Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 08/02/2024 - 10:52

Yderligere tre tiltaler er rejst for billigelse af Hamas-angreb

Den første sag om billigelse af Hamas-angreb starter i næste uge. Der er i alt rejst fire tiltaler.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Der er rejst tiltale i yderligere tre sager om billigelse af terror i relation til konflikten mellem Israel og Hamas.

I alt er der nu rejst tiltale i fire sager.

Det oplyser justitsminister Peter Hummelgaard (S) på et samråd. Tallene fra Rigsadvokaten er opgjort til og med 31. januar.

I alt er der oprettet 67 sager hos politiet om mulig overtrædelse af paragraffer vedrørende billigelse af terror, lyder det videre.

51 af de sager er fortsat under efterforskning, hvoraf der er rejst sigtelse i syv af dem.

I næste uge er den første retssag om billigelse af terror efter Hamas' angreb på Israel 7. oktober sidste år. Sagen skal for retten torsdag formiddag ved Københavns Byret.

Her er en mand tiltalt efter straffelovens paragraf 136, stk. 2, hvor forbuddet om offentligt at billige en terrorhandling fremgår. Straffen er bøde eller fængsel indtil to år.

Ifølge TV 2 har en influencer med samlet over 200.000 følgere på sociale medier bekræftet, at det er ham, der er tiltalt i den sag.

Samrådet torsdag er indkaldt af Dansk Folkepartis Mikkel Bjørn, der vil vide, hvorfor der ikke er rejst flere sigtelser.

Peter Hummelgaard påpeger, at politiet har skærpet opmærksomhed på ytringer, der kan høre under straffelovens bestemmelser vedrørende billigelse af terror.

Senere torsdag vil rigspolitichefen og rigsadvokaten redegøre for arbejdet med sagerne på et møde med ministeren og Folketingets partier, lyder det.

/ritzau/

København, 08/02/2024 - 09:00

Silas Holst: Lola har sat mig fri

Silas Holst er tilbage i glansrollen som dragqueenen Lola i "Kinky Boots". - Der har åbnet sig en port inden i mig om, at jeg godt må være den, som jeg er.

Det er i Lolas tårnhøje hæle, at Silas Holst for alvor har fået sit eget fodfæste.

Nu genoptager den kendte danser og musicalstjerne glansrollen som den pompøse og selvbevidste dragqueen i Det Ny Teaters repremiere på "Kinky Boots" 8. februar.

- Det er en forestilling, der har rørt mange ting i mig, og som på mange måder har hevet mig ud fra 20-meter-vippen, siger Silas Holst.

- Det tapper ind i meget af det, jeg selv har gået med: at være bange for at stå ved mig selv og indrømme, at jeg syntes, det var sjovt at tage høje hæle på en gang imellem og lege med Barbie i stedet for at gå til håndbold.

I "Kinky Boots" møder Charlie, arvingen til en skofabrik, dragqueenen Lola. Charlie har svært ved at holde forretningen kørende. Men sammen med Lola får han idéen om at lave højhælede sko til mænd.

Dem hopper Lola selv ofte i, for når hun får støvlerne på og lader Simon - som hun egentlig er født som - blive i garderoben, kan hun sparke røv.

- Lola er sådan en, der er pisseligeglad, og på mange måder har det sat mig enormt meget fri at spille hende, fortæller Silas Holst.

- Det lyder fuldstændig absurd, men det er lidt, som om det ikke rigtigt er mig, der spiller hende. Man tager sådan en superheltekappe på, og så er man et fabeldyr, der kan alt muligt sindssygt, som jeg, Silas, ikke kan.

- Det er, som om man forlader sig selv og får en pause til at turde alt det, man inderst inde drømmer om at gøre. Det tør jeg, når jeg er hende.

Lola er også klar med kække kommentar, som ikke står i det manuskript, Silas Holst har terpet forud for forestillingerne.

- Det har været en indre proces, som også var helt vildt befriende, da jeg kom igennem det: at stå i et rum, hvor man må og skal omfavne Lola så meget, at man tør at smide det i hovedet på 1200 mennesker hver aften.

- Der blev skabt et helt vanvittigt rum, hvor man må være præcis, som man gerne ville være. Og så på en eller anden mærkelig måde, uden jeg sådan var klar over det, fandt jeg hjem til et sted, jeg ikke rigtigt vidste, jeg manglede at finde hjem i.

- Der har åbnet sig en port inden i mig om, at jeg godt må være den, som jeg er, og så er det egentlig ligegyldigt, hvad folk synes. Nu er det sjældent, jeg i 40'erne leger med barbiedukker, men hvis jeg skulle have lyst, er det ikke noget, jeg behøver at skjule, hvis det banker på døren.

I Lolas støvler har Silas Holst forsøgt at sparke sine egne spøgelser fra fortiden til hjørne, for helt væk kan han desværre ikke smide dem.

Allerede på sin første skoledag skulle Silas Holst forsvare, hvem han var og svare på, at han altså var en dreng, når nu han gik i strik i stedet for håndboldtrøjer og til dans i stedet for fodbold. Det var mærkeligt, lød det med foragt fra dem, der skulle være hans klassekammerater.

Silas Holst dagdrømte sig væk fra mobningens mareridt, som hærgede hele hans skoletid.

Der var ét sted - foruden i dansesalen - hans dagdrømme kunne blive til virkelighed. Det var på Eventyrteatrets bonede gulve.

Og nu er han tilbage på de skrå brædder.

- Det er ikke, fordi jeg blev født på TV 2's dansegulv, siger Silas Holst.

- Jeg har haft arbejde inden da, og der lavede jeg også teater - i mange år. Så jeg er bare fortsat med det, jeg altid har gjort.

Silas Holst blev kendt i den brede offentlighed gennem sine i alt ni sæsoner i "Vild med dans". Et program, som mange, oplevede Silas Holst, havde en holdning til. Nogle så voldsomme, at det flåede ar op fra skoletiden.

Silas Holst er blevet kaldt "bøsserøv", "tudefjæs", "krukke" og perfiditeter langt grovere end det.

Det eskalerede, da han i 2019 dansede med skuespilleren Jakob Fauerby - som seerne i øvrigt stemte til tops i dansedysten, og de blev dermed det første par i verden af samme køn til at vinde "Vild med dans".

Perfiditeterne fortsatte de to følgende sæsoner, hvor Silas Holst dansede med henholdsvis sanger- og skuespiller Nukâka Coster-Waldau og tv-vært Lise Rønne.

- Det var, som om der var enormt meget vrede rettet mod mig, siger Silas Holst.

- Det var helt vildt hårdt at være i. Virkelig voldsomt! Og det fik lov til at knække mig i en periode.

Efter finalen i 2021 oplyste Silas Holst, at han ikke ville fortsætte i "Vild med dans". Han kunne simpelthen ikke holde til mere.

- Jeg kan mærke, det har været enormt sundt for mig at have en pause fra alt det der og bare være inde i teatermørket, hvor folk ved, at jeg er og køber billet på grund af eller på trods af det. Men der pisser jeg ikke nogen af, konstaterer han.

- Der er stadig sure mennesker, men efter at have trukket mig fra det i en periode begynder jeg også at betragte det lidt anderledes, distancere mig fra det og ikke tage det så personligt, siger han og tilføjer så:

- Jeg kan også mærke, at processen i "Vild med dans" så småt begynder at hive i mig. Det er jo et meget sjovt job egentlig. Så jeg tror, jeg har haft pissegodt af at tage en pause.

Man hører dog ikke Silas Holst bedyre, at han vil tilbage i "Vild med dans".

- Så langt er jeg ikke nået, siger han.

- Men jeg tror, at jeg ikke vil afvise det helt blankt længere. Der er noget i mig, der begynder at få idéer og tænke kreativt, hvad det format angår. Det plejer at være en meget god indikator om, at noget er sjovt.

Det er ikke, fordi haterne er forstummet eller er blevet rummelige i mellemtiden.

Niveauet er det samme, men i Lolas sko klæber det sig ikke lige så fast under sålerne.

- Det er derfor, at "Kinky Boots" er sådan et dejligt univers at være i, siger Silas Holst.

- Det er godt at blive mindet om, at man ikke kan gøre alle glade, uanset hvad man gør. Og så må man fokusere på dem, der kan lide det, siger han.

Har Silas Holst alligevel svært ved det, kan han kigge op på sin Reumert-statuette.

Han blev belønnet med dansk scenekunsts fornemste pris for sin præstation i "Kinky Boots" i kategorien Bedste Mandlige Hovedrolle.

Symbolværdien er langt større end titlen.

- Jeg tror, der er mange, der ser mig som en, der er smart i en fart, forventer en hel masse, gør en hel masse og har held med en masse ting. Det er et glamourøst tv-perspektiv, og det er absolut ikke sådan, jeg ser mit eget liv, siger Silas Holst.

- Jeg kæmper med sygt lavt selvværd. Men efter prisen tror jeg, jeg er begyndt at tænke: "Jamen, så kan jeg i hvert fald noget".

Noget er ikke 100 procent.

- Det er måske 60-40 - i den gode fortjeneste, vurderer Silas Holst.

- De sidste 40 har jeg heller ikke som sådan behov for, for det holder mig også i gang, siger han og uddyber:

- Jeg har en angst for at blive for tilfreds med alt, for så ved jeg ikke, hvad der venter på den anden side af det. Om man føler sig selvfed og synes, man er så god, at man ikke vil arbejde hårdere. Så jeg kan faktisk meget godt lide kombinationen. Bare det lave selvværd ikke tager over.

Som far har det været en frygt, om hans egne børn ville lidt af det samme forvrængede selvværd, han stadig den dag i dag kæmper med.

Så han gør alt, hvad han kan, for at vise Maggie My og Bob Jones, som han har med veninden Louise Mahnkopf og musicalskuespilleren Johannes Nymark, at verden er åben.

- Det er den største lettelse overhovedet, at jeg har to børn, som er pissegode socialt, siger Silas Holst.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/02/2024 - 22:51

Anmeldere er ikke ubetinget begejstrede for ny ungdomsfilm

Dansk ungdomsgyser "Paranoia" begejstrer ikke landets anmeldere, selv om hovedrolleindehaverne imponerer.

Det er ikke lutter rosende ord, som den danske anmelderstab har tilovers for den nye ungdomsgyser "Paranoia".

Filmen, der har Zoe Bryan Hertz og August Carter i hovedrollerne, er instrueret af Kari Vidø. og er en filmatisering af Birgitte Lorentzens ungdomsroman "Cykose".

Der er kærlighed, gys og psykiatriske tematikker på programmet, men det er ikke nok til at imponere Soundvenue, der giver filmen to ud af seks stjerner.

Om filmen skriver Soundvenue, at den "kommer ti år for sent".

- Hvis du leder efter en lightudgave af "Twilight" med et drys af det paranormale, er "Paranoia" et godt bud, skriver mediet.

Soundvenue er ikke de eneste, der trækker tråde til "Twilight-sagaen", der tog ungdommen med storm, da en vampyr og et menneske af kød og blod forelskede sig.

Filmmagasinet Ekko skriver, at "Paranoia" kan virke som svaret på en dansk pendant til "Twilight".

De giver den nye film tre ud af seks stjerner og roser filmens unge skuespiller - samtidig med at de sender en langside mod filmens skildring af psykiatrien.

- Man kommer til at heppe på psykosen, og det er mildest talt uheldigt i en tid, hvor flere og flere unge har psykiske lidelser, lyder det.

Hos Vi Elsker Serier er der også ros af hente til hovedrolleindehaverne, der ifølge mediet imponerer.

Også her bliver det til tre ud af seks hjerter til en "pudsig blanding af en rigtig god ungdomsfilm om psykisk sygdom kombineret med en middelmådig psykologisk/overnaturlig gyser, båret af gode skuespilpræstationer".

Information giver hverken stjerner eller hjerter, men avisen skriver i sin anmeldelse af arl Vidøs debutfilm:

- "Paranoia" er en gyser med systemkritik og ung kærlighed, som desværre lider af uskarp iscenesættelse.

Filmen får danmarkspremiere torsdag i biografer landet over.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 08/02/2024 - 09:30

FAKTA: Skader på skiferien

* Assistancevirksomheden SOS International hjalp sidste år knap 1300 danskere, der var kommet til skade på skiferien.

* 51 procent af skaderne skete i Østrig, mens 19 procent skete i Italien, 12 procent i Frankrig, 10 procent i Norge og 5 procent i Sverige.

* Det er ofte knæ- og skulderskader, der behandles. Næsten halvdelen af skaderne, som SOS International hjælper med, er knæskader. Skulderskader udgør cirka hver femte skade. 

Kilde: SOS International.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 08/02/2024 - 09:30

Undgå at styrtet på pisten gør alt for ondt på pengepungen

Barbara Gindl/Ritzau Scanpix

Få helt styr på dine forsikringer, inden du og familien drager af sted på skiferie, så du undgår, at regningen stikker af i tilfælde af en ulykke.

Skiferien kan blive en ekstra dyr fornøjelse, hvis du kommer galt af sted på pisten.

Derfor er det afgørende, at du får tjekket op på dine forsikringer inden afrejse. Det siger Bente Elton Rasmussen, der er leder af den gratis hjælpelinje UlykkesLinjen hos UlykkesPatientForeningen.

- Det kan få kæmpestore konsekvenser at komme til skade i en soloulykke uden at have en rejseforsikring og en ulykkesforsikring, der dækker. For så skal du selv betale for at komme hjem og selv stå for behandlingsudgifterne, fortæller hun.

Efterlader skaden dig med varige men, hæfter du ligeledes selv for de udgifter, der vil være forbundet med det, hvilket ellers ville være noget, som forsikringen kunne have taget sig af.

Bente Elton Rasmussen råder dig til at få tjekket op på, om din ulykkesforsikring dækker for skiferier.

Samtidig skal du sikre dig, at alle i familien - også børnene - har en ulykkesforsikring, da de fleste forsikringsselskaber kræver, at hver person i husstanden har sin egen. Når det gælder rejseforsikringen, er det dog muligt at tegne en, der dækker hele husstanden.

Det fortæller Anne Garde Slothuus, der er forsikringsekspert hos Forsikringsoplysningen hos brancheorganisationen Forsikring & Pension.

- Det er altid en god idé at huske rejseforsikringen. For kommer du voldsomt til skade på skiferien og har brug for hjemtransport, dækker det blå sygesikringskort ikke. Måske skal du flyves med et ambulancefly hjem, og det koster rigtig mange penge, siger hun.

Dine forsikringer kan også komme i spil, hvis du er involveret i et uheld, hvor det er dig, der er skyld i, at en anden person kommer til skade. Her er det vigtigt, at du har en ansvarsforsikring.

- Pådrager du andre skade uden at have en ansvarsforsikring, kan det få voldsomme konsekvenser, fordi den anden kan rette et erstatningskrav mod dig. Og det kan blive kæmpestore summer - for eksempel hvis vedkommende er kommet så slemt til skade, at han ikke kan arbejde efterfølgende, siger Bente Elton Rasmussen.

Går turen til Italien er det i øvrigt lovpligtigt, at du som skiturist har en ansvarsforsikring. Har du ikke det, kan du få inddraget dit liftkort, fortæller Anne Garde Slothuus.

- Det er et krav i Italien, at du kan fremvise bevis for, at du har en ansvarsforsikring. Det kan du få ved at ringe til dit forsikringsselskab og bede om at få udstedt et særligt certifikat.

Er du så uheldig at komme galt af sted på din vej ned ad pisten, kan du med fordel kontakte den alarmcentral, der er tilknyttet dit forsikringsselskab for at få rådgivning. Blandt andet er det godt at være opmærksom på, at din rejseforsikring kun dækker, hvis du har dokumentation fra en læge på, at du er kommet til skade.

- Hvis du er så uheldig at komme til at gøre skade på andre, skal du sørge for at udveksle forsikringsoplysninger med den anden person og lade dit forsikringsselskab afgøre, om du kan gøres ansvarlig for skaden, siger Anne Garde Slothuus.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek