Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Honiara, 02/05/2024 - 03:54

Salomonøerne får ny kinavenlig premierminister

Den nye premierminister bliver den nuværende udenrigsminister, Jeremiah Manele.

Pool/Reuters

Af: /ritzau/Reuters

Salomonøernes parlament har natten til torsdag dansk tid efter en hemmelig afstemning valgt en ny premierminister. Det siger landets generalguvernør, David Vunagi, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Den nye premierminister bliver den nuværende udenrigsminister, Jeremiah Manele. Han lover at holde fast i Salomonøernes kinavenlige udenrigspolitik.

Manele vandt over modkandidaten Matthew Wales, som ønskede at begrænse landets tilknytning til Kina.

Manele vandt med 31 stemmer i den hemmelige afstemning, hvor 50 parlamentsmedlemmer deltog.

Ved et valg i sidste måned kunne intet politisk parti mønstre et flertal. To politiske lejre har derfor den seneste måned kæmpet for at vinde de uafhængige parlamentsmedlemmer støtte forud for nattens afstemning.

Både Kina, USA og nabolandet Australien holder tæt øje med, hvad der sker på Salomonøerne på grund af en potentiel indvirkning på den regionale sikkerhed, efter at den nuværende premierminister, Manasseh Sogavare, indgik en sikkerhedspagt med Kina i 2022.

Sogavare, som knyttede tætte bånd til Kina under sine fem år som premierminister, søgte ikke genvalg. Hans parti støtter nyvalgte Manele.

Maneles parti, OUR, vandt fire mandater under en fornyet koalition med to små partier.

OUR havde tilmed brug for støtte fra uafhængige parlamentsmedlemmer for at nå 26 mandater, som giver et flertal i landets parlament.

Der blev afgivet 49 stemmer, da et parlamentsmedlem ikke var til stede ved afstemningen.

Salomonøerne er en øgruppe og siden 1978 en selvstændig stat i det vestlige Stillehav.

/ritzau/Reuters

København, 17/05/2024 - 08:00

Simon Talbot blev opfordret til at få en hårtransplantation

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Den 37-årige komiker Simon Talbot rejste sydpå for at få en hårtransplantation efter flere reaktioner og kommentarer fra andre om sin skaldede isse.

Da komiker Simon Talbot var omkring 29 år, begyndte han at miste håret. Han fik flere skaldede pletter, der bredte sig og voksede sig større.

Derfor besluttede han sig for at komme det i forkøbet og barbere sig skaldet.

- Jeg troede egentlig, at jeg ville være ligeglad, men da mit hårtab begyndte, tænkte jeg: "Jeg gider ikke engang vente på, at jeg bliver helt skaldet. Jeg barberer bare det hele af", siger han.

Efter flere år som skaldet besluttede Simon Talbot sig for at rejse til Grækenland for at få en hårtransplantation.

Det bliver også bemærket i det nye Prime Video-program "Roasted: Verdens sjoveste ferie", hvor Simon Talbot og fem andre komikere medvirker.

I programmet skiftes komikerne til at sidde i den varme stol og blive "grillet" af de andre.

- Jeg er så glad for, at kunne sige det her til dit ansigt, og jeg ved, at jeg er nogle måneder for sent på den, men jeg vil gerne sige tillykke til dig og din smukke hustru med den lille ny. Og det er din frisure, jeg snakker om, siger komiker Lasse Rimmer i programmets første afsnit til Simon Talbot.

- Det er utrolig vellykket. Du ligner en mand på 37 med begyndende hårtab.

Da Simon Talbot rejste til syden for at få lavet en hårtransplantation, var det især fordi, at han kunne mærke, at andre reagerede på, at han var blevet skaldet.

- Jeg synes, at jeg så for hård ud, når jeg stod på scenen. Hvis jeg lavede en karakter, hvor jeg opførte mig som en psykopat, så kunne jeg mærke, at publikum trak sig tilbage. Folk reagerede på den måde, jeg så ud på scenen, siger han.

- Jeg er ikke en hård type, men det var så åbenbart mit hår, der gjorde, at jeg ikke så hård ud.

Simon Talbot laver også standup i England. Her blev hans skaldede isse også bemærket.

- En engelsk manager sagde til mig: "You took your hair off. I think you should get it back", fortæller Simon Talbot.

- Han sagde også, at jeg på scenen virkede lidt "skinhead"-agtig. Så der tænkte jeg: "Jamen det kan da godt være, at jeg skal få det tilbage så".

Efter det blev den 37-årige komiker mere selvbevidst i forhold til, hvordan han så ud.

Samtidig begyndte der at dukke flere videoer op på Simon Talbots Instagram af forskellige vidundermidler til at få håret tilbage: piller, hårspray og transplantationer.

- Når du er en skaldet mand, så kommer der ikke andet op på din Instagram end reklamer for hårtransplantationer, fortæller han.

- Så der tænkte jeg: "Nu er jeg skaldet, så jeg prøver det her. Hvis jeg får hår igen, så er det super, og hvis det ikke virker, så fortsætter jeg bare med at være skaldet".

Efterfølgende har flere bekendte og fremmede rakt ud til Simon Talbot for at høre, hvordan han har fået sit hår tilbage.

- Jeg tænker, at der er mange mænd, der ville have gjort det samme som mig. Jeg tror, at det er meget mere normalt, end man går og forestiller sig. Det er bare ikke noget, som folk skilter med, siger han.

De første tre afsnit af "Roasted: Verdens sjoveste ferie" kan ses på Prime Video fredag den 17. maj.

Ud over Simon Talbot medvirker Linda P, Lasse Rimmer, Tobias Dybvad, Mikkel Klint Thorius og Ane Høgsberg.

/ritzau/

Læs Mere >>

Cannes, 16/05/2024 - 14:20

Trine Dyrholm: Det var magisk at vise film i Cannes

Sameer Al-Doumy/Ritzau Scanpix

Filmen "Pigen med nålen" modtog stående bifald fra 2000 mennesker efter premieren ved Cannes Film Festival.

Onsdag blev den danske film "Pigen med nålen" vist ved den prestigefyldte Cannes Film Festival. Og det var en magisk oplevelse.

Det fortæller skuespiller Trine Dyrholm, der spiller en fremtrædende rolle i filmen.

- Det var en kæmpe oplevelse at se filmen inde i salen i går. Der var 2000 mennesker og vi fik stående bifald. Det var meget rørende, siger hun.

Publikum kvitterede med at klappe i seks minutter, da filmen var slut.

- Det er en film, som man ikke bare hujer af lige med det samme. Den er meget kompleks og mørk, så da filmen var helt færdig, var der stille, men så klappede folk, og det blev bare ved, siger Trine Dyrholm.

Det er anden gang at Trine Dyrholm er med til filmfestivalen i Cannes. Første gang var i 1998 med filmen "Festen", der er instrueret af Thomas Vinterberg.

- Det er en sjældenhed i karrieren at være med til de her festivaler, så jeg føler mig meget privilegeret over, at være med i Cannes for anden gang, siger skuespilleren.

"Pigen med nålen" er instrueret af Magnus von Horn og bygger på historien om den danske seriemorder Dagmar Overbye. Fra 1913 og syv år frem dræbte hun en række spædbørn, der var født uden for ægteskab.

Trine Dyrholm spiller Dagmar Overbye, mens Vic Carmen Sonne spiller den unge fabriksarbejder Karoline, der møder Dagmar, da hun bliver arbejdsløs, forladt og gravid.

Filmen er den første dansksprogede film i hovedkonkurrencen i Cannes siden Thomas Vinterbergs "Jagten" fra 2012.

Om det bliver "Pigen med nålen", der ender med at løbe med Guldpalmen, vil Trine Dyrholm ikke spå om.

- Men det ville da være fantastisk, hvis vi vandt, og jeg ønsker det virkelig for Magnus (von Horn, red.). Han holdt en tale i går inden visningen, og der sagde han: ”Vi har allerede vundet”. Og det er også sådan jeg har det, siger hun.

"Pigen med nålen" får dansk biografpremiere 5. september.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 17/05/2024 - 08:00

FAKTA: Balancen er tippet i flere kommuner

* I 45 ud af landets 98 kommuner er udgifterne til at bo i en gennemsnitlig ejerbolig større end huslejen på en tilsvarende gennemsnitlig lejebolig. I 2020 var det tilfældet i 28 kommuner.

* I Finans Danmarks analyse er der taget udgangspunkt i en ejerbolig, der er finansieret med et banklån og et 30-årigt fastforrentet realkreditlån uden afdrag.

* Afdrag regnes ikke med som en udgift ved en ejerbolig, da det kan betragtes som en opsparing. Den opsparing kan blive større, hvis boligpriserne stiger, men omvendt også mindre, hvis boligpriserne falder.

Kilde: Finans Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 17/05/2024 - 08:00

Kan det bedst svare sig at eje eller leje boligen?

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Med det nuværende boligmarked er de månedlige udgifter lavere ved at leje end at eje en tilsvarende bolig i en lang række af landets kommuner.

"Det kan bedst svare sig at eje sin bolig". Det er der nok mange, der har siddende på rygraden.

Men med det aktuelle boligmarked, kan du faktisk over store dele af landet få mere for kronerne som lejer end ejer.

En analyse, som Finans Danmark udgav tidligere på året, viste, at i 45 ud af landets 98 kommuner er udgifterne til at bo i en gennemsnitlig ejerbolig større end huslejen på en tilsvarende gennemsnitlig lejebolig. I 2020 gjaldt det for 28 kommuner.

- Forklaringen på det skifte, der er sket de senere år, er, at boligpriserne er steget mærkbart, og samtidig er renten også steget. Det er det, der har flyttet rigtig meget, siger Ane Arnth Jensen, som er viceadministrerende direktør hos Finans Danmark.

Analysen er fra februar, og siden da har renterne bevæget sig lidt den ene og så den anden vej - og derfor gør det sig stadig gældende, oplyser Finans Danmark.

Det generelle billede er ifølge Ane Arnth Jensen, at markedet har forrykket sig "til gunst for leje og til ugunst for at eje".

De månedlige omkostninger er nemlig røget i vejret for en tilsvarende ejerbolig på grund af højere priser og renter, som betyder dyrere lån. Der er ikke medtaget udgifter til afdrag i beregningen, da de betragtes som en opsparing for boligejeren selv.

Om det er billigere at bo i en lejebolig end en tilsvarende ejerbolig i netop din kommune, afhænger dog fuldstændig af geografien.

- I nogle kommuner og områder har boligpriserne ikke flyttet sig så meget, og der er udgifterne til at eje faktisk lavere end at skulle leje.

- Det gælder for eksempel i Vestjylland og Sydsjælland, hvor boligpriserne er lave nok til, at de månedlige omkostninger til en ejerbolig er lavere end en lejebolig, siger Ane Arnth Jensen

Men inden du sælger ejerboligen og kaster dig hovedkulds ud i at finde en lejebolig, er det værd at overveje dit valg på den lidt længere bane. Sådan lyder vurderingen fra Curt Liliegreen, som er direktør hos Boligøkonomisk Videncenter.

- Når du bor til leje, får du ikke nogen værdistigning på boligen. Den tilfalder udlejer, og det er en del af hans afkast. Han får husleje, plus han får værdistigning på ejendommen. Som lejer får du intet af det, forklarer han.

Og det er faktisk ikke den eneste mulighed for gevinst, hvis du står som ejer på skødet. Har du optaget et lån, kan du nemlig også få en fordel af det, hvis inflationen bliver højere, end det var forudset, da du optog lånet.

Hvis pengene så at sige bliver mindre værd, bliver det også billigere at have gæld. For mens andre priser - og forhåbentlig også lønningerne - tager et nøk op, forbliver gælden den samme. Og dermed fylder den relativt mindre.

Stiger renten på dit fastforrentede lån, kan du også konvertere for at opnå en kursgevinst.

- Vi har været igennem en af de helt store konverteringsbevægelser i Danmark her i forbindelse med at renten steg. Folk konverterer typisk som en skrå konvertering - det vil sige, at de konverterer fra et fast forrentet lån med lav rente og over i et variabelt forrentet lån, siger Curt Liliegreen.

Dermed indfrir man lånet til en lavere kurs, end man optog den til, og så kan man i mange tilfælde skære en luns af restgælden. Herefter optages det nye lån - hvor gælden nu er mindre - til en variabel rente.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek