Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Malmø, 10/05/2024 - 08:36

Saba efter dansk Eurovision-exit: Jeg er lettet og skuffet

Det lykkedes ikke Saba at kvalificere sig til grandprixfinalen. Sådan en har Danmark ikke stået i siden 2019.

Martin Meissner/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Det blev et "hejdå" til drømmen om en dansk Eurovision-finale, som ellers ville have været den første siden 2019.

Men endnu et år har Danmark fået sparket i semifinalen. Seerne sendte ikke nok stemmer til Saba, som stillede op med nummeret "Sand", og hun måtte tage tomhændet fra konkurrencen i Malmö Arena i Sverige torsdag aften.

- Seerne har talt, og jeg er selvfølgelig skuffet, siger en tydeligt berørt Saba til pressen efter exittet.

- Jeg ville selvfølgelig gerne have kvalificeret mig og have brudt den statistik. Men jeg er også stolt, og jeg synes, vi gjorde, hvad vi kunne. Vi er et helt hold, der har kæmpet røven ud af bukserne.

Da Saba havde sunget sin sang, fældede hun nogle tårer, som blev fanget af kameraerne, der tv-transmitterer grandprixet ud til de mange millioner seere, som ser med verden over.

- Jeg tror bare, jeg var stolt. Det har bare været en lang rejse, og jeg var glad for at stå der. Det var en vild oplevelse, fortæller Saba.

Hun havde opbakning med fra sin kæreste, musicalskuespilleren Aviaya Rønnow Steinø, og fra den kendte journalist Tine Gøtzsche, som Saba betragter som sin reservemor.

De mødte hinanden for fire års tid siden under Danmarks Indsamling, og de mærkede med det samme en særlig forbindelse.

Tine Gøtzsche skulle interviewe Saba og hendes tvillingsøster, Andrea Lykke Oehlenschlæger, som er født i Etiopien, hvorfra Tine Gøtzsches søn også er adopteret fra. Saba besøgte efterfølgende Tine Gøtzsche og hendes søn, og siden har de været uadskillelige.

Familien har været en stor støtte for Saba under Eurovision, for den 26-årige sanger har været meget i tvivl om, hvorvidt hun overhovedet skulle være der.

Saba meldte sig til Dansk Melodi Grand Prix, inden den igangværende krig i Gaza brød ud. Israel gik til modangreb efter den væbnede palæstinensiske bevægelse Hamas' angreb på Israel i oktober og har fortsat bombardementerne.

Efterfølgende har Saba overvejet sin deltagelse. Da hun besluttede at stille op, oplevede hun kritikere, der ikke ville acceptere andet, end at hun trak sig.

Det lagde et ekstra pres på Saba, som er psykisk sårbar.

Hun er tidligere stået frem i DR-dokumentaren "Min sindssyge tvilling" med sin søster.

Men Saba besluttede at deltage i håbet om at skabe en inkluderende fest - hun har fremhævet, at hun selv er brun, queer, adopteret og åben om sin kamp med sit psykiske helbred.

- Jeg er et konkurrencemenneske, og jeg er også et stolt menneske, og jeg synes selvfølgelig, det er ærgerligt ikke at gå videre. Men jeg er på en måde også lettet og synes, at det er gået godt, siger Saba og fortsætter:

- Jeg er lettet over, at det er veloverstået. Men jeg er skuffet og ked af, at jeg ikke kunne følge det til dørs for de mennesker, for hvem det betyder en masse for, og som gerne så, at Danmark kvalificerer sig.

Det er under halvandet år siden, at Saba fik sit gennembrud.

Da hendes tvillingsøster blev gravid, overtog Saba hendes rolle i musicalen "Hair".

Siden er det gået stærkt.

- Jeg glæder mig til at komme hjem og kramme min familie og fortsætte mit liv og se, hvad der byder sig, siger Saba.

- Det har været vildt at stå i, det her. Jeg har fået en masse ud af det på både godt og ondt.

DR har allerede annonceret Dansk Melodi Grand Prix 2025.

/ritzau/

København, 15/10/2025 - 07:14

Kronprins Christian fejrer rund fødselsdag med nye portrætter

Kronprins Christian fylder onsdag 20 år. Fødselsdagen markeres og fejres privat ifølge kongehuset.

Kronprins Christian binder slips og læner sig op ad dørkarmen i en ny portrætserie fra Amalienborg i forbindelse med hans 20-års fødselsdag onsdag.

Kongehuset har onsdag offentliggjort billederne, der er blevet taget "kort tid før" den runde fødselsdag på og omkring Amalienborg, lyder det.

Foruden billederne skriver kongehuset på Instagram, at det er muligt dagen igennem at sende sine lykønskninger til kronprinsen via kongehusets sociale medier.

Hvordan og hvor kronprins Christian skal fejre sin 20-års fødselsdag vides ikke. Kongehuset oplyser til Ritzau, at det markeres "privat.

Lige nu har den unge prins efterårsferie fra sin etårige løjtnantsuddannelse på kasernen i Slagelse, hvor han også har aftjent værnepligt.

Uddannelsen afsluttes i sommeren 2026.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/10/2025 - 07:12

Kronprins Christian fejrer rund fødselsdag med nye portrætter

Kronprins Christian fylder onsdag 20 år. Fødselsdagen markeres og fejres privat ifølge kongehuset.

Kronprins Christian binder slips og læner sig op ad dørkarmen i en ny portrætserie fra Amalienborg i forbindelse med hans 20-års fødselsdag onsdag.

Kongehuset har onsdag offentliggjort billederne, der er blevet taget "kort tid før" den runde fødselsdag på og omkring Amalienborg, lyder det.

Foruden billederne skriver kongehuset på Instagram, at det er muligt dagen igennem at sende sine lykønskninger til kronprinsen via kongehusets sociale medier.

Hvordan og hvor kronprins Christian skal fejre sin 20-års fødselsdag vides ikke. Kongehuset oplyser til Ritzau, at det markeres "privat.

Lige nu har den unge prins efterårsferie fra sin etårige løjtnantsuddannelse på kasernen i Slagelse. Uddannelsen afsluttes i sommeren 2026, hvor han også har aftjent værnepligt.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 14/10/2025 - 10:00

FAKTA: Tænk i smagslag

Lag på lag-modellen gælder også for smag. Her er nogle eksempler på ingredienser, der kan indgå som smagslag:

* Umami: soja, grøntsagsfond, miso, peber, tørrede svampe, lagret ost.

* Bittert: brunede grøntsager, valnødder, citrusskal, olivenolie.

* Sødt: lys sirup, rørsukker, honning, frugt.

* Surt: eddike, citron, syltede og fermenterede grøntsager.

* Salt: havsalt, koncentreret fond, soja, kapers og oliven.

* Fedt: smør, olivenolie, kokosmælk, ost, fløde.

Kilde: Kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 14/10/2025 - 10:00

Lav nemme vegetarretter ved at se tallerkenen fra en ny vinkel

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Vegetarisk hverdagsmad bliver lettere at gå til, hvis du bygger måltidet op lag for lag, lyder det fra aktuel kogebogsforfatter.

Retter uden kød rusker op i, hvordan du planlægger aftensmaden. Uden bøffen, kyllingen eller krebinetten som tallerkenens hovedperson tvinges du til at bygge måltidet op på en anden måde, end du plejer.

Men det behøver slet ikke at være en særlig svær øvelse. Det mener Camilla Skov, der driver bloggen Vegetarisk Hverdag og er forfatter til flere kogebøger.

Den seneste i rækken hedder "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider", og den rummer hendes bud på en enkel tilgang til vegetarisk madlavning, som hun kalder lag på lag-metoden.

- Det var noget, der skete ret naturligt for mig, da jeg selv trådte ind i det vegetariske køkken og havde været vant til at lade alle måltider udgå fra et stykke kød. Det satte min madlavning fri på en ret fed måde, fortæller Camilla Skov.

Hun peger på plademad som et godt eksempel på lag på lag-mad. Her laver du et helt måltid på en bageplade. I bunden lægger du måske nogle rodfrugter, som kommer i ovnen først.

Senere tilføjer du nogle grøntsager ovenpå, der skal have kortere tid i ovnen, og til sidst serverer du retten med forskellige toppings. Det kan være fetaost eller stegt halloumi, friske krydderurter og en form for sovs.

I stedet for at tænke måltidet ud fra den klassiske Y-model, hvor du fordeler ingredienserne efter protein, kulhydrater og grønt tilbehør, lægger lag på lag-metoden altså op til, at du betragter tallerkenen fra siden og ser måltidet som en konstruktion med en bund, midte og top.

Metoden gør det ifølge Camilla Skov ikke kun lettere at hitte på vegetariske retter, den giver også plads til, at for eksempel knap så madmodige børn selv kan vælge, hvor mange lag de stabler på tallerkenen.

- Det er en stor hjælp at betragte måltidet som nogle forskellige byggeklodser, hvor man selv vælger til og fra og dermed selv har agens ved bordet, siger hun.

De fleste af hendes lag på lag-opskrifter består derfor helt bevidst af en neutral base, som de fleste kan lide. Det kan være pasta, ris eller en nudelsuppe. De næste lag af toppings og sovs kan både børn og voksne så selv tage stilling til ved bordet.

- På den måde taler metoden også ind i en tid, hvor vi ofte har forskellige præferencer, når vi spiser sammen flere mennesker. Nogle spiser kød, andre gør ikke, nogle er allergikere, andre er ikke. Så det handler også om at kunne spise sammen, uden at vi nødvendigvis alle spiser det samme, forklarer Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek