Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 13/03/2023 - 10:57

Økonomer: Bankkrak kan gøre centralbank forsigtig med rentehammer

Bankkrak kan ses som bivirkning af store rentehop og gøre centralbanken i USA mere forsigtig ifølge økonomer.

Justin Sullivan/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Weekendens bankkrak for Silicon Valley Bank og den usikkerhed, det skaber, kan gøre den amerikanske centralbank mere forsigtig overfor store rentestigninger. Det vurderer to økonomer.

Det er til trods for, at et brandvarmt amerikansk arbejdsmarked i sidste uge skabte forventning om endnu en stigning på 0,5 procentpoint. Efter weekenden er forventningen i stedet, at der bliver tale om en mindre rentestigning.

- Jeg forventer, at den amerikanske centralbank måske vil tøve lidt med, hvor meget man skal stramme pengepolitikken i kølvandet på den usikkerhed, der er skabt af det her bankkrak, siger Mikael Olai Milhøj, der er chefstrateg hos formueforvalteren Sterna Capital.

- Der er ingen grund til at hæve renterne for meget i en situation, som den nuværende er.

I løbet af 2022 var Federal Reserve (Fed) fire gange ude med rentestigninger på 0,75 procentpoint og to gange med 0,5 procentpoint.

Det er ifølge Forbes kun sket én gang før i dette årtusind, at centralbanken har hævet sin rente med mere end 0,25 procentpoint.

Ifølge Sydbanks cheføkonom, Søren Kristensen, er Silicon Valley Banks krak også delvist en bivirkning af, at renterne er steget så hidsigt.

- Det er jo det, der har ramt her, siger Søren Kristensen.

- I virkeligheden tror jeg, at Fed er glade for at komme ned i tempo på renteforhøjelserne.

- For de her store renteforhøjelser er sjældent godt for økonomien, og det var nok også noget, der blev gjort i panik.

Rentestigningerne har ramt Silicon Valley Bank, fordi det har gjort værdien af bankens obligationer mindre. Bankens forretningsmodel byggede meget på at bruge kundernes indskud på at investere i obligationer.

Den havde hovedsageligt kunder i iværksætter-kredse i tech-branchen i USA.

Da techbranchen har været ramt i forbindelse med inflationen og de efterfølgende rentestigninger, skulle de virksomheder bruge deres penge fra banken.

Derfor blev banken tvunget til at sælge sine obligationer med tab til følge i en sådan grad, at det til sidst blev for meget, og banken knækkede.

Både Søren Kristensen og Mikael Olai Milhøj understreger dog, at selv om medicinen smager grimt, kommer centralbanken til at hæve renten yderligere.

Dertil er der stadig for stor efterspørgsel i amerikansk økonomi, hvilket holder inflationen på et for højt niveau, vurderer de.

- Selv om økonomien er stærk, og inflationen er alt for høj, giver det mening at se tiden an, siger Mikael Olai Milhøj.

- Ikke mindst fordi der kommer flere møder senere, hvor man kan korrigere og hæve renten med et større procentpoint, hvis man ser, at det her er faldet til ro igen.

Begge peger samtidig på, at der tirsdag kommer tal for, hvordan inflationen udvikler sig i USA. En overraskelse her kan igen ændre billedet.

De amerikanske renter betyder noget for, hvordan renterne udvikler sig globalt - dermed også på ting som danske boliglån.

Samtidig er rentestigninger med til at dæmpe efterspørgslen i USA, der er Danmarks største eksportmarked.

/ritzau/

Herlev, 13/03/2023 - 08:04

Melvin Kakooza og Camilla Martin scorer værtstjans

Til april indsamles der penge til Danmarks udsatte børn, når showet "Alle vores børn" løber af stablen på TV 2. Camilla Martin og Melvin Kakooza er værter.

Når Røde Kors, Dansk Boldspil-Union (DBU), Fodboldfonden og TV 2 går sammen om indsamlingsshowet "Alle vores børn" til april, bliver det med sportsværten og tidligere badmintonstjerne Camilla Martin og komiker Melvin Kakooza i front.

Det skriver TV 2 i en pressemeddelelse.

Lørdag den 15. april bliver indsamlingen afholdt, og showet bliver sendt live på TV 2 og TV 2 Play fra Herlev Hallerne.

Fokus vil være på udsathed blandt børnefamilier i Danmark. Det omfatter økonomiske udfordringer, fysisk eller psykisk sygdom og daglige bekymringer, der præger hverdagen.

Ifølge Røde Kors er behovet for økonomisk og social støtte blevet større grundet inflationen.

- Familierne fortæller os hjerteskærende historier om at være udsat for et ufatteligt stort pres på grund af en økonomi, der ikke rækker, siger Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors, i pressemeddelelsen.

- De familier, som i forvejen har kæmpet med at få enderne til at mødes, har fået det endnu sværere. Samtidig er de, som stod lige på grænsen til at få tingene til at hænge sammen, blevet skubbet ud over den grænse, advarer han.

Hos TV 2 anser man det for en fornem opgave at oplyse og samle danskerne om støtte til børn, der er udsatte.

- Ikke alle ved, hvad det vil sige at være et udsat barn i Danmark, og hvilke konsekvenser det kan medføre, og her kan vi gøre en forskel, siger TV 2's indholdsredaktør, Dorthe Thirstrup, i pressemeddelelsen.

- Det bliver en vigtig og samtidig festlig aften i børnenes tegn, hvor vi står sammen om at hjælpe børn, der lever med afsavn i hverdagen, siger hun.

Indsamlingen går til syv definerede indsatser fra Røde Kors og Fodboldfonden fordelt over året.

Det er ikke første gang, at TV 2, Fodboldfonden og Røde Kors går sammen om et indsamlingsshow til udsatte børn. Det gjorde de også i 2021 under navnet "Alle vores børn - side om side", hvor Melvin Kakooza også dengang var vært.

Her blev der indsamlet over ni millioner kroner.

"Alle vores børn" bliver sendt live lørdag 15. april på TV 2 og TV 2 Play fra klokken 20.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 13/03/2023 - 08:00

Annette Heick står for første gang bag egen forestilling

Entertainer Annette Heick og skuespiller Caspar Phillipson sender kærestebreve til hinanden i den nye forestilling "Pennevenner", som Annette Heick står bag.

Sanger, skuespiller og musicalstjerne. Annette Heick har mange talenter, og nu er hun for første gang idémageren bag sin egen forestilling.

Det sker i den nye romantiske og musikalske forestilling ved navn "Pennevenner", som opføres til september i Glassalen i Tivoli.

Det skriver forlystelsesparken i en pressemeddelelse.

Mens Annette Heick spiller den kvindelige hovedrolle, er det skuespiller og Vild med dans-vinder Caspar Phillipson, der spiller det mandlige modstykke. Hans søn, Silas Phillipson, har også en rolle i forestillingen.

Forfatteren Jesper Malmose, der blandt andet står bag teatersucceser som "Hele Danmarks Grethe" og "Et solstrejf i en vandpyt", er manuskriptforfatter bag "Pennevenner".

- Det er første gang, at jeg står bag en forestilling, og det giver et kæmpe sug i maven. Derfor er jeg også utrolig glad for, at jeg har allieret mig med Jesper Malmose, som er en vanvittig dygtig og erfaren manuskriptforfatter.

- Hele holdet bag "Pennevenner" er enormt dygtige, så publikum kan godt glæde sig til en rørende, musikalsk fortælling i en af landets smukkeste sale, siger Annette Heick i pressemeddelelsen.

Forestillingen udspiller sig i 70'erne og handler om to mennesker, der på tværs af Atlanten udvikler et forhold gennem brevskrivning og musik på kassettebånd.

Historien tager en drejning, da den mandlige hovedkarakter pludselig beslutter sig for at aflægge sin penneven et uanmeldt besøg.

Gennem stykket vil publikum blive præsenteret for en række fortolkninger af musikklassikere som "Ain't No Mountain High Enough" og "Gem et lille smil til det bli'r forår".

- Jeg er helt sikker på, at publikum får en fantastisk, sjov og rørende teateroplevelse. For mig personligt er det i øvrigt noget helt særligt at kunne optræde sammen med min søn, siger Caspar Phillipson i pressemeddelelsen.

"Pennevenner" får premiere den 14. september i Glassalen i Tivoli.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 13/03/2023 - 09:00

FAKTA: Her prøver de fleste illegale stoffer for første gang

* Den eksperimenterende brug af illegale stoffer topper i aldersgruppen 16-19 år.

* Meget få prøver stoffer for første gang efter 20-års alderen.

* Blandt unge under 25 år har 32 procent prøvet hash, og 11 procent har prøvet andre illegale stoffer end hash.

* De mest udbredte stoffer efter hash er kokain, amfetamin og ecstasy.

* Fra 2017 til 2021 var der et fald i udbredelsen af hash og et fald i brugen af andre illegale stoffer end hash i den voksne befolkning.

* Undersøgelsen blev dog gennemført under pandemien, hvor der var restriktioner og midlertidige tiltag i forhold til nedlukninger af nattelivet, hvilket formentlig forklarer noget af faldet.

* Ser man på hele perioden fra 2000 og frem til i dag, er udviklingen overordnet set stabil.

Kilde: rapporten "Udbredelse af illegale stoffer i befolkningen og blandt unge", Sundhedsstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 13/03/2023 - 09:00

Guide: Tal med din teenager om stoffer

Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Som forælder må du ikke virke dømmende eller for direkte, når du taler med dine børn om rusmidler, fortæller to eksperter i rusmiddelforebyggelse.

Samtalen om rusmidler med dine ældre teenagebørn kan være en svær snak at tage hul på.

Men ikke desto mindre er det en vigtig samtale at have, hvis man spørger ekspert i rusmiddelforebyggelse Søren Holm, der i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og Center for Rusmiddelforskning har lavet "Projekt Pas".

- Forskning viser, at hvis man taler om rusmidler og sætter grænser som forældre, så er risikoen for, at den unge får et for højt forbrug af alkohol, tobak og andre stoffer, mindre, siger han.

- Det har stor betydning, hvordan forældre griber det her an, supplerer supervisor og behandler Lotte Lyng Larsen fra U-turn, som er et kommunalt, anonymt rådgivningstilbud for unge og forældre med misbrug tæt inde på livet.

Her er nogle gode råd til, hvordan du kan begynde dialogen om rusmidler med din teenager.

1) Tal generelt.

Det første, man som forælder kan gøre, er at tale generelt om emnet, fortæller Lotte Lyng Larsen.

- Forsøg at være åben og nysgerrig på, hvad der rører sig i den unges liv, og hvad de oplever i nattelivet, siger hun.

- Det er vigtigt, at du ikke bringer den unge i en situation, hvor vedkommende skal forsvare sig selv.

Du må ikke gå for "direkte og lige på", når det kommer til samtalen om rusmidler, fortæller Søren Holm.

- Brug noget tid sammen med den unge, og få talt ham eller hende "varm", siger han.

- Begynd eventuelt med at tale generelt om alkohol og så gradvist om rusmidler. Du kan eksempelvis spørge ind til den unges holdning til emnet.

2) Udvis overskud og godt humør.

Derudover er det vigtigt at udvise overskud og godt humør, da det er en adfærd, der får de unge til at dele information.

- Husk, at man ikke nødvendigvis kan tale med den unge om det, når forældrene beslutter det. Det handler lige så meget om, hvornår den unge er klar, siger Søren Holm.

Ifølge Lotte Lyng Larsen bør du i samtalen vise, at du stoler på den unge og har tillid til vedkommende.

- Det viser, at du har en oprigtig interesse, og så kan du muligvis begynde at flytte samtalen fra det mere generelle til det konkrete, siger hun.

3) Sæt grænser.

Det er vigtigt at sætte grænser, da forskning viser, at det mindsker risikoen for et misbrug blandt unge børn, fortæller Søren Holm.

- Man kan godt sætte grænser, samtidig med at man er forstående og lyttende, siger han.

- Gør det klart, at de kan risikere at blive tilbudt noget, og styrk dem til at sige fra.

4) Skriv et brev.

Hvis du er meget bekymret som forælder og ikke ved, hvordan du skal indlede samtalen, kan det ifølge Lotte Lyng Larsen hjælpe at sende et brev til den unge.

Her kan du give udtryk for, at du rigtig gerne vil tale med den unge om rusmidler, men at du ikke helt ved hvordan.

I kan aftale, hvornår og hvordan det kan gøres på en god måde, fortæller Lotte Lyng Larsen.

5) Tal strategier.

Vær opmærksom på, at de unge godt kender forældrenes holdning til rusmidler.

- Spørg, om den unge har en strategi for, hvad han eller hun vil sige og gøre i bestemte situationer, hvis han eller hun for eksempel bliver tilbudt stoffer, eller hvis vennerne bliver meget påvirkede, siger Lotte Lyng Larsen.

Og er du stadig meget bekymret og ikke kan få en dialog op at køre med den unge, er anbefalingen at søge rådgivning.

- Her vil du anonymt kunne få råd og vejledning til at håndtere situationen, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv