Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/12/2023 - 10:00

Spis overdådig rogn til nytår uden at smadre budgettet

Spring ind i 2024 med munden fuld af havets guld. Kok og forfatter Klavs Styrbæk giver sine bedste tips til at lave retter med prisvenlig fiskerogn til nytår.

Wojtek Radwanski/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Det behøver slet ikke koste kassen at servere delikat fiskerogn på nytårsbordet.

Der findes nemlig flere billigere alternativer til caviar - som er rogn fra støren - som smager ganske fortrinligt. Sådan lyder det fra Klavs Styrbæk, der er kok og medforfatter til bogen "Rogn", der udkom på Gyldendal i Efteråret.

- Rogn passer godt til nytårsaften, fordi vi gerne vil have noget dekadent, lækkert og eksklusivt. Men den smager ikke nødvendigvis bedre af, at du har givet 3000 kroner for den, end hvis du har givet 300 kroner for den, siger han.

En type rogn, som Klavs Styrbæk håber, at flere danskere snart får øjnene op for, er silderogn.

- Danmark er eksportør af den fineste silderogn i hele verden. Vi spiser det ikke selv, men sender det til Japan, hvor det er en enormt dyr delikatesse, fortæller han.

Silderogn er saltet og klar til at spise, når du køber den. Hvis din fiskehandler ikke har den i montren, bør det ikke være noget problem for ham eller hende hurtigt at skaffe den hjem til en god pris, siger Klavs Styrbæk. Han anbefaler, at du bruger silderognen til at lave en appetizer eller en simpel forret.

Anbring en lille bund af noget sprød butterdej, lyst sandwichbrød eller en minitærteskal på en tallerken. Smag lidt god creme fraiche til med citronskal, læg det på og derefter en teskefuld silderogn. Slut af med at drysse en hakket krydderurt som for eksempel purløg hen over.

- Silderogn er lækker, fordi der opstår sådan en delikat knitren i munden, når man tager en bid af den, lyder det fra kokken.

Du kan også kaste dig over helterogn, som kommer fra fisken helt. Brug den for eksempel sammen med østers. Placer tre østers på hver tallerken, åbn dem, og læg en teskefuld rogn ind i hver østers sammen med små tern af agurk, og server med det samme. De fleste andre former for rogn kan også bruges.

- Det er en fantastisk forret, siger Klavs Styrbæk.

Tør du kaste dig ud i noget lidt mere avanceret, kan du forsøge dig med en omgang emulsion. Put en deciliter valgfri rogn i en skål, tilsæt et skvæt neutral olie, og blend massen sammen med en stavblender, til du får en tyk og let flydende konsistens.

Placer et kogt hønseæg eller vagtelæg på en tallerken, og hæld nu den blendede rogn ud over, så det lægger sig som en dyne hen over ægget. Drys eventuelt lidt krydderurt og rogn på toppen.

- Det er en smuk ret og med et glas bobler til, så bliver det ikke mere nytår, siger Klavs Styrbæk

Står hovedretten på torsk eller en anden form for fisk, er det ifølge ham oplagt at bruge rogn - det kunne være lakserogn eller rogn fra torsken - til at peppe sovsen op med. For eksempel hvis der er tale om en cremesauce, som du har reduceret med skalotteløg og vin og cremet med lidt fløde.

- I sidste øjeblik inden den er færdig, tilsætter du noget rogn og lader det komme op at koge et øjeblik. Det er en unik måde at bruge rognen på, og det giver en dejlig smag, fortæller han.

Er du og gæsterne sultne efter mere, kan I skyde året ind ved midnat med en lille hapser. Lav et fad klassiske agurkesandwich med cremet flødeost, tynde skiver agurk og silderogn eller lakserogn.

- Det passer sindssygt godt til bobler i stedet for kransekagen, som faktisk slet ikke går godt sammen med champagne, siger Klavs Styrbæk.

/ritzau fokus/

København, 21/04/2024 - 10:34

Dronning Mary har taget billeder af fødselsdagsbarnet Isabella

Kongeparrets ældste datter, Isabella, fylder 17 år søndag den 21. april. Nye billeder foreviger prinsessen.

Prinsesse Isabella fejrer søndag den 21. april sin fødselsdag med familie og venner.

I anledning af at hun fylder 17 år, har kongehuset delt billeder af prinsessen på det sociale medie Instagram.

Billederne er taget på Amalienborg af dronning Mary og viser prinsesse Isabella sammen med kongefamiliens ene hund Coco.

Prinsesse Isabella er kongeparrets førstefødte datter. Hun er den anden i arvefølgen efter sin storebror, kronprins Christian.

Hun er storesøster til tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.

Til daglig går prinsesse Isabella på Øregård Gymnasium i Hellerup, hvor hun startede i 1.g sidste sommer.

Ifølge Billed-Bladets hofreporter Marianne Singer vil fremtiden for prinsesse Isabella byde på en anden end den, der venter kronprins Christian. Hun vil dog stadig have forpligtelser.

- Idet prinsesse Isabella er søster til Danmarks kommende konge og en del af tronfølgen, vil hun aldrig kunne leve et helt normalt liv uden offentlig interesse, siger Marianne Singer til mediet.

- Hun har til gengæld en langt større frihed end sin bror for at kunne tjene sine egne penge og leve et forholdsvist privat arbejdsliv i mere lukkede rammer.

I januar fik prinsesse Isabella og tvillingparret Vincent og Josephine en ny titel som riddere af Elefantordenen.

Det skete som et led i, at kong Frederik overtog tronen fra dronning Margrethe. I ordenens vedtægter lyder det nemlig, at kongens børn er fødte medlemmer.

De har endnu ikke fået overrakt ordnen. Det vil forventeligt ske, når de fylder 18 år.

Prinsesse Isabella er ikke den eneste i kongehuset, der fylder år i april.

Den 29. april fejrer prinsesse Benedikte sin 80-års fødselsdag, mens dronning Margrethe fyldte 84 år den 16. april.

Festlighederne blev dog nedtonet grundet branden på Børsen i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 08:00

FAKTA: Anette Støvelbæk

* 56-årige Anette Støvelbæk blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1997.

* Hun fik sit gennembrud i dogmefilmen "Italiensk for begyndere" fra 2000. Siden er hun kendt fra store roller i DR-dramaet "Krøniken" og fra TV 2-serierne "Lærkevej", "Sygeplejeskolen" og "Badehotellet".

* Privat er hun gift med den verdenskendte danske stjerneskuespiller Lars Mikkelsen.

* De har spillet over for hinanden mange gange. Ud over "Badehotellet" har de blandt andet begge medvirket i "De fortabte sjæles ø" fra 2007 og "Venuseffekten" fra 2021.

* Sammen har de sønnerne Lue Støvelbæk, som blev uddannet skuespiller i 2019, og Thor Støvelbæk, som læser til skuespiller ved Statens Scenekunstskole i Odense.

Kilde: danskefilm.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Lav de traditonelle hveder derhjemme

John Jønssons hvedeopskrift er over 100 år gammel. I sit eget bageri bager han meget store portioner. Følgende opskrift er skaleret ned til 45 til 50 hveder per portion, men kan med fordel halveres yderligere.

* 120 gram sukker.

* 30 gram salt.

* 20 gram kardemomme.

* 250 gram økologisk smør.

* 7 æg.

* 75 gram - svarende til halvanden pakke - gær.

* Omkring 1,2 liter vand.

* Omkring 3 kilogram hvedemel.

Hvis du ælter dejen på maskine, skal dejen være glat, så den slipper kanten af skålen. Gør du det i hånden, skal den være blød, men ikke klæberig.

Kilde: John Jønsson, formand for Bager- og konditormestre i Danmark og ejer af Johns Kagehus.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Sjællænderne er mest traditionstro

* 76 procent af respondenterne bosat i Region Sjælland synes, at vi i Danmark skal holde fast i traditionen med at spise hveder på store bededag, til trods for at helligdagen er afskaffet. Mens 63 procent af dem, der er bosat i Region hovedstaden, mener det samme.

* Når det komme til fynboerne, mener 67 procent, at vi skal blive ved med at spise hveder på den tidligere store bededag.

* Også jyderne støtter i stor stil op om at fastholde hvedetraditionen. 74 procent af vestjyderne, 71 procent af nordjyderne og 70 procent af jyderne i Syd- og Sønderjylland bakker op om traditionen, mens østjyderne ligger lidt under med 67 procent.

Kilde: undersøgelsen baserer sig på 1990 webinterviews indsamlet via Norstats panel og er gennemført på vegne af smørproducenten Lurpak. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt til danskere i alderen 18 til 75 år, og fuld repræsentativitet er sikret ved efterfølgende vægtning.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek