man alligevel rejse uden kortet og få brug for behandling, kan man som udgangspunkt selv betale og søge refusion bagefter, siger hun og fortsætter:

- Men hvis man ikke havde et gyldigt kort under rejsen, skal man først søge en erstatningsattest hos Udbetaling Danmark.

Herefter er det Styrelsen for Patientsikkerhed, der står for at behandle refusionen.

Foruden hjemtransport og behandling på private hospitaler dækker det blå sygesikringskort heller ikke eventuel egenbetaling, der bliver opkrævet i flere lande.

Hvis du skal have dækket de udgifter, vil det kræve en privat rejseforsikring.

Netop grænsen mellem det blå sygesikringskorts dækning og behovet for en privat rejseforsikring skaber ofte tvivl, fortæller Anne Garde Slothuus, der er forsikringsekspert i Forsikringsoplysningen under brancheorganisationen Forsikring og Pension.

- Man kan overordnet sige, at den private rejseforsikring tager over i de situationer, hvor det blå sygesikringskort ikke dækker. Det kan være, hvis man skal behandles på et privat hospital, i tilfælde af at der ikke er et offentligt behandlingstilbud, siger hun.

- En rejseforsikring vil typisk også dække hjemtransport og udgifter til, at en pårørende kan komme og være hos én. Men dækningen kan variere.

Desuden kan rejseforsikringen dække ødelagte rejsedøgn eller en erstatningsrejse.

Ifølge både Anne Garde Slothuus og Styrelsen for Patientsikkerhed skal det blå sygesikringskort ikke ses som en erstatning for en rejseforsikring, da kortet altså har begrænsninger.

Som udgangspunkt skal du ikke selv betale, hvis du har brug for offentlig behandling i et land, hvor det blå sygesikringskort gælder.

Det er som regel nok at vise kortet. Hvis du alligevel skal betale, kan du få refunderet udgifter, der ikke er egenbetaling. Refusion skal søges på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek