Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

New York, 10/12/2022 - 10:40

USA: Rusland og Iran har et fuldt militært partnerskab

Moskva forsøger at få hundredvis af ballistiske missiler fra Iran, som er Ruslands vigtigste våbenleverandør.

-/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/AFP

USA siger, at Iran i dag er Ruslands vigtigste våbenleverandør, og at russerne blandt andet forsøger at få hundredvis af ballistiske missiler fra iranerne.

Til gengæld har Iran fået løfter om omfattende støtte fra Moskva - både teknisk og militær bistand.

- Der er tale om et fuldt forsvarsmæssigt partnerskab, siger USA's FN-ambassadør, Barbara Woodward.

Iran beskyldes af Vesten for at forsyne Rusland med et stort antal droner. Dette afvises i Teheran.

USA har tidligere fordømt det iransk-russiske sikkerhedssamarbejde. Nu siger amerikanerne, at dette er udvidet og også omfatter helikoptere og kampfly ud over droner.

- Rusland forsøger at udvikle et videre samarbejde med Iran, så de to lande kan komme til at udvikle våben sammen og træne og uddanne soldater sammen, siger John Kirby, talsmanden for Det Hvide Hus, i spørgsmål om national sikkerhed.

- Rusland har tilbudt Iran militær og teknisk støtte i et omfang, som aldrig tidligere er set, og vi har rapporter om, at de forbereder en fælles produktion af dræbende droner i Rusland, tilføjer han.

Moskvas FN-ambassadør, Vassilij Nebenzia, siger, at Ruslands militærindustrielle kompleks arbejder udmærket selv og ikke har brug for andre landes støtte.

Den britiske udenrigsminister, James Cleverly, kritiserede fredag også "elendige og lyssky" aftaler om droner mellem Rusland og Iran.

- Det øger risikoen for en destabilisering i Mellemøsten og truer den internationale sikkerhed, sagde Cleverly og understregede, at Storbritannien vil fortsætte med at udstille denne "desperate alliance" og holde begge lande ansvarlige".

Kirby siger, at en ny amerikansk hjælpepakke er på vej til Ukraine, så det kan udvikle landets luftforsvar og imødegå de drone-trusler, som ukrainerne står over for.

/ritzau/AFP



/ritzau/

København, 10/12/2022 - 08:00

Mia Lyhne: Jeg er ved at brække mig over materiel overflod

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Skuespiller Mia Lyhne er ikke selv den store juleelsker. Hun synes, julen er for materialistisk, men spiller tit med i julefilm og julekalendere.

Mia Lyhne er vant til at spille sig selv i tv-serien "Klovn", men 1. december trådte hun ind i 1800-tallets Danmark i årets julekalender fra DR, "Julehjertets hemmelighed".

Ud over "Julehjertets hemmelighed" er hun også med i tredje og sidste film i trilogien om "Julemandens datter", der kan ses i biograferne nu.

Mia Lyhne er ellers ikke den helt store juler, selv om hun tit er at finde på rollelisten i julekalendere og julefilm.

- Julen kan tit godt være forbundet med alt for megen stress, og jeg kan godt være ved at brække mig over al den materielle overflod. Gaverne kan ikke blive dyre nok. Det er lidt ulækkert, faktisk, siger Mia Lyhne og fortsætter:

- Men jeg kan godt lide jul, og jeg synes, der er noget smadderhyggeligt ved at klippe-klistre og lave noget med sine hænder. Det kan jeg godt lide at samles om - bare det ikke bliver for stressende, siger hun.

Hun ser dog altid julekalender med sine børn, tvillingerne Asta og Andrea på 12 år.

- Hjemme hos os har julekalenderne altid været rigtig vigtige. Mine børn glæder sig i flere måneder til, at der kommer julekalender. De synes, det er sjovt, at jeg er med, siger Mia Lyhne og fortsætter:

- Jeg har også altid selv kunnet lide at se julekalender, men måske vil det ikke være det samme om ti år, når mine børn er voksne, siger hun.

Hun spiller den rige herregårdsfrue Rigmor Lindestrup i "Julehjertets hemmelighed".

Hun er konservativ og gammeldags. Hun indordner sig under samfundets normer og forventer, at hendes børn gør det samme. Hun bliver dog overrasket, da børnene Gotfred og Marie Louise kommer alt for tæt på tjenestefolkenes børn.

- Hun er meget imod, at hendes datter, Marie Louise, ikke vil giftes med den rige godsejer, Åge. Hun prøver at få hende til det for at bevare deres omdømme, deres status og deres formue, siger Mia Lyhne.

Det samme gør Maude Varnæs fra "Matador". Serien blev sendt på tv første gang i 1978 på Danmarks Radio. Maude er en fin dame fra de øvre samfundslag, men hun er meget sart og har for vane at gå i seng, når noget går hende imod.

Mia Lyhne har ladet sig inspirere af Maude Varnæs fra "Matador" i rollen.

- Da jeg læste det, tænkte jeg, at min figur skulle være en blanding af Maude Varnæs og dronning Ingrid. Hun er en fin dame, så jeg har stjålet lidt fra Maude, siger hun.

- Rigmor starter med ikke at være så god. Men hun bliver heldigvis klogere i løbet af julekalenderen. Hun er på en rejse, og det er Maude jo også, siger Mia Lyhne.

Både "Julehjertets hemmelighed" og "Matador" udspiller sig sjovt nok over 24 afsnit.

"Julehjertets hemmelighed" kan ses på DR1 og streames på DRTV hele december.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2022 - 15:25

TV 2 afslører: Julie er Danmarks første bachelorette

26-årige Julie Kriegler er den første af de to singlekvinder, der skal på datingeventyr i TV 2 Play-programmet "Bachelorette".

Gennem to sæsoner har fire singlefyre forsøgt at finde kærligheden iblandt et udvalg af singlekvinder.

Men når tredje sæson af konceptet "Bachelor" får premiere, er det denne gang to kvinder, der skal finde kærligheden iblandt en gruppe mænd.

Derfor har programmet også skiftet titel til "Bachelorette", som kan ses på streamingtjenesten TV 2 Play i sommeren 2023.

Nu offentliggør TV 2 identiteten på den første bachelorette.

Det er den 26-årige markedsføringsøkonom Julie Kriegler, som kommer fra Aarhus, men nu bor i København.

- Jeg er bachelorette, fordi jeg er et rigtigt godt bud på en drømmekvinde. Jeg hviler i mig selv og har mine ben stabilt plantet på jorden. Og så er jeg bare megaklar til at møde manden, der er sød og sjov og bare fejer benene fuldstændig væk under mig, siger hun i en promoveringsvideo.

Hun har ikke en bestemt type, hun går efter.

- Bare han har glimt i øjet, et sødt smil og er charmerende, så er jeg solgt, uddyber Julie Kriegler i en pressemeddelelse og tilføjer, at hun håber, hun møder en fantastisk mand, der er sød og sjov og fejer benene væk under hende:

- Jeg drømmer om en mand, der kan få mig til at grine, så maven gør ondt, og som også kan være min bedste ven. Og så må han godt gå lidt ud af boksen og gør sig umage - det falder jeg pladask for, siger Julie Kriegler.

Hun har været single i et års tid og tager nu til Mexico, hvor hun og en anden kvinde, som TV 2 endnu hemmeligholder identiteten på, skal date 18 mænd i håbet om, at den eneste ene befinder sig iblandt dem.

Indtil videre er oddsene gode. Efter de to første sæsoner af "Bachelor" er tre ud af fire par stadig sammen.

Drømmer man om at blive blandt bejlerne til Julie Kriegler, har TV 2 åbnet for castingen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 10/12/2022 - 10:00

FAKTA: Hvad tager pantelåneren imod?

* Pantelånere godtager typisk genstande med en markedsværdi på over 2000 kroner.

* I den lave ende kan man indlevere en ny iPhone, en guitar, et par flasker vin eller designerstole.

* Dyrere genstande kan være guldkæder eller Rolex-ure.

* Meget specielle og svært omsættelige værdigenstande som ukendte kunstværker kan dog blive afvist. 

* Pantsæt aldrig genstande af høj affektionsværdi, eller som du har planer om at sælge alligevel.

Kilde: Pantsat.dk

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 10/12/2022 - 10:00

Inden du pantsætter din mors smykker: Det skal du være opmærksom på

Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Har du brug for ekstra håndører i en økonomisk presset tid? Her er det, du skal vide, inden du pantsætter dine elskede ejendele.

Et pantelån er ikke et lån, du tager nede i pantautomaten i supermarkedet, som det måske ellers godt kunne lyde som.

Det er et alternativ til almindelige lån, som du kan tage, hvor du sælger en værdigenstand til en pantelåner til en lavere værdi, mod at du har mulighed for at købe den tilbage for fuld pris senere.

Hos Pantsat.dk, som er en af landets største pantelånere, kan presset på danskernes pengepung mærkes.

Virksomheden oplevede nemlig en tredjedel flere kunder i oktober sammenlignet med samme måned sidste år.

- Med de stigende forbrugerpriser og en dyr julemåned i vente optager mange et pantelån for at kunne finansiere julegaverne og varmeregningen til vinter, siger Mikkel Linden, der er vurderingsekspert hos Pantsat.dk.

Men inden du går til pantelåneren, er der flere ting, som du bør være opmærksom på.

Du bør ikke pantsætte genstande, som er betydningsfulde for dig, mener han.

For hvis du ikke har pengene til at købe det tilbage, efter at kontraktperioden ophører, så bliver det solgt videre.

Ifølge Pantsat.dk er det knap hver tiende kunde hos dem, som ikke har pengene til at købe deres ting igen.

Og netop at holde igen med genstande af affektionsværdi er cheføkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk enig i.

- Tænk, hvis du pantsætter din gamle mors smykke. Så er der altså risiko for, at du kan miste det, siger han.

- Så jeg vil anbefale, at du starter med at overveje, om du har andre muligheder for at låne penge, inden du pantsætter dine genstande. Enten i banken eller hos familien.

Ifølge cheføkonomen kan du også kigge på, om du kan spare penge på nogle udgiftsposter i hjemmet, inden du pantsætter.

For går du ind med noget til en værdi på eksempelvis 10.000 kroner, skal du ikke regne med at få det beløb stukket i hånden.

Du får nemlig typisk kun udbetalt op mod 75 procent af genstandens værdi. Og så kommer der også omkostninger på.

Derfor giver det heller ikke mening at pantsætte noget, som du allerede ved, du vil sælge, lyder det både fra Mikkel Linden og Morten Bruun Pedersen.

Fordelen ved et pantelån er derimod, at hvis alt går som planlagt, får du din værdigenstand tilbage.

- Panter du noget, du følelsesmæssigt kan give slip på, så er du ude af det. Du bliver altså ikke fastholdt i en gældsmølle, som vi ser andre steder, siger Morten Bruun Pedersen.

Og har du besluttet dig for at gå til en pantelåner, så er rådet fra Mikkel Linden fra Pantsat.dk, at du vælger en kort kontraktperiode mellem en til fire måneder, da længere perioder bliver dyrere i omkostning.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv