Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 26/02/2024 - 10:57

Valgtest flyttede over 100.000 stemmer ved folketingsvalg i 2022

I ny undersøgelse af valgtest er forskers "bedste bud", at testene flyttede omkring 110.000 stemmer ved valg.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Ved folketingsvalget i 2022 skiftede omkring 110.000 danskere parti på grund af en valgtest.

Det er buddet fra lektor Mathias Wessel Tromborg ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, der har undersøgt valgtestenes effekt. Det skriver Jyllands-Posten.

- Det kommer selvfølgelig med nogle forbehold, som det altid gør, når man snakker med forskere som os. Men ja, det er vores bedste bud, siger Mathias Wessel Tromborg til avisen.

Ifølge Jyllands-Posten viser resultaterne fra undersøgelsen, at når 100 vælgere får anbefalet et andet parti end det, som de i første omgang hælder til, så vil cirka 16 af dem skifte parti.

De omkring 110.000 stemmer svarer til omkring fem mandater i Folketinget.

En lang række danske medier tilbyder op til hvert valg læsere at foretage en valgtest eller kandidattest. Valgtestene matcher vælgerne med politikere ved, at vælgerne forholder sig til politiske udsagn, som kandidater inden da har svaret på.

Og valgtest bliver benyttet af mange vælgere, kan professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet konkludere.

Den store valgundersøgelse af folketingsvalget 2022, "Partiledernes kamp om midten", der netop er udkommet med Kasper Møller Hansen som en af to hovedforfattere, viser, at cirka 62 procent af vælgerne i Danmark tog en valgtest i 2022. Cirka 45 procent af dem siger, at de endte med at stemme, som testen anbefalede dem.

- Valgtest er uden sammenligning det, som flest vælgere bruger i en valgkamp. De kan se en valgplakat eller en debat, men valgtest trumfer det hele. De er simpelthen blevet en fuldstændig definerende del af vores måde at navigere politisk, siger Kasper Møller Hansen til Jyllands-Posten.

Den nye undersøgelse fra Aarhus Universitet viser også, det i alt var omkring 175.000 stemmer ved folketingsvalget i 2022, der blev påvirket af valgtest.

Ud over dem, der skiftede parti på grund af en valgtest, påvirkede testene også eksempelvis ved, at nogle vælgere fik et andet match end ventet, og derfor blev i tvivl om, hvad de skulle stemme.

/ritzau/

København, 26/02/2024 - 09:01

Dansk skuespiller scorer stor værtstjans og nominering

Når lydbøgerne hyldes ved årets Mofibo Awards til marts, bliver det med skuespiller og lydbogsindlæser Ellen Hillingsø som vært.

Skuespilleren Ellen Hillingsø er ikke kun kendt fra biograflærredet, de skrå brædder og fra tv-skærmen - hun er også lydbogsindlæser, og nu skal hun hylde de bedste af slagsen.

Ellen Hillingsø vender tilbage som vært på Mofibo Awards, som i år bliver uddelt 14. marts i Vega i København.

Det annoncerer Mofibo i en pressemeddelelse.

Den kendte skuespiller har selv lagt stemme til titler, der spænder fra Michelle Obamas selvbiografi, "Min historie", til et væld af meditationsbøger og børnebøger om Ronja Røverdatter og Pippi Langstrømpe.

- Lydbøger er en måde, hvor litteraturen kommer endnu bredere ud, og jeg lytter selv til rigtig mange lydbøger og synes, det er vigtigt, at vi hylder håndværket bag, siger Ellen Hillingsø i pressemeddelelsen.

Til Mofibo Awards skal der uddeles priser til de bedste bøger inden for seks kategorier: Biografi og Dokumentar, Børnebog, Romance, Krimi og Spænding, Roman og Oversat Fiktion.

Derudover vil der også blive uddelt en pris til Årets Nye Indlæsertalent samt en ærespris.

Årets prismodtagere bliver ud over hæderen belønnet med en statuette og 10.000 kroner.

Ellen Hillingsø er selv blandt de nominerede. Efter hun havde takket ja til værtsrollen, blev hun nomineret i Roman-kategorien for sin indlæsning af Maren Uthaugs "11 %".

Hun er dog uden indflydelse på, hvem vinderne bliver, idet dette afgøres af en jury. For Roman-kategorien består juryen af Niels Erling, Jesper Zuschlag, Benjamin Koppel og Camilla Lau.

De to øvrige nominerede titler i den kategori er "Afslutninger" af forfatter Kim Andrea Brofeldt og indlæser Githa Lehrmann samt "De bedste familier" af forfatter Kim Blæsbjerg og indlæser Morten Rønnelund.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/02/2024 - 09:00

Dansk skuespillerpar gifter sig

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Rasmus Krogsgaard friede til Patricia Schumann på sønnikes etårs-fødselsdag. Nu har skuespillerparret giftet sig. Det skriver Billed-Bladet.

Efter godt et års forlovelse har skuespillerparret Patricia Schumann og Rasmus Krogsgaard giftet sig.

Det skriver Billed-Bladet.

Patricia Schumann og Rasmus Krogsgaard har dannet par i seks års tid og har sønnen Absalon sammen.

Rasmus Krogsgaard friede til sin Patricia på sønnikes etårs-fødselsdag 21. februar 2023.

Det er ikke gennem branchen, at Patricia Schumann og Rasmus Krogsgaard mødte hinanden. Det skete derimod på et værtshus på Frederiksberg, selv om deres familier har kendt hinanden i mange år, har parret tidligere fortalt til Billed-Bladet.

Patricia Schumann er datter af cirkusartisten Benny Schumann, og Rasmus Krogsgaards onkel har været kapelmester i Cirkus Schumann, ligesom han også selv har arbejdet sammen med Benny Schumann, fortalte de dengang til ugebladet.

43-årige Rasmus Krogsgaard er kendt fra revyscenen, men også fra TV 2 Charlies årlige satireshow "Året der gak". Derudover har han medvirket i TV 2's dramakomedieserie "Dansegarderoben", og han har haft roller i "Bytte bytte baby" og "Spies & Glistrup".

48-årige Patricia Schumann er kendt fra roller i "De forbandede år", "Skyggen i mit øje" og for sin prisvindende præstation i Thomas Vinterberg-dramaet "Submarino".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/02/2024 - 10:00

FAKTA: Styrk musklerne derhjemme

* Det er vigtigt, at du styrker dine muskler og knogler mindst to gange om ugen.

* I hjemmet kan du nemt lave øvelser, hvor du bruger din kropsvægt og de store muskler, som er ben, baller, ryg, mave og arme.

* Gør det for eksempel til en vane at lave mavebøjninger og armstræk hver morgen, eller konkurrer med familien om, hvem der kan holde planken i længst tid.

* Du kan også lave squats foran fjernsynet.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 26/02/2024 - 10:00

Sådan slår du kong Frederik til Royal Run

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Hvis du også skal løbe Royal Run den 20. maj, og du gerne vil slå kong Frederiks løbetider fra sidste år, får du løbekonsulentens bedste råd.

95.000 danskere har tilmeldt sig dette års Royal Run, som løber af stablen den 20. maj.

Det er første gang, at kong Frederik X skal snøre løbeskoene til Royal Run, efter at han blev kronet i januar.

Sidste år løb han som kronprins fem kilometer på 24 minutter og 26 sekunder og ti kilometer på 53 minutter og 7 sekunder ifølge Sportstiming.dk.

Hvis du vil slå hans løbetider fra sidste år, bør du gå i gang med at træne nu.

Sådan lyder rådet fra Henrik Kjærsgaard Mikkelsen, som er løbekonsulent hos idrætsorganisationen DGI, som sammen med en række andre står bag Royal Run.

- I månederne op til løbet anbefaler jeg, at man tilstræber at løbetræne tre gange om ugen, siger han.

- Når man skal i gang med at løbe, er det godt at huske at få hovedet med og indstille sig mentalt på træningen.

Det kan man for eksempel gøre ved at huske at klæde om til træningstøj - også selv om man nogle dage vælger at gå frem for at løbe.

Han peger på, at det altid er bedre at gå distancen, som man har planlagt at løbe, end helt at droppe træningen.

- Fem kilometer vil mange kunne overkomme at træne op til, men ti kilometer kræver alligevel lidt mere - især i konkurrence, siger Henrik Kjærsgaard Mikkelsen og tilføjer:

- Man skal arbejde sig langsomt op til løbedistancen, og det vil være godt, hvis man før løbsdagen kan nå at teste og mærke i kroppen, hvordan det føles at løbe hele distancen.

Hvis man vil gennemføre løbet hurtigere, skal man i hvert fald en måneds tid før løbet i gang med det, der kaldes kvalitetstræning, forklarer han.

- Det er, når man løber meget hurtigt på kortere distancer. Tre uger inden selve løbet kan man vælge en flad og jævn strækning på 500 meter, hvor man sætter tempoet op. Hold et minuts pusterum, og gentag det op til fire gange på samme løbetur.

Henrik Kjærsgaard Mikkelsen peger på, at der er nogle grundlæggende parametre, som man skal være opmærksom på, når man vil træne op til noget.

- Man skal være meget bevidst om, hvordan ens krops aktuelle fysiske og mentale tilstand er, og hvad den kan holde til. Man skal altså undgå at overbelaste ved at overpræstere, siger han.

- Det er særligt vigtigt også at styrketræne som en del af sin løbetræning. Generelt skal man træne hele kroppen, men specifikt ryg, mave og ben, når vi taler om løb.

Og så understreger han, at det er godt at være bomstærk, men man risikerer at få skader, hvis man er stiv i leddene og kroppen.

Derfor er mobilitet - altså bevægelighed - mindst lige så vigtig at gøre til en del af træningen.

- Når man strækker ud mellem løbeturene, har det ingen bevist effekt på ømheden i musklerne dagen efter. Men udstrækning bidrager til den generelle mobilitet, siger han og tilføjer:

- En god udspændings- og mobilitetsøvelse er den såkaldte solhilsen inden for yoga.

På løbsdagen er det en god idé at spise lidt hurtige kulhydrater som toastbrød med marmelade eller havregrød med sirup og rosiner, så kroppen har en masse energi, som den kan forbrænde.

- Tag også et æble med i tasken, og spis det en halv time før løbet, siger Henrik Kjærsgaard Mikkelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek