Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 03/01/2024 - 08:00

Szhirleys superpower: Jeg er ikke som andre

Sangerinden Szhirley har brugt sin oplevelse af ikke at være ligesom alle andre som en måde til at finde ud af, hvem hun selv er, og hvad hendes styrker er.

Af: Af Amalie Dinesen, Ritzau Fokus

Siden sangerinden Szhirley var helt lille, har hun følt, at hun ikke var lige som alle andre.

- Hvis jeg var barn i dag, så vil man sikkert prøve at putte mig i noget udredning og finde ud af, hvad for en bogstavkombination jeg har, lyder det fra Szhirley.

- Det behøver vi slet ikke komme ud i. Jeg har det fint, uanset hvilket alfabet der kører i mig, siger sangerinden, der har det borgerlige navn Szhirley Nova Bianca Rokahaim.

I barndomshjemmet har Szhirley altid fået opbakning af sin mor. Hun understregede, at Szhirley ikke gik i ét med tapetet, men var som en sommerfugl, der skulle sprede sine vinger.

- Jeg ved godt, når man er yngre, at man rigtig gerne bare vil blende ind og være som andre, siger Szhirley og fortsætter:

- Når man på et tidspunkt finder ud af, at man er den eneste af sig selv i hele verden, og at det er ens superpower, er der rigtig mange, som virkelig tør at dykke ned i: "Hvem er det egentlig, jeg er, og hvad er mine styrker" og så køre på dem, forklarer den i dag 47-årige sangerinde.

Det er netop et af temaerne i julekalenderen "Tinkas juleeventyr", som fra den 21. november 2024 kan ses som musical i Glassalen i Tivoli i København.

Sangerinden skal spille plejemor til Tinka, der er halvt nisse og halvt menneske og derfor får at vide, at hun ikke er rigtigt nisse, men heller ikke passer ind i menneskenes verden.

Den historie vil Szhirley gerne understøtte fra scenen.

- Der er jul, kærlighed, god musik og vidunderlige kolleger. Og så det med at stå ved sig selv, som den man er, lyder det fra Szhirley.

Foruden sangerinden består skuespillerholdet af Birthe Kjær, Johannes Nymark, Martin Bo Lindsten og Kasper Leisner.

Sangene skrives af Burhan G og Sarah West, der blandt andet har skrevet titelsangen til TV 2's julekalender "Jul i Valhal" med Martin Brygmann.

- Lige så snart de går i studiet, regner jeg med, at de ringer og spørger, om jeg ikke kommer forbi, siger Szhirley med et grin.

- Så kan man jo altid komme med lidt input og idéer, hvis de altså er åbne for det, forsætter hun og tilføjer, at det kun er gode ting, som kommer ud af de to musikere og sangskrivere.

/ritzau/

København, 21/04/2024 - 10:34

Dronning Mary har taget billeder af fødselsdagsbarnet Isabella

Kongeparrets ældste datter, Isabella, fylder 17 år søndag den 21. april. Nye billeder foreviger prinsessen.

Prinsesse Isabella fejrer søndag den 21. april sin fødselsdag med familie og venner.

I anledning af at hun fylder 17 år, har kongehuset delt billeder af prinsessen på det sociale medie Instagram.

Billederne er taget på Amalienborg af dronning Mary og viser prinsesse Isabella sammen med kongefamiliens ene hund Coco.

Prinsesse Isabella er kongeparrets førstefødte datter. Hun er den anden i arvefølgen efter sin storebror, kronprins Christian.

Hun er storesøster til tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.

Til daglig går prinsesse Isabella på Øregård Gymnasium i Hellerup, hvor hun startede i 1.g sidste sommer.

Ifølge Billed-Bladets hofreporter Marianne Singer vil fremtiden for prinsesse Isabella byde på en anden end den, der venter kronprins Christian. Hun vil dog stadig have forpligtelser.

- Idet prinsesse Isabella er søster til Danmarks kommende konge og en del af tronfølgen, vil hun aldrig kunne leve et helt normalt liv uden offentlig interesse, siger Marianne Singer til mediet.

- Hun har til gengæld en langt større frihed end sin bror for at kunne tjene sine egne penge og leve et forholdsvist privat arbejdsliv i mere lukkede rammer.

I januar fik prinsesse Isabella og tvillingparret Vincent og Josephine en ny titel som riddere af Elefantordenen.

Det skete som et led i, at kong Frederik overtog tronen fra dronning Margrethe. I ordenens vedtægter lyder det nemlig, at kongens børn er fødte medlemmer.

De har endnu ikke fået overrakt ordnen. Det vil forventeligt ske, når de fylder 18 år.

Prinsesse Isabella er ikke den eneste i kongehuset, der fylder år i april.

Den 29. april fejrer prinsesse Benedikte sin 80-års fødselsdag, mens dronning Margrethe fyldte 84 år den 16. april.

Festlighederne blev dog nedtonet grundet branden på Børsen i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 08:00

FAKTA: Anette Støvelbæk

* 56-årige Anette Støvelbæk blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1997.

* Hun fik sit gennembrud i dogmefilmen "Italiensk for begyndere" fra 2000. Siden er hun kendt fra store roller i DR-dramaet "Krøniken" og fra TV 2-serierne "Lærkevej", "Sygeplejeskolen" og "Badehotellet".

* Privat er hun gift med den verdenskendte danske stjerneskuespiller Lars Mikkelsen.

* De har spillet over for hinanden mange gange. Ud over "Badehotellet" har de blandt andet begge medvirket i "De fortabte sjæles ø" fra 2007 og "Venuseffekten" fra 2021.

* Sammen har de sønnerne Lue Støvelbæk, som blev uddannet skuespiller i 2019, og Thor Støvelbæk, som læser til skuespiller ved Statens Scenekunstskole i Odense.

Kilde: danskefilm.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Lav de traditonelle hveder derhjemme

John Jønssons hvedeopskrift er over 100 år gammel. I sit eget bageri bager han meget store portioner. Følgende opskrift er skaleret ned til 45 til 50 hveder per portion, men kan med fordel halveres yderligere.

* 120 gram sukker.

* 30 gram salt.

* 20 gram kardemomme.

* 250 gram økologisk smør.

* 7 æg.

* 75 gram - svarende til halvanden pakke - gær.

* Omkring 1,2 liter vand.

* Omkring 3 kilogram hvedemel.

Hvis du ælter dejen på maskine, skal dejen være glat, så den slipper kanten af skålen. Gør du det i hånden, skal den være blød, men ikke klæberig.

Kilde: John Jønsson, formand for Bager- og konditormestre i Danmark og ejer af Johns Kagehus.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Sjællænderne er mest traditionstro

* 76 procent af respondenterne bosat i Region Sjælland synes, at vi i Danmark skal holde fast i traditionen med at spise hveder på store bededag, til trods for at helligdagen er afskaffet. Mens 63 procent af dem, der er bosat i Region hovedstaden, mener det samme.

* Når det komme til fynboerne, mener 67 procent, at vi skal blive ved med at spise hveder på den tidligere store bededag.

* Også jyderne støtter i stor stil op om at fastholde hvedetraditionen. 74 procent af vestjyderne, 71 procent af nordjyderne og 70 procent af jyderne i Syd- og Sønderjylland bakker op om traditionen, mens østjyderne ligger lidt under med 67 procent.

Kilde: undersøgelsen baserer sig på 1990 webinterviews indsamlet via Norstats panel og er gennemført på vegne af smørproducenten Lurpak. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt til danskere i alderen 18 til 75 år, og fuld repræsentativitet er sikret ved efterfølgende vægtning.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek