Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 01/12/2024 - 11:00

Svækkede FCM må undvære back og angriber i Vejle

Paulinho og Edward Chilufya er nye på fraværslisten i FC Midtjylland til søndagens udekamp mod Vejle.

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

FC Midtjylland stiller svækket op til søndagens udekamp mod Vejle Boldklub i Superligaen.

Venstrebacken Paulinho er fraværende med sygdom.

Desuden er offensivspilleren Edward Chilufya ny på skadeslisten i forhold til 1-2-nederlaget til Eintracht Frankfurt i Europa League torsdag.

Det skriver klubben på sin hjemmeside.

Fraværende er i forvejen profilerne Aral Simsir, Franculino, Dario Osorio og Cho Gue-sung.

Til gengæld er den 18-årige kantspiller Mikel Gogorza med blandt de 20 udtagne spillere, selv om han udgik af kampen mod Frankfurt stærkt humpende.

Ifølge cheftræner Thomas Thomasberg vil man forsøge at komme med samme mentalitet i udekampen mod bundholdet, som man gjorde mod Bundesligaens nummer to torsdag.

- Vi har stor respekt for Vejle og deres måde at spille på, men det handler i høj grad også om at fokusere på os selv. Vi skal blive ved med at bygge på, særligt fra de sidste to kampe.

- Vi vil gerne skabe endnu større chancer og score flere mål. Men det er også med fokus på at finde balancen mellem det offensive og defensive spil, som vi ikke er langt fra, synes jeg, siger cheftræneren til fcm.dk.

FCM går efter kampen på en to måneder lang vinterpause fra Superligaen.

Dog mangler en udekamp mod FC Porto i Europa League 12. december inden den reelle vinterpause.

/ritzau/

København, 01/12/2024 - 08:00

BLÅ BOG: Kurt Ravn

* Dansk skuespiller og sanger, født 29. december 1947.

* Han har været gift med skulptør Annette Ravn i mere end 30 år.

* Han blev uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i København i 1973.

* Det folkelige gennembrud kom med hans rolle som Røde i kultklassikeren "Matador".

* Hans omfattende karriere dækker også over roller på teaterscener og i musicals som "Les Misérable", der blev opført på Østre Gasværk i 1992.

* Han har modtaget bodilstatuetten to gange. Den første modtog han i 1981 for sin birolle i filmatiseringen af Holberg-komedien "Jeppe på bjerget". Den anden modtog han 30 år senere for dramaet "Smukke mennesker".

* Sidste år havde han guldjubilæum efter 50 år på de skrå brædder. 

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/12/2024 - 08:00

Kurt Ravn: Julen var hård som skilsmissebarn

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Skuespiller Kurt Ravn, der er aktuel i "Tidsrejsen 2", har lært at holde af julen, selv om den var præget af uforudsigelighed i hans tidlige ungdom.

Det er ikke flettede julehjerter og sang om juletræet, der dukker op som det første i Kurt Ravns tanker, når den rutinerede skuespiller tænker tilbage på sin barndoms juleaftener.

- Det, jeg husker mest, er juleaftener, der var specielt dårlige i forbindelse med mine forældres skilsmisse. Det var ikke sjovt. Så er det ikke en god jul, siger Kurt Ravn, der privat danner par med skulptør Annette Ravn.

Den 76-årige skuespiller er opvokset i Kolding med sin storebror og sine forældre.

Forældrene blev skilt, da den folkekære skuespiller var teenager.

- I julen mærker man ekstra meget, at familien er blevet splittet, siger den erfarne skuespiller, der i flere år holdt jul med uro i maven.

Han har dog fundet opskriften på en hyggelig jul, selv om julen tidligere har været forbundet med ærgerlige minder.

- Det har ikke nogen indflydelse mere. Det var dengang. Sådan var det, siger han.

Men den garvede skuespiller har stadig en helt særlig medfølelse over for de skilsmissebørn, der den dag i dag står i samme ulykkelige situation.

- Det er desværre noget, mange oplever. Skilsmissebørn, der ikke ved, hvor de skal være juleaften, siger Kurt Ravn.

Til december er han aktuel i efterfølgeren til DR-julekalenderen "Tidsrejsen" fra 2014, der netop handlede om skilsmisser.

Julekalenderens første sæson centrerede sig om 13-årige Sofie, hvis største ønske var, at hendes skilte forældre ville finde sammen igen.

Hendes farfar forærede hende en speciel kalendergave - en opfindelse, som gjorde det muligt at rejse i tiden, og med den forsøgte hun at ændre begivenhedernes gang.

Til december rejser Kurt Ravn endnu en gang frem og tilbage i tiden som skurken Agent Grå i "Tidsrejsen 2", men i hans virkelige liv ville han aldrig bruge en tidsmaskine.

- Fortiden har jeg oplevet, konstaterer den rutinerede skuespiller, der har flere store præstationer og et folkeligt gennembrud som Røde i kultklassikeren "Matador" at se tilbage på.

Selv om det kunne være sjovt at se, hvad der venter 30 år frem, ville Kurt Ravn dog ikke sætte sig i tidsmaskinen for at opleve fremtiden.

- Heldigvis kan det ikke lade sig gøre. Man kan blive så frygteligt skuffet, siger han med et smil på læben.

Kurt Ravn blev uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i København i 1973 og kunne sidste år markere guldjubilæum efter 50 år på de skrå brædder.

Selv om den rutinerede skuespiller har fejret jul på mange forskellige måder i sine roller som hemmelig agent i "Tidsrejsen" og som jætten Mimer i julekalenderen "Jul i Valhal", så holder han sig personligt til den traditionelle danske jul.

Privat er det særligt risalamanden, der har en central plads i julen. Her er der stærke holdninger på spil for Kurt Ravn.

- Man skal sørge for, at det yngste barnebarn får mandlen. "Du skal da have lidt mere", siger man og giver dem portionen med mandlen, fortæller Kurt Ravn om sit hemmelige juletrick.

Kurt Ravn kan ses i rollen som Agent Grå i "Tidsrejsen 2", der får premiere 1. december på DR1 og DRTV.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 01/12/2024 - 10:00

FAKTA: Det kan du bruge julerester til

* Dagen derpå kan du nemt give juleresterne et nyt liv. Du kan blandt andet lave en flæskestegssandwich eller andeburger med rester fra julemiddagen.

* Du kan sagtens bruge både rødkålsrester og syltede agurker imellem to skiver brød eller en burgerbolle. Den brune sovs passer især godt til en flæskestegssandwich.

* Hvis du har lavet frikadeller, kan du også nemt bruge dem i en sandwich eller på et stykke rugbrød.

* Desuden kan du bruge andekødet i en lækker salat eller en pasta.

Kilder: Coop og køkkenchef på Søllerød Kro Brian Mark Hansen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 01/12/2024 - 10:00

Sådan laver du en perfekt brun sovs til julemiddagen

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Der skal være rigeligt med brun sovs, når familien samles for at spise juleaften, lyder det fra stjernekok og Bocuse d'Or-vinder Brian Mark Hansen.

I mange familier er den brune julesovs årets vigtigste sovs, og der skal helst være rigeligt af den, når familien samles.

De fleste familier - hvis ikke alle - har allerede en opskrift på brun sovs og egne præferencer, når det kommer til smag.

Det fortæller køkkenchef på Søllerød Kro Brian Mark Hansen, som sidste år vandt den prestigefulde internationale kokkekonkurrence Bocuse d'Or og er aktuel med kogebogen "Sauce", der indeholder 100 sauceopskrifter.

Brian Mark Hansen vil nødig træde familiens sovsemester over tæerne:

- For jeg har fuld forståelse for det, hvis julemiddagen har familietraditioner, man helst ikke vil rokke ved.

Men hvis du gerne vil have inspiration til en velsmagende julesovs, deler han sin egen opskrift her.

- Det vil være forskelligt, hvor meget sovs der bliver spist i de enkelte familier. Vi er selv en rigtig sovse-familie fra Sønderjylland. Derfor regner jeg med fire deciliter sovs per næse, siger han.

- Hellere for meget sovs end for lidt. Rester kan jo bruges dagen derpå til blandt andet flæskestegssandwich.

I opskriften bruges der stegesky fra en and, men du kan også vælge stegesky fra gås eller flæskesteg.

Som det første skal du krydre og fylde anden godt. Kom anden i ovnen på en rist med en bradepande under.

I bradepanden kommer Brian Mark Hansen også hjerte, kråse, hals og indmad samt løg, gulerødder og selleri, der alt sammen giver smag til sovsen.

Efter at anden er færdigstegt, tilsætter han én liter vand til bradepanden for at deglacere - altså afkoge - smagene fra bradepanden.

- Vi skal have aktiveret alle de gode smage fra karamellisering, afdryppet fedt og grøntsagerne. Kom derfor vand i bradepanden, og skrab hele herligheden ned i en gryde, siger han.

Hvis du vil pifte smagen lidt ekstra op, kan du ligesom Brian Mark Hansen også komme persillestilke og laurbærblade i fonden. Han tilsætter desuden lidt portvinslage fra sine hjemmesyltede svesker og eddikelage fra hjemmesyltet rødkål.

- Det er også her, man skal sikre sig, at der er nok fond i gryden. Tilsæt eventuelt kalve- eller hønsefond, så der er nok væske, siger han.

For der skal jo ikke mangle sovs.

Typisk vil to deciliter sovs per næse være nok, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, som er kok og kokkeunderviser på Hotel- og Restaurantskolen i København.

- Til fire voksne skal du altså tilsætte godt en liter væske, fordi sovsen koger lidt ned, siger han.

Giv nu indholdet i gryden et opkog i omkring en halv time, og si det derefter igennem en fintmasket si.

- Når fedtet er steget til overfladen, skal du drysse mel direkte ned i det og lade fedtet opsuge melet, siger Brian Mark Hansen.

- På den måde laver du en roux - altså en jævning - direkte i stegeskyen. Du skal regne med to spiseskeer mel per liter væske, afhængig af hvor tyk du vil have sovsen.

Du kan faktisk også vælge at lave en mere traditionel roux.

- Kom 75 gram mel og 125 gram fedtstof, såsom andefedt eller smør, i en gryde ved lav varme, og rør rundt, indtil blandingen bliver godt gylden. Det tager et kvarters tid, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

- Tilsæt derefter fonden gradvist, mens du rører rundt med et piskeris, og kog sovsen godt igennem.

Som det næste skal du smage sovsen til med salt og peber.

- Og så skal du ikke glemme fløden. Jeg laver gerne en sovs, hvor fløden udgør 20 procent af væsken, siger Brian Mark Hansen.

For hver liter sovs skal du altså tilsætte to deciliter fløde.

- Lidt kulør skal der også til. Og julen er den eneste tid på året, hvor kulør er helt accepteret, siger han og griner.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek