København, 22/05/2025 - 07:58
Regioner efterlyser beredskabsplan for kritiske lægemidler
I dag producerer regionerne kun 34 af de 200 lægemidler, vi risikerer at mangle i en krisesituation.
Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Hvis en større krise rammer Danmark, kan mangel på vigtig medicin blive et stort problem for dem, der er afhængig af den.
Derfor opfordrer Danske Regioner i en pressemeddelelse torsdag til at lave en slagplan for, hvordan vi bedst sikrer, at sundhedsvæsnet har adgang til de 200 mest kritiske lægemidler i tilfælde af, at de normale forsyningskæder bryder sammen.
I dag producerer regionerne selv kun 34 af de 200 lægemidler - resten købes udefra.
- Der er brug for, at vi sammen med staten lægger en fælles plan for, hvilket beredskabsniveau Danmark skal have.
- For eksempel hvilke kritiske lægemidler, vi selv skal kunne producere, hvis en krise indtræffer, og hvor store lagre vi skal have, siger Mads Duedahl (V), der er næstformand i Danske Regioner og regionsrådsformand i Region Nordjylland.
Mads Duedahl mener også, at man bør lægge sig fast på, i hvor høj grad vi skal gøre os afhængige af leverancer fra det øvrige Norden og Europa i det hele taget.
Samtidig skal man også tage stilling til, hvor store lagre vi skal have af den medicin, vi ikke kan lave selv.
De 200 kritiske lægemidler omfatter blandt andet medicin til bedøvelse, behandling af infektioner og til smerte- og intensivbehandling.
Hvis regionerne skal kunne producere flere lægemidler selv, kræver det ifølge regionerne, at de nuværende faciliteter moderniseres og udvides.
Der er i givet fald tale om en investering i milliardklassen.
EU er allerede i gang med at lave en forordning, der skal sikre, at medlemslandene er så lidt afhængig af medicin fra resten af verden som muligt.
/ritzau/