Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Hoogerheide, 04/02/2023 - 10:50

Van Aert er tryg ved VM-rute tegnet af ærkerivalens far

Mathieu van der Poels far har lavet ruten til VM i cross, men konkurrenten Wout van Aert er ikke bekymret.

Jasper Jacobs/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Cykelryttere er altid på udkig efter små detaljer, der kan give dem en fordel i kampen om de store sejre.

Set i det lys kunne man få den tanke, at Wout van Aert måske ikke ville være lykkelig over, at søndagens rute til VM i cross er tegnet af konkurrenten Mathieu van der Poels far.

Men det bekymrer ikke den belgiske stjerne, at det er Adrie van der Poel, som har bestemt, hvad rytterne skal igennem. Tværtimod.

- Jeg tror, jeg har vundet næsten alle de verdensmesterskaber, som Adrie har tegnet, så jeg har ikke noget at frygte. Jeg har ikke andet end ros til organisationen. Det er en flot og sikker rute, siger han ifølge det belgiske medie Sporza.

Mathieu van der Poel og Wout van Aert delte VM-titlerne mellem sig i syv år i træk før 2022.

Hollandske van der Poel vandt i 2015 og i årene 2019-2021, mens Wout van Aert stod øverst på podiet i tre år fra 2016 til 2018.

Sidste år vandt Tom Pidcock i de to andre stjerners fravær, men briten er ikke til start i år.

Van der Poel og van Aert er derfor de altoverskyggende favoritter til at skulle slås om sejren på hollænderens hjemmebane i Hoogerheide.

- Det vil være en skam, hvis jeg misser titlen, men det betyder ikke så meget igen. Den titel føjer ikke meget til mit cv længere.

- Vinteren er et skridt under det, der venter. På landevejen er der visse løb, der gør, at foråret ikke bliver en succes, hvis jeg eller holdet ikke vinder der, forklarer Wout van Aert, som til gengæld mener, at "æren" er på spil søndag.

Både Mathieu van der Poel og Wout van Aert har haft stor succes på landevejen ved siden af crosscyklingen.

Begge har vundet flere klassikere og haft den gule trøje i Tour de France.

/ritzau/

København, 04/02/2023 - 08:00

Anders Agger får filmdebut: Der er en vis logik i det

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Spørgsmålene sidder løst på DR-journalisten Anders Agger. I den nye film "Meter i sekundet", hvor han har skuespildebut, det dog ham, der kommer med svarene.

Anders Agger bider sig tit i tungen, når han træder ind på sin lokale kaffebar i Aarhus. For spørgsmålene har det med at falde ud af munden på ham, mens baristaen brygger hans cortado.

Hvad betyder den nye tatovering, hun har fået på fingeren? Hvor ofte arbejder hun her, og hvad bruger hun ellers sin tid på?

- Min familie har jo nogle gange bare lyst til at låse mig inde i bilen og sige: "Skal vi ikke bare hente kaffen? Så bliver du lige her", siger den 58-årige journalist og dokumentarist, der blandt andet er kendt for DR-programmet "Indefra".

Den store spørgelyst er dog ikke kun en arbejdsskade, men udspringer af en konstant trang til at blive klogere på andre mennesker og de sammenhænge, de indgår i.

- Det er egentlig drevet af empati. Altså, et ønske om at forstå, forklarer Anders Agger.

Samme mission er hovedkarakteren i Hella Joofs nye komedie "Meter i sekundet" på, da hun flytter fra København til landsbyen Velling ved Ringkøbing Fjord.

Filmen er baseret på forfatter Stine Pilgaards bestsellerroman af samme navn og følger en ung kvinde, der gang på gang kommer galt af sted i sit forsøg på at nærme sig de lidt mere fåmælte vestjyder.

Ordene løber ligesom af med hende, og det ved hverken købmanden eller dagplejemoren, hvad de skal stille op med.

Undervejs søger hun råd hos Anders Agger, og derfor får han nu debut som skuespiller.

- Det er min klare opfattelse, at Hella Joof i første omgang gik efter at få enten Mads Mikkelsen eller Nikolai Coster-Waldau til at spille min rolle, siger han med smil i stemmen og fortsætter:

- Men de var i gang med noget andet, og så blev det mig. Og det, synes jeg da, at der er en vis logik i.

Selv om Anders Aggers optræden i både bog og film er ganske lille, så har "Meter i sekundet" fyldt en del for ham, siden Stine Pilgaard bankede på hans dør en regnvåd novemberdag for et par år tilbage og fortalte, at han figurerede på siderne i hendes kommende roman.

Han får stadig beskeder på de sociale medier fra læsere, der spørger, om han godt ved, at der findes en fiktiv Anders Agger, som bliver semistalket af en storsnakkende kvinde fra Velling.

- Med filmen bliver det bare ekstra meta. Folk har jo svært ved at finde ud af, om det er mig, eller om det ikke er mig, siger han og griner.

- Det er et meget godt billede på tilfældighederne omkring den her bog, som jeg har været så heldig at læse i, allerede før den var skrevet færdig.

Oveni hatten har han og Stine Pilgaard udviklet et venskab, hvor de kan dele deres fælles fascination for, hvad der egentlig er på spil blandt deres medmennesker.

- Stine kan sidde inde i et rum eller i en stue, eller vi kan gå ind på en festivalplads eller sidde på et brunt værtshus, og så har hun straks regnet ud, at ham derovre er ved at gå fra hende der. Hun er meget dygtigere til det, end jeg er.

"Meter i sekundet" havde biografpremiere 2. februar.

/ritzau/

Læs Mere >>

Paris, 03/02/2023 - 21:52

Iransk filminstruktør og vinder af Guldbjørn er løsladt i Iran

Stringer/Reuters

Jafar Panahi er løsladt fra Evin-fængslet i Teheran efter sultestrejke, oplyser menneskerettighedsgruppe.

Den internationalt anerkendte iranske filminstruktør Jafar Panahi er blevet løsladt mod kaution efter syv måneder i fængsel i Iran.

Det oplyser den iransk-amerikanske menneskerettighedsgruppe CHRI ifølge AFP.

Løsladelsen kommer, efter han havde indledt en sultestrejke.

62-årige Panahi har modtaget en række internationale priser for sine film. Heriblandt Guldbjørnen i Berlin i 2015 for sin film "Taxi Teheran".

Han regnes for at være et af sit lands førende kulturpersonligheder og en torn i øjet på landets religiøse ledere.

Han blev i sommeren sidste år sat til at afsone en gammel dom på seks års fængsel for antistatslig virksomhed ifølge det danske filmmagasin Ekko.

Det var inden, at landsomfattende protester brød ud i Iran efter en ung iransk-kurdisk kvinde døde i september. Ifølge hendes familie døde hun efter at være mishandlet af regimets moralpoliti.

CHRI skriver på Twitter, at Panahi er blevet løsladt fra det berygtede fængsel Evin i Teheran, "to dage efter han indledte en sultestrejke for at få sin frihed".

Avisen Shargh i Iran har publiceret et billede af Panahi, der mødes med jubel og omfavnelser af sine tilhængere efter sin frigivelse.

To af hans film er tilgængelige på filmstriben.dk, som administreres af de danske biblioteker.

Det er "Taxi Teheran" og filmen "Tre Kvinder".

Lederen for Cannes filmfestival, Thierry Frémaux, udtrykker "stor lettelse" over nyheden om Panahis løsladelse.

- Vi glemmer ikke alle de, i Iran og rundt om i verden, som udsættes for vold og undertrykkelse. Cannes Film Festival vil altid stå ved kunstnernes side fra hele verden i forsvaret for frihed, siger han til AFP.

Panahi modtog i 2018 Cannesprisen for bedste manuskript til "Tre Kvinder". Han vandt Guldløven for bedste film ved filmfestivalen i Venedig i 2000 for "Cirklen".

Hans film kredser ofte om kvinders rolle og placering i det iranske samfund.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/02/2023 - 10:00

Flere råd til dig som lejer

* Når en bolig lejes ud, gælder lejeloven - også hvis lejeaftalen er mundtlig eller skrevet på en serviet.

* Hvis intet er aftalt, betyder det ikke, at udlejer har det sidste ord.

* Læs altid de særlige vilkår i en lejeaftale med en rådgiver.

* I nogle bestemte situationer fremgår det af loven, at beboerne skal behandles ens og have samme vilkår. Du kan derfor prøve at spørge din nabo, om I har den samme lejekontrakt, hvis du er utilfreds med dine egne vilkår.

Kilde: Lejernes Landsorganisation (LLO).

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 04/02/2023 - 10:00

Kend faldgruberne og dine rettigheder: Det skal du vide som lejer

Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix

Pas på falske udlejere og sørg for at dokumentere boligens stand, når du vil leje. Loven giver god beskyttelse, der ikke kan fraviges ved aftale, siger jurist.

Hvis du er på jagt efter en lejebolig eller allerede bor i en som godt halvdelen af de danske husstande, har du en række rettigheder som lejer. Og de er gode at kende, hvis noget skulle gå galt.

Det er lejeloven, der regulerer forholdet mellem lejer og udlejer. Overordnet er lejelovens formål at beskytte lejeren.

Chefjurist i Lejernes Landsorganisation (LLO) Anders Svendsen giver et par råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du leder efter en lejebolig, og hvad du bør gøre før indflytning.

- Som det første skal du undersøge, om boligen tilhører den person, der prøver at leje den ud, siger Anders Svendsen og tilføjer:

- Du kan slå ejeren op på boligejer.dk eller tinglysning.dk. Hvis det ikke er ejeren, som du har kontakt til, er det et stort rødt flag, der kræver en god forklaring.

Fordelen ved at kontrollere online er, at du kan gøre det i ro og mag uden at involvere udlejeren.

Er det ejeren, som du har fået kontakt til, så bed om en fremvisning af boligen og få ejeren til at identificere sig selv med pas eller kørekort, når du ankommer. Tjek eventuelt også navneskilte på postkasse og dørtelefon.

Du skal være varsom, fordi flere boligsøgende har fået franarret depositum i den seneste tid. Svindlere har lavet lejekontrakter og fremvist boliger, som de ikke selv råder over og derfor ikke kan leje ud.

Har du fat i en anden end ejeren, og vedkommende prøver at leje boligen ud til dig, bør der være en skriftlig tilladelse fra ejeren.

Anders Svendsen anbefaler, at du især er opmærksom og varsom, hvis du skal leje fra en privat udlejer med få lejeboliger.

- Inden du skriver under, skal du sørge for at få læst din kontrakt. Lejeloven har stor beskyttelse, som ikke kan fraviges ved aftale, siger han og tilføjer:

- Men der er stadig nogle vilkår, som kan ende med at blive dyrt for lejeren. Det kan være en fordel, at lejekontrakten bliver læst igennem af en, som kender lejeloven.

Det er under alle omstændigheder en rigtig god idé at få lavet et indflytningssyn - altså en gennemgang af boligens stand ved indflytning.

- Et indflytningssyn er i mange tilfælde lovpligtigt, hvis udlejer skal kunne stille økonomiske krav ved fraflytning, siger Anders Svendsen.

- Det er simpelthen for at sikre, at lejer kun betaler for sin egen eventuelle misligholdelse.

Udlejeren skal altså dokumentere, hvordan det så ud, da lejeren flyttede ind, for at det kan blive sammenholdt med, hvordan det ser ud, når lejer flytter ud.

Den samme opfordring kommer fra direktør for Danske Udlejere, Michael Preetzmann.

- Udlejeren skal sørge for at afholde et indflytningssyn, før nøglerne overdrages til lejer, siger han.

- Rapporterne fra indflytning og fraflytning bliver sammenlignet, og eventuelle forskelle danner grundlag for lejerens udgifter til istandsættelse. Derfor er det supervigtigt, at begge rapporter er detaljerede og dokumenteret med billeder.

Indflytningssynet er udlejers vurdering af boligens stand. Lejeren skal også selv sørge for at kigge lejeboligen omhyggeligt igennem og lave en mangelliste inden for 14 dage fra overtagelse og sende den til udlejer.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv