Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 17/04/2025 - 08:00

Dansk tv-vært: Datteren kommer før arbejdet nu

Når Rikke Gøransson endnu en gang skal være vært på det populære realityprogram "Paradise Hotel", bliver det på en helt anden måde, end det plejer.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Af: Af Bertram Svarre Carlson, Ritzau Fokus

Rikke Gøransson var nærmest lige blevet voksen, da hun som 20-årig takkede ja til at være vært på realityprogrammet "Paradise Hotel".

Dette forår er det 19. gang, at hun tager til Mexico. Men det bliver alligevel helt anderledes denne gang for den nu 39-årige tv-vært.

Med sig har hun nemlig for første gang sin lille datter, Rio, i armene og sin forlovede, Bruno, ved sin side.

- Det er meget specielt, fortæller Rikke Gøransson.

- Det er gået fra at være et eventyr i mit unge liv. Så blev det en fast del af mit ungdomsliv, indtil jeg blev en voksen kvinde, der skulle udvikle sig professionelt. Nu er det så endnu mere voksent, og jeg har familien med.

Sidste år fik hun den lille pige med sin forlovede, Bruno Da Conceicao.

- Jeg glæder mig til at tage ned og lave det, jeg elsker. Og når jeg så kommer hjem om aftenen, sidder min mand og min datter i den mexicanske strandhytte, siger Rikke Gøransson og tilføjer:

- Det er noget andet end at drikke kolde Corona-øl med kollegerne, at man nu skal putte sin lille pige.

Hun har som Paradise Hotel-vært gennem tæt på halvdelen af sit liv været vant til primært at kunne fokusere på sig selv og det arbejde, der ligger for dagen.

- Det er da helt vildt underligt, at min datter skal ligge i den der strandhytte og sove, når jeg skal afsted på arbejde om morgenen. Det bliver mærkeligt, lyder det fra Rikke Gøransson.

Selv om deltagerne i "Paradise Hotel", som navnet antyder, bor i luksuriøse faciliteter, er det samme ikke tilfældet for alle dem, der producerer programmet - heller ikke Rikke Gøransson.

- Vi bor primitivt. Der er ingen aircondition, og så er der dyr og en ret heftig sol, man skal passe på, fortæller den rutinerede vært.

Derfor er der i år kommet et helt nyt sæt af bekymringer for den nybagte mor.

- Det handler meget mere om, hvordan Rio har det. Hun kommer jo før arbejdet nu, siger hun.

Rikke Gøransson var medvært i den første del af den seneste Paradise Hotel-sæson, men sagde farvel til hotellet og tog hjem til fødslen, som 1. juli sidste år bragte datteren til verden.

Rio er nu ni måneder gammel.

- Hvis vi skulle afsted, mens hun stadig var tre eller fire måneder, ville det være ret problematisk. Det ville faktisk nok ikke kunne lade sig gøre, fordi der skulle hun ammes hele tiden, fortæller hun.

Arbejdstiderne som vært i "Paradise Hotel" kan ligge på stort set alle tider af døgnet.

Nogle dage skal man op klokken fire om morgenen for at være klar til at filme foran solopgangen. Andre dage bliver der optaget til sent ud på aftenen.

Nu er datteren gammel nok til at være lidt mindre afhængig af sin mor.

- Det er faktisk helt perfekt lige nu, siger Rikke Gøransson.

At hun generelt er fortrøstningsfuld for rejsen, har ikke mindst noget at gøre med, at hun ikke kommer til at være alene.

Hendes forlovede, Bruno Da Conceicao, har nemlig taget barsel fra sit job som tømrer.

- Det kommer til at fungere så godt! Det er jo også en kæmpe gave til de to som far og datter, siger Rikke Gøransson.

Hun følte sig længe ikke klar til at ville sætte børn i verden. Men det blev vendt på hovedet, da hun mødte Bruno.

- Jeg så noget tryghed, kærlighed og en masse gode kvaliteter som far og som kæreste i ham, fortæller hun.

Dengang var det ellers helt tilfældigt, at hun på bare to uger stødte ind i sin kommende kærlighed ved tre forskellige lejligheder.

Første gang var en forårsdag for to år siden, hvor Rikke Gøransson smagte på årets første rosé over et spil petanque.

Pludselig kom en brasiliansk mand med alle verdens farver og et kæmpe hår, og det fangede straks hendes opmærksomhed.

Manden viste sig igen senere til en fest. Men det var tredje gang, der skulle blive lykkens gang, da de begge var til en 40-års fødselsdag, hvor fødselaren viste sig at være en fælles veninde.

- Han kom bragende ind og var i verdens bedste humør. Han var fuld af liv, glæde og farver, mindes Rikke Gøransson.

De blev hurtigt forelsket i hinanden, og det tog dem efterfølgende heller ikke særligt lang tid at finde ud af, at de skulle være kærester.

Og det var ikke kun forelskelsen, som udviklede sig hurtigt. Tre måneder senere var hun nemlig gravid.

Det udfordrede derfor også Rikke Gøranssons princip om, at der helst skulle være en vielsesring på fingeren, før der skulle komme børn.

Det vidste Bruno godt, og derfor havde hun også lidt troet, at frieriet ville komme, da de midt i graviditeten var på tur til kærlighedens by, Paris.

- Det kunne da ikke blive mere oplagt! Jeg var gravid i fjerde måned, og det skulle vi snart offentliggøre, fortæller hun.

- Men så gjorde han det ikke! Så blev jeg lidt nødt til at opgive tanken, fordi man kan jo heller ikke tvinge nogen til at fri. Det er en dårlig idé!

Det var derfor heller ikke noget, der fyldte i hendes tanker, da de kort tid efter var sammen i Mexico.

Den absolut sidste aften, før de vendte hjem til Danmark for at bringe Rio til verden, havde han så sørget for det hele.

Han havde fundet ringen. De var på en af hendes yndlingsrestauranter, og under Rikke Gøranssons elskede mexicanske solnedgang kom frieriet.

I april vender de tilbage til de mexicanske strande for at optage en ny sæson af "Paradise Hotel". For første gang med deres datter, Rio.

- Jeg er virkelig glad for, at hun skal have sine tæer i sandet i seks uger sammen med sin far. Det gør mig varm at tænke på, siger Rikke Gøransson.

- Jeg kunne ikke have ønsket mig noget smukkere og bedre end at have dem med mig.

Rikke Gøransson vender for 19. gang tilbage som vært på "Paradise Hotel" i sæson 22, hvor hun nu igen kommer til at være den eneste i rollen.

I tre sæsoner havde hun ellers Olivia Salo som medvært.

/ritzau/

Zürich, 04/09/2025 - 14:27

Paprika Steens nytårsfest får verdenspremiere på international filmfestival

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Det kommende danske komediedrama "Det nye år" er udtaget til Zürich International Film Festival.

Paprika Steens kommende film, "Det nye år", udspiller sig nytårsaften, og holdet bag komediedramaet kan allerede nu poppe champagnen.

"Det nye år" er blevet udtaget til Zürich International Film Festival, som løber af stablen fra 25. september til 5. oktober. Og det bliver også på den schweiziske festival, at filmen får verdenspremiere.

Det skriver Nordisk Film i en pressemeddelelse.

Ifølge filmens producer, Mikael Rieks, er det meget fortjent.

- Paprika Steen er en af Danmarks mest markante filmkunstnere. Derfor er det helt på sin plads, at hendes tredje film i rækken om danskernes relationer og fællesskaber nu bliver hædret i Zürich, siger han i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Vi er enormt stolte af "Det nye år" og glæder os utrolig meget til at vise filmen frem for hele verden.

I "Det nye år" samles fire venner og deres børn for at fejre årets sidste dag og skyde det nye ind. Med sig har en af vennerne fra den fasttømrede gruppe sin nye kæreste, og det ændrer dynamikken, lyder det om handlingen.

Paprika Steen har samlet et stjernespækket hold til sin eksplosive nytårsfest.

I front for filmen står Lars Brygmann, Anders W. Berthelsen, Birgitte Hjort Sørensen, Christian Tafdrup, Solbjørg Højfeldt og Tuva Novotny samt de to unge skuespillere Daniel Andreas Ørum-Hansen og Nikoline Juul Rohold.

Paprika Steen er selv uddannet skuespiller og er kendt fra film som "Festen", "Den eneste ene" og "Applaus", men hun instruerer også.

I 2018 stod hun bag komediedramaet "Den tid på året", som udspiller sig juleaften hos en familie. Og i 2022 instruerede hun "Fædre og mødre", som handler om forældrene til børnene i en skoleklasse.

I de to film undersøgte Paprika Steen såkaldte tvangsfællesskaber, mens hun i "Det nye år" kigger på det tilvalgte fællesskab.

"Det nye år" får dansk biografpremiere 6. november.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/09/2025 - 13:41

Næsten hele facaden bevares i nyt udkast til Palads-ombygning

I nyt udkast skal mindst 90 procent af Palads-facaden bevares i København, når der skal bygges en ny bygning.

Næsten hele den oprindelige facade bliver bevaret i et nyt udkast til ombygningen af biografen Palads i København.

Det skriver Nordisk Film i en pressemeddelelse.

Nordisk Film har arbejdet på udkastet, siden Københavns Borgerrepræsentation i april 2024 godkendte startredegørelsen for en ny lokalplan for bygningen med en række betingelser.

Her blev der blandt andet stillet en række krav til arkitektoniske justeringer.

I det reviderede projekt vil mindst 90 procent af den oprindelige Palads-facade blive bevaret. Tidligere var det planen, at 14 procent af facaden skulle bevares.

Desuden skal den nye facade i udkastet trækkes yderligere tilbage i forhold til den eksisterende bygning, lyder det.

Asger Flygare Bech-Thomsen, som er topchef i Nordisk Film Biografer, siger, at man har strakt sig langt for at imødekomme de politiske ønsker.

- Vi mindsker højden på bygningen, reducerer kælderens omfang væsentligt og bevarer Palads' særegne facade, ligesom den øverste del af bygningen trækkes tilbage, siger han i meddelelsen.

- Vi har søgt kompromiset og præsenterer et projekt, vi er rigtig glade for, og som lever op til gæsternes forventninger til en moderne biograf.

I det nye udkast til projektet er det samlede areal reduceret med cirka 11.100 kvadratmeter svarende til 43 procent.

Det skyldes blandt andet, at langt størstedelen af det oprindeligt planlagte kælderanlæg er droppet for at minimere CO2-udledningen.

I det nye forslag er der otte nye biografsale, hvoraf fire er placeret i kælderen, og fire er placeret på første sal.

En anden ændring i det nye forslag er, at der i stedet for kontorlejemål er placeret et hotel i den nye bygning med panoramabar på øverste etage.

Den nye bygning bliver ifølge udkastet 30 meter højt. Højden er reduceret fra 36 meter.

Palads-bygningen har fungeret som biograf siden 26. januar 1918.

I 1989 blev bygningens facade malet med klare pastelfarver af kunstneren Paul Gernes.

Nordisk Film Biografer droppede i 2022 et projekt tegnet af arkitektfirmaet BIG, Bjarke Ingels Group. Efterfølgende førte en borgerinddragelsesproces til tre forslag udarbejdet af arkitektfirmaet Cobe.

Nordisk Film Biografer har arbejdet videre med et af de tre forslag og tilpasset det til blandt andet politiske ønsker.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 04/09/2025 - 10:00

FAKTA: Bælgfrugter er en del af kostrådene

* Bælgfrugter er modne, tørrede frø fra bælgplantens frugter. De vokser i bælg og kendes som ærter, bønner og linser.

* Kendte typer er for eksempel brune bønner, røde linser og kikærter.

* Bælgfrugter er en del af Fødevarestyrelsens officielle kostråd. Det anbefales, at man spiser cirka 100 gram tilberedte bælgfrugter om dagen ved siden af de anbefalede 600 gram grøntsager og frugter.

* Det er vigtigt, at du tilbereder bælgfrugter korrekt. Det skyldes, at bælgfrugter kan indeholde naturligt forekommende lektiner, der kan forårsage sygdom ved indtag.

* Lektinerne inaktiveres ved korrekt tilberedning. Følg derfor anvisningen på produktet.

Kilder: Fødevarestyrelsen og Hjerteforeningen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 04/09/2025 - 10:00

Spar penge ved at peppe bolognesen op med disse proteinbomber

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Bælgfrugter på middagsbordet er et godt valg for både klimaet og pengepungen, og de kan sagtens inkorporeres i en travl hverdag, siger kogebogsforfatter.

De er sunde og budgetvenlige og kan gøre en stor forskel, hvis du gerne vil skrue ned for kødet, men stadig spise proteinrigt.

Bælgfrugter bliver af Fødevarestyrelsen omtalt som hverdagens små klimahelte, da de er blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk.

Hvis bælgfrugter er ukendt land for dig, så frygt ej. Det er nemlig ikke spor besværligt at komme i gang med at bruge dem i din hverdag, lyder det fra Kristine Melgaard-Mani.

Hun er aktuel med kogebogen "Bælgfrugter på bordet" og driver instagramprofilen familieliv_paabudget med budgetvenlige retter og sparetips.

- Du får rigtig meget mad for pengene. Og så smager de godt. Mange tror måske, at bælgfrugter er meget melede, men der skal nærmest ingenting til for at forvandle dem til et rigtig godt måltid, siger hun.

Noget, der måske kan afskrække mange, er, at bælgfrugter ofte skal lægge i blød inden brug.

Men du kan sagtens bare bruge udblødte typer på dåse, siger Kristine Melgaard-Mani.

- I det store billede er der ikke forskel på smagen, synes jeg, og heller ikke i forhold til sundhed, uddyber hun.

Hvis du er helt grøn, er en god introduktion til bælgfrugternes verden edamamebønner.

- De er bare megagode i alle salater, vil jeg vove at påstå, siger Kristine Melgaard-Mani og forklarer videre:

- Du kan købe dem på frost både med og uden bælg. De skal blot koges i et par minutter, og så er de klar til brug.

Bælgfrugter er ikke kun gode som tilbehør til salat. Linser og bønner er også gode at strække kødretter med.

Linser kan for eksempel bruges i en bolognese som supplement til oksekød, og de kan også fint erstatte kødet helt, forklarer Kristine Melgaard-Mani, der anbefaler typen belugalinser.

- En klassiker som frikadeller kan du også sagtens lave med halv kød og halv linser. Og supper, der også er et hit hos mange, får en rigtig god fylde, hvis man smider for eksempel røde linser i, siger kogebogsforfatteren.

Mange elsker en god burger. Også her kan du sagtens erstatte burgerbøffen med bønner.

Følger du Kristine Melgaard-Manis opskrift koster fire bønnebøffer 15 kroner.

- Alle de penge, vi sparer på kødet, kan vi bruge på at købe vildt meget lækkert tilbehør, siger hun.

De fleste bælgfrugter er ret milde i smagen, men heldigvis er de gode til at optage smag, forklarer hun.

Du kommer langt med helt almindelige krydderier, som du kan finde på hylderne i dit lokale supermarked.

- Jeg er vildt glad for at bruge røget paprika og løgpulver. Så hav gerne et lille, men godt udvalg af tørrede krydderier, siger Kristine Melgaard-Mani.

Fordi bælgfrugter heller ikke indeholder særligt meget fedt, kan du med fordel bruge en ekstra klat smør for at give lidt fedme til smagen, lyder forfatterens råd.

Og så kan du sagtens fryse dine retter med bælgfrugter ned for at spare tid i en travl hverdag.

- Jeg vil dog anbefale, at man tør retten op i køleskabet, inden man genopvarmer den. Så splatter linserne ikke ud, når retten opvarmes. Det giver det bedste resultat, siger Kristine Melgaard-Mani.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek