Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/12/2023 - 10:00

Spis overdådig rogn til nytår uden at smadre budgettet

Spring ind i 2024 med munden fuld af havets guld. Kok og forfatter Klavs Styrbæk giver sine bedste tips til at lave retter med prisvenlig fiskerogn til nytår.

Wojtek Radwanski/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Det behøver slet ikke koste kassen at servere delikat fiskerogn på nytårsbordet.

Der findes nemlig flere billigere alternativer til caviar - som er rogn fra støren - som smager ganske fortrinligt. Sådan lyder det fra Klavs Styrbæk, der er kok og medforfatter til bogen "Rogn", der udkom på Gyldendal i Efteråret.

- Rogn passer godt til nytårsaften, fordi vi gerne vil have noget dekadent, lækkert og eksklusivt. Men den smager ikke nødvendigvis bedre af, at du har givet 3000 kroner for den, end hvis du har givet 300 kroner for den, siger han.

En type rogn, som Klavs Styrbæk håber, at flere danskere snart får øjnene op for, er silderogn.

- Danmark er eksportør af den fineste silderogn i hele verden. Vi spiser det ikke selv, men sender det til Japan, hvor det er en enormt dyr delikatesse, fortæller han.

Silderogn er saltet og klar til at spise, når du køber den. Hvis din fiskehandler ikke har den i montren, bør det ikke være noget problem for ham eller hende hurtigt at skaffe den hjem til en god pris, siger Klavs Styrbæk. Han anbefaler, at du bruger silderognen til at lave en appetizer eller en simpel forret.

Anbring en lille bund af noget sprød butterdej, lyst sandwichbrød eller en minitærteskal på en tallerken. Smag lidt god creme fraiche til med citronskal, læg det på og derefter en teskefuld silderogn. Slut af med at drysse en hakket krydderurt som for eksempel purløg hen over.

- Silderogn er lækker, fordi der opstår sådan en delikat knitren i munden, når man tager en bid af den, lyder det fra kokken.

Du kan også kaste dig over helterogn, som kommer fra fisken helt. Brug den for eksempel sammen med østers. Placer tre østers på hver tallerken, åbn dem, og læg en teskefuld rogn ind i hver østers sammen med små tern af agurk, og server med det samme. De fleste andre former for rogn kan også bruges.

- Det er en fantastisk forret, siger Klavs Styrbæk.

Tør du kaste dig ud i noget lidt mere avanceret, kan du forsøge dig med en omgang emulsion. Put en deciliter valgfri rogn i en skål, tilsæt et skvæt neutral olie, og blend massen sammen med en stavblender, til du får en tyk og let flydende konsistens.

Placer et kogt hønseæg eller vagtelæg på en tallerken, og hæld nu den blendede rogn ud over, så det lægger sig som en dyne hen over ægget. Drys eventuelt lidt krydderurt og rogn på toppen.

- Det er en smuk ret og med et glas bobler til, så bliver det ikke mere nytår, siger Klavs Styrbæk

Står hovedretten på torsk eller en anden form for fisk, er det ifølge ham oplagt at bruge rogn - det kunne være lakserogn eller rogn fra torsken - til at peppe sovsen op med. For eksempel hvis der er tale om en cremesauce, som du har reduceret med skalotteløg og vin og cremet med lidt fløde.

- I sidste øjeblik inden den er færdig, tilsætter du noget rogn og lader det komme op at koge et øjeblik. Det er en unik måde at bruge rognen på, og det giver en dejlig smag, fortæller han.

Er du og gæsterne sultne efter mere, kan I skyde året ind ved midnat med en lille hapser. Lav et fad klassiske agurkesandwich med cremet flødeost, tynde skiver agurk og silderogn eller lakserogn.

- Det passer sindssygt godt til bobler i stedet for kransekagen, som faktisk slet ikke går godt sammen med champagne, siger Klavs Styrbæk.

/ritzau fokus/

København, 23/01/2025 - 17:04

Bookmaker ser kun fem procents chance for dansk Oscar-håb

Julie Sebadelha/Ritzau Scanpix

"Pigen med nålen" er oppe mod stærk konkurrence fra fransk Oscar-favorit, vurderer oddssætter i Danske Spil.

Selv om "Pigen med nålen" torsdag blev nomineret til en Oscar, tvivler man hos Danske Spil på en dansk vinder, når priserne uddeles 2. marts.

Her giver man den danske film med Trine Dyrholm i hovedrollen som seriemorderen Dagmar Overbye fem procents chance for at vinde en Oscar.

Det forklarer oddssætter i Danske Spil Mathias Larsen.

- "Pigen med nålen" er oppe på en rigtig stærk kandidat, "Emilia Pérez", som er en fransk storfilm med 13 nomineringer.

- Filmen vandt bedste fremmedsprogede film ved Golden Globes, så "Pigen med nålen" får det rigtig, rigtig svært, siger Mathias Larsen.

Fem procents chance giver odds 25.

Så hvis man eksempelvis lægger en indsats på 100 kroner, får man pengene 25 gange igen, hvis "Pigen med nålen" går hen og vinder kategorien Bedste Internationale Film.

Den danske film er baseret på virkelige begivenheder og fortæller historien om Dagmar Overbye, der i 1921 blev dømt for drab på ni spædbørn.

"Emilia Pérez" er en fransk musical om en mexicansk narkoboss, der skifter køn, og filmen har blandt andre stjernen Selena Gomez på rollelisten.

Den franske film er nomineret både i kategorien som Bedste Internationale Film og hovedkategorien Bedste Film.

Derudover har den allerede snuppet adskillige filmpriser, blandt andet Golden Globe-prisen som Bedste Fremmedsprogede Film, og fik 12 minutters stående ovation på filmfestivalen Cannes.

- Vi bygger vores vurdering på den award-sæson, vi har været igennem, hvor vi stadig mangler Bafta-prisen.

- Men Golden Globe er altid et godt pejlemærke for, hvordan Oscar kommer til at gå, siger Mathias Larsen.

Sidst Danmark vandt den prestigefyldte Oscar, var i 2021 med Thomas Vinterbergs film "Druk".

Dengang gav oddssætteren fra Danske Spil filmen 70 procents chance for at vinde.

Markedet for at spille på Oscar-vindere er ifølge Mathias Larsen meget "nichepræget".

- De, der spiller på Oscar-vindere, er meget de samme, der spiller på for eksempel kongens nytårstale eller "X Factor".

- Det er de lidt mere nørdede og underholdningsinteresserede, der gør det, siger Mathias Larsen.

Oscar-vinderne afsløres, når den 97. udgave af filmshowet finder sted 2. marts i Dolby Theatre i Los Angeles.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 23/01/2025 - 16:38

Musical om mexicansk narkoboss topper oscarnomineringer

Etienne Laurent/Ritzau Scanpix

Musicalfilmen "Emilia Perez" af den franske instruktør Jacques Audiard er nomineret i 13 oscarkategorier.

Filmen "Emilia Perez" er blevet kaldt et "vanvittigt vovestykke" og fik 12 minutters stående ovationer på filmfestivalen Cannes.

Og nu har den indkasseret oscarnomineringer i 13 kategorier og er dermed den film, der topper nomineringer til dette års Oscar.

Det løftede oscarakademiet sløret for torsdag.

Musicalen "Emilia Perez", der handler om en mexicansk narkoboss, der skifter køn og starter et nyt liv, er blandt andet nomineret i kategorien Bedste Film, Bedste Kvindelige Skuespiller og Bedste Instruktør.

Filmen er instrueret af franske Jacques Audiard og har skuespillerne Karla Sofía Gascón, Selena Gomez og Zoë Saldaña på rollelisten.

Musicalgenren er stærkt repræsenteret i feltet af nomineringer til den prestigefyldte pris Oscar.

Musicalen "Wicked" er nomineret i ti kategorier og deler andenpladsen over flest nomineringer i år med filmen "The Brutalist".

"Wicked" er udvundet af filmklassikeren "Troldmanden fra Oz" fra 1939.

Her møder populære og rige Glinda, der er spillet af Ariana Grande, den grønhudede og udstødte Elphaba, spillet af Cynthia Erivo, på trylleuniversitetet i Oz. Et aparte og ulige venskab toner frem midt imellem trolddom og intriger.

Alle tre film konkurrerer om hovedprisen Bedste Film, når prisuddelingen løber af stablen 2. marts 2025.

Filmen "A complete unknown" med Timothée Chalamet som en ung Bob Dylan, kærlighedshistorien "Anora" om en sexarbejder og pavefilmen "Konklave" er også nomineret i kategorien Bedste Film.

Den franske "Emilia Perez" er også nomineret i kategorien Bedste Internationale Film, hvor den får konkurrence af en den danske film "Pigen med nålen".

Sidst en dansk film var nomineret i kategorien Bedste Internationale Film, var med Jonas Pohers "Flugt" i 2022.

Den danskproducerede kortfilm fra Den Danske Filmskole ”Eternal Father” var blevet shortlistet til en Oscar i kategorien Bedste Korte Dokumentarfilm, men måtte torsdag se sig forbigået af oscarakademiet.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 23/01/2025 - 12:00

FAKTA: Fars og klimaaftryk

* Plantefars udleder ifølge beregninger fra tænketanken Concito 0,8 kilo CO2 per kilo fars.

* Fiskefars udleder 2,8 kilo CO2 per kilo fars.

* Svinefars udleder 3,8 kilo CO2 per kilo fars.

* Kyllingefars udleder 5,8 kilo CO2 per kilo fars.

* Okse- og svinefars udleder 22 kilo CO2 per kilo fars.

* Okse- og kyllingefars udleder 26 kilo CO2 per kilo fars.

* Okse- og plantefars udleder 30 kilo CO2 per kilo fars.

* Oksefars udleder 45 kilo CO2 per kilo fars.

Kilde: Den store klimadatabase, Concito. Blandingsforholdet er 65/35 procent for okse- og plantefars og 50/50 for de øvrige blandingsprodukter. I okse- og svinefars er der antaget brug af oksekød med højere fedtindhold end de øvrige blandingsprodukter.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 23/01/2025 - 12:00

Ny kødfars udleder mere CO2 end andre varianter

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Den nye blanding af okse- og kyllingefars er bedre for klimaet end ren oksefars, men kan ikke kaldes klimavenlig, lyder det fra grøn tænketank.

Som kunde i flere af landets supermarkeder kan du nu smide en ny slags kødfars i indkøbskurven.

Dagligvarekoncernen Salling Group, der driver butikkerne Bilka, Netto og Føtex, tilbyder nemlig et nyt produkt, som er en blanding af okse og kylling.

I forbindelse med lanceringen af det nye kødprodukt har Salling Group lagt vægt på, at blandingen er et mere klimavenligt valg end den rene oksefars.

Koncernen henviser her til Fødevarestyrelsens kostråd, der råder os alle til at skrue ned for kødforbruget.

Og det er rigtigt nok, at blandingen udleder mindre CO2 end oksefars. Det siger Michael Minter, der er programchef for tænketanken Concitos program for fødevareforbrug.

- Man kan godt sige, at det er mere klimavenligt end 100 procent oksefars, men man kan ikke sige, at det er decideret klimavenligt, siger han og peger på, at for eksempel blandingen af oksekød og gris har et lavere CO2-aftryk end kombinationen af oksekød og kylling.

- Det skyldes, at hakket svinekød indeholder flere ukurante udskæringer, der er billige, og dem er der ikke meget af på en kylling, fortæller Michael Minter.

Hvis du har et ønske om at spise så klimavenligt som muligt, kan du ifølge ham med fordel vælge en plantefars, der ifølge Concitos beregninger har det absolut laveste klimaaftryk af alle farsprodukterne med 0,8 kilo CO2 per kilo produkt.

Blandt kødfarsvarianterne er de mest klimavenlige af slagsen fiskefars, ren svinefars og ren kyllingefars. De udleder henholdsvis 2,8, 3,8 og 5,8 kilo CO2 per kilo fars.

Til sammenligning udleder okse- og kyllingefarsen 26 kilo CO2 per kilo fars.

Salling Group har i øvrigt også lanceret et nyt produkt, der består af 65 procent oksekød og 35 procent ærteprotein.

- Fordi der er mest oksefars i blandingen, ligger klimaaftrykket på 30 kilo per kilo produkt. Det er en forbedring i forhold til rent oksekød, men det kan på ingen måde kaldes klimavenligt, lyder det fra Michael Minter.

Han understreger, at beregningerne fra Concito udelukkende kigger på produkternes klimabelastning.

- Der er mange andre miljøparametre, man bør være opmærksom på i sine valg af fødevarer, siger Michael Minter og nævner blandt andet biodiversitet og dyrevelfærd som faktorer, der også er vigtige at tage højde for.

Når det gælder tilberedningen af den nye form for fars, skal du blot følge de gode råd, der knytter sig til henholdsvis hakket oksekød og hakket kylling.

Det siger Charlotte Kølln, der er sektionsleder hos afdelingen for fødevaresikkerhed ved ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri.

- Som udgangspunkt anbefaler vi, at man altid gennemsteger hakket okse- og kyllingekød, så man er sikker på, at det er tilberedt helt ind i midten af kødet, siger hun.

Det sikrer, at du får bugt med eventuelle sygdomsfremkaldende bakterier. Ud over salmonella kan kyllingefars også gemme på bakterien campylobacter. Dem får du udryddet ved gennemstegning. Konkret anbefales det, at kødet opvarmes til 70-75 grader.

- Det er vigtigt, fordi du kan blive rigtig syg af for eksempel campylobacter eller salmonella med ondt i maven, opkast og utilpashed, siger Charlotte Kølln.

Derudover tilføjer hun, at det altid er vigtigt at vaske hænder ofte, når du laver mad med råt kød, og at du holder knive og skærebrætter, der har været i kontakt med kødet, adskilt fra eventuelle grøntsager.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek