Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/12/2023 - 10:00

Spis overdådig rogn til nytår uden at smadre budgettet

Spring ind i 2024 med munden fuld af havets guld. Kok og forfatter Klavs Styrbæk giver sine bedste tips til at lave retter med prisvenlig fiskerogn til nytår.

Wojtek Radwanski/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Det behøver slet ikke koste kassen at servere delikat fiskerogn på nytårsbordet.

Der findes nemlig flere billigere alternativer til caviar - som er rogn fra støren - som smager ganske fortrinligt. Sådan lyder det fra Klavs Styrbæk, der er kok og medforfatter til bogen "Rogn", der udkom på Gyldendal i Efteråret.

- Rogn passer godt til nytårsaften, fordi vi gerne vil have noget dekadent, lækkert og eksklusivt. Men den smager ikke nødvendigvis bedre af, at du har givet 3000 kroner for den, end hvis du har givet 300 kroner for den, siger han.

En type rogn, som Klavs Styrbæk håber, at flere danskere snart får øjnene op for, er silderogn.

- Danmark er eksportør af den fineste silderogn i hele verden. Vi spiser det ikke selv, men sender det til Japan, hvor det er en enormt dyr delikatesse, fortæller han.

Silderogn er saltet og klar til at spise, når du køber den. Hvis din fiskehandler ikke har den i montren, bør det ikke være noget problem for ham eller hende hurtigt at skaffe den hjem til en god pris, siger Klavs Styrbæk. Han anbefaler, at du bruger silderognen til at lave en appetizer eller en simpel forret.

Anbring en lille bund af noget sprød butterdej, lyst sandwichbrød eller en minitærteskal på en tallerken. Smag lidt god creme fraiche til med citronskal, læg det på og derefter en teskefuld silderogn. Slut af med at drysse en hakket krydderurt som for eksempel purløg hen over.

- Silderogn er lækker, fordi der opstår sådan en delikat knitren i munden, når man tager en bid af den, lyder det fra kokken.

Du kan også kaste dig over helterogn, som kommer fra fisken helt. Brug den for eksempel sammen med østers. Placer tre østers på hver tallerken, åbn dem, og læg en teskefuld rogn ind i hver østers sammen med små tern af agurk, og server med det samme. De fleste andre former for rogn kan også bruges.

- Det er en fantastisk forret, siger Klavs Styrbæk.

Tør du kaste dig ud i noget lidt mere avanceret, kan du forsøge dig med en omgang emulsion. Put en deciliter valgfri rogn i en skål, tilsæt et skvæt neutral olie, og blend massen sammen med en stavblender, til du får en tyk og let flydende konsistens.

Placer et kogt hønseæg eller vagtelæg på en tallerken, og hæld nu den blendede rogn ud over, så det lægger sig som en dyne hen over ægget. Drys eventuelt lidt krydderurt og rogn på toppen.

- Det er en smuk ret og med et glas bobler til, så bliver det ikke mere nytår, siger Klavs Styrbæk

Står hovedretten på torsk eller en anden form for fisk, er det ifølge ham oplagt at bruge rogn - det kunne være lakserogn eller rogn fra torsken - til at peppe sovsen op med. For eksempel hvis der er tale om en cremesauce, som du har reduceret med skalotteløg og vin og cremet med lidt fløde.

- I sidste øjeblik inden den er færdig, tilsætter du noget rogn og lader det komme op at koge et øjeblik. Det er en unik måde at bruge rognen på, og det giver en dejlig smag, fortæller han.

Er du og gæsterne sultne efter mere, kan I skyde året ind ved midnat med en lille hapser. Lav et fad klassiske agurkesandwich med cremet flødeost, tynde skiver agurk og silderogn eller lakserogn.

- Det passer sindssygt godt til bobler i stedet for kransekagen, som faktisk slet ikke går godt sammen med champagne, siger Klavs Styrbæk.

/ritzau fokus/

København, 27/07/2024 - 08:00

Facts om Phillip Faber

* 39-årige Phillip Faber kommer oprindelig fra Næstved.

* Han er uddannet dirigent og komponist fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium på Frederiksberg og fra Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

* Som barn var Phillip Faber interesseret i skuespil og medvirkede blandt andet i Folketeaterets opsætning af "Skatteøen" og i "Bølle-Bob".

* Han var i årene 2013 til 2023 chefdirigent for DR Pigekoret.

* I de seneste år har han dirigeret koncerter og produktioner med DR Symfoniorkestret, DR Underholdningsorkestret og DR Koncertkoret.

* I den kommende tid skal han dirigere koncerter med Odense-, Aarhus- og Aalborg Symfoniorkester, og når orkesteret Copenhagen Phil spiller i Tivoli henover sommeren.

* Privat er Phillip Faber gift med operainstruktør Selma Mongelard Faber. Sammen har parret to sønner på seks og et år.

Kilde: phillipfaber.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 27/07/2024 - 08:00

Phillip Faber: Jeg er et vanedyr

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Phillip Faber er ikke udelukkende glad for at have ferie. Han bryder sig ikke om, når den starter, men heller ikke når ferien slutter.

Mens mange slapper af og nyder sommerferien, trækker komponist og dirigent Phillip Faber i arbejdstøjet - i hvert fald noget af ferien.

Her fortæller den folkekære komponist, hvordan han skal spendere sommeren.

Hvad skal du lave denne sommer?

- Jeg er ikke ubetinget glad for ferie. Det har min kone heldigvis forståelse for. Jeg kan godt lide lidt ferie, men der må ikke være for meget.

- Så jeg skal dirigere en masse koncerter på Plænen i Tivoli med symfoniorkesteret Copenhagen Phil. Og det sjove er, at publikum bestemmer, hvad vi skal spille. Det er ikke set før. Jeg skal også dirigere en masse koncerter med det kor, der hedder Ars Nova.

- Og så skal vi et par uger i sommerhus - hvor der heldigvis er et klaver - og en uge til Grækenland.

Hvad er dit bedste sommerminde?

- Det var, da vi var på ferie i Grækenland. Siden vi var der for to år siden, har min ældste spurgt, hvornår vi skal tilbage. Der var han lige blevet gammel nok til at have med på ferie, og det var bare meget, meget smukt.

- Nu tager vi tyrene ved hornene og tager afsted til det nøjagtigt samme sted. Og det er også det samme sted, vi skal bo. Vi er nemlig vanedyr.

- Ved den strand, hvor vi boede, kom der en ældre mand hver halve time i en lille færgebåd. Ligesom i den græske mytologi, hvor man kunne betale færgemanden penge. Ham her sejlede bare ikke til dødsriget.

- Men han sejlede rundt om pynten. Tøf, tøf, tøf i sådan en lille båd hen til en gammel by. Så hvis man ville have bare lidt turisme og kultur, så kunne man tøffe derind, og ellers kunne man bare være og bade, der hvor vi var.

Har du et værste sommerminde?

- Jeg kan ikke komme i tanke om et.

Hvad er dine must-haves til sommeren?

- Jeg kan godt lide at lave traditionel, dansk mad, og min kone er vokset op med fransk mad, så hun synes, at dansk mad er noget af det mest eksotiske, der findes. Så når vi kommer op i sommerhuset, så laver jeg altid tarteletter.

- Da jeg lavede det sidste gang, erklærede min ældste søn, at tarteletter var rykket op på en andenplads - lige under sushi - og det synes jeg, var meget, meget stort. At det kommer lige under sushi.

- Og så er det også at kunne spille klaver for min egen fornøjelses skyld, og ikke fordi jeg skal arbejde. Det kan jeg også i sommerhuset.

Hvad er det bedste ved sommeren?

- Det er at rykke ud af byen. Det er at komme i sommerhus eller på ferie, hvor børnene kan få lov til at løbe ud. Vi bor i lejlighed, så det kan et eller andet at komme et sted hen, hvor vores ældste søn bare kan løbe ud på græsset.

- Så står jeg i køkkenet og laver mad, og så kommer han ind og spørger, om jeg vil med ud og spille badminton eller et eller andet. Så det bedste er det med at inde- og udelivet smelter sammen.

- Det lyder måske elementært, men der sker et eller andet med vores familieliv, når man kan løbe ind og ud. Ja, der blev jeg så lige 75 år gammel. Det var da dejligt.

Hvad er det værste ved sommeren?

- Det værste er, når ferien begynder, og når ferien slutter. Jeg kan ikke lide at have ferie, men når ferien så slutter, så kan jeg heller ikke lide det.

- Jeg er ligesom et lille barn, der skal have flyverdragt på. Det er ikke et problem at have den på, men det er overgangen, jeg ikke kan lide. Og når man så skal have flyverdragten af igen, så er det også et problem.

- Det er jo i virkeligheden det med at skifte mentalitet, som jeg ikke bryder mig om.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 27/07/2024 - 10:00

FAKTA: Børst algerne af terrassen

* Masser af sol i maj og en stor portion regn i juni og juli har givet algevæksten gode vilkår.

* Algerne etablerer sig gerne på din træterrasse, hvor de bliver glatte at gå på i vådt vejr. Men de kan også gro på murværk og fliser.

* Du kan komme af med algerne ved at slå til, når der har været nogle dage med sol og tørvejr. Når algerne er tørret ud, kan de børstes af med en hård børste.

Kilde: Tine R. Soden, ekspert i huseftersyn, Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 27/07/2024 - 10:00

Tjek huset godt igennem efter regnfuld sommer

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fugt er husets fjende nummer et, og derfor er det en god idé at få undersøgt, om dit hjem har taget skade af sommerens våde vejr.

Som husejer ved du, at fugt skal holdes for døren. Og efter en sommer med masser af regn er det højaktuelt at få tjekket hjemmet fra kælder til kvist for at se, om alt holder tørt.

Sådan lyder rådet fra Tine R. Sode, der er ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Det plejer at være i juli, at vi får de helt store skybrud, og i august kan man så passende lave en omfattende undersøgelse af, om ens hus har taget skade af de store vandmasser, siger hun.

Måske har en tagrende været så tung af vand, at en eller flere af samlingerne er gået i stykker, eller måske har et afløbsrør revet sig løs.

- Samtidig er det en god anledning til at få renset tagrender og tagbrønde, hvor der kan samle sig en del slam i bunden, siger Tine R. Sode.

Alle former for udendørs træværk er ligeledes vigtigt at få tjekket. Vær særlig opmærksom på fugtskader i træværket omkring vinduerne.

Sørg også for at holde godt øje med taget, soklen og murværket, der heller ikke har godt af gang på gang at blive gennemvædede af regn.

Når du er færdig udendørs, kan du gå en runde indendørs. Især kælderen skal du være opmærksom på, når det gælder fugt.

- Om sommeren skal man sørge for at lufte ud i kælderen for at undgå, at der dannes sommerkondens. Hos nogle kan det også blive nødvendigt at varme kælderen op, siger Tine R. Sode.

Hun tilføjer, at du også sagtens kan lufte ud, når det regner, da luften udefra altid vil være tørrere end luften indenfor.

Tjek også gerne eventuelle ventilationsriste til krybekælderen, lyder rådet fra Lucas Vindbæk Madsen, som er kvalitetschef og byggesagkyndig hos firmaet Botjek.

- Hold øje med, om ventilationsristene er ordentligt placeret, og at der ikke kommer vand ind til dem, siger han.

Når du har været i kælderen, kan du bevæge dig videre op gennem huset og hele vejen op til loftet, hvor det er vigtigt at kigge efter fugtskjolder.

- Ikke bare nedbør, men også problemer med ventilation kan give fugtproblemer i tagrummet, siger Lucas Vindbæk Madsen.

Lykkes fugten med at trænge ind i dit hus, kan problemet vise sig ved, at tapetet på væggene begynder at bule ud, eller at der vokser mørke skjolder frem bag møbler, der står op ad ydervægge.

Og så er det om at reagere. For fugt er husets fjende nummer et, understreger Lucas Vindbæk Madsen.

- Fugt er et at de største problemer, vi har, når det gælder skader på bygninger. En del bygningsdele holder ikke evigt, og de holder heller ikke tæt evigt, siger han og fortsætter:

- Hvis man får en masse vand ind, opstår der typisk råd i konstruktionen, og der kan komme skimmelproblemer og indeklimaproblemer.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek