Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

09/03/2025 - 08:00

Gør huset salgsklar i marts: Her bør du lægge dine kræfter

Marts er en god måned at sætte huset til salg, da mange nye husejere gerne vil nå at have de lyse måneder med hvidvin og jordbær i haven med, fortæller ekspert.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Lukas Damgaard-Sørensen Pagonakis, Ritzau Fokus

Foråret titter frem i marts, men det er ikke kun blomsterne, der pibler op af jorden. Det gør salgskilte på parcel- og rækkehuse også. Sidste år blev der sat knap 7000 huse til salg i marts. Dette var det højeste antal på en måned siden 2008.

Sådan kan det også blive i år, selv om det er svært at spå om fremtiden på boligmarkedet. Danskernes interesse for boligkøb steg fra 2023 til 2024. Og den stigende interesse ser ud til at fortsætte i 2025, fortæller direktør for ejendomsfinansiering i Finans Danmark Peter Jayaswal.

- Den store interesse kan blandt andet skyldes, at renterne er faldet lidt igen, og at danskernes økonomi stadig er robust, siger han.

Fagekspert i boligøkonomi hos Videncentret Bolius Louise Kastberg forklarer, at marts ofte er en god måned at sætte til salg i, da man går lysere tider i møde.

- Som huskøber vil man ofte gerne nå at have sommeren med, så man kan sidde i sin nye have og drikke hvidvin og spise jordbær. Derfor er det også et populært tidspunkt at sætte sit hus til salg nu, siger hun.

Sælgere ved, at marts er et godt tidspunkt til at få sat husene til salg, inden potentielle købere for alvor begynder at kigge på hus.

Ofte er påsken blevet omtalt som højtiden for at kigge på huse. I realiteten går få handler dog igennem i påsken, fortæller Louise Kastberg.

- Den tid på året, hvor der er mest gang i salget, er maj og juni. Så typisk er flere ude og sondere markedet i forårsmånederne, og så finder man noget og slår til, når vi er i maj eller juni, siger hun.

Hvis man selv overvejer at sælge sit hus, så kan værdien stige ved helt lavpraktiske tiltag, så huset ser indbydende ud.

- Hvis du skal fremvise, handler det om, at huset skal fremstå pænt, ryddet, lyst, rent og velduftende. Hvis der er nogle småting, der trænger til at blive repareret, så få det af vejen, så det ikke er noget, der skriger i øjnene på en køber, siger hun.

Til gengæld er det vigtigt at begrænse sig, da det ikke er alle boliginvesteringer, der kan betale sig. Derfor bør man overveje, om det er pengene værd at investere i større projekter. Det er nemlig ikke sikkert, at køber vil have det samme som sælger, forklarer hun.

- Det kan sjældent betale sig at etablere nyt køkken eller badeværelse med salg for øje.

- Køber vil formentlig hellere have huset til en lavere pris, så man selv kan sætte sit præg, frem for at sælger vælger et bestemt køkken, som bliver flået ned af køber. Derfor skal man nøje udvælge, hvad man giver sig i kast med i forhold til at gøre huset salgsklar, fortæller hun.

De mere neutrale genstande i huset er dog en god idé at få styr på, inden man sætter huset til salg.

- Det er som regel godt givet ud at få udbedret mindre ting som skæve køkkenlåger, knirkende gulve, afskallet maling og løse håndtag, da det sender et signal om, at huset er godt vedligeholdt, siger hun.

Det er også en god idé at få styr på haven, da mange køber hus for at opfylde drømmen om egen have.

- Et godt råd er, at haven og facaden skal stå pænt - at græsset er slået og træværket ikke mangler maling, siger Louise Kastberg.

/ritzau fokus/

København, 09/05/2025 - 13:05

Dansk vært: Mor til et uventet mirakel

Christina Jensen/PR-foto/Ritzau Scanpix

Podcastværten Sandie Westh og hendes mand, Mikkel Skouborg, har fået en lille pige.

Med maj måneds komme er podcastværten Sandie Westh og hendes mand, Mikkel Skouborg, blevet forældre til en lille pige.

Det afslører Sandie Westh i et opslag delt på Instagram.

- Sig hej til Vigga, som landede hos os i onsdags. Storebror er ekstatisk. Mikkel og jeg er lettede over, at det er overstået, og taknemmelige for, at vi endnu en gang fik lov til at tage vores barn med hjem. Hvilken vanvittig lykke. Hun er helt vidunderlig.

Sandie Westh annoncerede graviditeten over for sine følgere på det sociale medie Instagram tilbage i december.

- Der er dumpet et meget uventet mirakel ned i vores lille hjem, skrev hun i opslaget.

- Hvis alt går vel, så melder lillesøster sin ankomst engang til foråret, og jeg kan slet ikke forstå, at vi får lov til forhåbentlig at opleve det her. Alt er med forbehold, når man har oplevet det, vi har, men lykken tvinger sig igennem, fordi den føles så insisterende.

Sandie Westh og Mikkel Skouborg mistede i 2021 deres første datter, Vilma, 55 minutter efter hun blev født.

I sommeren 2022 blev parret forældre til sønnen Walther, som nu er blevet storebror.

Sandie Westh står blandt andet bag podcasten "Sorgens stemmer".

Her har hun i hver episode besøg af en gæst, og sammen taler de om sorg og tab og reflekterer over, hvordan man lever videre med den.

- Det har gjort en kæmpe forskel for mig at tale om min sorg. Da min søster døde i 2007, lærte jeg hurtigt, at der var mange, som blev ukomfortable, når jeg talte om min sorg.

- Samtidig forsvandt mange af mine venner, fordi det var for svært at håndtere. Så da min datter døde, besluttede jeg mig for, at nu ville jeg tale om det - også selv om andre blev utilpasse, sagde Sandie Westh sidste år til Ritzau.

Inden den 37-årige journalist begyndte at producere podcasts, var hun i fem år en af stemmerne på den i dag hedengangne popkanal P7 Mix.

Siden har hun blandt andet også været podcastanmelder på Børsen og klummeskribent på Ekstra Bladet og Politiken.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/05/2025 - 11:01

Forkølet dronning Margrethe ventes udskrevet i weekenden

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Torsdag blev dronning Margrethe indlagt til observation på Riget. Hun er fredag i bedring og ved godt mod.

Dronning Margrethe, som i øjeblikket er forkølet, er i bedring og forventes udskrevet fra Rigshospitalet i løbet af weekenden.

Kongehuset har delt opdateringen om den 85-årige dronnings helbred på sin hjemmeside.

Dronningen har været indlagt på Rigshospitalet siden torsdag. Det blev besluttet, at hun "for en sikkerheds skyld" skulle indlægges til observation.

Dronningen er fortsat indlagt fredag formiddag.

Men hun "er i bedring og ved godt mod", skriver kongehuset.

- Dronning Margrethe forventes derfor at blive udskrevet fra Rigshospitalet og vende retur til Fredensborg Slot i løbet af weekenden, lyder det.

Torsdag eftermiddag bekræftede kongehuset over for Ekstra Bladet, at dronningens ældste søn, kong Frederik, havde besøgt sin mor på hospitalet.

Torsdag meddelte kongehuset først, at dronningen var forkølet. Derfor måtte hun aflyse et besøg ved fejringen af Sankt Lukas Stiftelsens 125-års jubilæum.

Hun skulle have deltaget i mærkedagen som protektor, som hun har været siden 2001.

Aflysningen fremgik også af kongehusets kalender.

Dernæst kom meldingen om, at hun var indlagt til observation.

Det næste punkt i kongehusets kalender for dronning Margrethe er 22. maj. Her skal hun modtage Bibelselskabets Pris 2025.

Ellers fremgår der ikke andre planlagte arrangementer for dronning Margrethes vedkommende af kongehusets kalender den kommende tid.

Dronning Margrethe har taget ophold på Fredensborg Slot i Nordsjælland. Det er et af kongehusets mest benyttede residenser.

Det var også her, at dronningen fejrede sin 85-års fødselsdag 16. april i år.

Det bliver altså også Fredensborg Slot, som hun vender tilbage til, når hun efter planen udskrives i weekenden.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/05/2025 - 08:00

FAKTA: Sagen kort

* Sagen omhandler en kvindelig medarbejder, der efter instruktion fra sin arbejdsgiver skulle arbejde hjemmefra i en periode fra december 2020 under coronapandemien.

* På en af de første arbejdsdage faldt kvinden i hjemmet og brækkede sin skulder. Hun pådrog sig også flere andre fysiske skader.

* Der har været tvivl om, hvorvidt kvinden faldt over sine egne ben eller en kasse, som havde stået det samme sted i et år.

* Arbejdsmarkedets Erhvervssikring afviste, at der var tale om en arbejdsskade, og det samme gjorde Ankestyrelsen og byretten. Vurderingen var, at et fald over en privat kasse ikke var omfattet af arbejdsskadeloven.

* Men landsretten nåede frem til en anden afgørelse. Her var vurderingen, at der var tale om arbejdsskade, fordi faldet skete i arbejdstiden, og fordi det er arbejdsgivers ansvar at indrette en hjemmearbejdsplads.

* Senest har Højesteret stadfæstet landsrettens dom.

Kilder: HK, Ankestyrelsen og advokatfirmaet Bech-Bruun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/05/2025 - 08:00

Ny højesteretsdom: Det betyder den for dig der arbejder hjemmefra

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Du er ikke dårligere beskyttet mod arbejdsulykker, hvis du arbejder hjemmefra og kommer til skade. Det fastslår en ny højesteretsdom.

Hjemmearbejde er blevet en fast del af arbejdslivet for mange, efter at store dele af arbejdsstyrken blev sendt hjem for nogle år siden under coronapandemien.

Denne ændrede arbejdsform har rejst spørgsmål om, hvornår en skade kan anerkendes som en arbejdsskade.

For det kan være vanskeligere at skelne mellem det arbejdsrelaterede og det private, når arbejdsplads og hjem smelter sammen.

Men en ny dom fra Højesteret betyder, at du ikke er dårligere beskyttet mod arbejdsulykker, hvis du arbejder hjemmefra.

Sagen omhandler en kvinde, der faldt og brækkede skulderen, da hun i december 2020 arbejdede hjemmefra under coronanedlukningen.

Dommen har betydning for andre lønmodtagere, der har hjemmearbejdsdage, fortæller Leif Hove-Donbæk, der er advokat i fagforeningen HK, som har ført sagen på vegne af kvinden.

- Det er nu blevet slået fast, at det afgørende er, om du er på arbejde, hvis du kommer til skade, og ikke, hvor du befinder dig, siger han.

Kvinden anmeldte faldulykken som en arbejdsskade. Men både Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, Ankestyrelsen og byretten havde en anden opfattelse, fordi kvinden faldt over sin egen kasse, der ikke havde noget med arbejdet at gøre.

Landsretten vurderede derimod, at ulykken var en arbejdsskade, fordi den skete i arbejdstiden, og fordi det er arbejdsgivers ansvar at indrette en hjemmearbejdsplads.

Og senest har Højesteret stadfæstet den afgørelse.

- Højesteret vurderede, at kassen er en fast del af indretningen, da den har stået det samme sted i et år, siger Leif Hove-Donbæk.

- Hvis man falder over sin indretning, når man arbejder hjemmefra, er udgangspunktet, at det er en arbejdsskade.

I den konkrete sag har det altså haft betydning, hvad der forårsagede faldet.

Anbefalingen fra Leif Hove-Donbæk er at sørge for at få ryddet op derhjemme inden hjemmearbejde.

- Hvis der var tale om en faldulykke på grund af vasketøj på gulvet, ville dommen formentlig være endt med et andet resultat, da vasketøj ikke er en del af hjemmets indretning, siger han.

Hvis du arbejder hjemmefra, har arbejdsgiver ansvar for at stille det nødvendige udstyr til rådighed, såsom kontorstol og hæve-sænkebord.

Men det er dit eget ansvar at få brugt udstyret, lyder det fra Leif Hove-Donbæk.

- Vælger du i stedet at sidde på sofaen med computeren i skødet og ender med rygsmerter, kan ansvaret i højere grad falde tilbage på dig selv, siger han.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at fire ud af ti lønmodtagere i andet kvartal af 2024 havde arbejdet hjemmefra inden for de seneste fire uger.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek