Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Esbjerg, 03/02/2023 - 11:00

Team Esbjerg jagter mulig genvej i Champions League

Montenegrinske Buducnost gæster Esbjerg lørdag, hvor det er danskerne, som har noget at spille for.

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Team Esbjergs kvinder skal lørdag vise, at de er det eneste hold på banen, som reelt har noget at spille for, når montenegrinske Buducnost kommer på besøg i Champions Leagues gruppespil.

Det er næstsidste runde, og mens Buducnost ikke kan blive andet end nummer fem i gruppen, så kæmper Team Esbjerg for at sikre sig andenpladsen.

Den er vigtigt, fordi nummer et og to i gruppen er direkte kvalificeret til kvartfinalerne, mens nummer tre til seks i gruppen skal spille ottendedelsfinaler.

Jesper Jensens tropper ligger på 18 point side om side med ungarske Györ og rumænske Rapid Bucuresti, mens franske Metz på 21 point ligger til at tage gruppesejren.

Metz tager lørdag imod netop Bucuresti. Der kan nævnes mange scenarier, men hvis Metz lever op til favoritværdigheden lørdag, bliver det noget mere simpelt.

Så vil en sejr til Esbjerg mod Buducnost betyde, at danskerne rejser til Györ i sidste runde til en direkte duel om andenpladsen og dermed billetten direkte i kvartfinalen.

Point lørdag er altså vigtigt, og derfor er Jesper Jensen glad for, at kampen ikke skal spilles i et balkaninferno med montenegrinere overalt på lægterne.

- Buducnost er et spændende hold, som, jeg synes, er blevet dygtigere og dygtigere hen over sæsonen. Det så vi også med Bojana Popovic (Buducnosts træner, red.) sidste år, hvor hun var god til at udvikle holdet.

- Det bliver sjovt at spille mod dem igen, men jeg er glad for, at vi ikke skal spille på udebane mod dem, siger cheftræner Jesper Jensen i en pressemeddelelse fra Team Esbjerg.

Han forventer, at Buducnost bliver en svær modstander, der vil forsøge at ødelægge kamprytmen.

- Vi bliver helt sikkert udfordret, for Popovic ved godt, at hun skal herop for at rode lidt rundt i rytmen og i værktøjskassen, hvis de skal hente point, lyder det fra Jesper Jensen.

- De har også et par spillere, som er tæt på verdensklasse, som vi også skal holde øje med. Det er et spændende hold, som er gode til at spille mod de bedste hold.

Kampen spilles klokken 18.

/ritzau/

København, 03/02/2023 - 08:00

Popikon buldrer fremad: Jeg har storhedsvanvid

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

For Drew Sycamore er sangskrivningen det fedeste ved at være musiker. Men hun kunne ikke opgive at være artist, lyder det fra den singleaktuelle sanger.

Noderne flyver rundt, kastes op i luften og bliver grebet igen, når Drew Sycamore skriver musik.

Hendes tredje single, "In the Club", fra det kommende album "Superfaith" er en upbeat sang, der byder alvorlige emner op til dans.

- Det er sådan en sang, som jeg forestiller mig, vil blive spillet på klubberne. Den er sassy, og den lægger op til at drikke tequilashots, lige inden man skal i byen, siger den 32-årige sanger.

Drew Sycamores karriere har taget fart, siden hun i 2018 udgav sin første single. I 2021 var hun den mest spillede danske kunstner på dansk radio.

I 2022 opnåede hun et af sine store mål, som var at åbne Orange Scene - endda på den første Roskilde Festival efter nedlukningen.

Og selv om det er skønt at være artist og optræde foran flere tusinde mennesker, er det sangskrivningen, der er det vigtigste for den fremadstormende kunstner.

- Det er i de timer, hvor sangen bliver skrevet, at jeg føler en mening med mit liv. Kreativiteten. Det er bare det, jeg skal lave, siger hun og tilføjer, at hun i udgangspunktet tror, at kreativitet er meningen med alles liv.

- Vi gør det bare så forskelligt. Hvis folk siger: Jeg er ikke sådan én, der er kreativ, så siger jeg: Jo, du er. Det er bare et spørgsmål om, hvordan din hjerne gør det.

Så selv om du ikke tegner, maler eller synger, kan du stadig godt være en kreativ sjæl, mener Drew Sycamore.

- Alle er kreative. Du tænker hele tiden, og du organiserer alt muligt. Mennesker er født kreative, og det er du også, lyder budskabet.

Når man er musiker, skal det kreative nogle gange fremprovokeres. Det kan godt være svært, fortæller sangeren.

- Især hvis man hele tiden er i gang. Når man skal spille tusinde koncerter, og der hele tiden er noget, man skal forholde sig til, er der rigtig meget på spil.

- Kreativitet kommer jo af, at man har tid til at kede sig. At man har tid til at tænke nogle tanker, siger hun.

Når hun er færdig med at producere et album og skal til at begynde forfra, tjekker hun derfor ud fra sociale medier. Hun læser mail, men svarer ikke.

- Jeg sætter mig ned og keder mig rigtig meget. Jeg ser film og dokumentarer, går en tur eller læser nogle bøger. Det er så fedt. Jo mere jeg keder mig, jo bedre.

- Og så kan jeg stille og roligt begynde at skrive lidt ned, som jeg kan gå i gang med. Musikskrivningen er det allerfedeste, og jeg gør alle de andre ting, såsom at spille koncerter, for at få lov til at skrive, fortæller Drew Sycamore.

Men hun har aldrig overvejet at lægge artisten til side og kun fokusere på sangskrivningen.

- Nej, jeg tror, at jeg er for meget en "attention whore", til at jeg kan gå helt bag scenen. Det der storhedsvanvid, som man skal have, det har jeg lidt for meget af, tror jeg.

Det har dog kun været en fordel i musikbranchen, fortæller musikeren.

- For det kræver jo en form for idiotisk selvtillid. Man skal tro på, at man simpelthen er Guds gave til menneskeheden, så man føler sig berettiget til at stille sig op på en scene og synge sine tanker for publikum.

- Det er lidt sådan: Nu skal I høre, hvad jeg har lavet, og hvad jeg kan, og så skal I klappe af mig bagefter, siger hun og griner.

Når Drew Sycamore først har udgivet en single eller et album, har hun dog ikke en forventning om at få ros. Hun opsøger faktisk slet ikke feedback.

- Når jeg først har udgivet noget, siger jeg: Så. Ja, her er en pakkeløsning til jer med krymmel på. Det er mit, og det har jeg skabt. Jeg håber, at I nyder det. Men så er jeg også videre, siger hun.

Derfor læser hun ikke artikler og anmeldelser om sig selv, fortæller Drew Sycamore. Det giver hende ikke noget konstruktivt.

- Jeg kan ikke bruge det til noget. Fordi hvad så, skal jeg gå ud at lave det om, hvis folk ikke synes, det er fedt? Sådan fungerer det jo ikke.

Privat er hun gift med tidligere forsanger i bandet Duné Mattias Kolstrup.

- Mattias læser alt, fordi han gerne vil nørde det. Men jeg hører aldrig de podcasts, jeg har været med i, og jeg læser ikke artikler.

- For så ved vi jo godt, hvad det ender med. Hvis der er ti, der skriver noget godt, og én, der skriver noget dårligt, fokuserer man ubevidst på det dårlige, siger hun.

Så selv om hun glæder sig til, at sangen og albummet udkommer, lægger hun ikke for mange forventninger i det.

- Der er jo nogen, der vil kunne lide det - og så er der nogen, der ikke vil. Og det er jeg okay med. For den Drew, der er på albummet, den er jeg jo ikke længere. Jeg udvikler mig hele tiden.

- Det er det, der er så sindssygt underligt ved at producere musik. For når det kommer ud, siger man: Farvel og tak! Og så går man i en ny retning. Den energi er blevet forløst, og så skal jeg ud i verden igen, fortæller hun.

Drew Sycamores nye single "In the Club" udkommer 3. februar.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 02/02/2023 - 23:43

Lise Nørgaards familie takker og er rørte over opmærksomhed

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

De mange positive tilkendegivelser efter Lise Nørgaards død har efterladt familien rørte og taknemmelige.

Lise Nørgaards familie er dybt rørte og taknemmelige over alle de positive tilkendegivelser, de har modtaget i forbindelse med hendes død.

Det skriver de i en taksigelsesannonce, der bringes i både Politiken og Berlingske fredag.

- Hjertelig tak til alle, der har sendt blomster, doneret til Danner Stiftelsen eller på anden måde vist opmærksomhed i forbindelse med vores mor, svigermor, mormor og oldemor Lise Nørgaards død og bisættelse, skriver familien.

Lise Nørgaard døde 1. januar i en alder af 105 år. På årets første dag sov hun ind efter kortvarig sygdom.

Hun blev bisat fra Sankt Pauls Kirke i København 14. januar og efterfølgende stedt til hvile på Sankt Ibs kirkegård i Roskilde. Her ligger også hendes forældre og søn begravet.

- Det har ikke været muligt for os at finde frem til alle. Derfor vil vi gerne på denne måde udtrykke en meget stor tak til alle i Danmark, der har vist deres kærlighed og respekt over for hende, skriver familien.

De fleste vil formentlig forbinde Lise Nørgaard med serien "Matador", der flere gange har kørt på DR med seerrekorder til følge. Samtidig er serien solgt i millioner af eksemplarer på dvd og videobånd.

Igennem sin karriere som journalist og forfatter har Lise Nørgaard dog også bedrevet meget andet.

Tidligere har hun også givet udtryk for at være en smule mættet af at skulle tale om serien, fortalte hun i 2017 til fagbladet Journalisten.

Hendes forfatterskab tæller blandt andet bøgerne "Kun en pige" og "De sendte en dame".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/02/2023 - 09:00

FAKTA: Svindlere går i høj grad efter ældre

* Svindel over telefonen kaldes også "vishing", som står for voice-phishing.

* Ofte vil gerningsmanden udgive sig for at være fra politiet eller en bank for at virke mere troværdig.

* Gerningsmanden går typisk efter at narre sit offer til at overføre penge eller udlevere personlige oplysninger, der giver adgang til offerets netbank.

* Ældre borgere er særligt udsatte for denne type af svindel.

* Tal med dine ældre pårørende om, at de skal smække røret på ved sådanne henvendelser.

* Bed dem eventuelt om at tage kontakt til dig, så du selv kan kontakte banken eller den pågældende myndighed.

Kilder: Politi.dk og Anja Schulze-Larsen, specialkonsulent i Forebyggelsesteamet hos Det Kriminalpræventive Råd.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 03/02/2023 - 09:00

Svindel for millioner over telefonen sidste år: Smæk røret på

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Hvis "banken" ringer, kan det være en god forretning at smække røret på, hvis du bliver bedt om at udlevere personlige oplysninger, lyder det fra ekspert.

Hold på password og brugernavn, hvis telefonen ringer, for der er forbryderiske typer ude efter dine penge.

Bare i 2022 blev danskere svindlet eller forsøgt svindlet for næsten 100 millioner kroner ved kontaktbedrageri over telefonen ifølge tal fra politiet.

Og denne type udspekuleret kriminalitet i telefonrøret sker oftere og oftere, lyder det fra Peter Kruse, som er it-sikkerhedsekspert ved sikkerhedsfirmaet CSIS.

- Hvis man bliver ringet op af nogen, der udgiver sig for at være fra eksempelvis banken og vil have dig til at godkende noget via MitID eller give dem loginoplysninger, så lad for guds skyld være med det, siger han.

For det kan ende grueligt galt.

- Giver du dem oplysningerne, kan de overføre penge fra din konto, og det finder du først ud af, når den rigtige bank ringer og spørger, hvorfor du mangler x antal kroner.

For netop at klæde befolkningen på til at gennemskue svindelopkald har politiet, Ældre Sagen, Det Kriminalpræventive Råd og Finans Danmark indgået et samarbejde i begyndelsen af 2023.

Og de kommer med en række gode råd til befolkningen.

- Du vil typisk blive bedt om at udlevere personlige oplysninger eller overføre penge til en "sikker konto", siger Anja Schulze-Larsen, der er specialkonsulent i Forebyggelsesteamet i Det Kriminalpræventive Råd.

- Det vil myndigheder som politiet, skattevæsnet eller banken aldrig bede om over telefonen. Så vær på vagt, påpeger hun.

Selve samtalen begynder ofte med, at vedkommende rigtig gerne vil hjælpe dig med et eller andet, og at det skal gå stærkt for at lægge pres på dig og stresse dig.

Det kan eksempelvis være, at svindlerne fortæller dig, at din bankkonto er ved at blive tømt.

- For at gøre det endnu mere vanskeligt at gennemskue, kan svindlerne få telefonnummeret, de ringer fra, til at se ud, som om det er fra politiet eller banken, siger Anja Schulze-Larsen.

- Smæk derfor røret på, hvis samtalen leder hen mod, at du skal opgive personlige oplysninger eller overføre penge.

Har du lag på efter et opkald, hvor alarmklokkerne ringede, opfordrer Anja Schulze-Larsen til, at du selv finder nummeret på din bank og beder dem om at bekræfte henvendelsen.

Det samme kan du gøre, hvis svindlerne udgiver sig for at være fra Skat eller politiet.

- Det er vigtigt, at du selv finder nummeret, for vi har set sager, hvor svindlerne selv udleverer et nummer, som så sender dig videre til en kriminel samarbejdspartner, advarer hun.

Ifølge sikkerhedsekspert Peter Kruse er der i dag mange af de rigtige forudsætninger til stede, for at de kriminelle kan lykkes.

Det er nemlig muligt at samle rigtig mange informationer på internettet.

- Det virker bare mere troværdigt, når forbryderen ringer og har gjort sit hjemmearbejde, siger han.

Det er både oplysninger om dig og ting, der sker i samfundet.

Ifølge Anja Schulze-Larsen kunne det være, at de kriminelle udnytter, at flere danskere regner med at høre fra Skat i forbindelse med årsopgørelsen i foråret.

- Vi har desværre også set skruppelløse tilfælde, hvor kriminelle har kigget i dødsannoncer og brugt det som indgangsvinkel, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv