Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Kyiv, 09/05/2025 - 10:55

Ukraine hævder at have afsløret ungarsk spionnetværk

To agenter er blevet anholdt, efter at efterretningstjeneste har slået til mod formodede ungarske spioner.

Staff/Reuters

Af: /ritzau/

Den ukrainske efterretningstjeneste SBU har afsløret et ungarsk spionnetværk, der har arbejdet i Ukraine.

I den forbindelse har SBU anholdt to formodede agenter.

Det oplyser efterretningstjenesten i en udtalelse ifølge Reuters.

Spionerne har ifølge efterretningstjenesten indsamlet efterretninger om Ukraines militære kapaciteter og luftforsvar i den sydvestlige del af Ukraine.

De skal have handlet på ordrer fra Ungarns militære efterretningstjeneste.

Ifølge SBU er det første gang i Ukraines historie, at efterretningstjenesten har afdækket et ungarsk spionnetværk, der har handlet imod Ukraines interesser.

Det ukrainske medie Odessa Journal skriver, at agenterne opererede i regionen Zakarpatska. Den ligger i det sydvestlige Ukraine og grænser op til Ungarn.

Ungarns regering har ikke kommenteret oplysningerne.

De to anholdte agenter er tidligere soldater i den ukrainske hær, oplyser SBU.

De skal have fået betaling i form af et ukendt beløb i kontanter for deres arbejde. Desuden skal de være blevet udstyret med elektronisk udstyr til hemmelig kommunikation.

Meldingerne fra SBU er opsigtsvækkende, da Ungarn er medlem af EU og forsvarsalliancen Nato. Begge er nære allierede af Ukraine.

Dog skiller Ungarn sig ud fra andre EU- og Nato-lande, ved at Ungarns premierminister, Viktor Orbán, flere gange har udtrykt skepsis over for Vestens militære støtte til Ukraine.

Desuden er Orbán stadig på god fod med Ruslands præsident, Vladimir Putin, trods den russiske invasion af Ukraine.

Der bor ifølge Reuters omkring 150.000 etniske ungarere i Ukraine.

/ritzau/

København, 09/05/2025 - 10:38

Forkølet dronning Margrethe ventes udskrevet i weekenden

Torsdag blev dronning Margrethe indlagt til observation på Riget. Hun er fredag i bedring og ved godt mod.

Dronning Margrethe, som i øjeblikket er forkølet, er i bedring og forventes udskrevet fra Rigshospitalet i løbet af weekenden.

Kongehuset har delt opdateringen om den 85-årige dronnings helbred på sin hjemmeside.

Dronningen har været indlagt på Rigshospitalet siden torsdag. Det blev besluttet, at hun "for en sikkerheds skyld" skulle indlægges til observation.

Dronningen er fortsat indlagt fredag formiddag.

Men hun "er i bedring og ved godt mod", skriver kongehuset.

- Dronning Margrethe forventes derfor at blive udskrevet fra Rigshospitalet og vende retur til Fredensborg Slot i løbet af weekenden, lyder det.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/05/2025 - 10:19

Dansk skuespillerpar venter første barn

Skuespillerne Roberta Reichhardt og Eskil Tonnesen venter deres første barn til august.

Den danske skuespiller Roberta Reichhardt er gravid og venter sit første barn. Det oplyser hun til Se og Hør torsdag til premieren på Cirkusrevyen.

- Det er jo så kæmpestort og spændende. Jeg glæder mig, siger hun til mediet.

Roberta Reichhardt er kendt for blandt andet komediefilmen "Lykkelige omstændigheder", og nu befinder skuespillerinden sig altså i samme situation.

Skuespillerinden er forlovet med skuespilleren Eskil Tonnesen, som har medvirket i flere danske film og serier, heriblandt TV 2-serien "Sommerdahl".

De to forventer at kunne føje titlen som forældre til cv'et i løbet af august.

De ved endnu ikke, om det er en pige eller en dreng, de venter sig. De "venter og ser, hvad der sker", lyder det til Se og Hør.

Roberta Reichhardt fortæller dog, at parret arbejder på at blive enige om et navn.

Skuespillerparret meldte ud i august sidste år, at de var blevet forlovet, men det vides ikke, hvornår brylluppet skal afholdes.

Roberta Reichhardt fik sin debut i TV 2 Zulu-serien "Sjit Happens".

Skuespillerinden er datter af skuespiller Peter Reichhardt, der blandt andet har medvirket i tv-serien "2900 Happiness", og dramatikeren Line Knutzon.

Hun er desuden barnebarn af Poul Reichhardt, der blandt andet medvirkede i den danske serie "Huset på Christianshavn".

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/05/2025 - 08:00

FAKTA: Sagen kort

* Sagen omhandler en kvindelig medarbejder, der efter instruktion fra sin arbejdsgiver skulle arbejde hjemmefra i en periode fra december 2020 under coronapandemien.

* På en af de første arbejdsdage faldt kvinden i hjemmet og brækkede sin skulder. Hun pådrog sig også flere andre fysiske skader.

* Der har været tvivl om, hvorvidt kvinden faldt over sine egne ben eller en kasse, som havde stået det samme sted i et år.

* Arbejdsmarkedets Erhvervssikring afviste, at der var tale om en arbejdsskade, og det samme gjorde Ankestyrelsen og byretten. Vurderingen var, at et fald over en privat kasse ikke var omfattet af arbejdsskadeloven.

* Men landsretten nåede frem til en anden afgørelse. Her var vurderingen, at der var tale om arbejdsskade, fordi faldet skete i arbejdstiden, og fordi det er arbejdsgivers ansvar at indrette en hjemmearbejdsplads.

* Senest har Højesteret stadfæstet landsrettens dom.

Kilder: HK, Ankestyrelsen og advokatfirmaet Bech-Bruun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/05/2025 - 08:00

Ny højesteretsdom: Det betyder den for dig der arbejder hjemmefra

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Du er ikke dårligere beskyttet mod arbejdsulykker, hvis du arbejder hjemmefra og kommer til skade. Det fastslår en ny højesteretsdom.

Hjemmearbejde er blevet en fast del af arbejdslivet for mange, efter at store dele af arbejdsstyrken blev sendt hjem for nogle år siden under coronapandemien.

Denne ændrede arbejdsform har rejst spørgsmål om, hvornår en skade kan anerkendes som en arbejdsskade.

For det kan være vanskeligere at skelne mellem det arbejdsrelaterede og det private, når arbejdsplads og hjem smelter sammen.

Men en ny dom fra Højesteret betyder, at du ikke er dårligere beskyttet mod arbejdsulykker, hvis du arbejder hjemmefra.

Sagen omhandler en kvinde, der faldt og brækkede skulderen, da hun i december 2020 arbejdede hjemmefra under coronanedlukningen.

Dommen har betydning for andre lønmodtagere, der har hjemmearbejdsdage, fortæller Leif Hove-Donbæk, der er advokat i fagforeningen HK, som har ført sagen på vegne af kvinden.

- Det er nu blevet slået fast, at det afgørende er, om du er på arbejde, hvis du kommer til skade, og ikke, hvor du befinder dig, siger han.

Kvinden anmeldte faldulykken som en arbejdsskade. Men både Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, Ankestyrelsen og byretten havde en anden opfattelse, fordi kvinden faldt over sin egen kasse, der ikke havde noget med arbejdet at gøre.

Landsretten vurderede derimod, at ulykken var en arbejdsskade, fordi den skete i arbejdstiden, og fordi det er arbejdsgivers ansvar at indrette en hjemmearbejdsplads.

Og senest har Højesteret stadfæstet den afgørelse.

- Højesteret vurderede, at kassen er en fast del af indretningen, da den har stået det samme sted i et år, siger Leif Hove-Donbæk.

- Hvis man falder over sin indretning, når man arbejder hjemmefra, er udgangspunktet, at det er en arbejdsskade.

I den konkrete sag har det altså haft betydning, hvad der forårsagede faldet.

Anbefalingen fra Leif Hove-Donbæk er at sørge for at få ryddet op derhjemme inden hjemmearbejde.

- Hvis der var tale om en faldulykke på grund af vasketøj på gulvet, ville dommen formentlig være endt med et andet resultat, da vasketøj ikke er en del af hjemmets indretning, siger han.

Hvis du arbejder hjemmefra, har arbejdsgiver ansvar for at stille det nødvendige udstyr til rådighed, såsom kontorstol og hæve-sænkebord.

Men det er dit eget ansvar at få brugt udstyret, lyder det fra Leif Hove-Donbæk.

- Vælger du i stedet at sidde på sofaen med computeren i skødet og ender med rygsmerter, kan ansvaret i højere grad falde tilbage på dig selv, siger han.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at fire ud af ti lønmodtagere i andet kvartal af 2024 havde arbejdet hjemmefra inden for de seneste fire uger.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek