Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

01/05/2025 - 08:00

FAKTA: Fire ting du kan gøre ved skæl

Af: Af Lukas Damgaard-Sørensen Pagonakis, Ritzau Fokus

* Skift din shampoo ud med en skælshampoo. Nogle gange kan det også være nok at skifte til en anden almindelig shampoo, end den du normalt bruger.

* Lad være med at klø dig i hårbunden. Det giver kun mere irritation.

* Børst dit hår, da det fjerner løse skæl.

* Undgå hue eller hat, så din hovedbund får luft. Sæt ikke håret op, før det er helt tørt.

Kilde: apoteket.dk.

/ritzau fokus/

København, 17/05/2025 - 08:00

Christophers bedste vens datter fik kræft: Det værste mareridt

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Da Christophers bedste vens lille barn blev ramt af leukæmi, satte det alle musikerens egne problemer i perspektiv.

Christophers nye album, "Fools Gold", er et blik ind i alt det, der har fyldt i hovedet på den danske stjerne gennem de seneste år.

Hvor han synger om sine op- og nedture gennem en tid med verdensturné og fravær fra sin egen familie, gør emnet i den sidste sang på pladen alle hans egne problemer til skamme.

Det siger han selv om "Be Home Soon", der er skrevet til en pige ved navn Alberte.

- Min barndomsven Mathias har en datter, der fik leukæmi, fortæller Christopher.

Det resulterede i et hårdt forløb for vennens familie, som kæmpede mod kræftsygdommen i to år.

Alberte fik kemoterapi, og i dag er hun kræftfri.

- Jeg var selvfølgelig virkelig berørt af situationen, fordi det kommer så tæt på. Det er jo et lille barn, og det er så uretfærdigt og meningsløst, siger den 33-årige sanger.

- Så efter en lang samtale med min ven Mathias, skrev den her sang nærmest sig selv.

Christopher Nissen Haugaard, som er hans fulde navn, er selv far til to døtre, som han har sammen med sin kone, modellen og influenceren Cecilie Haugaard.

Han kalder sit syvende album, "Fools Gold", for én lang dagbog over de seneste år.

Han synger især om sine egne problemer, egne frustrationer og eget savn til familien derhjemme og ser derfor, at sangen til Alberte afslutter albummet rigtig fint.

- Det hele blegner lidt i forhold til deres rejse over de sidste to år. Det sætter det hele i perspektiv, siger Christopher og konstaterer:

- Så snart der er nogle, der bliver rigtigt syge, så er der et virkeligt problem. Specielt når det er dine børn. Det er jo det værste mareridt.

"Be Home Soon" handler, som titlen antyder, om at komme hjem. Hjem fra hospitalet.

- Hvis der er en gud, hvordan kunne du så lade det her ske? Hun er kun et fireårigt barn, synger Christopher på engelsk i sangen, som slutter:

- Mor og far elsker at se dig glad, og vi kommer snart hjem, skat.

Da Albertes far og mor hørte sangen, var det et rørende øjeblik for dem alle.

- Jeg tror, at vi allesammen har tudet til den sang, fortæller Christopher, som sætter ord på de mange følelser, der har været forbundet med sygdommen og den efterfølgende helbredelse:

- Det er jo forfærdeligt, livsbekræftende, fantastisk og ubegribeligt på samme tid.

"Be Home Soon" udkom 2. maj sammen med resten af Christophers nye album, "Fools Gold".

/ritzau/

Læs Mere >>

Basel, 17/05/2025 - 07:00

Andre danske strejf står klar i Eurovision-finalen ud over Sissal

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Luxembourg og Storbritannien kæmper for at vinde Eurovision med dansk hjælp.

Danmark står i sin første Eurovision-finale siden 2019, efter at Hallucination-stjernen Sissal har kvalificeret sig til den.

Men der er også rød-hvid repræsentationer i to af finalens andre kombattanter.

Me & My-stjernen Susanne Georgi, der storhittede i 90'erne med nummeret "Dub-I-Dub" sammen med søsteren Pernille, er igen i år en del af Luxembourgs delegation.

Her hjælper hun landets Eurovision-finalist Laura Thorn med at shine, når hun skal forsøge at synge grandprixet til det lille miniputland med nummeret "La Poupee Monte Le Son".

Det andet danske drys finder man i Storbritannien.

Her stiller gruppen Remember Monday op med nummeret "What the Hell Just Happened?", som blandt andre er skrevet af de danske sangskrivere Julie Aagaard og Thomas Stengaard.

Julie Aagaard har også været med til at skrive to af sangene i årets danske melodigrandprix, Maria Matheas ballade, "Air", og Mariyas nummer, " I Belong To Me".

Men her endte Sissal som bekendt med at vinde og har dermed kunnet indløse billet til årets internationale melodigrandprix, som finder sted i den schweiziske storby Basel.

Lørdag aften kulminerer konkurrencen med den grande finale.

Modsat Danmark og Luxembourg er Storbritannien automatisk kvalificeret til finalen og har sluppet for at synge om en plads i en af de to semifinaler, som blev afviklet henholdsvis tirsdag og torsdag aften.

Det skyldes, at Storbritannien sammen med Spanien, Frankrig, Italien og Tyskland betaler den største sum af gildet, og prisen for det er en finaleplads.

Derudover er sidste års vinderland, som denne gang er Schweiz, også automatisk kvalificeret.

Eurovision-finalen kan ses på DR1 lørdag aften klokken 21.00.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 17/05/2025 - 10:00

FAKTA: Spis mad med mindre salt

* Der er nok mange, som ikke bekymrer sig meget om salt, men der er god grund til at skære ned på saltforbruget.

* For meget salt kan være medvirkende årsag til helbredsproblemer, såsom forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme og mavekræft.

* Undersøgelser viser, at 38 procent af den voksne befolkning har forhøjet blodtryk.

* Hvis vi hver især i gennemsnit skærer tre gram salt af det daglige forbrug, kan vi i Danmark forvente, at 400.000 færre mennesker har
forhøjet blodtryk samt spare op mod to milliarder kroner hvert år på udgifter relateret til hjerte-kar-sygdomme.

* De største kilder til salt i vores mad er blandt andet forarbejdede produkter, brød, kødpålæg og ost.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 17/05/2025 - 10:00

Salt maden rigtigt hver gang

Perschfoto/Ritzau Scanpix

I maden er salt essentielt for smagen, men kan også bruges til at konservere og binde ingredienser sammen. Et vigtigt lille trin kan hjælpe med at salte nok.

Det hænder, at en ellers indbydende ret ender med at smage fladt - ikke fordi den er lavet forkert, men fordi den mangler salt.

At salte maden tilstrækkeligt er ikke bare et spørgsmål om smag. Det er nøglen til, at din ret lykkes, fortæller kok og faglærer på Hotel- og Restaurantskolen Thomas Rønsch Toftdahl, der giver et par råd til, hvordan du kan ramme den rette mængde salt hver gang.

- Salt er et mineral, der både giver og forstærker smag, siger han.

Hvis du ofte synes, at maden mangler en smule salt ved servering, kan det ifølge Toftdahl skyldes, at et vigtigt trin er blevet sprunget over i madlavningen.

- Den nok nemmeste måde at lykkes med sin saltning er at tilsætte en smule salt under tilberedningen og derefter tilsmage retten, når den er færdig, siger han.

- Det er helt afgørende at huske tilsmagningen inden servering. For det er her, man som kok vurderer, om smagene sidder, som de skal - og justerer, hvis ikke det er tilfældet.

Ud over at give smag bruges salt som konserveringsmiddel, da det trækker vand ud af ingredienserne gennem en proces kaldet osmose. Det reducerer vandindholdet og hæmmer væksten af bakterier.

- Salt kan også forbedre teksturen i eksempelvis frikadeller ved at binde ingredienserne sammen. Når saltet tilsættes frikadellefarsen, opløses proteinerne i kødet, og det hjælper med at holde farsen sammen, siger han.

Det er sværere at justere salt i frikadeller, når de først er tilberedt. For at sikre den rette saltmængde bør du derfor smage på farsen, inden du begynder at stege, eller stege en lille prøvefrikadelle og smage den, før du fortsætter.

- Mange ingredienser, såsom kødkraft, tomatpuré og soja, indeholder en del salt. Hvis du bruger dem i en ret, bør du være ekstra varsom med salt og stadig tilsmage til sidst, siger han.

Selv om salt er vigtigt for smagen, anbefaler myndighederne at være opmærksom på sit saltforbrug, da for meget salt kan være medvirkende årsag til helbredsproblemer, såsom forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme og mavekræft.

Ifølge Fødevarestyrelsen spiser ni ud af ti danskere mere salt end de officielle anbefalinger, som lyder på maksimum fem-seks gram salt dagligt.

Især mænd har et højt saltindtag og spiser i gennemsnit mere salt end kvinder.

- Ved at salte lidt mindre under tilberedningen og tilsmage til sidst, vil det typisk også være nemmere at ramme den rette saltbalance, der hverken er for meget eller for lidt, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Salt findes i mange forskellige varianter, men ifølge Thomas Rønsch Toftdahl kan du faktisk nøjes med at have to typer salt i hjemmet:

- De er det klassiske fine husholdningssalt og havsalt i flager, hvis man vil have lidt mere tekstur.

Thomas Rønsch Toftdahl anbefaler, at man vælger et salt, der udvindes fra naturen. Det kan være salt fra havvand eller underjordiske kilder.

Han kalder salt for et af de vigtigste redskaber i køkkenet. Og tilsmagning er altså en af de mere enkle veje til at ramme den rette saltbalance hver gang.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek

Privatliv