Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Bruxelles, 03/01/2024 - 10:54

Verdens største diamantmineselskab er nu på EU's sanktionsliste

Efter man blev enige om den 12. sanktionspakke i december, er mineselskabet Alrosa føjet til sanktionslisten.

Af: /ritzau/

Verdens største diamantmineselskab, russiske PJSC Alrosa, og dets topchef er onsdag kommet på EU's sanktionsliste.

Det skriver Det Europæiske Råd i en pressemeddelelse.

Selskabet er ejet af den russiske stat og står for over 90 procent af Ruslands diamantproduktion.

Alrosa anses af EU sammen med topchefen, Pavel Aleksejevitj Marinytjev, for at være med til at underminere og true Ukraines territorielle integritet og uafhængighed samt at være en stor bidrager til den russiske stats indtjening.

Sanktioneringen kommer, efter at EU i december blev enige om sin 12. sanktionspakke mod Rusland, hvor der blev nedlagt forbud mod diamantimport både direkte og indirekte fra Rusland.

Næsten 1950 individer, virksomheder og organisationer er på EU's sanktionsliste, som bestemmer, hvem der får indefrosset værdier i Europa.

Det er dermed forbudt for EU-borgere og selskaber at frigive midler til dem på sanktionslisten.

For individer gælder der også rejseforbud, der forhindre dem i at rejse ind i EU eller gennem EU-territorier.

Rusland er verdens største producent af uslebne diamanter. I 2021 havde det statsejede diamantmineselskab en omsætning på omkring 24 milliarder kroner.

/ritzau/

København, 03/01/2024 - 08:00

BLÅ BOG: Szhirley Nova Bianca Rokahaim

* Szhirley Nova Bianca Rokahaim er skuespiller, revy- og musicalsanger og driver smykkeforretningen Dropps by Szhirley.

* Hun debuterede med sin første single, "Please me", i 1996.

* Desuden har hun medvirket i julekalenderen "Julestjerner", har spillet med i "Gooseboy" og lagt stemme til en karakter i "Ronal barbaren".

* Sangerinden har også deltaget i tv-programmerne "Vild med dans" og "Toppen af poppen" samt været vært for børnenes melodigrandprix, MGP.

* Sangerinden har været nomineret til en Robert for "Årets originale sang" i 2020.

Kilde: Szhirley.dk og robertprisen.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/01/2024 - 08:00

Szhirleys superpower: Jeg er ikke som andre

Sangerinden Szhirley har brugt sin oplevelse af ikke at være ligesom alle andre som en måde til at finde ud af, hvem hun selv er, og hvad hendes styrker er.

Siden sangerinden Szhirley var helt lille, har hun følt, at hun ikke var lige som alle andre.

- Hvis jeg var barn i dag, så vil man sikkert prøve at putte mig i noget udredning og finde ud af, hvad for en bogstavkombination jeg har, lyder det fra Szhirley.

- Det behøver vi slet ikke komme ud i. Jeg har det fint, uanset hvilket alfabet der kører i mig, siger sangerinden, der har det borgerlige navn Szhirley Nova Bianca Rokahaim.

I barndomshjemmet har Szhirley altid fået opbakning af sin mor. Hun understregede, at Szhirley ikke gik i ét med tapetet, men var som en sommerfugl, der skulle sprede sine vinger.

- Jeg ved godt, når man er yngre, at man rigtig gerne bare vil blende ind og være som andre, siger Szhirley og fortsætter:

- Når man på et tidspunkt finder ud af, at man er den eneste af sig selv i hele verden, og at det er ens superpower, er der rigtig mange, som virkelig tør at dykke ned i: "Hvem er det egentlig, jeg er, og hvad er mine styrker" og så køre på dem, forklarer den i dag 47-årige sangerinde.

Det er netop et af temaerne i julekalenderen "Tinkas juleeventyr", som fra den 21. november 2024 kan ses som musical i Glassalen i Tivoli i København.

Sangerinden skal spille plejemor til Tinka, der er halvt nisse og halvt menneske og derfor får at vide, at hun ikke er rigtigt nisse, men heller ikke passer ind i menneskenes verden.

Den historie vil Szhirley gerne understøtte fra scenen.

- Der er jul, kærlighed, god musik og vidunderlige kolleger. Og så det med at stå ved sig selv, som den man er, lyder det fra Szhirley.

Foruden sangerinden består skuespillerholdet af Birthe Kjær, Johannes Nymark, Martin Bo Lindsten og Kasper Leisner.

Sangene skrives af Burhan G og Sarah West, der blandt andet har skrevet titelsangen til TV 2's julekalender "Jul i Valhal" med Martin Brygmann.

- Lige så snart de går i studiet, regner jeg med, at de ringer og spørger, om jeg ikke kommer forbi, siger Szhirley med et grin.

- Så kan man jo altid komme med lidt input og idéer, hvis de altså er åbne for det, forsætter hun og tilføjer, at det kun er gode ting, som kommer ud af de to musikere og sangskrivere.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/01/2024 - 10:00

FAKTA: Hold øje med flyets indretning

* Fly har forskellig layouts, alt efter hvor store de er.

* Langdistanceflyene er bredere og har ofte tre rækker på enten 2-3-2, 3-3-3 eller 3-4-3 sæder.

* Ved fordelingen 2-3-2 og 3-4-3 er et sæde i hver side at foretrække frem for i midten

* Sidder du ved gangen i midterste række i en 3-3-3-indretning, så kan du kun forstyrres af én passager (vedkommende der sidder helt i midten).

Kilde: Momondo.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 03/01/2024 - 10:00

Ekspertens tip: Sådan finder du det bedste sæde i flyet

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Har du lange stænger, eller er du bekymret for turbulens? Her er de bedste flysæder på økonomiklassen - og dem du absolut skal holde dig fra.

Hvis du vil sidde bedst muligt i flyet, handler det ikke kun om at have alverdens støttepuder med. Det handler også om, hvilket sæde du sidder i.

Dog er der ikke et fasttømret regelsæt, som du kan følge, siger Flemming Lundberg Poulsen, der er chefredaktør for branchesitet FinalCall.travel.

- Flyselskaberne indretter flyene forskelligt, men i mange tilfælde kan man godt følge nogle tommelfingerregler for at finde de bedste sæder, siger han.

Hvis du vil mindske støjen fra flymotoren og mindske turbulensen, bør du eksempelvis vælge et sæde så langt fremme som muligt, fortæller Flemming Lundberg Hansen.

Det rigtige sædevalg kommer i de fleste tilfælde også an på personlig præference, men det er som regel de færreste, der er interesserede i midtersædet, lyder det fra chefredaktøren.

- Her kommer du til at sidde i et i forvejen trængt sæde mellem folk, du ikke kender.

- Det kan være smart som familie, men rejser du alene, kan det godt være surt, for det er svært at komme på toilettet, få noget fra hattehylden eller strække sig.

Ved gangen har du typisk privilegiet at have mere benplads og at kunne gå på toilettet uden at skulle kravle over de andre, mens du ved vinduet har nemmere ved at sove.

- Prøv dog så vidt muligt at undgå at købe gangpladsen lige ved toiletterne, for så kommer du til at sidde midt i en kø, og det kan godt være forstyrrende på en lang flyvetur, siger Flemming Lundberg Poulsen.

- Ligeledes er det dødens pølse at få en vinduesplads, hvor der så ikke er et vindue. Og det er der faktisk ofte en eller to rækker, der ikke har, i et normalt passagerfly.

Flemming Lundberg Poulsens råd er at bruge hjemmesiden seatguru.com, hvor du kan søge en specifik flytype frem og få en oversigt over, hvordan sæderne er indrettet, samt en rød, gul eller grøn score.

- Hjemmesiden er ikke hundrede procent korrekt, da den er bygget på feedback fra passagerer, men det er en god rettesnor, siger han.

Du kan også gå efter de mere specielle sæder som eksempelvis ved en nødudgang eller helt forrest, hvor du ikke har en række foran dig.

Men alle specielle sæder kommer med en risiko, advarer Flemming Lundberg Poulsen.

- Selv om du har mere benplads ved en nødudgang og på første række, så har du dit bord i armlænet ved siden af, og det gør sædet en smule smallere.

Du kan heller ikke have din taske liggende foran dig, hvis du sidder ved en nødudgang af sikkerhedsmæssige hensyn, fortæller chefredaktøren.

- Er du to meter høj, så er det måske en pris, du gerne vil betale.

Pas også på med de helt bageste sæder. For på især langrutefly kan du ifølge Flemming Lundberg Poulsen komme ud for, at sæderne ikke kan slås så langt tilbage, som de andre sæder kan.

- Ofte er der også en tendens til, at sæderne bagest kan sidde lidt tættere sammen, fordi flyskroget er en smule smallere der.

- Det kan dog også være en fordel, hvis så flyselskabet har valgt at placere to sæder i stedet for tre bagest. Så har du mere plads, tilføjer han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv