Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 20/03/2025 - 10:56

Svensk kvinde frifindes i sag om håndgranat i kiosk

To personer var i fare i kiosk i København. Anklager taler om svenske torpedoer og kræver ni år til svensker.

Af: /ritzau/

I en af sagerne om bestilling af svenskere til grov kriminalitet er en 25-årig kvinde torsdag formiddag blevet frifundet af Københavns Byret.

Hun var chauffør for en jævnaldrende svensk mand, der detonerede en håndgranat i en kiosk på Østerbro i København 6. august sidste år.

Men hun vidste ikke, hvad der skulle ske, fastslår retten i kendelsen.

Den svenske mand findes til gengæld skyldig i ved sprængningen at have udsat to personer i kiosken for livsfare.

Eksplosionen i SOL Kiosk på Hans Knudsens Plads skete cirka klokken 18.30. Lokalet blev raseret, og der skete skader for næsten 350.000 kroner, har et forsikringsselskab opgjort.

Anklagemyndigheden har også rejst tiltale om forsøg på manddrab. Men den hensigt er ikke bevist, konkluderer nævningetinget.

Også en tredje er tiltalt i sagen. En 18-årig dreng fra Midtjylland er fundet skyldig i at have leveret håndgranaten til den svenske mand.

Han var taget med toget fra Brande til København med den farlige genstand. Under sagen har han sagt, at han troede, at han skulle aflevere 300 gram hash. Straks efter afleveringen rejste han tilbage.

Men i den sorte plastikpose, som skiftede hænder på bagsædet af den svenske bil i Stampesgade nær Hovedbanegården, lå en håndgranat.

Den svenske mand bad sin veninde ved rattet om at kigge ligeud, da transaktionen skete, har hun fortalt.

Hun kørte ham til Østerbro og parkerede bilen. Hun fik besked på at holde motoren i gang, mens han var væk. På sit elløbehjul kørte han hen til kiosken.

Inde i lokalerne tog han sig god tid og lod, som om han kiggede på varer. Opholdet varede i et minut og 25 sekunder, før han smed håndgranaten.

Opgaven havde han fået af en ukendt person via en profil på kommunikationstjenesten Signal.

Politiet har fortalt om flere end 20 eksempler på, at unge svenskere hyres til kriminalitet i Danmark.

- De kaldes svenske torpedoer, siger specialanklager Andreas Christensen til nævninger og dommere, da han beder om en straf på fængsel i ni år.

- Den tendens skal stoppes, siger anklageren og beder om en straf, der sender et signal med tilstrækkelig afskrækkende effekt.

Dommen afsiges senere torsdag.

/ritzau/

København, 20/03/2025 - 10:07

Dansk kendispar går fra hinanden efter adskillige år sammen

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

14 års forhold er forbi mellem tv-værten Signe Lindkvist og Mads Ulrick Holmstrup.

Det er fremover som gode venner, at tv-værten Signe Lindkvist og Mads Ulrick Holmstrup fortsætter deres relation.

Parret er gået fra hinanden efter 14 års forhold.

Det oplyser de i to enslydende opslag delt på Instagram.

- Efter mange dejlige år sammen som kærester har vi i fællesskab og med stor respekt for hinanden besluttet, at vi ikke skal være kærester mere, lyder det blandt andet i opslaget.

- Vi fokuserer lige nu på, at alle kommer godt igennem de forandringer, som vores beslutning betyder for vores familie, skriver parret og understreger, at de ikke har flere kommentarer til bruddet.

Signe Lindkvist og Mads Ulrick Holmstrup stod frem som kærester i 2011 og smeltede deres børneflok sammen til en sammenbragt familie.

Signe Lindkvist har sin 19-årige datter, Karla My Nordquist, der er kendt fra hovedrollen i familiefilmen "Malous jul" fra 2020, fra ægteskabet med musikeren Thomas Nordkvist, som hun blev skilt fra i 2008.

Ind i familien bragte Mads Ulrick Holmstrup også sine to døtre fra et tidligere forhold.

Signe Lindkvist har været en del af mediebranchen, siden hun var 16 år.

Snart er hun atter tilbage på skærmen som ny vært på underholdningsprogrammet "100% sjov". Derudover er hun ved at stable et show med journalisten Anders Lund Madsen på benene.

Mads Ulrick Holmstrup har også været en del af mediebranchen. I 2022 stoppede han som administrerende direktør for produktionsselskabet Mastiff efter 13 år på posten.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 20/03/2025 - 09:46

Julie Zangenberg indlagt med lungeinfektion

Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Den kendte iværksætter og skuespiller Julie Zangenberg oplyser, at hun har været i gode hænder, men stadig tager den med ro efter en lungeinfektion.

En lungeinfektion har ramt Julie Zangenberg.

Det oplyser den 36-årige iværksætter og skuespiller i et opslag delt på Instagram, hvori hun forklarer sit fravær på det sociale medie, hvor hun i skrivende stund har flere end 97.000 følgere.

- Jeg har været stille, da jeg - ligesom mange andre - har været syg. En lungeinfektion endte det ud i, som de gode folk på Rigshospitalet endte med at hjælpe mig med, skriver Julie Zangenberg og fortsætter:

- Jeg har taget den med ro og healer stadig. Er dog - som foråret - på vej tilbage. Tak for jeres søde beskeder og indtjekninger. Vi ses snart, slutter Julie Zangenberg opslaget.

Julie Zangenberg var kun 11 år gammel, da hun debuterede som skuespiller.

I 2002 fik hun sit helt store gennembrud som klatretøsen i filmen af samme navn.

Siden har Julie Zangenberg medvirket i serier, satireshows og endnu flere film. Men de senere år har hun dog hovedsageligt arbejdet med sit firma, Cozy, der producerer afslapningstøj.

Privat er hun gift med gourmetkokken Andreas Bagh, som hun har sønnen Leo på tre år med.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 19/03/2025 - 10:00

FAKTA: Lola Jensens råd

* Man skal lære børn at tabe fra allerførste spil. Børn kan allerede spille med i billedlotteri fra de er cirka to år.

* Spillet Vildkatten kan være et godt brætspil, da man nemt kan trække sig som forælder og give barnet mulighed for at komme tilbage i spillet.

* Ludo kan være et svært spil, da man bliver slået hjem. Det kan børn have svært ved.

* At håndtere skuffelsen ved at tabe kræver øvelse.

Kilde: Lola Jensen, familievejleder

/ritzau fokus/

 

Læs Mere >>

, 19/03/2025 - 10:00

Sådan undgår du at dit barn bliver en dårlig taber

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Børn elsker at spille, og de fleste spil har et konkurrenceelement. Med få råd kan dit barn klare spillets skuffelser og glæder, hvilket skal bruges hele livet.

I løbet af livet vil man både møde nederlag og sejre. Men hvordan lærer man sit barn at tabe og vinde med samme sind?

Lola Jensen, der har været familievejleder i 40 år, er mor til tre og bedstemor til otte, fortæller, at forældres ageren har stor påvirkning på barnets håndtering af nederlag.

- Det er piece of cake at lære sit barn at tabe og vinde med samme sind, hvis man går rart og langsomt til værks uden at pakke barnet ind i vat eller bomuld, men også uden at sige "sådan er det bare", når man slår barnet hjem i for eksempel Ludo, siger hun.

Forældre skal skabe et stærkt fundament for deres børn allerede fra allerførste spil, så barnet langsomt øver at tabe.

- Vælg gerne et spil, hvor man kan få noget sjov ud af det. Det kan blandt andet være Sorteper, hvor det kan være sjovt at få en streg i panden, når man har tabt, siger hun.

Som forælder bør man mestre en balance i at vise spillets mange facetter til barnet, uden at vise for meget hensyn.

- Forældre skal ikke lave om på spillereglerne, da deres børn senere vil spille med jævnaldrende, der så vil sige "sådan er reglerne ikke", siger hun og fortsætter:

- Man kan dog godt skifte mellem at vinde og tabe, så der er en balance, og barnet også ser, at forældrene kan klare at tabe. Barnet må endelig ikke vide, at man nogle gange lader dem vinde, siger hun.

Lola Jensen fortæller, at forældres sprogbrug kan have stor betydning for barnets opfattelse af spillets mål.

- I stedet for at sige "nu tabte du", så kan man sige til sit barn "målet er, at vi hygger os". Det er noget, de for eksempel kan tage med sig til fodbold, siger hun.

Børn skal starte med at se spillet som et fælles spil, hvor man hjælper hinanden, så bygger man konkurrenceelementet på. I denne fase kan udfordringer opstå både for barnet og forældrene, fortæller Lola Jensen.

- Det er vigtigt, at forældre tør tage den mulige konflikt eller gråd, hvis barnet går totalt i sort over at have tabt, siger hun.

Lola Jensen fortæller, at hvis barnet er i det røde felt, så hjælper det ikke at tvinge barnet til for eksempel at samle en brik, de har smidt, op.

- Man kan spørge en ældre søskende eller den anden forælder, om de vil overtage barnets plads i spillet, så blinker man til hinanden og lader barnets brikker vinde. Så kan barnet i sin frustration høre, at det faktisk var egne brikker, der gik i mål først, siger Lola Jensen.

Lola Jensen fortæller, at tab og vind med samme sind er en tilgang, som man tager med sig hele livet. Jo flere børn, der har lært det, jo færre konflikter vil der også være i skolegården og andre steder i livet.

- Det man lærer i sin barndom, skal man bruge resten af livet. At tabe og vinde med samme sind. Evnen til at magte skuffelsen, afvisning og evnen til, at ikke alt kan gå efter ens eget hoved. Ellers bliver der en kæmpe flok, der render ind og slår dommeren til fodbold, når der dømmes uretfærdigt, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek