Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Melbourne, 12/01/2025 - 10:50

Stærk Tauson spiller sig videre i Australian Open

Clara Tauson beviste sin gode form, da hun efter en tæt kamp løb med sejren i Australian Opens første runde.

Rolex Dela Pena/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Den danske tennisspiller Clara Tauson sikrede sig søndag formiddag dansk tid en imponerende sejr i Australian Opens første runde.

Det skete efter en dag præget af forsinkelser på grund af massivt regnvejr i australske Melbourne, hvor grand slam-turneringen spilles.

Sejren blev sikret i tre jævnbyrdige sæt mod tjekkiske Linda Noskova, verdens nummer 30. Cifrene lød på 5-7, 6-3, 6-4 i danskerens favør.

22-årige Tauson, der ligger nummer 41 på verdensranglisten, er dermed videre til anden runde i grand slam-turneringen.

Det var egentlig forventet, at Tauson skulle i gang allerede omkring klokken 02.30 dansk tid natten mellem lørdag og søndag.

Men mens regnen væltede ned over tennisanlægget i Melbourne Park, måtte hun tålmodigt se til, mens hendes kamp time efter time blev udskudt.

Først sent søndag eftermiddag lokal tid kom meldingen om, at kampen var blevet flyttet til bane 7 og ville gå i gang, så snart banen var tørret og klar.

Beskeden var hurtigt nået frem til de danske fans, der har taget turen til Melbourne. I hvert fald var der både røde landsholdstrøjer, danske flag og rødhvide klap- og bøllehatte blandt de fremmødte.

Også Tauson var klædt i rødt og hvidt, da hun klokken 08.30 dansk tid - 18.30 lokal tid - omsider fik lov til at spille tennis.

Kampen begyndte planmæssigt for Tauson, der hurtigt bragte sig foran 1-0 og ikke umiddelbart virkede mærket af at have siddet standby i timevis.

Generelt har Tauson haft en nærmest optimalt optakt til turneringen i Australien. For blot en uge siden sikrede hun sig en WTA-titel i Auckland, og samtidig har hun selv fortalt, at hun føler sig i fremragende form.

Fremragende så det også ud, da hun i sjette parti sikrede sig tre breakbolde efter en duel, som hun fik afgjort via en elegant stopbold.

Det lykkedes Tauson både at bryde Noskova og holde serven i det efterfølgende parti. Dermed var danskeren pludselig foran 5-2.

Herefter var det dog 20-årige Noskova, der for alvor fandt sit spil. Tjekken vandt fem partier i træk, og dermed sikrede hun sig sættet med 7-5.

Efter første sæt forlod Tauson banen i nogle minutter, før hun vendte stærkt tilbage og vandt sit første serveparti uden at afgive nogen point.

Partiet blev startskuddet til et godt dansk sæt, hvor Tauson brød tjekken to gange og på den måde fik spillet sig frem til en sætbold.

Efter en dobbeltfejl på første sætbold lykkedes det lidt senere at tage sættet, da hun nærmest sammen med et jubelbrøl leverede en baghåndsvinder.

Tredje sæt blev en helt tæt affære, hvor begge spillere havde svært ved at bryde modstanderen. Ved stillingen 4-4 fik Tauson dog spillet sig frem til to breakbolde, og danskeren udnyttede chancen i første hug.

Herefter servede Tauson næste parti hjem, og så var sejren en realitet.

I anden runde venter tyske Tatjana Maria, verdens nummer 90.

/ritzau/

Oslo, 12/01/2025 - 10:47

Norges dronning Sonja forlader hospital efter hjerteflimmer

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Da dronning Sonja lørdag blev indlagt, lød det, at det ikke var alvorligt. Søndag har hun forladt hospital.

Norges dronning Sonja har forladt et hospital i Lillehammer, efter at hun blev indlagt med hjerteflimmer på en skitur.

Det skriver nyhedsbureauet NTB søndag formiddag på baggrund af meldinger fra en fotograf, som har set den 87-årige dronning forlade hospitalet i en bil.

Det norske kongehus har ikke udtalt sig.

Da dronning Sonja blev indlagt lørdag, lød det:

- Dronningen fik hjerteflimmer i forbindelse med en skitur tidligere i dag. Situationen anses ikke for at være alvorlig, og dronningen har det godt efter forholdene.

Dronning Sonja blev indlagt til observation på sygehuset i Lillehammer, oplyste kongehuset. Der var tale om forkammerflimmer, lød det videre.

De hyppigste symptomer på forkammerflimmer er hjertebanken, åndenød og uro i brystkassen. Mere sjældent ses det, at personen bliver svimmel, får en trykkende fornemmelse i brystet eller besvimer.

Dronning Sonja er gift med Norges kong Harald, som også er 87 år. Han fik sidste år en pacemakeroperation.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 12/01/2025 - 08:00

FAKTA: Manden med gummiansigtet

* Andreas Bo har læst til læge, men stoppede på medicinstudiet.

* Han fik sit store gennembrud i TV 2's ugentlige sketchshow "Live fra Bremen" i 2010.

* Året efter blev han kåret som Årets Komiker ved det hedengangne Zulu Comedy Galla. En pris, han blev nomineret til for sine præstationer i netop "Live fra Bremen".

* Som 45-årig lavede han sit første onemanshow, "Plagiat", hvor han parodierede blandt andre komikerkollegerne Finn & Jacob og Mick Øgendahl samt cremekongen Ole Henriksen.

* Privat er han gift med virksomhedsejer Katrine Wadil. Parret har hver to børn fra tidligere ægteskaber.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 12/01/2025 - 10:00

FAKTA: Udlejer skal varsle huslejestigning

* En huslejestigning skal varsles skriftligt med minimum tre måneders varsel, medmindre der er tale om en regulering efter nettoprisindekset, som er aftalt i lejekontraktens paragraf 11.

* Udlejer kan godt hæve huslejen, hvis lejemålet bliver forbedret. Men lejeforhøjelsen er i loven begrænset til den brugsværdi, som forbedringer tilfører.

* Hvis for eksempel vinduerne bliver udskiftet, er det ikke den fulde udgift til nye vinduer, som kan retfærdiggøre en huslejestigning, men derimod kun en forholdsmæssig del, da ejendommen i forvejen har vinduer. 

Kilde: Anders Svendsen, chefjurist i Lejernes Landsorganisation.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 12/01/2025 - 10:00

Så meget må huslejen stige i år

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Der er regler for, hvornår og hvordan en udlejer må hæve huslejen. I år ser det lysere ud for lejere sammenlignet med tidligere år, da inflationen er faldet.

De seneste år har flere lejere oplevet, at huslejen i deres private lejebolig er steget. Det er også husleje, der har været med til at bidrage til inflationen i den seneste tid, viser opgørelser fra Danmarks Statistik.

Men situationen bliver en lidt anden i år, da inflationen er faldet en hel del.

Det fortæller chefjurist i Lejernes Landsorganisation Anders Svendsen.

- Hvis udlejer vil hæve huslejen, skal de almindelige regler for huslejestigning i lejeloven være opfyldt. Det kan være, at der har været øgede omkostninger til drift, siger han.

Men det er udbredt at aftale i lejekontrakter for private lejemål, at huslejen skal reguleres årligt efter nettoprisindekset med oktober måned som reference.

- Det vil fremgå af paragraf 11 i lejekontrakten, siger han.

Til forskel fra privat udlejning må almene boliger ikke have overskud, så her er huslejen styret af omkostningerne.

I september 2022 besluttede et flertal i Folketinget, at private udlejere i to år ikke måtte hæve huslejen med mere end fire procent om året. På det tidspunkt var inflationen ti procent sammenlignet med samme periode året før.

Op mod 160.000 lejeboliger stod dengang til at blive ramt af store huslejestigninger uden loftet, vurderede Indenrigs- og Boligministeriet.

Men i år er det altså igen nettoprisindekset, der afgør, hvor meget private udlejere kan hæve huslejen, hvis det er aftalt.

- De seneste år har loftet været fire procent, og inflationen har på et tidspunkt været helt oppe på ti procent. Men det betyder ikke, at man som udlejer kan indhente det tabte ved at hæve huslejen med fire procent i år, siger Anders Svendsen.

Nettoprisindekset var 118,3 i oktober 2023, og i oktober 2024 var det 119,9. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Stigningen mellem de to tal er 1,35 procent. Så meget må huslejen altså stige i 2025, når den bliver reguleret.

Er den månedlige husleje for eksempel 8000 kroner, vil stigningen svare til 108 kroner per måned.

Hvis huslejen skal hæves yderligere, kræver det, at de 1,35 procent ikke kan dække eventuelle stigende omkostninger til drift. Parterne skal desuden have aftalt, at lejen kan reguleres efter både nettoprisindekset og lejelovens almindelige regler.

- Udlejer skal varsle en huslejestigning skriftligt med tre måneders varsel, medmindre stigningen er en regulering efter nettoprisindekset som aftalt i lejekontrakten, siger Anders Svendsen.

- Er man som lejer uenig i stigningen, kan man gøre indsigelse. Så er udlejeren nødsaget til at indbringe sagen for Huslejenævnet, der så skal tage stilling.

Fordi stigningen er mindre i år, er der formentlig udlejere, som har overvejet, om det kunne betale sig at hæve huslejen. Det vurderer direktør for Danske Udlejere Michael Preetzmann. Men hans anbefaling er altid løbende at regulere huslejen.

- Udlejer kan godt regulere huslejen senere, men ikke med tilbagevirkende kraft, siger han.

Siden 1. juli 2015 har det ikke været lovligt at regulere huslejen efter det, der hedder trappeleje, som betød, at huslejen steg årligt med et bestemt beløb på en specifik dato.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek