13/08/2024 - 12:00
Få flere grøntsager i skrutten med professorens energigrød
Et halvt kilo blendede grøntsager til morgenmad holder din mave i balance, lyder budskabet i ny bog om hypet grød.
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Dine tarme kalder på grove grøntsager, viser forskning. Men hvordan sørger du for at få nok af dem indenbords?
En metode kan være at gøre som professor Oluf Borbye Pedersen, der stort set hver eneste morgen siden 1987 har indtaget 500 gram blendet grønt toppet med nødder og bær.
Hans rutine har de seneste år gået landet rundt og er nu omdrejningspunktet i den nye bog "Professorens grønne energigrød", der er skrevet i samarbejde med Mette Mølbak. Hun er madredaktør på Politiken og sværger selv til den grønne vane.
- Den grønne energigrød er sådan set bare et hack til at få alle de gode grøntsager, som kroppen har godt af. Det er en nem måde at få det gjort på ved at gøre det til en morgenrutine. Det skaber et stærkt udgangspunkt for resten af dagen, siger Mette Mølbak.
De grove grøntsager som for eksempel broccoli og kål er fyldt med fibre, som gør god gavn i maven. Fibrene er nemlig guf for tarmbakterierne, der bruger dem som energikilde. Det fortæller Martin Frederik Laursen, der er lektor ved Forskningsgruppen for Tarmbakterier og Sundhed ved Danmarks Tekniske Universitet.
- Kostfibre er noget af det allervigtigste i forhold til at stimulere væksten af gavnlige bakterier, der producerer stoffer i tarmen, som interagerer med kroppens celler. Og det kan muligvis være med til at nedsætte risikoen for at udvikle en lang række sygdomme, fortæller han.
Stofferne, som tarmbakterierne danner, påvirker alle kroppens organer og dermed også immunsystemet.
- Primært handler det om at sørge for, at man har en tarmbakteriesammensætning, som vi ved, ikke er associeret med sygdom. Og noget, som vi ved, påvirker tarmbakterierne, er, hvad vi spiser, siger Martin Frederik Laursen og fortsætter:
- Alle former for grove grøntsager og fuldkornsprodukter er supergodt.
Variation af grøntsager er dog vigtigt, så din mave får en masse forskelligt at arbejde med. Og her er den grønne grød smart, mener Mette Mølbak – især hvis du køber grønt efter sæson.
- Det er et rigtig godt udgangspunkt for at sørge for, at man får alle de her forskellige grøntsager, bær og nødder, siger hun.
Når du går i gang, kan det dog godt være lidt overvældende at spise et halvt kilo grønt grød som det første om morgenen.
- Måske skal man begynde med at lave en halv portion for at se, hvordan det fungerer, og så er det vigtigt at give sig tid til at finde en smagsvariant, man godt kan lide, så bliver det nemmere at holde rutinen, lyder det fra Mette Mølbak.
Vanen bliver i øvrigt nemmere at holde, hvis du forbereder grøntsagerne på forhånd. Det kan du gøre ved, at du hver aften gør ingredienserne klar og lægger dem i en boks i køleskabet, så du bare skal blende dem om morgenen.
- Husk også at skylle kanden med det samme, når du har blendet. Ellers tørrer det grønne snask ind og gør kanden umulig at rengøre. Det letter også opgaven i en travl hverdag, siger Mette Mølbak.
Det kan helt sikkert mærkes på din pengepung, at du mæsker 500 gram grøntsager i dig hver eneste morgenstund. For at holde udgifterne nede anbefaler Mette Mølbak, at du køber ind efter sæsonen og gemmer overskydende grønt fra aftenmadlavningen.
Du kan også lave en stor omgang grød en gang om ugen og fryse den ned i små portioner, så du undgår, at grøntsagerne ligger i køleskabet og bliver dårlige.
Men i sidste ende kan det betale sig at bruge lidt ekstra mønter på broccoli, grønkål og gulerødder, lyder budskabet fra Mette Mølbak.
- Se det som en investering i dig selv. Rigtig mange bruger penge på to go-kaffe og croissanter, der dybest set ikke gør noget godt for kroppen, men det, du bruger på grøntsager, bliver i den grad opvejet af den sundhedsmæssige effekt, du får ved at spise dem.
/ritzau fokus/