Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/07/2023 - 10:49

Tsunamivarsel udstedt efter jordskælv i Alaska

Et jordskælv i Alaska har udløst et tsunamivarsel for regioner i Stillehavet tæt på skælvet.

James Poulson/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Det Amerikanske Tsunamivarslingscenter (USGS) har udsendt et tsunamivarsel for de regioner i Stillehavet, der ligger tæt Alaska.

Det sker, efter et jordskælv med en styrke på 7,4 tidligt søndag morgen har ramt Alaska-halvøen 89 kilometer sydvest for byen Sand Point.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Jordskælvet fandt sted i en dybde på 9,3 kilometer. Det betragtes ifølge USGS som relativt tæt på Jordens overflade

Et jordskælvs konsekvenser afhænger udover styrken også af, hvor tæt epicentret er på overfladen. Jo nærmere overfladen, desto større ødelæggelser.

Alaska-halvøen strækker sig omkring 800 kilometer mod sydvest fra Alaskas fastland.

Fra USGS lyder det, at varslet gælder for det sydlige Alaska og selve Alaska-halvøen. Varslingscentret beder befolkningen i området om at søge op i højden.

Risikoen for de øvrige amerikanske og canadiske stillehavskyster i Nordamerika er ved at blive vurderet, oplyser USGS ifølge nyhedsbureauet AFP.

Der er foreløbigt ingen meldinger om tilskadekomne eller om beskadigede bygninger efter skælvet.

Alaska er en del af "Ildringen", som er en zone i Stillehavet med høj seismisk aktivitet. Flere tektoniske plader i Jordens skorpe mødes her, og derfor ser man ofte vulkaner og jordskælv i regionen.

I 1964 blev den nordamerikanske delstat Alaska ramt af et jordskælv med en styrke på 9,2, hvilket er det kraftige jordskælv nogensinde registreret i Nordamerika.

Jordskælvet udløste en tsunami, der ramte Alaskagolfen, den amerikanske vestkyst og øgruppen Hawaii.

Mere end 250 mennesker blev dengang dræbt af jordskælvet og tsunamien.

/ritzau/

København, 16/07/2023 - 08:00

Roland Møller: Jeg har fået det bedste ud af min fortid

Vianney Le Caer/Ritzau Scanpix

- Jeg har fået det bedste ud af min fortid, og lige nu er jeg et sted, hvor jeg også har indre ro, lyder det fra den fynske filmstjerne Roland Møller.

Egentlig er de fleste af os skuespillere. Vi ved det bare ikke. Men vi er én person, når vi er i banken, en anden, når vi er sammen med vores venner, og helt tredje udgave af os selv, når vi bliver interviewet.

Engang pissede det Roland Møller af, når han bustede bluffet. Men det har han ikke behov for mere.

- Jeg tror, det er, fordi jeg har fundet mig en måde at udtrykke mig på. Det tror jeg, vi alle sammen har brug for, funderer han.

- Om man danser, maler, synger, spiller, skriver, eller hvad man har lyst til, er sådan set lige meget. Bare man har en måde at udtrykke sig på og fordybe sig i.

Roland Møller har fundet sit afløb i filmens verden.

Efter at have arbejdet en hel del i udlandet - blandt andet på BBC-dramaet "The North Water" og senest i spionserien "Citadel" på Amazon Prime Video - er han i den biografaktuelle thriller "Englemageren" tilbage på dansk film for første gang i tre år.

- Jeg synes, at den bedste tid, man har, er, når man glemmer tid og sted. Paradoksalt nok, konstaterer Roland Møller.

I mellemtiden er han også fyldt 50 år.

- Der sker et eller andet magisk, når der kommer et femtal på. Og det bliver kun bedre, skulle jeg hilse at sige, helt sikkert, lyder det fra Roland Møller.

- Altså, det knirker lidt i ryggen og knæene om morgenen. Men alting har en pris. Det er universets lov, at man skal lide, før der kommer noget godt. Men mentalt har jeg aldrig haft det bedre. Jeg har fået alle brikker til at falde på plads. Og de omveje, jeg har taget i mit liv, synes jeg selv, jeg har fået noget konstruktivt ud af.

Det er gået stærkt, siden den autodidakte skuespiller ved et tilfælde endte i branchen.

Roland Møller har afsonet en række domme - herunder for hash, vold og fangeflugter. Da han sad i Horsens Statsfængsel, sendte han nogle tekster til rapperen Jokeren for at få hans dom. Der var potentiale, og Roland Møller kom med på tracket "Generation W" fra Den Gale Poses plade "Definitionen på en stodder".

Ad den vej mødte han de anerkendte danske instruktører Tobias Lindholm og Michael Noer, som ville have hans blik på fængselsdramaet "R", som de skrev på, for at sikre autenticiteten.

Roland Møller endte med at få en rolle i filmen, og præstationen var fængslende og fastslog hans rene, rå talent. Få år efter fik han karrierens første Bodil for "Nordvest", og allerede to år efter modtog han endnu en statuette for hovedrollen i efterkrigsfilmen "Under sandet".

Ved siden af statuetterne står en ganske særlig pris, LøkkeFondens pris.

LøkkeFonden, som er skabt af Moderaternes politiske leder, Lars Løkke Rasmussen, arbejder for at styrke læring, trivsel og fællesskaber blandt udfordrede drenge.

Roland Møller har stået i spidsen for mentorordninger til unge rødder, som står på den kant, han selv har trådt over, og delt ud af sine erfaringer og fortalt, hvordan han er kommet tilbage igen.

- Jeg har fået det bedste ud af min fortid, og lige nu er jeg et sted, hvor jeg også har indre ro, siger Roland Møller.

- Det har også noget at gøre med, at økonomien er kommet på plads - jeg kan godt tillade mig at sige nej til ting, fortæller han.

Det betyder ikke, at han danderer den.

- Jeg har et slags momentum lige nu. Det har jeg haft siden "Under sandet", konstaterer Roland Møller og siger så:

- Alle ved, at et momentum stopper. Så jeg føler ikke rigtigt, at jeg har tid til at sætte mig ned og nyde en ferie, hvis jeg skal være helt ærlig. Jeg skal smede, mens jernet er varmt.

Roland Møller holder heller ikke weekend - det kører han ikke med, som han siger.

Faktisk er det ikke altid, han lige fluks med det samme kan svare på, hvilken dag det i grunden er på ugen.

Han fortæller, at han står ved en skillevej. Men hurtigt retter han sig selv og kalder det i stedet en "udvidelse af sin gesjæft".

Roland Møller er gået i gang med at skrive sine egne manuskripter, og ambitioner er store.

- Jeg er ordblind, så jeg sidder og hakker. Jeg siger nogle gange, at jeg hakker runer. Der er røde streger overalt, når jeg er færdig. Men ikke desto mindre har jeg fået lavet et pitch på en serie, en international ting, og så har jeg også lavet et pitch på et dansk socialdrama. Ting, jeg har gået med i hovedet i en ti år, fortæller Roland Møller.

- Jeg har stort set fået en finansiering på plads. Nu mangler jeg bare at overtale de rigtige mennesker til at være med. Jeg kunne godt tænke mig at instruere også. Nu skal jeg lige vise, at jeg kan skrive først, lyder det fra ham.

"Englemageren" kan ses i biografer landet over.


Fakta: Roland Møllers momentum

* Han er født og opvokset i Odense, og det fynske ophav fornægter sig ikke i dialekten.

* Den autodidakte skuespiller er blevet belønnet to Bodil-statutter. Den første fik han i 2014 for sin birolle i "Nordvest". Den anden modtog han i 2016 for hovedrollen i efterkrigsfilmen "Under sandet".

* Han er et varmt navn i Hollywood og har spillet over for verdensstjerner som Charlize Theron, Dwayne "The Rock" Johnson og Colin Farrell.

Kilder: IMDB, DFI, Ritzau.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/07/2023 - 17:44

Dronning Margrethe er nu den længst siddende monark i Danmark

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Dronning Margrethe har fra midten af juli overhalet sin forgænger Christian IV som den længst siddende monark.

Dronning Margrethe har overhalet Christian IV og er nu den længst siddende regerende monark i danmarkshistorien.

Det oplyser kongehuset i en pressemeddelelse.

Christian IV var knap 11 år, da hans far gik bort, og han skulle overtage tronen i 1588.

Da han ikke var myndig, blev der indsat en formynderregering, som varetog landets ledelse indtil august 1596, hvor han blev indsat som konge.

Han forblev konge frem til sin død i 1648. Det svarer til 51 år og seks måneder.

Dronning Margrethe overtog tronen efter sin far, Frederik IX, 14. januar 1972.

Dermed har hun fra midten af denne måned siddet på tronen længere, end Christian IV gjorde.

I april blev dronningen 83 år gammel. Og ad flere omgange har hun udtalt, at hun agter at blive siddende på tronen frem til sin død.

Til den svenske avis Expressen sagde hun tilbage i 2019, at kun alvorlig sygdom kunne få hende til at abdicere før tid og overlade tronen til sin ældste søn, kronprins Frederik.

Da den britiske dronning Elizabeth døde i september 2022, overtog dronning Margrethe også titlen som den længst siddende nulevende regent i verden, skrev Politiken.

Dronning Elizabeth nåede at sidde over 70 år på tronen.

Kong Carl 16. Gustav, der er Sveriges konge, følger i hælene på dronning Margrethe. Han har den 15. september siddet 50 år på tronen.

Hassanal Bolkiah har været sultan af Brunei i knap 56 år. Dog blev landet først uafhængigt fra Storbritannien i 1984. Derfor er der forskellige opfattelser af, hvor han skal ligge på listen, skrev Politiken.

Men hvis man tæller hele hans tid som sultan med, er han den længst siddende nulevende regent. Han blev sultan i oktober 1967.

Det danske monarki har eksisteret i over 1000 år og er blandt de ældste kongehuse i verden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/07/2023 - 08:00

FAKTA: Kattens nysgerrighed kan koste den dyrt

* Årsagen til, at katte falder ned fra højderne, er primært, at de søger nye oplevelser og derfor kravler ud ad vinduer eller ned fra altaner.

* De kan også have en interesse i at fange fugle, som sidder på altanen eller tagrender.

* Katte, som forsøger at lande på forbenene, har ofte kvæstelser i ansigtet og brysthulen. Dem, der forsøger at lande på bagbenene, har ofte bækken- og lårbensskader.

* Det er primært i storbyerne, hvor mange bor i lejlighed, at problemet er størst.

Kilde: AniCura Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 15/07/2023 - 08:00

Sommeren er højsæson for nedfaldskatte

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sørg for at få sikret altanen og vinduerne om sommeren, inden dine små pelsdyr tager turen fra tredje sal og ned på fortovet.

Solen bager ind gennem ruderne, og det er næsten ulideligt at være i lejligheden, så du åbner vinduerne for at få frisk luft ind.

Men det, du måske ikke ser, er, at din kat hopper op og kravler ud. Sommeren er højsæson for såkaldte nedfaldskatte - altså katte, der falder ned fra større højder.

Det mærker de hos AniCura, der har flere dyreklinikker og -hospitaler rundt om i landet.

- Mange katte lever indendørs hele året, fordi de bor i lejligheder. Og når det bliver varmt, skal man have luftet ud og glemmer måske at sikre døre og vinduer, siger Anders Jensen, der er chefdyrlæge hos AniCura Københavns Dyrehospital.

Det er ikke små skader, som de firbenede risikerer at pådrage sig.

Typisk får de brud på kæben, ganen eller får hovedtraumer. De kan også brække forbenene, få skader på lungerne og bagbenene samt indre blødninger, forklarer chefdyrlægen.

- Nogle gange kan de få større skader af at falde ned fra anden sal frem for femte sal, fordi kattene har større chance for at dreje rundt i luften og lande på benene, siger Anders Jensen.

Han råder til, at man tager et kig på sine døre og vinduer.

- For det første bør man sikre, at katten ikke har mulighed for at komme ud ved at lukke døre og vinduer. Men skal man have dem åbne, er det en god idé at have et net i vinduet eller døren.

- Man kan også sætte et net rundt omkring altanen, siger han.

Også hos Agria Dyreforsikring ser man flere tilfælde med nedfaldskatte, når temperaturen stiger.

Det fortæller marketingansvarlig Lotte Evers, der også råder til, at du tager dine forholdsregler.

For at gardere dig kan du for eksempel sætte et sikringsbeslag på vinduerne, så katten ikke har mulighed for at åbne dem.

Er uheldet ude, råder chefdyrlæge Anders Jensen til, at du tager kontakt til dyrlægen eller et vagthospital.

Der kan være skjulte skader, som ikke kan ses med det blotte øje, forklarer han.

Derudover bør du holde øje med, om din kat bevæger sig, som den plejer, om den trækker vejret normalt, og at der ikke er synlige tegn på blødninger - for eksempel fra næsen.

Mens det er lovpligtigt at få en ansvarsforsikring til din hest eller hund, er det ikke tilfældet med katte, forklarer Lotte Evers fra Agria Dyreforsikring.

- Ved nedfaldskatte er det som regel den skadelidtes egen forsikring, der kommer i spil, hvis katten forvolder skade i forbindelse med faldet.

- Men i værste tilfælde kan du som katteejer stadig holdes til ansvar. Så man bør være forudseende, siger hun.

Hun fortæller samtidig, at det er muligt at få en sygeforsikring, der hjælper med dyrlægeudgifterne.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv