Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 17/04/2025 - 08:00

Dansk tv-vært: Datteren kommer før arbejdet nu

Når Rikke Gøransson endnu en gang skal være vært på det populære realityprogram "Paradise Hotel", bliver det på en helt anden måde, end det plejer.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Af: Af Bertram Svarre Carlson, Ritzau Fokus

Rikke Gøransson var nærmest lige blevet voksen, da hun som 20-årig takkede ja til at være vært på realityprogrammet "Paradise Hotel".

Dette forår er det 19. gang, at hun tager til Mexico. Men det bliver alligevel helt anderledes denne gang for den nu 39-årige tv-vært.

Med sig har hun nemlig for første gang sin lille datter, Rio, i armene og sin forlovede, Bruno, ved sin side.

- Det er meget specielt, fortæller Rikke Gøransson.

- Det er gået fra at være et eventyr i mit unge liv. Så blev det en fast del af mit ungdomsliv, indtil jeg blev en voksen kvinde, der skulle udvikle sig professionelt. Nu er det så endnu mere voksent, og jeg har familien med.

Sidste år fik hun den lille pige med sin forlovede, Bruno Da Conceicao.

- Jeg glæder mig til at tage ned og lave det, jeg elsker. Og når jeg så kommer hjem om aftenen, sidder min mand og min datter i den mexicanske strandhytte, siger Rikke Gøransson og tilføjer:

- Det er noget andet end at drikke kolde Corona-øl med kollegerne, at man nu skal putte sin lille pige.

Hun har som Paradise Hotel-vært gennem tæt på halvdelen af sit liv været vant til primært at kunne fokusere på sig selv og det arbejde, der ligger for dagen.

- Det er da helt vildt underligt, at min datter skal ligge i den der strandhytte og sove, når jeg skal afsted på arbejde om morgenen. Det bliver mærkeligt, lyder det fra Rikke Gøransson.

Selv om deltagerne i "Paradise Hotel", som navnet antyder, bor i luksuriøse faciliteter, er det samme ikke tilfældet for alle dem, der producerer programmet - heller ikke Rikke Gøransson.

- Vi bor primitivt. Der er ingen aircondition, og så er der dyr og en ret heftig sol, man skal passe på, fortæller den rutinerede vært.

Derfor er der i år kommet et helt nyt sæt af bekymringer for den nybagte mor.

- Det handler meget mere om, hvordan Rio har det. Hun kommer jo før arbejdet nu, siger hun.

Rikke Gøransson var medvært i den første del af den seneste Paradise Hotel-sæson, men sagde farvel til hotellet og tog hjem til fødslen, som 1. juli sidste år bragte datteren til verden.

Rio er nu ni måneder gammel.

- Hvis vi skulle afsted, mens hun stadig var tre eller fire måneder, ville det være ret problematisk. Det ville faktisk nok ikke kunne lade sig gøre, fordi der skulle hun ammes hele tiden, fortæller hun.

Arbejdstiderne som vært i "Paradise Hotel" kan ligge på stort set alle tider af døgnet.

Nogle dage skal man op klokken fire om morgenen for at være klar til at filme foran solopgangen. Andre dage bliver der optaget til sent ud på aftenen.

Nu er datteren gammel nok til at være lidt mindre afhængig af sin mor.

- Det er faktisk helt perfekt lige nu, siger Rikke Gøransson.

At hun generelt er fortrøstningsfuld for rejsen, har ikke mindst noget at gøre med, at hun ikke kommer til at være alene.

Hendes forlovede, Bruno Da Conceicao, har nemlig taget barsel fra sit job som tømrer.

- Det kommer til at fungere så godt! Det er jo også en kæmpe gave til de to som far og datter, siger Rikke Gøransson.

Hun følte sig længe ikke klar til at ville sætte børn i verden. Men det blev vendt på hovedet, da hun mødte Bruno.

- Jeg så noget tryghed, kærlighed og en masse gode kvaliteter som far og som kæreste i ham, fortæller hun.

Dengang var det ellers helt tilfældigt, at hun på bare to uger stødte ind i sin kommende kærlighed ved tre forskellige lejligheder.

Første gang var en forårsdag for to år siden, hvor Rikke Gøransson smagte på årets første rosé over et spil petanque.

Pludselig kom en brasiliansk mand med alle verdens farver og et kæmpe hår, og det fangede straks hendes opmærksomhed.

Manden viste sig igen senere til en fest. Men det var tredje gang, der skulle blive lykkens gang, da de begge var til en 40-års fødselsdag, hvor fødselaren viste sig at være en fælles veninde.

- Han kom bragende ind og var i verdens bedste humør. Han var fuld af liv, glæde og farver, mindes Rikke Gøransson.

De blev hurtigt forelsket i hinanden, og det tog dem efterfølgende heller ikke særligt lang tid at finde ud af, at de skulle være kærester.

Og det var ikke kun forelskelsen, som udviklede sig hurtigt. Tre måneder senere var hun nemlig gravid.

Det udfordrede derfor også Rikke Gøranssons princip om, at der helst skulle være en vielsesring på fingeren, før der skulle komme børn.

Det vidste Bruno godt, og derfor havde hun også lidt troet, at frieriet ville komme, da de midt i graviditeten var på tur til kærlighedens by, Paris.

- Det kunne da ikke blive mere oplagt! Jeg var gravid i fjerde måned, og det skulle vi snart offentliggøre, fortæller hun.

- Men så gjorde han det ikke! Så blev jeg lidt nødt til at opgive tanken, fordi man kan jo heller ikke tvinge nogen til at fri. Det er en dårlig idé!

Det var derfor heller ikke noget, der fyldte i hendes tanker, da de kort tid efter var sammen i Mexico.

Den absolut sidste aften, før de vendte hjem til Danmark for at bringe Rio til verden, havde han så sørget for det hele.

Han havde fundet ringen. De var på en af hendes yndlingsrestauranter, og under Rikke Gøranssons elskede mexicanske solnedgang kom frieriet.

I april vender de tilbage til de mexicanske strande for at optage en ny sæson af "Paradise Hotel". For første gang med deres datter, Rio.

- Jeg er virkelig glad for, at hun skal have sine tæer i sandet i seks uger sammen med sin far. Det gør mig varm at tænke på, siger Rikke Gøransson.

- Jeg kunne ikke have ønsket mig noget smukkere og bedre end at have dem med mig.

Rikke Gøransson vender for 19. gang tilbage som vært på "Paradise Hotel" i sæson 22, hvor hun nu igen kommer til at være den eneste i rollen.

I tre sæsoner havde hun ellers Olivia Salo som medvært.

/ritzau/

Glastonbury, 18/07/2025 - 16:18

Britisk politi dropper efterforskning af rapgruppe-optræden

Jaimi Joy/Reuters

Under en koncert med gruppen Kneecap i juni udtrykte et af gruppens medlemmer modstand mod Israel.

Britisk politi kommer ikke til at foretage sig yderligere i en sag om den irske rapgruppe Kneecap, der under en optræden på festivalen Glastonbury udtrykte modstand mod Israel.

Det oplyser Avon og Somerset Politi fredag i en udtalelse, skriver nyhedsbureauet Reuters. Festivalen foregår i Somerset.

Under Kneecaps koncert i slutningen af juni proklamerede et af gruppens medlemmer Mo Chara, at "Israel er krigsforbrydere".

Herefter råbte han "befri, befri Palæstina".

Britisk politi oplyste efterfølgende, at det havde åbnet en efterforskning af episoden.

Her har politiet rådført sig med den offentlige anklagemyndighed Crown Prosecution Service (CPS).

- Efter den rådgivning har vi truffet beslutningen om ikke at foretage os yderligere, da der ikke er tilstrækkelige beviser til at give en realistisk udsigt til domfældelse for nogen lovovertrædelse, fremgår det i udtalelsen.

Efter den nye melding fredag skriver gruppen i et længere opslag på det sociale medie Instagram, at efterforskningen er politisk motiveret.

Mo Chara var ikke den eneste, der fordømte Israel fra scenen på Glastonbury.

Inden Kneecaps optræden var punkduoen Bob Vylan på scenen. Her blev der også råbt propalæstinensiske og antiisraelske sange.

Bobby Vylan, der er det ene af Bob Vylans to medlemmer, fik publikum til at råbe med, da han fra scenen på Glastonbury råbte "befri, befri Palæstina" og "død, død over IDF". IDF henviser til Israels militær.

Også i dette tilfælde åbnede britisk politi en efterforskning, som stadig pågår, oplyses det ifølge Reuters.

Mo Chara fra Kneecap blev tilbage i maj tiltalt for terrorisme.

Ifølge anklagerne har han under en koncert fremvist et flag, der repræsenterer den iranskstøttede militante gruppe Hizbollah.

Han har selv nægtet sig skyldig.

Israel har mødt stor modstand og fordømmelse mod sin fremfærd i Gaza, hvor tusindvis af mennesker er blevet dræbt. Krigen i området begyndte i oktober 2023, efter at den militante palæstinensiske gruppe Hamas angreb Israel.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 18/07/2025 - 15:56

Benjamin Hav indrømmer svindel med sygedagpenge

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Rapperen Benjamin Hav er kendt for at bøje virkeligheden. I et helt år levede han på sygedagpenge, selv om han slet ikke var syg, siger han i DR-podcast.

Hvis alle gjorde som den danske kunstner Benjamin Hav, så ville samfundet bryde sammen.

Det fortæller rapperen i DR's podcast "Hvem er Benjamin Hav?", hvor han beretter om et årelangt hashmisbrug og svindel med velfærdsydelser.

- Jeg fik arbejde på jobcenter for sygedagpenge, og der lærte jeg sygedagpengeloven at kende ret indgående. Det, der så skete - det kan jeg nok godt sige nu, forhåbentlig er det forældet - det var, at jeg meldte mig selv syg, og jeg var faktisk sygemeldt i et helt år, tror jeg, siger han i podcasten og tilføjer:

- Jeg sagde til mig selv, at det var en form for indirekte kulturstøtte.

Benjamin Hav fik på det tidspunkt også overbevist sine forældre om, at det, han havde gang i, var smart. Han havde brug for et "kunstnerrefugium", hvor han havde tid til at skrive tekster, så han kunne bryde igennem i musikbranchen.

I løbet af DR-podcastens seks afsnit bliver lytterne taget med fra Benjamin Havs tid i folkeskolen og frem til gennembruddet på den danske musikscene - først i duoen Benal og senere som soloartist.

I det sidste afsnit spørger vært Marie Hobitz, om han fortryder, at han har snydt sig til en sygemelding og til udbetaling af sociale ydelser.

Et spørgsmål, som Benjamin Hav til at starte med svarer ja til, hvorefter han trækker i land:

- Jeg fortryder det ikke, hvis jeg skal være helt ærlig. Jeg siger det bare, fordi jeg tænker, at der sidder nogle derude, som jeg forestiller mig hedder Bettina, med den ene hånd på tastaturet og er i gang med at skrive en sviner til mig på Reddit.

- I øjeblikkene tænker jeg, at mit liv kommer til at være ét langt bidrag af kærlighed og fremtidig skat, men jeg skulle selvfølgelig ikke have meldt mig syg, når jeg ikke var syg, lyder det fra rapperen.

Benjamin Hav har for vane at bøje sandheden både ved koncerter og i interviewsituationer. Til Alt for damerne har han tidligere fortalt, at han godt kan lide at "krydre" sine historier.

Hans tendens til at skrue på virkeligheden bringes derfor også op i podcastens første episode - for hvordan kan lytterne vide sig sikre på, at han nu fortæller sandheden?

Rapperen lover i podcasten, at han ikke vil sige noget, der ikke passer.

Det har ikke været muligt for Ritzau at verificere udtalelserne, men det er kunstnerens egen udlægning i DR's podcast.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 18/07/2025 - 08:00

FAKTA: Platformsøkonomi og skat

* Hvis du tjener penge på at udleje eller udføre opgaver for andre private, skal du som udgangspunkt betale skat af din indtægt. 

* Det gælder også, hvis indtjeningen sker gennem en digital platform.

* EU-direktivet kaldet DAC7 pålægger digitale platforme at indsamle og indberette oplysninger om de privatpersoner og virksomheder, der bruger platformen til at tjene penge. 

Kilde: Skattestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 18/07/2025 - 08:00

Tjen penge på at arrangere oplevelser uden at komme i klemme

Justin Tallis/Ritzau Scanpix

Det er blevet nemt at tilbyde oplevelser til turister gennem deleøkonomiske platforme. Men husk at sætte dig ind i skat og ansvar, før du kaster dig ud i det.

Hvis du har planer om at invitere turister på en guidet cykeltur gennem byens skjulte perler eller på svampejagt i skoven, er der mulighed for at gøre det gennem en deleøkonomisk platform. Her kan private dele deres passion og lokalkendskab med andre, samtidig med at de kan tjene lidt ekstra.

Men før du opretter din første oplevelse og begynder at tage imod gæster, bør du kende en række regler. Det kan spare dig for problemer med skat og forbrugerlovgivning, fortæller Martin Bruun, der er seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk.

- Hvis man selv overvejer at arrangere ture og udflugter, bør man som det første finde ud af, om man vil blive betragtet som erhvervsdrivende, siger han og fortsætter:

- Det har nemlig betydning for, hvilke pligter man har over for forbrugeren.

Ifølge Martin Bruun skal der ikke meget til, før man betragtes som en hobbyvirksomhed.

- Og i så fald er der tale om et forbrugerkøb med alle de forbrugerbeskyttelsesregler, der gælder ved salg af varer og ydelser.

Han vurderer, at du formentlig ikke er erhvervsdrivende, hvis du arrangerer ture en gang imellem som et hyggeprojekt.

Medmindre du altså er momsregistreret og driver det hele gennem en virksomhed.

- Men er man det mindste i tvivl om reglerne, bør man spørge Skattestyrelsen, siger Martin Bruun.

Ifølge Skattestyrelsen skal man momsregistreres, hvis omsætningen overstiger 50.000 kroner inden for et kalenderår.

I Danmark er al indkomst som udgangspunkt skattepligtig, og det er derfor afgørende at kende reglerne for at undgå en uventet restskat.

For et par år siden trådte et nyt EU-direktiv i kraft kaldet DAC7. Det pålægger digitale platforme at indsamle og indberette oplysninger om de privatpersoner og virksomheder, der bruger platformen til at tjene penge.

Eksempler på digitale platforme er Den Blå Avis, Airbnb og GoMore.

Uanset om du tilbyder oplevelser som privatperson eller virksomhed, anbefaler Martin Bruun, at du sætter dig ind i dit ansvar, og hvilke forsikringer du skal have.

Det kan nemlig få alvorlige følger, hvis en deltager eksempelvis falder og kommer til skade eller får det dårligt på turen.

- Uheld kan ske, og derfor er det godt at vide, hvordan man er dækket - både for sin egen og andres skyld, siger han.

Der er altså en del, du bør forholde dig til, hvis du overvejer at arrangere oplevelser.

Derfor kan det være en god idé at søge juridisk rådgivning hos en advokat, så du er sikker på at overholde alle gældende regler og krav, lyder rådet fra Martin Bruun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek