Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

01/07/2024 - 12:00

Syg inden ferien? Kend dine rettigheder på jobbet

Du er ikke tvunget til at ligge syg på sofaen derhjemme og se din ferie flyve forbi, hvis du er uheldig at blive sygdomsramt inden din planlagte ferie.

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Feber, snot og ondt i hovedet. Det er ikke lige den kombination af symptomer, som du har lyst til at have hængende over dig, inden du skal holde velfortjent fri fra arbejde.

Men er du egentlig tvunget til at holde ferien trods sygdom? Eller er der noget, du kan gøre?

Det er et spørgsmål, som tit bliver stillet blandt fagforeningen Djøfs medlemmer om sommeren, lyder det fra Bella Lea Buono, der er chefkonsulent i Djøfs rådgivningscenter.

Derfor kommer hun her med gode råd til, hvordan du bør forholde dig, hvis situationen skulle opstå.

- Hvis du bliver syg før din ferie, så har du ret til at udskyde den. Du kontakter bare din leder og siger, at du er syg, siger hun og gør opmærksom på, at din arbejdsgiver kan kræve en lægeerklæring.

Når du er rask, kan I sammen planlægge din udskudte ferie, som du kan holde på et senere tidspunkt i ferieåret.

Bliver du syg under din ferie, skal du informere din chef hurtigst muligt. Du skal sørge for at få lægelig dokumentation for din sygdom. Dokumentationen skal gælde fra første sygedag.

Du kan dog først få erstatningsferie, når du har haft fem sygedage i alt under ferie inden for samme ferieår Er du derfor blot syg i tre dage, får du ikke ferieerstatning.

- Men det giver stadig mening at melde din sygdom ind, selv om du måske kun er syg i tre dage. For har du også været syg tidligere - eksempelvis i efterårsferien - så har du jo allerede meldt de første par dage ind, siger Bella Lea Buono.

Det kan også være, at du har været sygemeldt i et stykke tid, og at den sygemelding er tæt på at gå ind over din planlagte ferie.

- Hvis du allerede har booket en udlandsrejse, og din læge vurderer, at din rejse vil hjælpe dig med at blive hurtigere rask, bør du forsøge at få grønt lys fra din arbejdsgiver og din kommune - hvis der bliver udbetalt sygedagpenge - til at tage afsted, siger Bella Lea Buono.

Her skal du først en tur til lægen for at få vurderet, om rejsen vil forhale eller gavne din sygdom.

- Hvis du eksempelvis har en stresssygemelding og har booket en badeferie sydpå, kan det godt være, at du kan få en tilladelse, siger hun og påpeger, at det nok ikke går, hvis du har brækket foden og gerne vil på surferferie.

Bliver du syg inden ferien og vil blive hjemme, kan du med en afbestillingsforsikring få refunderet det beløb, du har betalt for rejsen.

Har du ikke sådan en, kan du måske føle dig fristet til at tage afsted alligevel. Men i så fald skal du være opmærksom på, at det ikke er sikkert, at din rejseforsikring vil dække en eventuel behandling, hvis sygdommen var kendt inden afrejse.

Derfor skal du ifølge Anne Garde Slothuus, der er forsikringsekspert hos Forsikringsoplysningen, der drives af brancheorganisationen Forsikring & Pension, tage kontakt til dit forsikringsselskab.

- Så de kan tage stilling til, om de vil påtage sig risikoen i det tilfælde, hvor sygdommen eksempelvis forværres, siger hun og peger på, at du skal søge en såkaldt forhåndsvurdering.

- Man kan søge om forhåndsvurdering på forsikringsselskabets hjemmeside og oftest få at vide med det samme, om sagen skal undersøges nærmere, eller om der kan gives fuldt dækningstilsagn, siger hun.

/ritzau fokus/

Randers, 03/07/2024 - 12:36

Mand sigtes for at svindle med billetter til musikfestivaler

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Anklagemyndigheden kræver en 25-årig mand varetægtsfængslet i sag om bedrageri med festivalbilletter.

Billetter til populære musikfestivaler såsom Roskilde Festival, Musik i lejet og Skovrock blev sat til salg på Facebook, men når køberne havde overført pengene, blev kontakten droppet, og billetterne kom aldrig frem til dem.

Det mener Østjyllands Politi, som har sigtet en 25-årig mand for syv tilfælde af bedrageri ved at have sat billetter til salg på nettet, som han aldrig gav køberne.

Det skriver Østjyllands Politi på det sociale medie X.

Svindlen løber op i cirka 20.000 kroner, og det er ikke kun østjyder, som er blevet bedraget.

- Det er foregået på nettet, så det er folk i hele landet, der er blevet snydt, siger pressemedarbejder ved Østjyllands Politi Jakob Christiansen.

Billetterne blev angiveligt sat til salg under falske navne.

Pressemedarbejderen oplyser, at der kan komme yderligere sigtelser til mod den 25-årige for lignende kriminalitet.

Anklagemyndigheden vil have den unge mand frihedsberøvet.

Han fremstilles i grundlovsforhør i Retten i Randers onsdag klokken 13.15. Det fremgår inden da ikke, hvordan den 25-årige forholder sig til sigtelserne.

Der svindles tit med koncert- og festivalbilletter.

Ifølge NSK fik politiet sidste år 1825 anmeldelser om det. Det var en markant stigning fra året forinden, hvor der tikkede 975 anmeldelser om billetsvindel ind hos landets politikredse.

Unge i alderen 20-29 år udgør ifølge NSK hovedparten af de forurettede i sager om billetsvindel, og svindlen finder især sted i festivalsæsonen - juni, juli og august.

Det er også netop i disse dage, at Roskilde Festival finder sted på Sjælland. Den løber fra 29. juni til 6. juli. Musik i Lejet er en festival i Tisvildeleje i Nordsjælland, der finder sted 18.-20. juli.

Skovrock er udendørskoncerter i Aalborg, og der er i år syv koncerter fra 21. juni til 17. august.

Søger man efter koncertbilletter eller lignende og vil undgå at blive snydt, lyder rådet fra NSK, at man kun køber billetter hos officielle udbydere.

Flere af dem har tjenester, hvor man kan videresælge og købe billetter uden risiko for svindel.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/07/2024 - 08:00

FAKTA: Kunstnere der har åbnet Orange Scene

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Det bliver den danske rapper Lamin, der starter festen på Orange Scene på dette års Roskilde Festival.

Den danske rapper Lamin spiller årets første koncert på Orange Scene onsdag klokken 18.30.

Orange Scene er Roskilde Festivals største scene, og åbningsjobbet er forbundet med prestige. Det er ofte danske musikere, der får æren.

Her følger et overblik over de artister, som har åbnet Orange Scene de seneste ti festivaler:

2023: Blæst (DK).

2022: Drew Sycamore (DK).

2019: Silvana Imam (SVE).

2018: Saveus (DK).

2017: Phlake (DK).

2016: Damon Albarn og The Syrian National Orchestra for Arabic Music med særlige gæster (UK/SYR).

2015: The Minds of 99 (DK).

2014: Outkast (US).

2013: Vinnie Who (DK).

2012: Kellermensch (DK).

Kilde: Roskilde Festival.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 03/07/2024 - 08:00

FAKTA: Fem pletfjernere du kan pakke i kufferten

* Danskvand. Duppes på mad- og vinpletter med det samme. Tilbage på hotellet kan du gnubbe lidt håndsæbe på. Put tøjet i en plastikpose, og lad sæben virke natten over. Herefter kan pletten vaskes af.

* Micellar-vand. Fjerner makeuppletter på tøjet. Dryp nogle dråber micellar-vand på en klud eller serviet, dup forsigtigt, og dup efter med en tør klud eller serviet.

* Panodil. Blod, afføring og opkast kan fjernes fra tøjet, ved at du lægger tøjet i blød med vand og Panodiler. Der skal to panodiler til to-tre liter vand.

* Tandpasta. Klister på kufferten eller lipgloss-pletter i tasken kan fjernes med tandpasta. En klat tandpasta på en våd klud gnides forsigtigt i cirkler på det ramte område.

* Barberskum. Rødvinspletten på sommerhusets gulvtæppe kan fjernes med barberskum. Påfør en lille smule barberskum på en fugtig klud, og tør pletten af.

Kilde: Jeanette Lynge Nielsen, der deler rengøringsfif på Instagram og via hjemmesiden husmortip.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 03/07/2024 - 08:00

Fra solcremegult til jordbærrødt: Få sommerpletterne af tøjet

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Du kommer rigtig langt med vand og en smule opvaskemiddel i kampen mod pletterne, der sætter sig på sommertøjet.

Hvor der handles, der spildes. Også om sommeren.

Men der findes nærmest ikke en plet, som du ikke med ganske få midler kan få bugt med - i hvert fald ifølge Jeanette Lynge Nielsen, der deler rengøringstip på både Instagram og gennem hjemmesiden husmortip.dk.

1) Gule solcremepletter.

Når du dagligt smører dig selv og børnene ind i solcreme sommeren over, kan det næsten ikke undgås, at noget af cremen smitter af på tøjet og efterlader uskønne gule plamager.

- Solcreme er lidt en svær ting. Du skal nemlig undgå at vaske tøjet med optisk hvidt eller blegemiddel, fordi det gør problemet større, siger Jeanette Lynge Nielsen.

I stedet anbefaler hun, at du putter en lille smule opvaskemiddel på pletten. Gnub det forsigtigt ind i stoffet, så det skummer lidt. Kom derefter det ramte stykke tøj ned i en plastikpose, og lad det ligge natten over.

- Dagen efter vasker du det som normalt sammen med en lille smule eddike. Eddike har en god effekt, når det gælder om at opløse pletter, siger Jeanette Lynge Nielsen.

2) Røde bærpletter.

Saftige jordbær hører sommeren til. Og havner der en stor rød plet på trøjen, skal der handles hurtigt.

- Hæld kogende vand med det samme på den våde plet. Kogende vand virker ikke på indtørrede pletter. Her skal du bruge opvaskemiddel på samme måde som ved solcremepletter, lyder det fra Jeanette Lynge Nielsen.

Så igen: Gnub lidt opvaskemiddel på pletten, til det skummer en smule, smid trøjen i en plastikpose, og vask den dagen efter.

- Bærpletter kan vaskes af på helt ned til 30 grader. Hvis du har forbehandlet pletterne rigtigt, er der ingen grund til at vaske på højere temperaturer, siger hun.

3) Brune mælkebøttepletter.

Efter en lang sommerdag i haven dukker der nemt brune pletter fra mælkebøttesaft op på tøjet.

Her lyder Jeanette Lynge Nielsens råd, at du tager en klat glycerin eller en lille smule olie uden smagsstoffer i - for eksempel en babyolie - og putter på pletten. Tilsæt også lidt opvaskemiddel.

- Det bløder pletten op. Giv det tid til at virke, og vask det derefter helt som normalt, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek