Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Warszawa, 10/05/2024 - 10:51

VM-serien i speedway indfører sprintløb på træningsdagen

Fredag skal speedwaykørerne for første gang kæmpe om op til fire VM-point på den normale træningsdag.

Sportxpress/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

VM-serien i speedway skal fredag afprøve et nyt tiltag forud for lørdagens grandprix i polske Warszawa.

I stedet for den normale træning skal Leon Madsen, Mikkel Michelsen og de øvrige 14 kørere dyste om regulære VM-point i et sprintløb.

Der er point til de fire bedste i sprintløbet, hvor vinderen tager fire VM-point, mens der uddeles tre, to og et point til de tre næste placeringer i Polens hovedstad.

VM-kørerne inddeles i første omgang i fire grupper, så der er fire på banen på samme tid, som det kendes fra et normalt heat.

Der er dog ikke tale om et traditionelt heat, hvor det handler om at køre først over målstregen efter fire omgange. I stedet gælder det om at sætte den hurtigste omgangstid.

De fire kørere, der sætter den hurtigste omgangstid i hver gruppe, går videre til et finaleheat med VM-point til alle finalister. Finalen køres som et traditionelt heat over fire omgange.

Den samlede vinder af sprintløbet får også mulighed for at vælge sin startposition til lørdagens grandprix.

Tilbage i 2021 indførte Formel 1 et sprintløb i udvalgte grandprixer for at skabe mere spænding hen over løbsweekenderne.

Det er med afsæt i den idé, at VM-serien i speedway nu også afprøver et lignende format to gange i 2024-sæsonen. Ud over Warszawa skal der køres sprintløb i Cardiff senere på året.

Der er to danskere med i VM-serien, der begyndte for to uger siden i Kroatien. Her hentede Leon Madsen ti point, mens Mikkel Michelsen optjente otte point. Australske Jack Holder vandt sæsonpremieren og har 20 point.

Fredagens sprintløb afvikles klokken 17.00.

/ritzau/

Malmø, 10/05/2024 - 09:34

Danmark overtager rekord for flest år uden Eurovision-finale

Efter torsdagens skuffelse har Danmark slået sin egen rekord for flest missede finaler i Eurovision i træk.

Efter at det danske bud på en Eurovision-vinder, Saba, torsdag ikke kvalificerede sig til finalen, er Danmark på nuværende tidspunkt det land, der er gået flest år uden at nå en finale.

Det skriver DR.

Danmark var sidst i finalen i 2019 med Leonoras "Love Is Forever". Dermed er det kun den nuværende stime, som Danmark overtager. I 2020 blev konkurrencen aflyst på grund af coronapandemien.

Danmark overtager rekorden fra Irland, Georgien og Letland, der alle torsdag kvalificerede sig til finalen. Georgien og Letland var sidst i finalen i 2016, mens Irland sidst var i finalen i 2018.

Årets Eurovision-finale afholdes i Malmø. Danske Saba deltog med sangen "Sand".

Aldrig har Danmark misset så mange Eurovision-finaler i træk.

Siden 2004, hvor Eurovision begyndte at afholde semifinaler op til selve finalen, har Danmark misset finalen tre gange ud over den nylige fireårige stime. Det skete i 2004, 2007 og 2015.

Danmark vandt sidst Eurovision i 2013 med Emmelie de Forests "Only Teardrops". Det var tredje gang, at Danmark vandt sangkonkurrencen.

/ritzau/

Læs Mere >>

Malmø, 10/05/2024 - 08:36

Saba efter dansk Eurovision-exit: Jeg er lettet og skuffet

Martin Meissner/Ritzau Scanpix

Det lykkedes ikke Saba at kvalificere sig til grandprixfinalen. Sådan en har Danmark ikke stået i siden 2019.

Det blev et "hejdå" til drømmen om en dansk Eurovision-finale, som ellers ville have været den første siden 2019.

Men endnu et år har Danmark fået sparket i semifinalen. Seerne sendte ikke nok stemmer til Saba, som stillede op med nummeret "Sand", og hun måtte tage tomhændet fra konkurrencen i Malmö Arena i Sverige torsdag aften.

- Seerne har talt, og jeg er selvfølgelig skuffet, siger en tydeligt berørt Saba til pressen efter exittet.

- Jeg ville selvfølgelig gerne have kvalificeret mig og have brudt den statistik. Men jeg er også stolt, og jeg synes, vi gjorde, hvad vi kunne. Vi er et helt hold, der har kæmpet røven ud af bukserne.

Da Saba havde sunget sin sang, fældede hun nogle tårer, som blev fanget af kameraerne, der tv-transmitterer grandprixet ud til de mange millioner seere, som ser med verden over.

- Jeg tror bare, jeg var stolt. Det har bare været en lang rejse, og jeg var glad for at stå der. Det var en vild oplevelse, fortæller Saba.

Hun havde opbakning med fra sin kæreste, musicalskuespilleren Aviaya Rønnow Steinø, og fra den kendte journalist Tine Gøtzsche, som Saba betragter som sin reservemor.

De mødte hinanden for fire års tid siden under Danmarks Indsamling, og de mærkede med det samme en særlig forbindelse.

Tine Gøtzsche skulle interviewe Saba og hendes tvillingsøster, Andrea Lykke Oehlenschlæger, som er født i Etiopien, hvorfra Tine Gøtzsches søn også er adopteret fra. Saba besøgte efterfølgende Tine Gøtzsche og hendes søn, og siden har de været uadskillelige.

Familien har været en stor støtte for Saba under Eurovision, for den 26-årige sanger har været meget i tvivl om, hvorvidt hun overhovedet skulle være der.

Saba meldte sig til Dansk Melodi Grand Prix, inden den igangværende krig i Gaza brød ud. Israel gik til modangreb efter den væbnede palæstinensiske bevægelse Hamas' angreb på Israel i oktober og har fortsat bombardementerne.

Efterfølgende har Saba overvejet sin deltagelse. Da hun besluttede at stille op, oplevede hun kritikere, der ikke ville acceptere andet, end at hun trak sig.

Det lagde et ekstra pres på Saba, som er psykisk sårbar.

Hun er tidligere stået frem i DR-dokumentaren "Min sindssyge tvilling" med sin søster.

Men Saba besluttede at deltage i håbet om at skabe en inkluderende fest - hun har fremhævet, at hun selv er brun, queer, adopteret og åben om sin kamp med sit psykiske helbred.

- Jeg er et konkurrencemenneske, og jeg er også et stolt menneske, og jeg synes selvfølgelig, det er ærgerligt ikke at gå videre. Men jeg er på en måde også lettet og synes, at det er gået godt, siger Saba og fortsætter:

- Jeg er lettet over, at det er veloverstået. Men jeg er skuffet og ked af, at jeg ikke kunne følge det til dørs for de mennesker, for hvem det betyder en masse for, og som gerne så, at Danmark kvalificerer sig.

Det er under halvandet år siden, at Saba fik sit gennembrud.

Da hendes tvillingsøster blev gravid, overtog Saba hendes rolle i musicalen "Hair".

Siden er det gået stærkt.

- Jeg glæder mig til at komme hjem og kramme min familie og fortsætte mit liv og se, hvad der byder sig, siger Saba.

- Det har været vildt at stå i, det her. Jeg har fået en masse ud af det på både godt og ondt.

DR har allerede annonceret Dansk Melodi Grand Prix 2025.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/05/2024 - 10:00

FAKTA: Kom tæt på dyrene

* Gå i skjul i et fugletårn. Tag ud i de tidlige morgentimer, hvor fuglene ofte er aktive.

* Bevæg dig væk fra byens lys og stiens lygtepæle i aftentimerne. Se op mod himlen, og oplev flagermus.

* Tag en dykkermaske og en snorkel med på stranden. Stik hovedet ned i vandet ved et tangbælte eller stenrevler. Så kan du se liv under vandet som krebs, fiskeyngel og rippegobler, hvis tråde changerer som diamanter.

* Vend en sten eller et gammelt stykke trøsket træ i skoven, og oplev nogle af de insekter, du normalt ikke får lov at se. Det kan være løbebille eller smælderlarver.

Kilde: naturvejleder Jes Aagaard.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 09/05/2024 - 10:00

Læg dig i skovbunden og få en uforglemmelig naturoplevelse

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hvis du prøver at gå i et med naturen, kan du lokke nogle af de mere sky eksistenser frem fra deres skjul.

Når du går en tur i skoven eller andre naturområder, er det måske med en makker, du har gode samtaler med, eller en afslappende podcast i ørerne. Det kan også være, du svinger dig op i cykelsadlen og kombinerer frisk luft og naturkulisser med syre i benene.

Men hvis det er dine foretrukne metoder, risikerer du at gå glip af nogle helt unikke naturoplevelser.

- Når man går igennem naturen, er det kun de mest resistente dyr, der bliver tilbage og ikke lader sig påvirke af, at man er der, siger bestyrelsesmedlem hos Danmarks Naturfredningsforening Peter Skov Kragh Halling, der er under uddannelse som naturvejleder på Skovskolen ved Københavns Universitet.

Prøv i stedet at stå stille - og være stille. Så kan du nemlig snyde dyrene til at glemme, at du er der.

- Så kommer dyrene frem. Der kan pludselig komme en mus, fordi den tænker, at der ikke længere er fare på færde, siger Peter Skov Kragh Halling.

Faktisk er hans råd, at du smider hæmningerne og gør noget lidt ud over det sædvanlige: Læg dig ned i skovbunden, luk øjnene, og brug dine sanser.

- Så skal man bare lytte, dufte og måske lade sine fingerspidser vandre gennem blade og blomster. Og mærke roen falde over sig, siger Peter Skov Kragh Halling og fortsætter:

- Fordi man lukker øjnene, åbner man også op for sanseapparatet på en anden måde. Man er meget hurtig til at afkode med sine øjne, hvad man ser, og så har har man registreret det og går videre. Så at gå i et med naturen giver en fantastisk ro.

Biolog og Naturvejleder hos Naturstyrelsen Jes Aagaard råder dig til at "blive jæger for en dag", hvis du vil have nogle naturoplevelser ud over det sædvanlige.

- Jeg er selv jæger og står meget tidligt op og går først hjem, når solen er gået ned. Hvis man er ude i naturen i de blå timer - altså omkring solopgang og solnedgang - er der meget større sandsynlighed for at få de meget unikke oplevelser. Hvis man formår at være stille, siger naturvejlederen.

Mange af vores dyr forholder sig i ro i løbet af dagen, hvor de er bange for at blive set af rovdyr. Men når mørket nærmer sig, kommer de frem i skumringen.

- Ræven kommer listende, eller grævlingen er på hjem fra at fouragere, siger Jes Aagaard som eksempler.

Et godt sted at kigge efter dyrene er på kanten til det lysåbne. For eksempel i udkanten af skoven eller engen.

Prøv også at aflæse naturen, lyder naturvejlederens råd:

- Kig efter de steder, hvor dyrene går. Ser man veksler - altså dyrestier - i form af et lille smalt spor, der går ind i skoven, er det et godt sted at sætte sig.

Og så gælder det ellers bare om at vente og prøve at falde i et med naturen. Er du heldig, lægger en af de faste gæster på stien vejen forbi.

- Her i maj sætter rådyrene deres lam, og der er ikke noget skønnere end at se Bambi med brune øjne og sin unge, siger Jes Aagaard.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek