Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/12/2023 - 10:00

Spis overdådig rogn til nytår uden at smadre budgettet

Spring ind i 2024 med munden fuld af havets guld. Kok og forfatter Klavs Styrbæk giver sine bedste tips til at lave retter med prisvenlig fiskerogn til nytår.

Wojtek Radwanski/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Det behøver slet ikke koste kassen at servere delikat fiskerogn på nytårsbordet.

Der findes nemlig flere billigere alternativer til caviar - som er rogn fra støren - som smager ganske fortrinligt. Sådan lyder det fra Klavs Styrbæk, der er kok og medforfatter til bogen "Rogn", der udkom på Gyldendal i Efteråret.

- Rogn passer godt til nytårsaften, fordi vi gerne vil have noget dekadent, lækkert og eksklusivt. Men den smager ikke nødvendigvis bedre af, at du har givet 3000 kroner for den, end hvis du har givet 300 kroner for den, siger han.

En type rogn, som Klavs Styrbæk håber, at flere danskere snart får øjnene op for, er silderogn.

- Danmark er eksportør af den fineste silderogn i hele verden. Vi spiser det ikke selv, men sender det til Japan, hvor det er en enormt dyr delikatesse, fortæller han.

Silderogn er saltet og klar til at spise, når du køber den. Hvis din fiskehandler ikke har den i montren, bør det ikke være noget problem for ham eller hende hurtigt at skaffe den hjem til en god pris, siger Klavs Styrbæk. Han anbefaler, at du bruger silderognen til at lave en appetizer eller en simpel forret.

Anbring en lille bund af noget sprød butterdej, lyst sandwichbrød eller en minitærteskal på en tallerken. Smag lidt god creme fraiche til med citronskal, læg det på og derefter en teskefuld silderogn. Slut af med at drysse en hakket krydderurt som for eksempel purløg hen over.

- Silderogn er lækker, fordi der opstår sådan en delikat knitren i munden, når man tager en bid af den, lyder det fra kokken.

Du kan også kaste dig over helterogn, som kommer fra fisken helt. Brug den for eksempel sammen med østers. Placer tre østers på hver tallerken, åbn dem, og læg en teskefuld rogn ind i hver østers sammen med små tern af agurk, og server med det samme. De fleste andre former for rogn kan også bruges.

- Det er en fantastisk forret, siger Klavs Styrbæk.

Tør du kaste dig ud i noget lidt mere avanceret, kan du forsøge dig med en omgang emulsion. Put en deciliter valgfri rogn i en skål, tilsæt et skvæt neutral olie, og blend massen sammen med en stavblender, til du får en tyk og let flydende konsistens.

Placer et kogt hønseæg eller vagtelæg på en tallerken, og hæld nu den blendede rogn ud over, så det lægger sig som en dyne hen over ægget. Drys eventuelt lidt krydderurt og rogn på toppen.

- Det er en smuk ret og med et glas bobler til, så bliver det ikke mere nytår, siger Klavs Styrbæk

Står hovedretten på torsk eller en anden form for fisk, er det ifølge ham oplagt at bruge rogn - det kunne være lakserogn eller rogn fra torsken - til at peppe sovsen op med. For eksempel hvis der er tale om en cremesauce, som du har reduceret med skalotteløg og vin og cremet med lidt fløde.

- I sidste øjeblik inden den er færdig, tilsætter du noget rogn og lader det komme op at koge et øjeblik. Det er en unik måde at bruge rognen på, og det giver en dejlig smag, fortæller han.

Er du og gæsterne sultne efter mere, kan I skyde året ind ved midnat med en lille hapser. Lav et fad klassiske agurkesandwich med cremet flødeost, tynde skiver agurk og silderogn eller lakserogn.

- Det passer sindssygt godt til bobler i stedet for kransekagen, som faktisk slet ikke går godt sammen med champagne, siger Klavs Styrbæk.

/ritzau fokus/

København, 17/04/2025 - 12:31

Forfatter hædres med Karen Blixen-pris på 50.000 kroner

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

- En historiefortæller af højeste karat, lyder det om forfatteren Ida Jessen, der modtager Rungstedlundprisen.

Forfatteren Ida Jessen modtager Rungstedlundprisen 2025.

Det oplyser Karen Blixen Museet i Rungsted i en pressemeddelelse.

Prisen på 50.000 kroner er en anerkendelse af et "markant forfatterskab i den store nordiske fortælletradition", fremgår det af meddelelsen.

Ida Jessen debuterede i 1989 og har siden udgivet en lang række børnebøger, noveller og romaner.

Gennem årene har hun modtaget adskillige priser for sine bøger.

Formand for Rungstedlundfonden Michael Bjørn Nellemann ser en vis lighed mellem Ida Jessen og Karen Blixen, når det gælder valget af emner:

- Karen Blixens fortællinger kredser om skæbnesvangre begivenheder og afgørende livsvalg.

- Ida Jessen er på samme måde optaget af menneskers måde at møde livets store udfordringer på.

- Hendes omfattende forfatterskab har som Blixens både dybde og bredde og vidner om en historiefortæller af højeste karat, der gør hende til en fortjent modtager af Rungstedlundprisen, lyder det i motiveringen for prisen.

Karen Blixen stiftede Rungstedlundfonden i 1958 under en radiotale til sine mange lyttere på Danmarks Radio.

Med opbakning fra sine søskende donerede hun sit barndomshjem, Rungstedlund i Nordsjælland, og forfatterrettigheder til fonden.

Rungstedlundprisen uddeles til en kulturpersonlighed, der "har ydet en speciel indsats inden for et af de felter, der interesserede Karen Blixen, eller som på anden måde har markeret sig på Blixensk vis", fremgår det af meddelelsen.

Prisen er tidligere gået til blandt andre skuespilleren Meryl Streep, der spillede rollen som Karen Blixen i dramaet "Mit Afrika" fra 1985.

Også danske forfattere som Suzanne Brøgger, Thorkild Bjørnvig og Tom Buk-Swienty er blandt modtagerne af prisen.

Selve prisuddelingen finder sted 12. september 2025.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 17/04/2025 - 11:57

Dronning Margrethe pustede 85 lys ud i fødselsdagslagkage

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kongehuset deler billeder af den private fejring af dronning Margrethes 85-års fødselsdag på Fredensborg Slot.

Kongehuset har torsdag delt flere billeder fra fejringen af dronning Margrethes 85-års fødselsdag.

Her kan man blandt andet se, at dronningen puster 85 lys ud i en stor fødselsdagslagkage.

Det skete på dronningens fødselsdag, onsdag 16. april, under en middag i Kuppelsalen på Fredensborg Slot.

Kongeparret var værter for fødselsdagsmiddagen, der var et privat arrangement.

Billederne er blevet delt af kongehusets profil på det sociale medie Instagram.

Det fremgår af opslaget, at dronningen under middagen blev overrasket af Sankt Annæ Pigekor.

Desuden opførte Pantomimeteatret uddrag fra balletten "Klods Hans", hvor dronningen selv har været kostumedesigner.

Bordet var dækket med nyudsprungne grene og pyntet med påskeæg, som dronningen selv har dekoreret gennem årene.

Dronningens fødselsdag blev lidt af et tilløbsstykke foran Fredensborg Slot, hvor en større folkemængde var mødt op for at markere dagen.

Klokken 12 trådte hun ud på trappen foran slottets hovedindgang sammen med kongeparret, deres børn og flere andre medlemmer af den kongelige familie.

Modtagelsen skete til lyden af klapsalver og en fødselsdagskoncert, som blev fremført af Den Kongelige Livgardes Musikkorps i den indre slotsgård.

Dronningens fødselsdag er den anden, siden hun under sin nytårstale i 2023 til stor overraskelse fortalte, at hun ville overlade tronen til sin søn.

Tidligere var der tradition for store fejringer på dronningens runde og halvrunde fødselsdage.

Men onsdag var der tale om en nedtonet fejring, fortalte Thomas Larsen, der er forfatter til flere bøger om dronning Margrethe og kongehuskommentator på DR.

- Hun har overladt den store scene til kong Frederik og dronning Mary. Det er dem og deres børn, der skal have opmærksomheden, mens hendes egen rolle er som pensionist.

Dagen forinden var prinsesse Isabella blevet fejret med en festforestilling på Det Kongelige Teater med indslag fra blandt andre sangeren Medina og bandet Scarlet Pleasure.

1000 unge fra hele rigsfællesskabet deltog i fejringen, efter at de var blevet udtrukket blandt 17.685 tilmeldte.

Prinsesse Isabella, der er nummer to i arvefølgen til den danske trone, fylder 18 år mandag 21. april.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 17/04/2025 - 10:00

FAKTA: Kort om kulhydrater

* Kulhydrater bliver omdannet til energi af kroppen. Ifølge De Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR) er anbefalingen, at 45-60 procent af energien i din mad kommer fra kulhydrater.

* Men det er værd at vide, at der er forskel på typerne af kulhydrater og den effekt, de har i og på kroppen. De kan deles op i: stivelse, sukkerarter og fibre.

* Man får kulhydrater fra blandt andet kornprodukter, mejeriprodukter, grøntsager, frugter, bær og kartofler.

* Dit valg af kulhydrater får et sundhedsboost, hvis du går efter fuldkorn.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 17/04/2025 - 10:00

Mel virker på samme måde i kroppen som sukker

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Der er ofte debatter om sukker. Men ifølge professor bliver der talt for lidt om, at kulhydrater - som i mel - lynhurtigt bliver nedbrudt til sukker.

De fleste er klar over, at man skal begrænse mængden af slik og søde sager, der ryger i munden. Et stort indtag af sukker forbindes nemlig med øget vægt, øget risikoen for hjerte-kar-sygdomme og naturligvis risiko for huller i tænder.

Men hvad der ikke fylder nok i snakken om sukker, er ifølge professor i ernæring og sundhed på Københavns Universitet Lars Ove Dragsted, at stivelse - som er et kulhydrat - også nedbrydes til sukker i kroppen.

- Det er ikke kun sukker, der er problemet i vores kost. Det kan i lige så høj grad være stivelse eksempelvis fra hvidt brød og kager og den slags, for stivelsen bliver lavet om til sukker med det samme, det går lynhurtigt. Så når vi spiser en skive brød, er det sådan set omdannet til sukker på kort tid.

- Der bliver tit kun fokuseret på sukker i ernæringsdebatter, men det er, fordi folk ikke har fysiologien og biokemien i hovedet, så derfor så ser de sukker som noget andet. Men dybest set er der ikke den store forskel, siger han.

Kroppen har brug for kulhydrater, som er den vigtigste kilde til energi, men de kan ifølge Fødevarestyrelsens hjemmeside deles op i tre grupper: stivelse, sukkerarter og kostfibre. Stivelse og sukkerarter er fordøjelige kulhydrater, mens kostfibre er ufordøjelige kulhydrater.

De fordøjelige kulhydrater - altså stivelse og sukker - optages i maven og tyndtarmen og transporteres så rundt i blodet som blodsukker.

Derfor er der i professorens øjne ikke den store forskel på sukker og mel.

- Den eneste forskel er, at en lille smule af melet formentlig overlever gennem tarmen og ikke bliver brudt helt ned til sukker. Det vil sige, at der vil være en svag fibereffekt, siger Lars Ove Dragsted.

Med "fibereffekt" mener han, at den tredje type af kulhydrater, de ufordøjelige fibre, hjælper med at holde maven og fordøjelsen i top. Og den gavnlige effekt kan du få en knivspids af, når du indtager mel eksempelvis i form af brød eller pasta.

Vil du have mere smæk for sundhedsskillingen, skal du gå efter fuldkorn.

Ud over at fuldkorn mætter godt, er indtaget også knyttet til en lavere risiko for flere livsstilssygdomme som hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og nogle typer af kræft. Indtag af for mange kulhydrater i form af tilsat sukker forbindes derimod med en negativ effekt på helbredet.

- Jo mere grov maden er, jo mindre er kroppen i stand til lynhurtigt at fordøje den og smide sukkeret fra den ud i blodet - og det er det, der giver de enorme udsving i blodsukkeret, som ikke er så sunde, forklarer Lars Ove Dragsted.

De gavnlige effekter kommer ifølge professoren primært fra fibre i frugt og grønt samt fuldkorn.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek