Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Kyiv, 21/11/2023 - 10:55

Zelenskyj kalder Maidan-protesterne den første sejr over Rusland

Ukraines præsident hylder Maidan-protester. Imens kalder Rusland dem et kup med støtte fra udlandet.

Vasily Maximov, Maksym Marusenko/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, understreger tirsdag, at der er en forbindelse mellem Maidan-revolutionen for et årti siden og den igangværende krig mod Rusland.

I en udtalelse, der markerer tiåret for de historiske prodemokratiske protester, kalder han demonstrationerne for den "første sejr" i krigen mod Rusland.

Det var 21. november 2013, at den daværende prorussiske præsident, Viktor Janukovitj, droppede en associeringsaftale med EU.

Det satte gang i omfattende proeuropæiske protester, som i februar 2014 fik Janukovitj til at flygte til Rusland.

- Den første sejr i dagens krig, siger Zelenskyj i meddelelsen ifølge nyhedsbureauet AFP.

- En sejr over ligegyldigheden. En sejr for modet. En sejr for Værdighedens Revolution, siger han med henvisning til et andet navn for protesterne.

Omkring 100 civile døde ifølge AFP i sammenstød med sikkerhedsstyrker under demonstrationerne, hvor hundredtusindvis af mennesker gik på gaderne i Kyiv.

Kort efter protesterne blussede uroen op i Østukraine.

Det var umiddelbart efter Janukovitjs flugt, at russerne annekterede halvøen Krim.

Samtidig støttede Rusland prorussiske separatister, som gjorde oprør i det østlige Ukraine i Donetsk og Luhansk.

Også Rusland har udtalt sig i anledning af tiåret.

Dmitrij Peskov, som er talsmand for præsident Vladimir Putin, hævder, at Maidan-revolutionen er blevet støttet "direkte og indirekte" af andre lande.

Han hævder, at protesterne var et kup med støtte fra udlandet.

- Det er ikke en hemmelighed for nogen, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

EU-præsident Charles Michel er tirsdag ankommet til Kyiv for at markere tiåret.

Det sker, på et tidspunkt hvor EU-Kommissionen har anbefalet, at medlemslandene giver grønt lys til at begynde forhandlinger med Ukraine.

En beslutning om at indlede officielle forhandlinger om medlemskab er ventet ved et EU-topmøde midt i december.

En anonym EU-embedsmand sagde dog fredag i sidste uge, at ungarsk modstand udgør et problem.

/ritzau/

København, 21/11/2023 - 10:05

Forestilling om afdød hiphopdronning får danmarksturné

Det var en stor succes, da hyldestforestillingen "Natasja" dedikeret til den afdøde sanger blev opført i Operaen. I det nye år kan hele landet opleve den.

Operaen i København var fyldt, da musikforestillingen "Natasja" blev opført i løbet af sommeren. Her sang publikum med på sange som "Gi' mig Danmark tilbage" og "Ildebrand i byen".

Til næste år bliver historien om hiphop- og reggaesangeren Natasja Saad endnu en gang vakt til live, når musikforestillingen "Natasja" igen kan opleves.

Det annoncerer Lion Musicals og Live Nation i samarbejde med musikeren Clemens Telling i en pressemeddelelse.

Thomas Langkjær, producent og creative executive producer, kalder det en drøm at opleve publikums modtagelse af "Natasja".

- Hver aften var der en koncertlignende stemning i Operaen, hvor der blev danset og sunget med i salen, siger han i meddelelsen.

- Den oplevelse fortjener resten af landet også at få, tilføjer han.

Under showet tager sangerne og skuespillerne på scenen tilskuerne med gennem Natasja Saads liv, musik og karriere fra de første famlende koncerter i Ungdomshuset på Nørrebro i København til skuffelser hos pladeselskaber, og da de første store hits indtog landet.

Også den bilulykke, der kostede dansk-sudanske Natasja Saad livet i en alder af 32 år på Jamaica i 2007, og hendes sanges efterfølgende liv bliver et tema i opsætningen.

Tre sangere og skuespillere skal på scenen som Natasja Saad: Cisilia Ismailova, Feven Geles og Roberta Hilarius Reichhardt.

Caroline Henderson, Trine Appel og Pharfar er også en del af opsætningen, hvor de seks skuespillere deler forestillingens mere end 20 roller.

Musikforestillingen består af Natasjas egne sange, mens manden bag idéen om musikforestillingen, Clemens Telling, også kendt som MC Clemens, har skrevet nye handlingsbærende sange.

"Natasja" har premiere den 25. oktober i 2024 i Tivolis koncertsal i København med efterfølgende danmarksturné til Aarhus, Aalborg, Vejle og Ringsted.

/ritzau/

Læs Mere >>

Australien, 20/11/2023 - 15:44

Grev Nikolai: Vi snakker danglish derhjemme

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Selv om der snakkes fire sprog flydende hjemme i grev Nikolais familie, er det dog et helt femte særpræget sprog, de bruger.

- How are du?

Som søn af en dansk prins, hvis far var franskmand, og en mor, der er født i Hong Kong, er grev Nikolai vokset op i et sammensurium af sprog.

Selv om de fleste i familien taler flydende dansk, fransk, engelsk og kantonesisk, bliver der mest udvekslet samtaler på såkaldt danglish - dansk blandet med engelske ord.

Det fortæller grev Nikolai i et stort interview med det australske magasin Wish Magazine.

- Det er bare nemmere på den måde, fordi vi er spredt overalt på jorden, lyder det fra ham.

Grev Nikolais far er sammen med sin hustru, franskfødte prinsesse Marie, og parrets fælles børn, grev Henrik og komtesse Athena, flyttet fra Frankrig til USA.

Selv bor grev Nikolai for en periode down under i Australien med sin gymnasiekæreste, Benedikte Thoustrup.

De læser begge et semester på University of Technology Sydney som en del af deres respektive uddannelser på Copenhagen Business School.

Semestret slutter i slutningen af november. Men grev Nikolai og Benedikte Thoustrup har planlagt at holde jul sammen down under.

Ved siden af sine australske studier er grev Nikolai også kommet i stald hos landets afdeling af det internationale modelbureau Kult.

Grev Nikolai debuterede som model, da han gik catwalk for det britiske brand Burberry tilbage i 2018. I interviewet med Wish Magazine, hvor han apropos er på forsiden, fortæller han, hvordan catwalkkarrieren begyndte.

- Som dreng var mode ikke altid en del af mit liv. Men da jeg nåede en vis alder - jeg tror, det var i gymnasiet - blev det en større interesse for mig, fortæller grev Nikolai i det australske interview.

- Da jeg fyldte 18 år, kontaktede et modelbureau min mor og far og spurgte, om jeg kunne være interesseret i at blive model som en karrierevej. De ventede, indtil jeg kunne træffe mine egne beslutninger, og jeg var opsat på at give det et forsøg.

Det er også der, hans foreløbige fremtid er.

- Jeg tror, jeg gerne vil arbejde med mode og fortsætte med at være model så længe som muligt, lyder det fra grev Nikolai.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/11/2023 - 10:00

FAKTA: Når du planter juletræet ud igen

* Der er forskel på pottede juletræer, når det gælder deres chancer for at kunne blive plantet succesfuldt ud igen efter jul.

* Træer, der har levet hele deres liv i en potte, er nemmere at plante ud, end dem, der er blevet gravet op fra en mark. Det skyldes, at pottetræet har hele sit rodnet nede i potten, mens træet fra marken fik ødelagt sit rodnet, da det blev gravet op. 

* Husk at akklimatisere det pottede juletræ, inden du planter det ud i haven. Kontrasten fra den varme stue til vintervejret kan slå træet ihjel. Stil det derfor gerne i en udestue eller i en garage i nogle uger, inden du planter det ud.

Kilde: Claus Jerram Christensen, direktør i Danske Juletræer.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 21/11/2023 - 10:00

Sådan forlænger du juletræets levetid og undgår nåledrys

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Med frisk luft og masser af vand kan du holde juletræet friskt næsten helt til påske og undgå, at det lynhurtigt drysser alle nålene af.

Drømmejuletræet stråler grønt og kønt, når du og familien danser om det den 24. december.

Så hvordan undgår du, at det forvandler sig til et dryssende mareridt før tid?

Grundlæggende handler det om at undgå, at træet tørrer ud. Det siger Claus Jerram Christensen, der er direktør for brancheforeningen Danske Juletræer.

Det kan du have in mente, allerede når du vælger dit juletræ. Der er nemlig artsforskelle på, hvor hurtigt grantræer mister deres grønne gnist.

- Nordmannsgran er bedre til at holde på nålene og tørrer ikke ud på samme måde som rødgran gør, fortæller direktøren.

Ligegyldigt hvad du vælger, er det en god idé at vente længst muligt med at tage træet indendørs.

- Opbevar træet udendørs et køligt fugtigt sted, hvor det ikke trækker, og der ikke kommer direkte sollys, siger Claus Jerram Christensen.

Fyld dernæst en spand med vand, som træet kan stå i. Det må gerne blive i nettet, hvis det er svøbt i sådan et.

Sav gerne et lille stykke af bunden på stammen, inden du sætter det ned i spanden. På den måde åbnes karrene i træet, så det nemmere kan optage vandet.

- Store træer suger meget vand, så det er godt løbende at sikre sig, at spanden ikke løber tør, siger Claus Jerram Christensen.

Fyld også gerne vand i juletræsfoden, når det er blevet tid til at stille juletræet på plads inde i stuen.

- Et afskåret træ er ligesom en buket blomster. Du kan også putte en knust hovedpinepille ned i vandet, siger branchedirektøren og fortsætter:

- Det er med til at holde karrene i bunden af træet åbne. Det er dog ikke nødvendigt, men man kan prøve det af, hvis man vil.

Han anbefaler i øvrigt, at træet så vidt muligt ikke placeres tæt på en radiator eller en brændeovn, da varmen herfra kan skynde på udtørringen.

Har du købt et juletræ i en potte, har træet et lidt større batteri at køre på, fordi det står med rødderne i jord.

- Men pottede træer kan selvfølgelig tørre ud ligesom alle andre potteplanter. Så her skal du også sørge for at vande det nok, men heller ikke vande det for meget.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv